Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 16. 10:17 Világ

Szép lassan gáznagyhatalommá nő Európa új szállítója

Egy újabb jelentős gázfelfedezést tett az Eni a Földközi-tenger egyiptomi felségvizein – jelentette be tegnap az olasz energetikai vállalat. A közlemény szerint a Nargis-1 kút 309 méternyi tenger alatt 61 méterre hatolt le miocén és oligocén homokkőbe, a jövőbeli kitermelést pedig megkönnyíti az Eninek a közelben már kiépült infrastruktúrája.

A teljes Nargis koncessziós offshore terület 1800 négyzetkilométer, az Eni és az amerikai Chevron 45-45 százalékos részesedéssel bír benne – az utóbbi vezeti szakmailag a feltárást -, míg az egyiptomi Tharwa Petroleum 10 százalékkal.

Arról egyelőre nem adott hírt az olasz vállalat, hogy az új találat mennyivel járul hozzá az egyiptomi kitermeléséhez, de a korábban szintén az Eni által feltárt Zohr mező napi termelése több mint 76 millió köbméter, a hozzáférhető készletet pedig 99 milliárd köbméterre becslik.

A hasonló tengeri feltárásoknak köszönhetően az utóbbi nyolc évben Egyiptom gázkitermelése 66 százalékkal nőtt, 2021-ben már több mint 79 milliárd köbmétert tett ki. Az export 2019-hez képest közel háromszorosára nőtt, és 2021-ben már elérte a 12 milliárd köbmétert. Cseppfolyósított földgázból tavaly már 8 millió tonnát szállított külföldre, főképp a kieső orosz importot nagy erőkkel helyettesíteni próbáló Európába.

Ez egyelőre ugyan nem mérhető össze például Algéria európai gázexportjával, de tavaly Egyiptom, a szintén tengeri feltárásokat végző Izrael, valamint az EU háromoldalú megállapodást írt alá arról, hogy európai vállalatok még nagyobb szerepet vállalnak a térségben végzett offshore feltárásoknál, a gázt pedig megveszik az uniós országok – emlékeztet az oilprice.com cikke.

A bizonyított egyiptomi gáztartalékokat jelenleg 2209 milliárd köbméterre teszik, és erre alapozva az ország a térség energetikai elosztó központjává szeretne válni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafelé sült el az orosz gázfegyver, mélypontra bukott az exportjukA szállítások korlátozása az orosz stratégia része volt, de az alacsonyabb gázárak mellett már felvetették az egyik leállított vezeték újraindítását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKarácsony óta nőnek az európai gáztartalékok, a magyar tovább csökkenTöbb mint szokatlan a tárolók töltődése a tél közepe felé, de több ok együttes hatására ez most összejött, ha egyben vizsgáljuk az uniós kapacitást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legjobbkor ütött be a meleg télAz enyhe év vége és eleje jelentősen csökkenti az európai gázfelhasználást, ezzel jelentősen mérsékli a gázhiánnyal kapcsolatos félelmeket.

Világ cseppfolyósított földgáz Egyiptom földgáz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.

Fontos

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Pálos Máté
2023. március 21. 16:02 Világ

Putyin megerősíti a teljes orosz határvédelmet, egyre több a háborús incidens az orosz oldalon

A háború már az orosz területre is behatol, Moszkva lényegében légvédelmi kupola alá került.