Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 3. 15:08 Világ

A legjobbkor ütött be a meleg tél

Az enyhe év vége és eleje jelentősen csökkenti az európai gázfelhasználást, ezzel jelentősen mérsékli a gázhiánnyal kapcsolatos félelmeket.

Mit jelent az, hogy meleg tél? Nemcsak Budapesten és Magyarországon van meleg, az északi félteke nagy részén lényegesen enyhébb a téli időjárás a szokásosnál. Európában a követező két hétre hasonlóan enyhe időt várnak a meteorológusok, a szezonális átlagok fölötti hőmérsékletekkel. Az Egyesült Államokban és Kína nagy részén szintén. Január közepéig kisebb-nagyobb mértékben az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket várnak szinte mindenhol.

Gyors következmény: az időjárás máris enyhítette a gázhiánnyal kapcsolatos félelmeket. Az európai gázár hétfőre el is érte a legalacsonyabb árat Ukrajna megtámadása óta, kedden pedig további 6,5 százalékkal esett.

Csak a szerencsén múlt? Az időjárás csak rásegített a gázhiánnyal kapcsolatos félelmek elolvadására. Az elmúlt hetekben-hónapokban ugyanis

  • hatékonyan spórolt Európa a gázzal, sikerült kímélni a gáztartalékokat.
  • Ráadásul most úgy tűnik, a vártnál kisebb lesz a globális verseny a cseppfolyósított gázszállítmányokért is,
  • Pakisztán és Banglades pedig már korábban leállította a cseppfolyósított földgáz importját, ezzel is készletek szabadultak fel.
  • Az ipari és lakossági felhasználás is jelentősen csökkent a korábbi negatív kilátások és a magas árak miatt.

Mennyit mutatnak a tárolók szintmérői? A gáztárolók Európa szerte 84 százalékon állnak átlagosan, ami meghaladja az elmúlt öt év 70 százalékos szezonális átlagát. Németország például még december végén, az ünnepi, hagyományosan magas felhasználású időszakban is növelte a gáztartalékait.

Miért lehet mégis csalóka a mostani helyzet? A mostani szituáció egyik jelentős tényezője a szokásosnál melegebb időjárás — ugyanakkor jöhet egy szokatlanul hideg február és március, ami tempósan csökkentené a tartalékokat, és kilőhetné a gázárakat. A tárolók tél végi szintje a kontinens jövő téli gázellátása szempontjából is fontos.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafelé sült el az orosz gázfegyver, mélypontra bukott az exportjukA szállítások korlátozása az orosz stratégia része volt, de az alacsonyabb gázárak mellett már felvetették az egyik leállított vezeték újraindítását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott ősszel Magyarországon az ipari gázfelhasználásOktóberben éves összevetésben 90 százalékot is meghaladó mértében csökkenhetett a legnagyobb földgázfelhasználó iparvállalatok fogyasztása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak a lakosság gázfogyasztása zuhant be idehazaA hűvösebb könyvtáraknak, bezáró uszodáknak és szállodáknak is szerepük van az ősztől nagyon látványosan visszaeső felhasználásban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ cseppfolyósított földgáz földgáz gáztároló gáztartalék Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Jandó Zoltán
2024. július 21. 08:45 Adat

Rekord drága a Forma-1 Magyarországnak, mi lesz a nézőszámmal?

A hétvégén tartják a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amely megrendezésének lehetőségéért ezúttal közel 20 milliárd forintot fizethet az állam.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.