Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 5. 04:34 Adat, Világ

Karácsony óta nőnek az európai gáztartalékok, a magyar tovább csökken

Az európai gáztartalékok november közepe óta folyamatosan csökkentek, azonban hétfőig sorozatban ötödik napja megint nőttek a tartalékok, mivel folyamatosan több gáz került a tárolókba, mint amennyit kivettek belőlük. Az európai gáztárolók töltöttsége ezzel 83,5 százalékra nőtt.

A gázfelhasználás szempontjából az évet két részre szokták bontani. A betárolási időszakban több kitermelt és importált gáz kerül a tárolókba, mint amennyit fogyasztunk, az év hidegebb időszakában viszont nagyobb a fogyasztás, mint a termelés és az import, és a hiányzó mennyiséget a tárolókból pótolják ki.

2020-ban volt példa arra, hogy ennél is több tartalékkal vágott neki Európa a januárnak, ám akkor a 2019-es betárolás kezdetén is jobban állt készletekkel az EU, tavasszal már 40 százalékos volt a tárolók telítettsége. Most a háború miatt a szokottnál sokkal korábban, már március közepén megindult a tárolók feltöltése, amelyek akkor nagyjából negyedig voltak.

A háború kirobbanását követően, tavasszal a kitűzött cél 80 százalék volt, amit már augusztus végén sikerült elérni. A létesítmények összesített telítettsége november közepén volt a csúcson, amikor a töltöttség csaknem 95,7 százalékra nőtt, tehát a töltés sebessége 2019-hez képest is jóval látványosabb volt.

 

Tavaly november közepétől a hidegebb időjárás miatt már csökkenni kezdett a tartalék, és mindez kitartott egészen karácsonyig, amikortól trendszerűen viszont lassú növekedés kezdődött meg, ami rendkívül szokatlan ilyenkor. Az ábrán már az első 2023-as adatokat is ábrázoltuk: a rózsaszín pötty mutatja, hogy a töltöttség az év eleji szinteket összehasonlítva csak 2020 elején volt magasabb.

Az is érdekes, hogy miközben az összeurópai adat növekedést mutat, a magyar gáztárolók töltöttsége ebben az év végi időszakban is csökkent, és a magyar tárolók töltöttsége nemcsak 2020, hanem 2021 elején is magasabb volt, mint idén januárban.

Itt persze egy fontos szempont, hogy – miként arról többször is írtunk korábban – a magyar tárolókban eltárolt földgáz nem a „miénk”, hanem azoké a kereskedőké, akik bérlik ezeket a speciális raktárakat. Ők nem feltétlenül magyarok, de még ha azok is, egyáltalán nem biztos, hogy Magyarországon adják el a tárolókban raktározott gázt, az export pedig értelemszerűen csökkenti az itthon kimutatott mennyiséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokbanVisszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.

Visszatérve az európai adatokra: a kiemelkedően magas töltöttség mögött alapvetően három fontosabb tényező áll. Az első, hogy az enyhébb tél és a hónapokkal ezelőtt elfogadott takarékossági intézkedések miatt kisebb a lakossági kereslet a földgázra, és az állami intézmények is kevesebbet fogyasztanak.

A második, hogy számos európai országban csúszik recesszióba a gazdaság, és ez a lassulás – főleg az ipari kereslet csökkenésén keresztül – hozzájárul a kisebb összfogyasztáshoz. Az európai statisztikai hivatal adatai alapján az EU földgázfogyasztása 20 százalékkal csökkent 2022 augusztusa és novembere között a 2017 és 2021 közötti azonos hónapok átlagos fogyasztásához képest. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) decemberi jelentésének becslése alapján éves alapon az előző évhez képest pedig 10 százalékos volt az uniós fogyasztáscsökkenés.

A harmadik ok az orosz import alternatíváinak sikeres felpörgetése. Ennek a teljesülése annyira nem volt magától értetődő, hogy augusztusban 340 euró/megawattóra fölé szökött fel a földgáz tőzsdei árfolyama, és arról szóltak a találgatások, hogy a kontinens télen kifogyhat a gázból. Kisebb részben az algériai és norvég vezetékes import, nagyobb részben pedig az amerikai, katari, nigériai és orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának megnövelésével az EU-nak viszont sikerült az orosz vezetékes import jelentős részének kiesését helyettesítenie.

Az ábra alapján látszik, hogy a decemberi betárolás azért is volt lehetséges, mert az elmúlt három évben még soha nem importált annyi LNG-t az EU, mint decemberben. A Wilhelmshavenben nyaktörő sebességgel felépített első német LNG-terminál például épp kedden fogadta az első szállítmányt az Egyesült Államokból.

A fenti tényezők következtében az európai földgázárak is nagyot estek: kedden a holland tőzsdei ár*idén februári leszállításra megawattóránként 72 euró körüli szinten alakult, tegnap pedig már 64 eurón zárt. Ez bőven alacsonyabb, mint a háború kitörését közvetlenül megelőző 88 eurós árfolyam.

Mindez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy Európában megoldódott volna az energiaválság. Az IEA elemzése például több szempontból is nehezebbnek látja 2023-at 2022-nél. A jelentés megjegyzi, hogy habár jelentősen csökkent tavaly az EU-ba érkező orosz földgázexport mennyisége, 60 milliárd köbméter azért így is érkezett, főleg az év első felében. Idén ennél jóval kevesebb érkezhet, és akár az sem kizárható, hogy teljesen leállítják a szállításokat.

A másik nagy bizonytalansági tényező az időjárás: az IEA szerint csak tavaly ősszel 10 milliárd köbméternyi fogyasztáscsökkentést biztosított az EU-ban az enyhe időjárás, amihez azóta az enyhébb tél is hozzájött. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy a 2023 ősze és tele is ennyire enyhe lesz.

Végül pedig az sem egyértelmű, hogy milyen lehetőségek lesznek 2023-ban a kieső orosz import LNG-vel való pótlásában. Az EU 2023-ban a terv szerint 40 milliárd köbméternyivel többet importálna, ugyanakkor az IEA szerint csak 20 milliárdnyi többletkapacitás kerül a piacra idén az év végéig. Emellett az elemzés azt is kiemeli, hogy idén a gyengébb kínai kereslet is hozzájárult ahhoz, hogy volt elérhető LNG a világpiacon, és a kínai import esetleges fellendülése komoly versenyt generálna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott ősszel Magyarországon az ipari gázfelhasználásOktóberben éves összevetésben 90 százalékot is meghaladó mértében csökkenhetett a legnagyobb földgázfelhasználó iparvállalatok fogyasztása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha ennyi gáztartalékot nem gyűjtött be Európa egy éven belülTöbb mint 70 milliárd köbméter földgáz került tavasz óta az európai gáztárolókba. A telítettség a 95 százalékot közelíti és még nőhet a következő napokban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ cseppfolyósított földgáz energia földgáz gáztároló időjárás tél Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.