Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. február 1. 09:36 Világ

Nyomoznak az orosz jacht ügyében, amely rejtélyesen eltűnt egy horvát kikötőből

A horvát hatóságok nyomozósást indítottak, miután az orosz oligarchához, Aliser Uszmanovhoz köthető luxusjachtnak nyoma veszett egy Splittől nem messze lévő kikötőből – írja a szervezett bűnözés és korrupció ellen küzdő, tényfeltáró médiumokat tömörítő OCCRP, vagyis az Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Az Irina VU nevű hajó hivatalosan Irina Viner ritmikus sportgimnasztika edző, Uszmanov volt felesége tulajdona. A 30 évig házas Uszmanov-Viner pár azután vált el, hogy Uszmanovra szankciókat vetett ki a nyugati világ.

Sajtóértesülések szerint Irina Viner mutathatta be Vlagyimir Putyinnak az olimpikon Alina Kabajevát, saját tanítványát, akinek később született gyerekei állítólag Putyintól vannak.

A lefoglalt jacht minden jel szerint egyszerűen kihajózott még októberben a kikötőből. Feltehetően onnan Dubrovnikba hajózott, majd Törökország felé vette az irányt.

Horvátország négy hasonló, orosz oligarchához köthető jachtot foglalt le. Az Irina VU a Murter nevű sziget egyik kikötőjében horgonyzott az eltűnéséig. A horvát hatóságok állításuk szerint az első újságcikkek megjelenéséig nem tudták, hogy a nyugati szankciók alá eső hajó elhagyta az országot. A 35 méter hosszú jacht mintegy ötmillió eurót érhet. 

Uszmanovot, az egyik leggazdagabb orosz állampolgárt, fémipari- és bányamogult Putyin közeli szövetségeseként tartják számon. Uszmanov számos tulajdonát foglalták le a nyugati országokban a szankciók életbe lépése után, többek között egy hatalmas luxusjachtot Hamburgban. Ugyanakkor Uszmanovnak számos további tulajdona lehet offshore cégek mögé rejtve. 

Uszmanov egyébként azok között a szankcionált orosz üzletemberek között van, akiket a Szabad Európa és a Politico szerint a magyar kormány leszedetne az EU-s szankciós listákról a következő szavazásnál, március 15-én.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmillió dolláros luxusjachtján száguld a török partok felé az orosz acéloligarchaNagyon macerás lett a luxusjachtozás a szankciók bevezetése óta, az Égei-tenger török partjai még biztonságos menedéknek számítanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnyhítettek egy oroszellenes szankción, meg is lett az eredményeJelentősen emelkedett a tengeri orosz szénexport azt követően, hogy az EU enyhítette az ehhez kapcsolódó szankciókat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Horvátország jacht luxusjacht Oroszország putyin szankciók uszmanov Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.