Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 13. 20:03 Adat, Világ

Három magyar megye gyorsabban öregszik el az átlagosnál a következő évtizedekben

Nem várható érdemi fordulat a közeljövőben az európai népesség elöregedését illetően, 2021 és 2050 között ugyanis 16,3 százalékról 14,9 százalékra süllyed várhatóan a 15-29 éves népesség aránya az Európai Unió területén. Az 1,4 százalékpontos átlagos csökkenés azonban nem egyformán érinti a különböző térségeket, derül ki az Eurostat elemzéséből.

Elvétve ugyan, de akadnak olyan régiók is, ahol a vizsgált három évtized során a fiatalok eleve viszonylag magas aránya még tovább növekedhet az előrejelzések szerint. Ezek zömmel Németországban találhatók, de egy belga és egy tengeren túli francia régióban is kivételesen optimista prognózist tett az uniós statisztikai hivatal. Németországban van továbbá az a tíz, magyarországi megyének megfelelő közigazgatási egység, ahol a következő évtizedekben a legnagyobb mértében nő majd a 15-29 évesek aránya.

Ugyanakkor a rangsor másik végén is jórészt német körzetek találhatók, a tíz legkedvezőtlenebb kilátással jellemezhető térség közül öt német, kettő lengyel, egy portugál, illetve a francia és a görög központi, vagyis főváros környéki régiók is ide sorolhatók.

Magyarország megyéiben döntően a szóban forgó korosztály arányának legfeljebb két százalékpontos visszaesése várható a 2050-ig tartó időtávon. Kivételt ez alól Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék jelentenek, ahol ezt a szintet meghaladó mértékben csökken majd a 15-29 évesek részesedése a népességben.

A fenti térképen érdemes továbbá megfigyelni, hogy az észak- és dél-európai országokban viszonylag egyöntetűen kedvezőtlenek a kilátások: Izland és Norvégia egészét, illetve Finnország döntő részét a fiatal korosztály súlyának gyors csökkenésére utaló, kevésbé élénk színek jelölik, továbbá Spanyolországban, valamint Olaszország délebbi részein is zömmel hasonló kilátások elébe néző térségek találhatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a hagyományos női szerepek, hanem a jobb munkaerőpiaci lehetőségek növelik a születésszámotBár a régebbi elméletek a dolgozó nőktől féltették a születésszámot, az elmúlt húsz évben a fejlett világban már ott született több gyerek, ahol magasabb a nők munkaerő-piaci részvétele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem jegyeztek fel olyan gyors népességcsökkenést Magyarországon, mint a járvány alattAz elmúlt években akár lassulhatott is volna a népességfogyás Magyarországon, ha nem jön a járvány. A pandémia azonban évszázados csúcsra növelte a halálozást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésévelTörténelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ demográfia demográfiai válság elöregedés előrejelzés fiatalok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

Változatos formában, de máig sokan süllyednek rabszolgasorsba, Magyarországon főleg a kiszolgáltatott, alacsony státuszú embereket fenyegeti a kényszermunka.

Torontáli Zoltán
2023. május 26. 14:32 Adat, Vállalat

Egyre inkább kiszorulnak a magyar vállalkozások az élmezőnyből a hazai e-kereskedelemben

Az Alza, a kifli.hu vagy akár az IKEA is szinte a semmiből jőve vált hirtelen vezető szereplővé. Meddig jut a Pepita.hu vagy a Pelenka.hu?

Torontáli Zoltán
2023. május 24. 12:16 Adat

Az átlag magyar annyit keres, mint egy jól kezdő Suzuki-munkás

Közel nyolc százalékkal csökkent az átlagember reálbére, ez a kereset a jobb betanított munkások pozíciójának felel meg.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.

Stubnya Bence
2023. május 27. 04:32 Podcast

Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet

Habár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.