Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. február 1. 09:36 Világ

Nyomoznak az orosz jacht ügyében, amely rejtélyesen eltűnt egy horvát kikötőből

A horvát hatóságok nyomozósást indítottak, miután az orosz oligarchához, Aliser Uszmanovhoz köthető luxusjachtnak nyoma veszett egy Splittől nem messze lévő kikötőből – írja a szervezett bűnözés és korrupció ellen küzdő, tényfeltáró médiumokat tömörítő OCCRP, vagyis az Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Az Irina VU nevű hajó hivatalosan Irina Viner ritmikus sportgimnasztika edző, Uszmanov volt felesége tulajdona. A 30 évig házas Uszmanov-Viner pár azután vált el, hogy Uszmanovra szankciókat vetett ki a nyugati világ.

Sajtóértesülések szerint Irina Viner mutathatta be Vlagyimir Putyinnak az olimpikon Alina Kabajevát, saját tanítványát, akinek később született gyerekei állítólag Putyintól vannak.

A lefoglalt jacht minden jel szerint egyszerűen kihajózott még októberben a kikötőből. Feltehetően onnan Dubrovnikba hajózott, majd Törökország felé vette az irányt.

Horvátország négy hasonló, orosz oligarchához köthető jachtot foglalt le. Az Irina VU a Murter nevű sziget egyik kikötőjében horgonyzott az eltűnéséig. A horvát hatóságok állításuk szerint az első újságcikkek megjelenéséig nem tudták, hogy a nyugati szankciók alá eső hajó elhagyta az országot. A 35 méter hosszú jacht mintegy ötmillió eurót érhet. 

Uszmanovot, az egyik leggazdagabb orosz állampolgárt, fémipari- és bányamogult Putyin közeli szövetségeseként tartják számon. Uszmanov számos tulajdonát foglalták le a nyugati országokban a szankciók életbe lépése után, többek között egy hatalmas luxusjachtot Hamburgban. Ugyanakkor Uszmanovnak számos további tulajdona lehet offshore cégek mögé rejtve. 

Uszmanov egyébként azok között a szankcionált orosz üzletemberek között van, akiket a Szabad Európa és a Politico szerint a magyar kormány leszedetne az EU-s szankciós listákról a következő szavazásnál, március 15-én.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmillió dolláros luxusjachtján száguld a török partok felé az orosz acéloligarchaNagyon macerás lett a luxusjachtozás a szankciók bevezetése óta, az Égei-tenger török partjai még biztonságos menedéknek számítanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnyhítettek egy oroszellenes szankción, meg is lett az eredményeJelentősen emelkedett a tengeri orosz szénexport azt követően, hogy az EU enyhítette az ehhez kapcsolódó szankciókat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Horvátország jacht luxusjacht Oroszország putyin szankciók uszmanov Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.