Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 14. 15:57 Világ

Egy gyanús példa arra, hogy jobban emelik az árakat a gyártók, mert most mindent lenyel a vásárló

A német Die Welt ma részletes cikket közölt arról a jelenségről, hogy az élelmiszergyártók egyre gyakrabban csökkentik a termékek mennyiségét, miközben szinten tartják, vagy egyenesen emelik azok árát. Tipikusan ilyen a 100 darabos papírzsebkendő 90 darabosra vágása, vagy egy 175 grammos termék 150 grammra csökkentése, a módszer magyar elnevezése a zsugorinfláció.

Ezeket a fogásokat viszonylag nehéz észrevenni, mivel a mennyiségi csökkentés nem okozza a csomagolás látványos zsugorodását, a csomagár pedig ugyanaz marad – bár ma már az sem szúr szemet, ha némileg emelkedik. (Magyarországon minden árcímkére kötelező kitenni a fajlagos, 1 kilogrammra, 1 iterre, 1 darabra stb. érvényes árakat is, ezek követésével esetleg könnyebb lehet a módszert tetten érni, de úgy sem könnyű.)

A cikk legérdekesebb része azonban nem a zsugorinfláció, hanem az, hogy Lionel Souque, a többek között a Penny-t is magába foglaló REWE Csoport vezérigazgatója kitálal benne: egy konkrét példán keresztül vezeti le azt a gyanúját, hogy egyes gyártók ráültek az inflációs vonatra, vagyis igyekeznek pénzügyi eredményt javítani azzal, hogy most nincs az a vad áremelés, amit a vevők ne vennének szinte természetesnek.

A Funny-Frisch márkájú chipsekről van szó, amelyeket az Intersnack Deutschland SE gyárt. A cég nemrég élt a zsugorinflációs módszerrel, 250-ről 215 grammra, 175-ről 150 grammra, illetve 50-ről 40 grammra csökkentette a zacskók tartalmát, ezzel 16-25 százalékos áremelést hajtott végre (amely természetesen nem tilos, még akkor sem, ha így nehezebb észrevenni).

Az indokok a szokásosak: a nyersanyagárak, az energiaárak, a csomagolóanyag-árak és a logisztikai költségek is nőttek.

Annak érdekében, hogy a magas minőséget tartani tudjuk, kénytelenek voltunk a költségnövekedéshez igazítani a csomagolás tömegét

– mondta a gyártó a lapnak.
Csakhogy Souque azt is elmesélte az újságírónak, hogy az Intersnack valóban már szeptemberben jelezte az áremelési és átcsomagolási igényét, ami végső soron 100 grammra vetítve 22 eurócent áremelést jelentett, viszont

a saját márkás terméküknél csak 5 eurócent volt az emelés.

Azt kérdeztem magamban, honnan van ez a 17 centes eltérés?

– mondta Souque a lapnak.

Mivel nekünk sok beszállítónk van, különböző országokban is jelen vagyunk és a saját márkás termékek kapcsán belelátunk a folyamatokba, értjük, hogy mi indokolt, és mi nem

– tette hozzá.

Az indokolatlan áremelés ugyanakkor jól működő szabadpiaci viszonyok között az élelmiszer kiskereskedelemben gyakorlatilag nehezen értelmezhető, hiszen az árak szabad versenyben alakulnak ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tojás árának majdnem a felére kellene csökkennie az árstop miattAdataink szerint a tojás árstopja sokkal jobban fájhat a boltoknak, mint a burgonyáé, amely inkább a jelenlegi árszintet fagyasztja be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a szankciók és a szomszédban dúló háború, a lengyel infláció máshogy alakul, mint a magyarAz olaj és a cukor megy fel leginkább, és decemberben még gyorsulhat a drágulás üteme.

Világ áremelés chips infláció Penny zsugorinfláció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. március 31. 09:04 Világ

Több mint ezer céget nyúltak le az oroszok Ukrajnában

Egy orosz ellenzéki lap gyűjtése szerint a megszállt ukrán területeken ezernél is több vállalatot foglaltak le és adtak át orosz tulajdonba az elmúlt egy évben az orosz hatóságok.

Mészáros R. Tamás
2023. március 31. 04:34 Világ

Tizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaság

A tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.