Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatkészítmények illegális kereskedelme még mindig óriási mértékű szerte a világban. Ennek egy jelentős része azért maradt fent, mert az emberek azt hiszik, hogy jótékony hatása van a különböző veszélyeztetett állatokból készült termékeknek. Például sokan még mindig elefántbőr készítményt fogyasztanak, mert azt hiszik, ettől elmúlik a hasfájásuk. 

Kutatók annak jártak utána, hogy miért van még mindig kereset az elefántbőrből készült szerekre, és hogyan lehetne ezt csökkenteni. Sajnos arra jutottak, hogy nem az a probléma, hogy az emberek ne tudnának az elefántok veszélyeztetettségéről, de nem érdekli őket.

Ezeket a szereket az emberek leginkább azért fogyasztják még mindig, mert a hozzájuk közelállók győzik meg őket, hogy ez a megoldás az egészségi problémáikra. Ezek alapján két megközelítést alkalmaztak a kutatók. Az egyikben egy olyan ismeretterjesztő, pár kockás képregényt készítettek, ahol egy rendőr magyarázza el, hogy milyen súlyos büntetés jár azért, ha valaki megtudja, hogy elefántbőr terméket vesznek vagy adnak a rokonaiknak. A másikban egy orvos magyarázta el, hogy egészségügyileg kockázatos lenne elefántból készült termékeket fogyasztani.

Miután ezeket megmutatták az embereknek, megkérdezték, hogy mennyire valószínű, hogy vennének elefántbőr készítményt. Akik a rendőrös verzióval találkoztak, sokkal kevesebben mondták, hogy vennének ilyet, míg akik egyikkel sem, vagy csak az orvosos verzióval találkoztak, azok ugyanannyira valószínű, hogy vennének elefántbőr terméket.  

Azok körében csökkent leginkább a valószínűsége az ilyen termékek vásárlásának, akik korábban már találkoztak ilyen termékekkel vagy akikre jellemző a hasfájás. Ők különösen fogékonyak az elefántbőr termékek vásárlására, így jó hír, hogy tudott hatni rájuk egy ilyen egyszerű figyelemfelhívás.  

A másik jó hír, hogy akik korábban nem is hallottak az illegális termékek állítólagos gyógyító hatásáról, azok a figyelemfelhívó plakátok hatására nem kezdték el azt gondolni, hogy esetleg gyógyítanak ezek a termékek. Így nincs kockázat abban, hogy esetleg új emberek kezdenék elhinni a tévhiteket.  

Mivel ezeket a figyelemfelhívó eszközöket kifejezetten az elefántokkal kapcsolatos termékekre hozták létre, további tesztek szükségesek, mielőtt más illegális termékekre is kidolgozhatnának hasonlókat. De az biztosan látszik, hogy inkább az hat az emberekre, ha megtudják, milyen súlyos büntetés várhat rájuk, nem az, ha tudják, hogy az állatok veszélyeztetettek vagy hogy a termékek károsak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az ideje, hogy komolyabban vegyük az állatokatA jelenlegi közgazdasági modellek legfeljebb fogyasztási cikként vagy erőforrásként tekintenek rájuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állatok visszahozták a pénz nélküli világotAz állatkertek nem fizethetnek az állatokért, ezért máshogy kell megoldani, ha változtatni akarnak az állományon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJelentősen megnőtt az orvvadászat a karantén alatt MagyarországonA madártani egyesület adatai alapján sokéves csökkenő trend után közel kétszeresére nőtt az illegális vadászat az év első négy hónapjában.

Élet Világ állatjólét elefánt orvvadászat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Heilmann István
2022. november 23. 15:04 Élet

Hogyan változtassunk közlekedési szokásainkon, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát?

Döntéseink alapjaiban befolyásolják egyéni kibocsátásunk mértékét, szokásaink megváltoztatásával pedig a környezetünkben élőket is erre ösztönözhetjük.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.