Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 16. 10:17 Világ

Szép lassan gáznagyhatalommá nő Európa új szállítója

Egy újabb jelentős gázfelfedezést tett az Eni a Földközi-tenger egyiptomi felségvizein – jelentette be tegnap az olasz energetikai vállalat. A közlemény szerint a Nargis-1 kút 309 méternyi tenger alatt 61 méterre hatolt le miocén és oligocén homokkőbe, a jövőbeli kitermelést pedig megkönnyíti az Eninek a közelben már kiépült infrastruktúrája.

A teljes Nargis koncessziós offshore terület 1800 négyzetkilométer, az Eni és az amerikai Chevron 45-45 százalékos részesedéssel bír benne – az utóbbi vezeti szakmailag a feltárást -, míg az egyiptomi Tharwa Petroleum 10 százalékkal.

Arról egyelőre nem adott hírt az olasz vállalat, hogy az új találat mennyivel járul hozzá az egyiptomi kitermeléséhez, de a korábban szintén az Eni által feltárt Zohr mező napi termelése több mint 76 millió köbméter, a hozzáférhető készletet pedig 99 milliárd köbméterre becslik.

A hasonló tengeri feltárásoknak köszönhetően az utóbbi nyolc évben Egyiptom gázkitermelése 66 százalékkal nőtt, 2021-ben már több mint 79 milliárd köbmétert tett ki. Az export 2019-hez képest közel háromszorosára nőtt, és 2021-ben már elérte a 12 milliárd köbmétert. Cseppfolyósított földgázból tavaly már 8 millió tonnát szállított külföldre, főképp a kieső orosz importot nagy erőkkel helyettesíteni próbáló Európába.

Ez egyelőre ugyan nem mérhető össze például Algéria európai gázexportjával, de tavaly Egyiptom, a szintén tengeri feltárásokat végző Izrael, valamint az EU háromoldalú megállapodást írt alá arról, hogy európai vállalatok még nagyobb szerepet vállalnak a térségben végzett offshore feltárásoknál, a gázt pedig megveszik az uniós országok – emlékeztet az oilprice.com cikke.

A bizonyított egyiptomi gáztartalékokat jelenleg 2209 milliárd köbméterre teszik, és erre alapozva az ország a térség energetikai elosztó központjává szeretne válni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafelé sült el az orosz gázfegyver, mélypontra bukott az exportjukA szállítások korlátozása az orosz stratégia része volt, de az alacsonyabb gázárak mellett már felvetették az egyik leállított vezeték újraindítását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKarácsony óta nőnek az európai gáztartalékok, a magyar tovább csökkenTöbb mint szokatlan a tárolók töltődése a tél közepe felé, de több ok együttes hatására ez most összejött, ha egyben vizsgáljuk az uniós kapacitást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legjobbkor ütött be a meleg télAz enyhe év vége és eleje jelentősen csökkenti az európai gázfelhasználást, ezzel jelentősen mérsékli a gázhiánnyal kapcsolatos félelmeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ cseppfolyósított földgáz Egyiptom földgáz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.