Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A termékenységi ráta, vagyis az egy nőre jutó születések száma a legtöbb fejlett országban csökkenőben van – nincs ez máshogy az Egyesült Államokban sem. Azonban a koronavírus-járvány alatti időszakban egy érdekes trendet figyeltek meg a születési adatokban.

Sokan várták, hogy a járvány és az azzal járó válság hatására még jobban csökkennek majd a születésszámok, de végül az adatok nem mutattak ilyen eredményt, sőt a korábbi trendekkel ellentétben szinte alig csökkent a termékenységi ráta 2021-ben. Martha J. Bailey és szerzőtársai ezen felbuzdulva mélyebbre ástak, és különböző demográfiai csoportokon vizsgálták meg a járvány által megváltozott körülmények hatását a születésekre.

Arra jutottak, hogy még a korábbi trendnél is nagyobb mértékben esett vissza a születések száma 2020-ban. Azonban ez a csökkenés már rögtön a korlátozások bevezetésével megindult, nem kellett rá várni kilenc hónapot. Az adatokból kiderült, hogy ez azért van, mert a bevándorló anyák körében csökkent drasztikusan a születések száma, tehát más országok lakói a határ lezárásával nem tudtak Amerikába utazni, és ott megszülni gyermeküket (hogy ilyen módon megszerezze az amerikai állampolgárságot).

A már eleve az Egyesült Államokban született nők gyermekvállalását vizsgálva kiderült, hogy az ő körükben nőtt a termékenységi ráta, először 2007 óta. Különösen a 25 év alatti, első gyermeket vállaló, diplomás nők körében volt megfigyelhető ez a trend. Ők azok, akik egyrészt kisebb eséllyel veszítették el a munkájukat, másrészt  

nagyobb eséllyel álltak át otthoni munkavégzésre.

A szerzők szerint ennek következtében megmaradtak az anyagi feltételek, hogy gyereket vállaljanak, ráadásul az otthonról dolgozás miatti rugalmasabb munkavégzés könnyebbé tette a gyerekek nevelését, akár úgy is, hogy nem szükséges ehhez mindig szabadságot kivenni. Az első gyermeküket vállalóknak az sem jelentett nehézséget, hogy a gyermekfelügyelet is szünetelt a járvány miatt, hiszen nem volt még gyerekük, akire vigyázni kellett volna. Emiatt nőhetett körükben még jobban a gyermekvállalási kedv.

Ahhoz, hogy a kevésbé szerencsés családok esetében sem csökkent drasztikusan a gyermekvállalási kedv, hozzájárult az amerikai kormány támogató csomagja: ennek hatására csökkent a szegénység minden rassz és korosztály körében a népszámlálási adatok szerint.

Összességében a tanulság az amerikai adatokból az, hogy a termékenységi ráta növelése vagy legalábbis a csökkenés megállítása legkönnyebben úgy lehetséges, ha a nők olyan körülmények között dolgozhatnak, ami anyagi biztonságot és rugalmasságot ad nekik. Ilyen helyzetben szívesebben vállalnak gyermeket, főleg akkor, ha még arra is számíthatnak, hogy az állam megsegíti őket, ha mégis bajba kerülnének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom magyar megye gyorsabban öregszik el az átlagosnál a következő évtizedekbenAz egész EU-ban folytatódik a népesség elöregedése, a jelenség azonban változatosan érinti az egyes térségeket. Van, ahol növekszik a fiatalok aránya.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a hagyományos női szerepek, hanem a jobb munkaerőpiaci lehetőségek növelik a születésszámotBár a régebbi elméletek a dolgozó nőktől féltették a születésszámot, az elmúlt húsz évben a fejlett világban már ott született több gyerek, ahol magasabb a nők munkaerő-piaci részvétele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésévelTörténelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ amerikai egyesült államok covid-19 demográfia gyerekvállalás home office járvány termékenységi ráta Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.