Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 13. 20:03 Adat, Világ

Három magyar megye gyorsabban öregszik el az átlagosnál a következő évtizedekben

Nem várható érdemi fordulat a közeljövőben az európai népesség elöregedését illetően, 2021 és 2050 között ugyanis 16,3 százalékról 14,9 százalékra süllyed várhatóan a 15-29 éves népesség aránya az Európai Unió területén. Az 1,4 százalékpontos átlagos csökkenés azonban nem egyformán érinti a különböző térségeket, derül ki az Eurostat elemzéséből.

Elvétve ugyan, de akadnak olyan régiók is, ahol a vizsgált három évtized során a fiatalok eleve viszonylag magas aránya még tovább növekedhet az előrejelzések szerint. Ezek zömmel Németországban találhatók, de egy belga és egy tengeren túli francia régióban is kivételesen optimista prognózist tett az uniós statisztikai hivatal. Németországban van továbbá az a tíz, magyarországi megyének megfelelő közigazgatási egység, ahol a következő évtizedekben a legnagyobb mértében nő majd a 15-29 évesek aránya.

Ugyanakkor a rangsor másik végén is jórészt német körzetek találhatók, a tíz legkedvezőtlenebb kilátással jellemezhető térség közül öt német, kettő lengyel, egy portugál, illetve a francia és a görög központi, vagyis főváros környéki régiók is ide sorolhatók.

Magyarország megyéiben döntően a szóban forgó korosztály arányának legfeljebb két százalékpontos visszaesése várható a 2050-ig tartó időtávon. Kivételt ez alól Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék jelentenek, ahol ezt a szintet meghaladó mértékben csökken majd a 15-29 évesek részesedése a népességben.

A fenti térképen érdemes továbbá megfigyelni, hogy az észak- és dél-európai országokban viszonylag egyöntetűen kedvezőtlenek a kilátások: Izland és Norvégia egészét, illetve Finnország döntő részét a fiatal korosztály súlyának gyors csökkenésére utaló, kevésbé élénk színek jelölik, továbbá Spanyolországban, valamint Olaszország délebbi részein is zömmel hasonló kilátások elébe néző térségek találhatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a hagyományos női szerepek, hanem a jobb munkaerőpiaci lehetőségek növelik a születésszámotBár a régebbi elméletek a dolgozó nőktől féltették a születésszámot, az elmúlt húsz évben a fejlett világban már ott született több gyerek, ahol magasabb a nők munkaerő-piaci részvétele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem jegyeztek fel olyan gyors népességcsökkenést Magyarországon, mint a járvány alattAz elmúlt években akár lassulhatott is volna a népességfogyás Magyarországon, ha nem jön a járvány. A pandémia azonban évszázados csúcsra növelte a halálozást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésévelTörténelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ demográfia demográfiai válság elöregedés előrejelzés fiatalok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.