Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 14. 15:57 Világ

Egy gyanús példa arra, hogy jobban emelik az árakat a gyártók, mert most mindent lenyel a vásárló

A német Die Welt ma részletes cikket közölt arról a jelenségről, hogy az élelmiszergyártók egyre gyakrabban csökkentik a termékek mennyiségét, miközben szinten tartják, vagy egyenesen emelik azok árát. Tipikusan ilyen a 100 darabos papírzsebkendő 90 darabosra vágása, vagy egy 175 grammos termék 150 grammra csökkentése, a módszer magyar elnevezése a zsugorinfláció.

Ezeket a fogásokat viszonylag nehéz észrevenni, mivel a mennyiségi csökkentés nem okozza a csomagolás látványos zsugorodását, a csomagár pedig ugyanaz marad – bár ma már az sem szúr szemet, ha némileg emelkedik. (Magyarországon minden árcímkére kötelező kitenni a fajlagos, 1 kilogrammra, 1 iterre, 1 darabra stb. érvényes árakat is, ezek követésével esetleg könnyebb lehet a módszert tetten érni, de úgy sem könnyű.)

A cikk legérdekesebb része azonban nem a zsugorinfláció, hanem az, hogy Lionel Souque, a többek között a Penny-t is magába foglaló REWE Csoport vezérigazgatója kitálal benne: egy konkrét példán keresztül vezeti le azt a gyanúját, hogy egyes gyártók ráültek az inflációs vonatra, vagyis igyekeznek pénzügyi eredményt javítani azzal, hogy most nincs az a vad áremelés, amit a vevők ne vennének szinte természetesnek.

A Funny-Frisch márkájú chipsekről van szó, amelyeket az Intersnack Deutschland SE gyárt. A cég nemrég élt a zsugorinflációs módszerrel, 250-ről 215 grammra, 175-ről 150 grammra, illetve 50-ről 40 grammra csökkentette a zacskók tartalmát, ezzel 16-25 százalékos áremelést hajtott végre (amely természetesen nem tilos, még akkor sem, ha így nehezebb észrevenni).

Az indokok a szokásosak: a nyersanyagárak, az energiaárak, a csomagolóanyag-árak és a logisztikai költségek is nőttek.

Annak érdekében, hogy a magas minőséget tartani tudjuk, kénytelenek voltunk a költségnövekedéshez igazítani a csomagolás tömegét

– mondta a gyártó a lapnak.
Csakhogy Souque azt is elmesélte az újságírónak, hogy az Intersnack valóban már szeptemberben jelezte az áremelési és átcsomagolási igényét, ami végső soron 100 grammra vetítve 22 eurócent áremelést jelentett, viszont

a saját márkás terméküknél csak 5 eurócent volt az emelés.

Azt kérdeztem magamban, honnan van ez a 17 centes eltérés?

– mondta Souque a lapnak.

Mivel nekünk sok beszállítónk van, különböző országokban is jelen vagyunk és a saját márkás termékek kapcsán belelátunk a folyamatokba, értjük, hogy mi indokolt, és mi nem

– tette hozzá.

Az indokolatlan áremelés ugyanakkor jól működő szabadpiaci viszonyok között az élelmiszer kiskereskedelemben gyakorlatilag nehezen értelmezhető, hiszen az árak szabad versenyben alakulnak ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tojás árának majdnem a felére kellene csökkennie az árstop miattAdataink szerint a tojás árstopja sokkal jobban fájhat a boltoknak, mint a burgonyáé, amely inkább a jelenlegi árszintet fagyasztja be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a szankciók és a szomszédban dúló háború, a lengyel infláció máshogy alakul, mint a magyarAz olaj és a cukor megy fel leginkább, és decemberben még gyorsulhat a drágulás üteme.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áremelés chips infláció Penny zsugorinfláció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.