Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 9. 17:48 Adat, Pénz

A tojás árának majdnem a felére kellene csökkennie az árstop miatt

A kormány úgy döntött, hogy két további termékre kiterjeszti az élelmiszerárstopot. A tojás és a burgonya árát a boltoknak a szeptember 30-i értéken kell befagyasztaniuk. A G7 majdnem három éve hónapról-hónapra követi 42 alapélelmiszer árát, így abban a helyzetben vagyunk, hogy a tojásra, illetve a piros burgonyára is van saját adatunk négy nagy boltláncból, pontosan arról a napról, amikorra az árstopot időzítették.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a kormány a tojáspiacon alapos felfordulást fog okozni. Az alábbi grafikonon látszik, hogy a tojás ára szeptember vége óta elszabadult, csaknem a duplájára nőtt, és ezt az ugrást fogják meg az árstoppal.

A tojás ilyen mértékű drasztikus visszavágása egész komoly veszteséget fog okozni a boltoknak, ilyenkor a fő kérdés az, hogy hol lehet más termékeken olyan mértékű áremelést végrehajtani, amely még nem kontraproduktív, azaz nem veti vissza a keresletet.

A burgonyánál adataink alapján nem várható ilyen dinamika, mert annak ára már nyáron a jelenlegi szint közelébe ugrott – vagyis szeptemberben már közel annyi volt, mint manapság.

A krumplinál tehát sokkal inkább arról van szó, hogy a jelenlegi, már magasabb árszintet fagyasztják be, vélhetően a jövőbeni drasztikusnak várt emelések megelőzése érdekében. Érdekes kérdés lesz, hogy a tojás és a burgonya is átmeneti hiánycikké válik-e a lépés miatt, és ha igen, akkor a vásárlók milyen helyettesítők felé fordulnak.

A kormány mai bejelentésének talán legnagyobb meglepetése az, hogy az árstop kiterjesztéséből kimaradt a kenyér, amely egyrészt az „alapélelmiszerek alapélelmiszere”, másrészt már jó ideje tart a gyors drágulása.

Látszik azonban, hogy a szeptember végi rögzítés már itt sem hozott volna árcsökkenést. A kenyérpiacot nagyon felforgatta volna a legolcsóbb, félbarna kenyér kilogrammonként körülbelül 600 forintos árstopja, és igen problémás lett volna üzleti szempontból a kifli vagy a zsömle (jelenleg 55 forint, de egy éve még 22 volt) kimozgása.

Ahogy arról korábban részletesen írtunk, az árstop kiterjesztése azért nagyon veszélyes, mert a nagy, jellemzően multi boltláncok sokkal könnyebben ellentételezik majd az emiatt keletkező veszteségeiket, mint a kisebb, jellemzően magyar családi tulajdonban lévő élelmiszerüzletek. Náluk ugyanis a választék sokkal nagyobb, a beszállítókkal szembeni tárgyalási pozíciójuk is erősebb, illetve olyan magas technológiával kezelik az árazást, hogy rövid idő alatt megtalálják azokat a réseket, ahol a kieső bevétel jó eséllyel visszahozható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖtven százalék felett az élelmiszerek drágulása, és akkor még jóindulatúan számoltunkA saját módszertanunk alapján számolt infláció 54 százalékra gyorsult, miközben fogyasztói kosarunk havi adatgyűjtésénél egy érdekes jelenségbe futottunk bele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagy boltláncok megtalálták a választ az inflációra és a béremelésreA számok azt mutatják, hogy tavaly decemberig nem romlott a nagy szereplők hatékonysága, azaz növekvő költségek mellett is a pénzüknél maradtak.

Adat Pénz árstop áruhiány burgonya tojás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:59 Adat

Az elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégett

Szerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Stubnya Bence
2023. január 28. 04:34 Podcast

A magyarok túlnyomó többsége konkrétan meg tudja mondani, hogy mit tenne a fenntarthatóbb életmódért

Van remény arra vonatkozóan, hogy ki tudjunk alakítani egy kisebb környezetterheléssel járó társadalmi működésmódot - mondta Varga Attila a G7 Podcast e heti adásában.