Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. február 1. 09:36 Világ

Nyomoznak az orosz jacht ügyében, amely rejtélyesen eltűnt egy horvát kikötőből

A horvát hatóságok nyomozósást indítottak, miután az orosz oligarchához, Aliser Uszmanovhoz köthető luxusjachtnak nyoma veszett egy Splittől nem messze lévő kikötőből – írja a szervezett bűnözés és korrupció ellen küzdő, tényfeltáró médiumokat tömörítő OCCRP, vagyis az Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Az Irina VU nevű hajó hivatalosan Irina Viner ritmikus sportgimnasztika edző, Uszmanov volt felesége tulajdona. A 30 évig házas Uszmanov-Viner pár azután vált el, hogy Uszmanovra szankciókat vetett ki a nyugati világ.

Sajtóértesülések szerint Irina Viner mutathatta be Vlagyimir Putyinnak az olimpikon Alina Kabajevát, saját tanítványát, akinek később született gyerekei állítólag Putyintól vannak.

A lefoglalt jacht minden jel szerint egyszerűen kihajózott még októberben a kikötőből. Feltehetően onnan Dubrovnikba hajózott, majd Törökország felé vette az irányt.

Horvátország négy hasonló, orosz oligarchához köthető jachtot foglalt le. Az Irina VU a Murter nevű sziget egyik kikötőjében horgonyzott az eltűnéséig. A horvát hatóságok állításuk szerint az első újságcikkek megjelenéséig nem tudták, hogy a nyugati szankciók alá eső hajó elhagyta az országot. A 35 méter hosszú jacht mintegy ötmillió eurót érhet. 

Uszmanovot, az egyik leggazdagabb orosz állampolgárt, fémipari- és bányamogult Putyin közeli szövetségeseként tartják számon. Uszmanov számos tulajdonát foglalták le a nyugati országokban a szankciók életbe lépése után, többek között egy hatalmas luxusjachtot Hamburgban. Ugyanakkor Uszmanovnak számos további tulajdona lehet offshore cégek mögé rejtve. 

Uszmanov egyébként azok között a szankcionált orosz üzletemberek között van, akiket a Szabad Európa és a Politico szerint a magyar kormány leszedetne az EU-s szankciós listákról a következő szavazásnál, március 15-én.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmillió dolláros luxusjachtján száguld a török partok felé az orosz acéloligarchaNagyon macerás lett a luxusjachtozás a szankciók bevezetése óta, az Égei-tenger török partjai még biztonságos menedéknek számítanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnyhítettek egy oroszellenes szankción, meg is lett az eredményeJelentősen emelkedett a tengeri orosz szénexport azt követően, hogy az EU enyhítette az ehhez kapcsolódó szankciókat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Horvátország jacht luxusjacht Oroszország putyin szankciók uszmanov Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Mészáros R. Tamás
2023. december 8. 04:34 Közélet, Világ

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét

Kína és Dél-Korea az akkumulátorgyártás felfutásával az utóbbi években a legnagyobb magyarországi befektetők közé került – ám ezekre a befektetésekre ma már jóval kisebb szükség van, mint 2010-ben.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.