Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 13. 20:03 Adat, Világ

Három magyar megye gyorsabban öregszik el az átlagosnál a következő évtizedekben

Nem várható érdemi fordulat a közeljövőben az európai népesség elöregedését illetően, 2021 és 2050 között ugyanis 16,3 százalékról 14,9 százalékra süllyed várhatóan a 15-29 éves népesség aránya az Európai Unió területén. Az 1,4 százalékpontos átlagos csökkenés azonban nem egyformán érinti a különböző térségeket, derül ki az Eurostat elemzéséből.

Elvétve ugyan, de akadnak olyan régiók is, ahol a vizsgált három évtized során a fiatalok eleve viszonylag magas aránya még tovább növekedhet az előrejelzések szerint. Ezek zömmel Németországban találhatók, de egy belga és egy tengeren túli francia régióban is kivételesen optimista prognózist tett az uniós statisztikai hivatal. Németországban van továbbá az a tíz, magyarországi megyének megfelelő közigazgatási egység, ahol a következő évtizedekben a legnagyobb mértében nő majd a 15-29 évesek aránya.

Ugyanakkor a rangsor másik végén is jórészt német körzetek találhatók, a tíz legkedvezőtlenebb kilátással jellemezhető térség közül öt német, kettő lengyel, egy portugál, illetve a francia és a görög központi, vagyis főváros környéki régiók is ide sorolhatók.

Magyarország megyéiben döntően a szóban forgó korosztály arányának legfeljebb két százalékpontos visszaesése várható a 2050-ig tartó időtávon. Kivételt ez alól Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék jelentenek, ahol ezt a szintet meghaladó mértékben csökken majd a 15-29 évesek részesedése a népességben.

A fenti térképen érdemes továbbá megfigyelni, hogy az észak- és dél-európai országokban viszonylag egyöntetűen kedvezőtlenek a kilátások: Izland és Norvégia egészét, illetve Finnország döntő részét a fiatal korosztály súlyának gyors csökkenésére utaló, kevésbé élénk színek jelölik, továbbá Spanyolországban, valamint Olaszország délebbi részein is zömmel hasonló kilátások elébe néző térségek találhatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a hagyományos női szerepek, hanem a jobb munkaerőpiaci lehetőségek növelik a születésszámotBár a régebbi elméletek a dolgozó nőktől féltették a születésszámot, az elmúlt húsz évben a fejlett világban már ott született több gyerek, ahol magasabb a nők munkaerő-piaci részvétele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem jegyeztek fel olyan gyors népességcsökkenést Magyarországon, mint a járvány alattAz elmúlt években akár lassulhatott is volna a népességfogyás Magyarországon, ha nem jön a járvány. A pandémia azonban évszázados csúcsra növelte a halálozást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésévelTörténelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ demográfia demográfiai válság elöregedés előrejelzés fiatalok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.