Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 10. 11:43 Pénz

Hiába a szankciók és a szomszédban dúló háború, a lengyel infláció máshogy alakul, mint a magyar

Minden fontos élelmiszercsoport ára emelkedik Lengyelországban, és egyetlen olyan termékcsoport sincs, amelyben éves szinten ne lenne kétszámjegyű a drágulás – ez a fő megállapítása annak a friss felmérésnek, amelyet a Business Insider helyi kiadása ismertetett.

Legnagyobb mértékben a zsírok és olajok drágulnak. Az étolaj októberben éves szinten 53,6 százalékkal drágult, de az elemzők kiemelik, hogy ez már kisebb érték, mint a szeptemberi (szintén éves szintű) 61,6, illetve az augusztusi 73,2 százalék.

A Magyarországon árstopolt cukor Lengyelországban 50,4 százalékkal drágult egy év alatt, az elemzés szerint főleg a műtrágya, az üzemanyag és az energiaköltségek megugrása miatt. Ehhez hasonlóan a tenyésztői költségek növekedése miatt átlagosan 30 százalékkal ment fel a tejtermékek fogyasztói ára is.

Szakértők arra számítanak, hogy az élelmiszer-infláció Lengyelországban decemberben még nagyobb lesz, mert a karácsonyi vásárlás még ebben a helyzetben is növeli a keresletet.

Az októberi lengyel élelmiszer-infláció azonban a hivatalos magyar 40 százaléknál árstopok nélkül jóval kisebb, 26,1 százalékos volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖtven százalék felett az élelmiszerek drágulása, és akkor még jóindulatúan számoltunkA saját módszertanunk alapján számolt infláció 54 százalékra gyorsult, miközben fogyasztói kosarunk havi adatgyűjtésénél egy érdekes jelenségbe futottunk bele.

Pénz élelmiszer infláció Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Pálos Máté
2022. december 1. 16:14 Pénz

Egyre többe kerül a lakhatás, és egyre kevésbé segíti ebben a rászorulókat a kormány

Az idei tél fordulópontot hozhat a lakhatás megfizethetőségének alakulásában.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.