Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. február 1. 09:36 Világ

Nyomoznak az orosz jacht ügyében, amely rejtélyesen eltűnt egy horvát kikötőből

A horvát hatóságok nyomozósást indítottak, miután az orosz oligarchához, Aliser Uszmanovhoz köthető luxusjachtnak nyoma veszett egy Splittől nem messze lévő kikötőből – írja a szervezett bűnözés és korrupció ellen küzdő, tényfeltáró médiumokat tömörítő OCCRP, vagyis az Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Az Irina VU nevű hajó hivatalosan Irina Viner ritmikus sportgimnasztika edző, Uszmanov volt felesége tulajdona. A 30 évig házas Uszmanov-Viner pár azután vált el, hogy Uszmanovra szankciókat vetett ki a nyugati világ.

Sajtóértesülések szerint Irina Viner mutathatta be Vlagyimir Putyinnak az olimpikon Alina Kabajevát, saját tanítványát, akinek később született gyerekei állítólag Putyintól vannak.

A lefoglalt jacht minden jel szerint egyszerűen kihajózott még októberben a kikötőből. Feltehetően onnan Dubrovnikba hajózott, majd Törökország felé vette az irányt.

Horvátország négy hasonló, orosz oligarchához köthető jachtot foglalt le. Az Irina VU a Murter nevű sziget egyik kikötőjében horgonyzott az eltűnéséig. A horvát hatóságok állításuk szerint az első újságcikkek megjelenéséig nem tudták, hogy a nyugati szankciók alá eső hajó elhagyta az országot. A 35 méter hosszú jacht mintegy ötmillió eurót érhet. 

Uszmanovot, az egyik leggazdagabb orosz állampolgárt, fémipari- és bányamogult Putyin közeli szövetségeseként tartják számon. Uszmanov számos tulajdonát foglalták le a nyugati országokban a szankciók életbe lépése után, többek között egy hatalmas luxusjachtot Hamburgban. Ugyanakkor Uszmanovnak számos további tulajdona lehet offshore cégek mögé rejtve. 

Uszmanov egyébként azok között a szankcionált orosz üzletemberek között van, akiket a Szabad Európa és a Politico szerint a magyar kormány leszedetne az EU-s szankciós listákról a következő szavazásnál, március 15-én.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmillió dolláros luxusjachtján száguld a török partok felé az orosz acéloligarchaNagyon macerás lett a luxusjachtozás a szankciók bevezetése óta, az Égei-tenger török partjai még biztonságos menedéknek számítanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnyhítettek egy oroszellenes szankción, meg is lett az eredményeJelentősen emelkedett a tengeri orosz szénexport azt követően, hogy az EU enyhítette az ehhez kapcsolódó szankciókat.

Világ Horvátország jacht luxusjacht Oroszország putyin szankciók uszmanov Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.