Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. november 2. 12:25 Adat

Soha ennyi gáztartalékot nem gyűjtött be Európa egy éven belül

Az idén minden eddiginél előbb kezdték el tölteni az európai gáztározókat, és szinte biztosan minden eddiginél később is fejezik be a betárolást. Az orosz szállítások fokozatos elapadása miatt azonban ennek ellenére sem volt egyértelmű, hogy sikerül-e rekordmennyiségű gázt összeszedni a szokottnál lassan négy héttel hosszabb betárolási időszakban. A hosszú hétvégén azonban kiderült, hogy igen.

Mostanra az Európai Unió területén található tárolókban nagyjából 100 milliárd köbméternyi földgáz gyűlt össze. Ez azt jelenti, hogy a létesítmények összesített telítettsége megközelítette a 95 százalékot. A háború kirobbanását követően, tavasszal kitűzött cél 80 százalék volt, amit így mostanra messze sikerült túlszárnyalni.

A korábbi években volt példa arra, hogy ennél is több tartalékkal vágott neki Európa a télnek, ám akkor a betárolás kezdetén is jobban állt készletekkel az EU. Most a háború kirobbanása miatt a szokottnál sokkal korábban, már március közepén megindult a tárolók feltöltése, amelyek akkor nagyjából negyedig voltak. A mostaninál magasabb töltöttséget pedig eddig csak úgy sikerült elérni, hogy már a feltöltés kezdetekor is legalább 40 százalékos volt a tárolók telítettsége.

Számításaink szerint az idei betárolási időszakban már több, mint 70 milliárd köbméter gáz került a tárolókba. Erre korábban egyszer volt példa, még 2018-ban, ám mostanra az akkori rekordot is sikerült túlszárnyalni.

Az idén ráadásul valószínűleg még nőni fog a töltöttség. Április eleje óta összességében eddig minden nap több gáz került a tárolókba, mint amennyit kivettek onnan, és erre a következő napokban is van még esély. Pedig már így is a mostani minden bizonnyal Európa leghosszabb betárolási időszaka.

A gázfelhasználás szempontjából az évet két részre szokták bontani. A betárolási időszak az, amikor kevesebb gázt fogyasztunk, mint amennyit kitermelünk, illetve amennyi importként érkezik. Ilyenkor a felesleget tárolókba helyezik el (betárolják). Az év hidegebb szakaszában viszont több gázra van igény, mint amennyit behozunk és kitermelünk, ilyenkor a hiányzó mennyiséget a tárolókból pótolják ki (kitároljuk).

Az elmúlt években a betárolási időszak hossza 185 és 212 nap között szóródott, átlagosan pedig szinte pontosan 200 nap volt (ennyi idő telt el a legalacsonyabb és a legmagasabb töltöttségi szint között). Ezzel szemben most európai szinten már 227 napja tart a betárolás, azaz lassan egy hónappal hosszabb a megszokottnál. Különösen szembetűnő az eltérés 2021-hez képest, amikor az alacsonyabb árakban bízva sokan kivártak, így rendkívül későn kezdődött el a tartalékolás, és nem is sikerült túl magas szintre tölteni a tárolókat.

A tartalékok múlt heti növelése egyébként azért is nagy szó, mert az előző héten kifejezetten kevés importgáz érkezett Európába. Az orosz behozatal minden korábbinál alacsonyabb szintre csökkent, és már a 400 millió köbmétert is alig haladta meg*Az évnek ebben az időszakában előfordult, hogy közel tízszer ennyi gázt küldtek az oroszok Európába.. Ezzel párhuzamosan a korábbi csúcshoz képest visszaesett némileg a tengeren érkező cseppfolyósított földgáz mennyisége és az algériai import is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat energiaválság földgáz gázimport Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.