Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A termékenységi ráta, vagyis az egy nőre jutó születések száma a legtöbb fejlett országban csökkenőben van – nincs ez máshogy az Egyesült Államokban sem. Azonban a koronavírus-járvány alatti időszakban egy érdekes trendet figyeltek meg a születési adatokban.

Sokan várták, hogy a járvány és az azzal járó válság hatására még jobban csökkennek majd a születésszámok, de végül az adatok nem mutattak ilyen eredményt, sőt a korábbi trendekkel ellentétben szinte alig csökkent a termékenységi ráta 2021-ben. Martha J. Bailey és szerzőtársai ezen felbuzdulva mélyebbre ástak, és különböző demográfiai csoportokon vizsgálták meg a járvány által megváltozott körülmények hatását a születésekre.

Arra jutottak, hogy még a korábbi trendnél is nagyobb mértékben esett vissza a születések száma 2020-ban. Azonban ez a csökkenés már rögtön a korlátozások bevezetésével megindult, nem kellett rá várni kilenc hónapot. Az adatokból kiderült, hogy ez azért van, mert a bevándorló anyák körében csökkent drasztikusan a születések száma, tehát más országok lakói a határ lezárásával nem tudtak Amerikába utazni, és ott megszülni gyermeküket (hogy ilyen módon megszerezze az amerikai állampolgárságot).

A már eleve az Egyesült Államokban született nők gyermekvállalását vizsgálva kiderült, hogy az ő körükben nőtt a termékenységi ráta, először 2007 óta. Különösen a 25 év alatti, első gyermeket vállaló, diplomás nők körében volt megfigyelhető ez a trend. Ők azok, akik egyrészt kisebb eséllyel veszítették el a munkájukat, másrészt  

nagyobb eséllyel álltak át otthoni munkavégzésre.

A szerzők szerint ennek következtében megmaradtak az anyagi feltételek, hogy gyereket vállaljanak, ráadásul az otthonról dolgozás miatti rugalmasabb munkavégzés könnyebbé tette a gyerekek nevelését, akár úgy is, hogy nem szükséges ehhez mindig szabadságot kivenni. Az első gyermeküket vállalóknak az sem jelentett nehézséget, hogy a gyermekfelügyelet is szünetelt a járvány miatt, hiszen nem volt még gyerekük, akire vigyázni kellett volna. Emiatt nőhetett körükben még jobban a gyermekvállalási kedv.

Ahhoz, hogy a kevésbé szerencsés családok esetében sem csökkent drasztikusan a gyermekvállalási kedv, hozzájárult az amerikai kormány támogató csomagja: ennek hatására csökkent a szegénység minden rassz és korosztály körében a népszámlálási adatok szerint.

Összességében a tanulság az amerikai adatokból az, hogy a termékenységi ráta növelése vagy legalábbis a csökkenés megállítása legkönnyebben úgy lehetséges, ha a nők olyan körülmények között dolgozhatnak, ami anyagi biztonságot és rugalmasságot ad nekik. Ilyen helyzetben szívesebben vállalnak gyermeket, főleg akkor, ha még arra is számíthatnak, hogy az állam megsegíti őket, ha mégis bajba kerülnének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom magyar megye gyorsabban öregszik el az átlagosnál a következő évtizedekbenAz egész EU-ban folytatódik a népesség elöregedése, a jelenség azonban változatosan érinti az egyes térségeket. Van, ahol növekszik a fiatalok aránya.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a hagyományos női szerepek, hanem a jobb munkaerőpiaci lehetőségek növelik a születésszámotBár a régebbi elméletek a dolgozó nőktől féltették a születésszámot, az elmúlt húsz évben a fejlett világban már ott született több gyerek, ahol magasabb a nők munkaerő-piaci részvétele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésévelTörténelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

Élet Világ amerikai egyesült államok covid-19 demográfia gyerekvállalás home office járvány termékenységi ráta Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2023. március 19. 14:13 Élet

A rasszizmus is oka lehet annak, hogy alacsonyak a jóléti kiadások Amerikában

Minél magasabbnak hiszik a feketék arányát a támogatott állampolgárok között, annál inkább ellenzik a jóléti kiadásokat.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.

Torontáli Zoltán
2023. március 17. 04:34 Élet, Világ

Miért nem érződik annyira az infláció Ausztriában?

A rendkívül erős szakszervezetek és a munkaadók sorra olyan béremelésekben állapodnak meg, amelyek kompenzálják a drágulást.

Fontos

Váczi István
2023. március 20. 16:40 Világ

Mindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás Európában

Sokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

A háború kitörése óta először utazott hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping, ahol úgy kell barátkoznia Putyinnal, hogy közben a nemzetközi színtéren békecsinálóként szeretne fellépni.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.