Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 10. 11:43 Pénz

Hiába a szankciók és a szomszédban dúló háború, a lengyel infláció máshogy alakul, mint a magyar

Minden fontos élelmiszercsoport ára emelkedik Lengyelországban, és egyetlen olyan termékcsoport sincs, amelyben éves szinten ne lenne kétszámjegyű a drágulás – ez a fő megállapítása annak a friss felmérésnek, amelyet a Business Insider helyi kiadása ismertetett.

Legnagyobb mértékben a zsírok és olajok drágulnak. Az étolaj októberben éves szinten 53,6 százalékkal drágult, de az elemzők kiemelik, hogy ez már kisebb érték, mint a szeptemberi (szintén éves szintű) 61,6, illetve az augusztusi 73,2 százalék.

A Magyarországon árstopolt cukor Lengyelországban 50,4 százalékkal drágult egy év alatt, az elemzés szerint főleg a műtrágya, az üzemanyag és az energiaköltségek megugrása miatt. Ehhez hasonlóan a tenyésztői költségek növekedése miatt átlagosan 30 százalékkal ment fel a tejtermékek fogyasztói ára is.

Szakértők arra számítanak, hogy az élelmiszer-infláció Lengyelországban decemberben még nagyobb lesz, mert a karácsonyi vásárlás még ebben a helyzetben is növeli a keresletet.

Az októberi lengyel élelmiszer-infláció azonban a hivatalos magyar 40 százaléknál árstopok nélkül jóval kisebb, 26,1 százalékos volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖtven százalék felett az élelmiszerek drágulása, és akkor még jóindulatúan számoltunkA saját módszertanunk alapján számolt infláció 54 százalékra gyorsult, miközben fogyasztói kosarunk havi adatgyűjtésénél egy érdekes jelenségbe futottunk bele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz élelmiszer infláció Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.