Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 13. 20:03 Adat, Világ

Három magyar megye gyorsabban öregszik el az átlagosnál a következő évtizedekben

Nem várható érdemi fordulat a közeljövőben az európai népesség elöregedését illetően, 2021 és 2050 között ugyanis 16,3 százalékról 14,9 százalékra süllyed várhatóan a 15-29 éves népesség aránya az Európai Unió területén. Az 1,4 százalékpontos átlagos csökkenés azonban nem egyformán érinti a különböző térségeket, derül ki az Eurostat elemzéséből.

Elvétve ugyan, de akadnak olyan régiók is, ahol a vizsgált három évtized során a fiatalok eleve viszonylag magas aránya még tovább növekedhet az előrejelzések szerint. Ezek zömmel Németországban találhatók, de egy belga és egy tengeren túli francia régióban is kivételesen optimista prognózist tett az uniós statisztikai hivatal. Németországban van továbbá az a tíz, magyarországi megyének megfelelő közigazgatási egység, ahol a következő évtizedekben a legnagyobb mértében nő majd a 15-29 évesek aránya.

Ugyanakkor a rangsor másik végén is jórészt német körzetek találhatók, a tíz legkedvezőtlenebb kilátással jellemezhető térség közül öt német, kettő lengyel, egy portugál, illetve a francia és a görög központi, vagyis főváros környéki régiók is ide sorolhatók.

Magyarország megyéiben döntően a szóban forgó korosztály arányának legfeljebb két százalékpontos visszaesése várható a 2050-ig tartó időtávon. Kivételt ez alól Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék jelentenek, ahol ezt a szintet meghaladó mértékben csökken majd a 15-29 évesek részesedése a népességben.

A fenti térképen érdemes továbbá megfigyelni, hogy az észak- és dél-európai országokban viszonylag egyöntetűen kedvezőtlenek a kilátások: Izland és Norvégia egészét, illetve Finnország döntő részét a fiatal korosztály súlyának gyors csökkenésére utaló, kevésbé élénk színek jelölik, továbbá Spanyolországban, valamint Olaszország délebbi részein is zömmel hasonló kilátások elébe néző térségek találhatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a hagyományos női szerepek, hanem a jobb munkaerőpiaci lehetőségek növelik a születésszámotBár a régebbi elméletek a dolgozó nőktől féltették a születésszámot, az elmúlt húsz évben a fejlett világban már ott született több gyerek, ahol magasabb a nők munkaerő-piaci részvétele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem jegyeztek fel olyan gyors népességcsökkenést Magyarországon, mint a járvány alattAz elmúlt években akár lassulhatott is volna a népességfogyás Magyarországon, ha nem jön a járvány. A pandémia azonban évszázados csúcsra növelte a halálozást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésévelTörténelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ demográfia demográfiai válság elöregedés előrejelzés fiatalok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.