Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatkészítmények illegális kereskedelme még mindig óriási mértékű szerte a világban. Ennek egy jelentős része azért maradt fent, mert az emberek azt hiszik, hogy jótékony hatása van a különböző veszélyeztetett állatokból készült termékeknek. Például sokan még mindig elefántbőr készítményt fogyasztanak, mert azt hiszik, ettől elmúlik a hasfájásuk. 

Kutatók annak jártak utána, hogy miért van még mindig kereset az elefántbőrből készült szerekre, és hogyan lehetne ezt csökkenteni. Sajnos arra jutottak, hogy nem az a probléma, hogy az emberek ne tudnának az elefántok veszélyeztetettségéről, de nem érdekli őket.

Ezeket a szereket az emberek leginkább azért fogyasztják még mindig, mert a hozzájuk közelállók győzik meg őket, hogy ez a megoldás az egészségi problémáikra. Ezek alapján két megközelítést alkalmaztak a kutatók. Az egyikben egy olyan ismeretterjesztő, pár kockás képregényt készítettek, ahol egy rendőr magyarázza el, hogy milyen súlyos büntetés jár azért, ha valaki megtudja, hogy elefántbőr terméket vesznek vagy adnak a rokonaiknak. A másikban egy orvos magyarázta el, hogy egészségügyileg kockázatos lenne elefántból készült termékeket fogyasztani.

Miután ezeket megmutatták az embereknek, megkérdezték, hogy mennyire valószínű, hogy vennének elefántbőr készítményt. Akik a rendőrös verzióval találkoztak, sokkal kevesebben mondták, hogy vennének ilyet, míg akik egyikkel sem, vagy csak az orvosos verzióval találkoztak, azok ugyanannyira valószínű, hogy vennének elefántbőr terméket.  

Azok körében csökkent leginkább a valószínűsége az ilyen termékek vásárlásának, akik korábban már találkoztak ilyen termékekkel vagy akikre jellemző a hasfájás. Ők különösen fogékonyak az elefántbőr termékek vásárlására, így jó hír, hogy tudott hatni rájuk egy ilyen egyszerű figyelemfelhívás.  

A másik jó hír, hogy akik korábban nem is hallottak az illegális termékek állítólagos gyógyító hatásáról, azok a figyelemfelhívó plakátok hatására nem kezdték el azt gondolni, hogy esetleg gyógyítanak ezek a termékek. Így nincs kockázat abban, hogy esetleg új emberek kezdenék elhinni a tévhiteket.  

Mivel ezeket a figyelemfelhívó eszközöket kifejezetten az elefántokkal kapcsolatos termékekre hozták létre, további tesztek szükségesek, mielőtt más illegális termékekre is kidolgozhatnának hasonlókat. De az biztosan látszik, hogy inkább az hat az emberekre, ha megtudják, milyen súlyos büntetés várhat rájuk, nem az, ha tudják, hogy az állatok veszélyeztetettek vagy hogy a termékek károsak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az ideje, hogy komolyabban vegyük az állatokatA jelenlegi közgazdasági modellek legfeljebb fogyasztási cikként vagy erőforrásként tekintenek rájuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állatok visszahozták a pénz nélküli világotAz állatkertek nem fizethetnek az állatokért, ezért máshogy kell megoldani, ha változtatni akarnak az állományon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJelentősen megnőtt az orvvadászat a karantén alatt MagyarországonA madártani egyesület adatai alapján sokéves csökkenő trend után közel kétszeresére nőtt az illegális vadászat az év első négy hónapjában.

Élet Világ állatjólét elefánt orvvadászat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 04:34 Élet

Minden tizedfok számít, de hatszor ennyi befektetés kellene a klímaválság megállítására

A legrosszabb forgatókönyv még elkerülhető, de az eddigi lépéseknél sokkal többre van szükség, további késlekedésre egyszerűen nincs idő.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.