Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A termékenységi ráta, vagyis az egy nőre jutó születések száma a legtöbb fejlett országban csökkenőben van – nincs ez máshogy az Egyesült Államokban sem. Azonban a koronavírus-járvány alatti időszakban egy érdekes trendet figyeltek meg a születési adatokban.

Sokan várták, hogy a járvány és az azzal járó válság hatására még jobban csökkennek majd a születésszámok, de végül az adatok nem mutattak ilyen eredményt, sőt a korábbi trendekkel ellentétben szinte alig csökkent a termékenységi ráta 2021-ben. Martha J. Bailey és szerzőtársai ezen felbuzdulva mélyebbre ástak, és különböző demográfiai csoportokon vizsgálták meg a járvány által megváltozott körülmények hatását a születésekre.

Arra jutottak, hogy még a korábbi trendnél is nagyobb mértékben esett vissza a születések száma 2020-ban. Azonban ez a csökkenés már rögtön a korlátozások bevezetésével megindult, nem kellett rá várni kilenc hónapot. Az adatokból kiderült, hogy ez azért van, mert a bevándorló anyák körében csökkent drasztikusan a születések száma, tehát más országok lakói a határ lezárásával nem tudtak Amerikába utazni, és ott megszülni gyermeküket (hogy ilyen módon megszerezze az amerikai állampolgárságot).

A már eleve az Egyesült Államokban született nők gyermekvállalását vizsgálva kiderült, hogy az ő körükben nőtt a termékenységi ráta, először 2007 óta. Különösen a 25 év alatti, első gyermeket vállaló, diplomás nők körében volt megfigyelhető ez a trend. Ők azok, akik egyrészt kisebb eséllyel veszítették el a munkájukat, másrészt  

nagyobb eséllyel álltak át otthoni munkavégzésre.

A szerzők szerint ennek következtében megmaradtak az anyagi feltételek, hogy gyereket vállaljanak, ráadásul az otthonról dolgozás miatti rugalmasabb munkavégzés könnyebbé tette a gyerekek nevelését, akár úgy is, hogy nem szükséges ehhez mindig szabadságot kivenni. Az első gyermeküket vállalóknak az sem jelentett nehézséget, hogy a gyermekfelügyelet is szünetelt a járvány miatt, hiszen nem volt még gyerekük, akire vigyázni kellett volna. Emiatt nőhetett körükben még jobban a gyermekvállalási kedv.

Ahhoz, hogy a kevésbé szerencsés családok esetében sem csökkent drasztikusan a gyermekvállalási kedv, hozzájárult az amerikai kormány támogató csomagja: ennek hatására csökkent a szegénység minden rassz és korosztály körében a népszámlálási adatok szerint.

Összességében a tanulság az amerikai adatokból az, hogy a termékenységi ráta növelése vagy legalábbis a csökkenés megállítása legkönnyebben úgy lehetséges, ha a nők olyan körülmények között dolgozhatnak, ami anyagi biztonságot és rugalmasságot ad nekik. Ilyen helyzetben szívesebben vállalnak gyermeket, főleg akkor, ha még arra is számíthatnak, hogy az állam megsegíti őket, ha mégis bajba kerülnének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom magyar megye gyorsabban öregszik el az átlagosnál a következő évtizedekbenAz egész EU-ban folytatódik a népesség elöregedése, a jelenség azonban változatosan érinti az egyes térségeket. Van, ahol növekszik a fiatalok aránya.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a hagyományos női szerepek, hanem a jobb munkaerőpiaci lehetőségek növelik a születésszámotBár a régebbi elméletek a dolgozó nőktől féltették a születésszámot, az elmúlt húsz évben a fejlett világban már ott született több gyerek, ahol magasabb a nők munkaerő-piaci részvétele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésévelTörténelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ amerikai egyesült államok covid-19 demográfia gyerekvállalás home office járvány termékenységi ráta Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 11. 04:34 Közélet

Az iskolakötelezettség korhatárának leszállítása mindenkinek csak ártott

Az iskolaelhagyók többsége nem megy el dolgozni, és passzivizálódik, esetleg emellé még gyereket vállal.

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Pálos Máté
2023. december 9. 17:49 Közélet

A PISA-felmérés szerint kikészíti a diákokat a telefonfüggés

A diákok csaknem fele ideges és feszült lesz, ha a telefonja nincs a közelében.