Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 3. 15:08 Világ

A legjobbkor ütött be a meleg tél

Az enyhe év vége és eleje jelentősen csökkenti az európai gázfelhasználást, ezzel jelentősen mérsékli a gázhiánnyal kapcsolatos félelmeket.

Mit jelent az, hogy meleg tél? Nemcsak Budapesten és Magyarországon van meleg, az északi félteke nagy részén lényegesen enyhébb a téli időjárás a szokásosnál. Európában a követező két hétre hasonlóan enyhe időt várnak a meteorológusok, a szezonális átlagok fölötti hőmérsékletekkel. Az Egyesült Államokban és Kína nagy részén szintén. Január közepéig kisebb-nagyobb mértékben az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket várnak szinte mindenhol.

Gyors következmény: az időjárás máris enyhítette a gázhiánnyal kapcsolatos félelmeket. Az európai gázár hétfőre el is érte a legalacsonyabb árat Ukrajna megtámadása óta, kedden pedig további 6,5 százalékkal esett.

Csak a szerencsén múlt? Az időjárás csak rásegített a gázhiánnyal kapcsolatos félelmek elolvadására. Az elmúlt hetekben-hónapokban ugyanis

  • hatékonyan spórolt Európa a gázzal, sikerült kímélni a gáztartalékokat.
  • Ráadásul most úgy tűnik, a vártnál kisebb lesz a globális verseny a cseppfolyósított gázszállítmányokért is,
  • Pakisztán és Banglades pedig már korábban leállította a cseppfolyósított földgáz importját, ezzel is készletek szabadultak fel.
  • Az ipari és lakossági felhasználás is jelentősen csökkent a korábbi negatív kilátások és a magas árak miatt.

Mennyit mutatnak a tárolók szintmérői? A gáztárolók Európa szerte 84 százalékon állnak átlagosan, ami meghaladja az elmúlt öt év 70 százalékos szezonális átlagát. Németország például még december végén, az ünnepi, hagyományosan magas felhasználású időszakban is növelte a gáztartalékait.

Miért lehet mégis csalóka a mostani helyzet? A mostani szituáció egyik jelentős tényezője a szokásosnál melegebb időjárás — ugyanakkor jöhet egy szokatlanul hideg február és március, ami tempósan csökkentené a tartalékokat, és kilőhetné a gázárakat. A tárolók tél végi szintje a kontinens jövő téli gázellátása szempontjából is fontos.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafelé sült el az orosz gázfegyver, mélypontra bukott az exportjukA szállítások korlátozása az orosz stratégia része volt, de az alacsonyabb gázárak mellett már felvetették az egyik leállított vezeték újraindítását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott ősszel Magyarországon az ipari gázfelhasználásOktóberben éves összevetésben 90 százalékot is meghaladó mértében csökkenhetett a legnagyobb földgázfelhasználó iparvállalatok fogyasztása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak a lakosság gázfogyasztása zuhant be idehazaA hűvösebb könyvtáraknak, bezáró uszodáknak és szállodáknak is szerepük van az ősztől nagyon látványosan visszaeső felhasználásban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ cseppfolyósított földgáz földgáz gáztároló gáztartalék Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.