Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. november 2. 12:25 Adat

Soha ennyi gáztartalékot nem gyűjtött be Európa egy éven belül

Az idén minden eddiginél előbb kezdték el tölteni az európai gáztározókat, és szinte biztosan minden eddiginél később is fejezik be a betárolást. Az orosz szállítások fokozatos elapadása miatt azonban ennek ellenére sem volt egyértelmű, hogy sikerül-e rekordmennyiségű gázt összeszedni a szokottnál lassan négy héttel hosszabb betárolási időszakban. A hosszú hétvégén azonban kiderült, hogy igen.

Mostanra az Európai Unió területén található tárolókban nagyjából 100 milliárd köbméternyi földgáz gyűlt össze. Ez azt jelenti, hogy a létesítmények összesített telítettsége megközelítette a 95 százalékot. A háború kirobbanását követően, tavasszal kitűzött cél 80 százalék volt, amit így mostanra messze sikerült túlszárnyalni.

A korábbi években volt példa arra, hogy ennél is több tartalékkal vágott neki Európa a télnek, ám akkor a betárolás kezdetén is jobban állt készletekkel az EU. Most a háború kirobbanása miatt a szokottnál sokkal korábban, már március közepén megindult a tárolók feltöltése, amelyek akkor nagyjából negyedig voltak. A mostaninál magasabb töltöttséget pedig eddig csak úgy sikerült elérni, hogy már a feltöltés kezdetekor is legalább 40 százalékos volt a tárolók telítettsége.

Számításaink szerint az idei betárolási időszakban már több, mint 70 milliárd köbméter gáz került a tárolókba. Erre korábban egyszer volt példa, még 2018-ban, ám mostanra az akkori rekordot is sikerült túlszárnyalni.

Az idén ráadásul valószínűleg még nőni fog a töltöttség. Április eleje óta összességében eddig minden nap több gáz került a tárolókba, mint amennyit kivettek onnan, és erre a következő napokban is van még esély. Pedig már így is a mostani minden bizonnyal Európa leghosszabb betárolási időszaka.

A gázfelhasználás szempontjából az évet két részre szokták bontani. A betárolási időszak az, amikor kevesebb gázt fogyasztunk, mint amennyit kitermelünk, illetve amennyi importként érkezik. Ilyenkor a felesleget tárolókba helyezik el (betárolják). Az év hidegebb szakaszában viszont több gázra van igény, mint amennyit behozunk és kitermelünk, ilyenkor a hiányzó mennyiséget a tárolókból pótolják ki (kitároljuk).

Az elmúlt években a betárolási időszak hossza 185 és 212 nap között szóródott, átlagosan pedig szinte pontosan 200 nap volt (ennyi idő telt el a legalacsonyabb és a legmagasabb töltöttségi szint között). Ezzel szemben most európai szinten már 227 napja tart a betárolás, azaz lassan egy hónappal hosszabb a megszokottnál. Különösen szembetűnő az eltérés 2021-hez képest, amikor az alacsonyabb árakban bízva sokan kivártak, így rendkívül későn kezdődött el a tartalékolás, és nem is sikerült túl magas szintre tölteni a tárolókat.

A tartalékok múlt heti növelése egyébként azért is nagy szó, mert az előző héten kifejezetten kevés importgáz érkezett Európába. Az orosz behozatal minden korábbinál alacsonyabb szintre csökkent, és már a 400 millió köbmétert is alig haladta meg*Az évnek ebben az időszakában előfordult, hogy közel tízszer ennyi gázt küldtek az oroszok Európába.. Ezzel párhuzamosan a korábbi csúcshoz képest visszaesett némileg a tengeren érkező cseppfolyósított földgáz mennyisége és az algériai import is.

Adat energiaválság földgáz gázimport Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?