Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. február 1. 09:36 Világ

Nyomoznak az orosz jacht ügyében, amely rejtélyesen eltűnt egy horvát kikötőből

A horvát hatóságok nyomozósást indítottak, miután az orosz oligarchához, Aliser Uszmanovhoz köthető luxusjachtnak nyoma veszett egy Splittől nem messze lévő kikötőből – írja a szervezett bűnözés és korrupció ellen küzdő, tényfeltáró médiumokat tömörítő OCCRP, vagyis az Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Az Irina VU nevű hajó hivatalosan Irina Viner ritmikus sportgimnasztika edző, Uszmanov volt felesége tulajdona. A 30 évig házas Uszmanov-Viner pár azután vált el, hogy Uszmanovra szankciókat vetett ki a nyugati világ.

Sajtóértesülések szerint Irina Viner mutathatta be Vlagyimir Putyinnak az olimpikon Alina Kabajevát, saját tanítványát, akinek később született gyerekei állítólag Putyintól vannak.

A lefoglalt jacht minden jel szerint egyszerűen kihajózott még októberben a kikötőből. Feltehetően onnan Dubrovnikba hajózott, majd Törökország felé vette az irányt.

Horvátország négy hasonló, orosz oligarchához köthető jachtot foglalt le. Az Irina VU a Murter nevű sziget egyik kikötőjében horgonyzott az eltűnéséig. A horvát hatóságok állításuk szerint az első újságcikkek megjelenéséig nem tudták, hogy a nyugati szankciók alá eső hajó elhagyta az országot. A 35 méter hosszú jacht mintegy ötmillió eurót érhet. 

Uszmanovot, az egyik leggazdagabb orosz állampolgárt, fémipari- és bányamogult Putyin közeli szövetségeseként tartják számon. Uszmanov számos tulajdonát foglalták le a nyugati országokban a szankciók életbe lépése után, többek között egy hatalmas luxusjachtot Hamburgban. Ugyanakkor Uszmanovnak számos további tulajdona lehet offshore cégek mögé rejtve. 

Uszmanov egyébként azok között a szankcionált orosz üzletemberek között van, akiket a Szabad Európa és a Politico szerint a magyar kormány leszedetne az EU-s szankciós listákról a következő szavazásnál, március 15-én.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmillió dolláros luxusjachtján száguld a török partok felé az orosz acéloligarchaNagyon macerás lett a luxusjachtozás a szankciók bevezetése óta, az Égei-tenger török partjai még biztonságos menedéknek számítanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnyhítettek egy oroszellenes szankción, meg is lett az eredményeJelentősen emelkedett a tengeri orosz szénexport azt követően, hogy az EU enyhítette az ehhez kapcsolódó szankciókat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Horvátország jacht luxusjacht Oroszország putyin szankciók uszmanov Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.