Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 3. 15:08 Világ

A legjobbkor ütött be a meleg tél

Az enyhe év vége és eleje jelentősen csökkenti az európai gázfelhasználást, ezzel jelentősen mérsékli a gázhiánnyal kapcsolatos félelmeket.

Mit jelent az, hogy meleg tél? Nemcsak Budapesten és Magyarországon van meleg, az északi félteke nagy részén lényegesen enyhébb a téli időjárás a szokásosnál. Európában a követező két hétre hasonlóan enyhe időt várnak a meteorológusok, a szezonális átlagok fölötti hőmérsékletekkel. Az Egyesült Államokban és Kína nagy részén szintén. Január közepéig kisebb-nagyobb mértékben az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket várnak szinte mindenhol.

Gyors következmény: az időjárás máris enyhítette a gázhiánnyal kapcsolatos félelmeket. Az európai gázár hétfőre el is érte a legalacsonyabb árat Ukrajna megtámadása óta, kedden pedig további 6,5 százalékkal esett.

Csak a szerencsén múlt? Az időjárás csak rásegített a gázhiánnyal kapcsolatos félelmek elolvadására. Az elmúlt hetekben-hónapokban ugyanis

  • hatékonyan spórolt Európa a gázzal, sikerült kímélni a gáztartalékokat.
  • Ráadásul most úgy tűnik, a vártnál kisebb lesz a globális verseny a cseppfolyósított gázszállítmányokért is,
  • Pakisztán és Banglades pedig már korábban leállította a cseppfolyósított földgáz importját, ezzel is készletek szabadultak fel.
  • Az ipari és lakossági felhasználás is jelentősen csökkent a korábbi negatív kilátások és a magas árak miatt.

Mennyit mutatnak a tárolók szintmérői? A gáztárolók Európa szerte 84 százalékon állnak átlagosan, ami meghaladja az elmúlt öt év 70 százalékos szezonális átlagát. Németország például még december végén, az ünnepi, hagyományosan magas felhasználású időszakban is növelte a gáztartalékait.

Miért lehet mégis csalóka a mostani helyzet? A mostani szituáció egyik jelentős tényezője a szokásosnál melegebb időjárás — ugyanakkor jöhet egy szokatlanul hideg február és március, ami tempósan csökkentené a tartalékokat, és kilőhetné a gázárakat. A tárolók tél végi szintje a kontinens jövő téli gázellátása szempontjából is fontos.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafelé sült el az orosz gázfegyver, mélypontra bukott az exportjukA szállítások korlátozása az orosz stratégia része volt, de az alacsonyabb gázárak mellett már felvetették az egyik leállított vezeték újraindítását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott ősszel Magyarországon az ipari gázfelhasználásOktóberben éves összevetésben 90 százalékot is meghaladó mértében csökkenhetett a legnagyobb földgázfelhasználó iparvállalatok fogyasztása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak a lakosság gázfogyasztása zuhant be idehazaA hűvösebb könyvtáraknak, bezáró uszodáknak és szállodáknak is szerepük van az ősztől nagyon látványosan visszaeső felhasználásban.

Világ cseppfolyósított földgáz földgáz gáztároló gáztartalék Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.