Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A termékenységi ráta, vagyis az egy nőre jutó születések száma a legtöbb fejlett országban csökkenőben van – nincs ez máshogy az Egyesült Államokban sem. Azonban a koronavírus-járvány alatti időszakban egy érdekes trendet figyeltek meg a születési adatokban.

Sokan várták, hogy a járvány és az azzal járó válság hatására még jobban csökkennek majd a születésszámok, de végül az adatok nem mutattak ilyen eredményt, sőt a korábbi trendekkel ellentétben szinte alig csökkent a termékenységi ráta 2021-ben. Martha J. Bailey és szerzőtársai ezen felbuzdulva mélyebbre ástak, és különböző demográfiai csoportokon vizsgálták meg a járvány által megváltozott körülmények hatását a születésekre.

Arra jutottak, hogy még a korábbi trendnél is nagyobb mértékben esett vissza a születések száma 2020-ban. Azonban ez a csökkenés már rögtön a korlátozások bevezetésével megindult, nem kellett rá várni kilenc hónapot. Az adatokból kiderült, hogy ez azért van, mert a bevándorló anyák körében csökkent drasztikusan a születések száma, tehát más országok lakói a határ lezárásával nem tudtak Amerikába utazni, és ott megszülni gyermeküket (hogy ilyen módon megszerezze az amerikai állampolgárságot).

A már eleve az Egyesült Államokban született nők gyermekvállalását vizsgálva kiderült, hogy az ő körükben nőtt a termékenységi ráta, először 2007 óta. Különösen a 25 év alatti, első gyermeket vállaló, diplomás nők körében volt megfigyelhető ez a trend. Ők azok, akik egyrészt kisebb eséllyel veszítették el a munkájukat, másrészt  

nagyobb eséllyel álltak át otthoni munkavégzésre.

A szerzők szerint ennek következtében megmaradtak az anyagi feltételek, hogy gyereket vállaljanak, ráadásul az otthonról dolgozás miatti rugalmasabb munkavégzés könnyebbé tette a gyerekek nevelését, akár úgy is, hogy nem szükséges ehhez mindig szabadságot kivenni. Az első gyermeküket vállalóknak az sem jelentett nehézséget, hogy a gyermekfelügyelet is szünetelt a járvány miatt, hiszen nem volt még gyerekük, akire vigyázni kellett volna. Emiatt nőhetett körükben még jobban a gyermekvállalási kedv.

Ahhoz, hogy a kevésbé szerencsés családok esetében sem csökkent drasztikusan a gyermekvállalási kedv, hozzájárult az amerikai kormány támogató csomagja: ennek hatására csökkent a szegénység minden rassz és korosztály körében a népszámlálási adatok szerint.

Összességében a tanulság az amerikai adatokból az, hogy a termékenységi ráta növelése vagy legalábbis a csökkenés megállítása legkönnyebben úgy lehetséges, ha a nők olyan körülmények között dolgozhatnak, ami anyagi biztonságot és rugalmasságot ad nekik. Ilyen helyzetben szívesebben vállalnak gyermeket, főleg akkor, ha még arra is számíthatnak, hogy az állam megsegíti őket, ha mégis bajba kerülnének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom magyar megye gyorsabban öregszik el az átlagosnál a következő évtizedekbenAz egész EU-ban folytatódik a népesség elöregedése, a jelenség azonban változatosan érinti az egyes térségeket. Van, ahol növekszik a fiatalok aránya.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a hagyományos női szerepek, hanem a jobb munkaerőpiaci lehetőségek növelik a születésszámotBár a régebbi elméletek a dolgozó nőktől féltették a születésszámot, az elmúlt húsz évben a fejlett világban már ott született több gyerek, ahol magasabb a nők munkaerő-piaci részvétele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésévelTörténelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

Élet Világ amerikai egyesült államok covid-19 demográfia gyerekvállalás home office járvány termékenységi ráta Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Pej Zsófia
2022. december 5. 14:03 Élet, Támogatói tartalom

A szélerőművek már a spájzban vannak

Akár támogatások nélkül is telepítenének szélerőműveket az iparági szereplők ma Magyarországon, mert ezek a beruházások piaci alapon is gyorsan megtérülnének: a napenergia mellett a szélenergiára alapozott áramtermelés a legolcsóbb megoldás a mai technológiákkal.

Bogár Zsolt
2022. december 3. 15:45 Élet

Szimbiózisban: együtt vagy egymás ellen?

Hétfőn indul az új sorozat a G7 Holnap-on az állami és a magánegészségügy együttéléséről.

Fontos

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Pénz

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.