Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A termékenységi ráta, vagyis az egy nőre jutó születések száma a legtöbb fejlett országban csökkenőben van – nincs ez máshogy az Egyesült Államokban sem. Azonban a koronavírus-járvány alatti időszakban egy érdekes trendet figyeltek meg a születési adatokban.

Sokan várták, hogy a járvány és az azzal járó válság hatására még jobban csökkennek majd a születésszámok, de végül az adatok nem mutattak ilyen eredményt, sőt a korábbi trendekkel ellentétben szinte alig csökkent a termékenységi ráta 2021-ben. Martha J. Bailey és szerzőtársai ezen felbuzdulva mélyebbre ástak, és különböző demográfiai csoportokon vizsgálták meg a járvány által megváltozott körülmények hatását a születésekre.

Arra jutottak, hogy még a korábbi trendnél is nagyobb mértékben esett vissza a születések száma 2020-ban. Azonban ez a csökkenés már rögtön a korlátozások bevezetésével megindult, nem kellett rá várni kilenc hónapot. Az adatokból kiderült, hogy ez azért van, mert a bevándorló anyák körében csökkent drasztikusan a születések száma, tehát más országok lakói a határ lezárásával nem tudtak Amerikába utazni, és ott megszülni gyermeküket (hogy ilyen módon megszerezze az amerikai állampolgárságot).

A már eleve az Egyesült Államokban született nők gyermekvállalását vizsgálva kiderült, hogy az ő körükben nőtt a termékenységi ráta, először 2007 óta. Különösen a 25 év alatti, első gyermeket vállaló, diplomás nők körében volt megfigyelhető ez a trend. Ők azok, akik egyrészt kisebb eséllyel veszítették el a munkájukat, másrészt  

nagyobb eséllyel álltak át otthoni munkavégzésre.

A szerzők szerint ennek következtében megmaradtak az anyagi feltételek, hogy gyereket vállaljanak, ráadásul az otthonról dolgozás miatti rugalmasabb munkavégzés könnyebbé tette a gyerekek nevelését, akár úgy is, hogy nem szükséges ehhez mindig szabadságot kivenni. Az első gyermeküket vállalóknak az sem jelentett nehézséget, hogy a gyermekfelügyelet is szünetelt a járvány miatt, hiszen nem volt még gyerekük, akire vigyázni kellett volna. Emiatt nőhetett körükben még jobban a gyermekvállalási kedv.

Ahhoz, hogy a kevésbé szerencsés családok esetében sem csökkent drasztikusan a gyermekvállalási kedv, hozzájárult az amerikai kormány támogató csomagja: ennek hatására csökkent a szegénység minden rassz és korosztály körében a népszámlálási adatok szerint.

Összességében a tanulság az amerikai adatokból az, hogy a termékenységi ráta növelése vagy legalábbis a csökkenés megállítása legkönnyebben úgy lehetséges, ha a nők olyan körülmények között dolgozhatnak, ami anyagi biztonságot és rugalmasságot ad nekik. Ilyen helyzetben szívesebben vállalnak gyermeket, főleg akkor, ha még arra is számíthatnak, hogy az állam megsegíti őket, ha mégis bajba kerülnének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom magyar megye gyorsabban öregszik el az átlagosnál a következő évtizedekbenAz egész EU-ban folytatódik a népesség elöregedése, a jelenség azonban változatosan érinti az egyes térségeket. Van, ahol növekszik a fiatalok aránya.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a hagyományos női szerepek, hanem a jobb munkaerőpiaci lehetőségek növelik a születésszámotBár a régebbi elméletek a dolgozó nőktől féltették a születésszámot, az elmúlt húsz évben a fejlett világban már ott született több gyerek, ahol magasabb a nők munkaerő-piaci részvétele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésévelTörténelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ amerikai egyesült államok covid-19 demográfia gyerekvállalás home office járvány termékenységi ráta Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2024. március 18. 10:11 Adat, Élet

Hol eszik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt Európában?

Több mint négyszer annyi gyümölcsöt és zöldséget esznek átlagosan Albániában, mint Szlovákiában. A magyar fogyasztás Európa alsó negyedében van.

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.