Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatkészítmények illegális kereskedelme még mindig óriási mértékű szerte a világban. Ennek egy jelentős része azért maradt fent, mert az emberek azt hiszik, hogy jótékony hatása van a különböző veszélyeztetett állatokból készült termékeknek. Például sokan még mindig elefántbőr készítményt fogyasztanak, mert azt hiszik, ettől elmúlik a hasfájásuk. 

Kutatók annak jártak utána, hogy miért van még mindig kereset az elefántbőrből készült szerekre, és hogyan lehetne ezt csökkenteni. Sajnos arra jutottak, hogy nem az a probléma, hogy az emberek ne tudnának az elefántok veszélyeztetettségéről, de nem érdekli őket.

Ezeket a szereket az emberek leginkább azért fogyasztják még mindig, mert a hozzájuk közelállók győzik meg őket, hogy ez a megoldás az egészségi problémáikra. Ezek alapján két megközelítést alkalmaztak a kutatók. Az egyikben egy olyan ismeretterjesztő, pár kockás képregényt készítettek, ahol egy rendőr magyarázza el, hogy milyen súlyos büntetés jár azért, ha valaki megtudja, hogy elefántbőr terméket vesznek vagy adnak a rokonaiknak. A másikban egy orvos magyarázta el, hogy egészségügyileg kockázatos lenne elefántból készült termékeket fogyasztani.

Miután ezeket megmutatták az embereknek, megkérdezték, hogy mennyire valószínű, hogy vennének elefántbőr készítményt. Akik a rendőrös verzióval találkoztak, sokkal kevesebben mondták, hogy vennének ilyet, míg akik egyikkel sem, vagy csak az orvosos verzióval találkoztak, azok ugyanannyira valószínű, hogy vennének elefántbőr terméket.  

Azok körében csökkent leginkább a valószínűsége az ilyen termékek vásárlásának, akik korábban már találkoztak ilyen termékekkel vagy akikre jellemző a hasfájás. Ők különösen fogékonyak az elefántbőr termékek vásárlására, így jó hír, hogy tudott hatni rájuk egy ilyen egyszerű figyelemfelhívás.  

A másik jó hír, hogy akik korábban nem is hallottak az illegális termékek állítólagos gyógyító hatásáról, azok a figyelemfelhívó plakátok hatására nem kezdték el azt gondolni, hogy esetleg gyógyítanak ezek a termékek. Így nincs kockázat abban, hogy esetleg új emberek kezdenék elhinni a tévhiteket.  

Mivel ezeket a figyelemfelhívó eszközöket kifejezetten az elefántokkal kapcsolatos termékekre hozták létre, további tesztek szükségesek, mielőtt más illegális termékekre is kidolgozhatnának hasonlókat. De az biztosan látszik, hogy inkább az hat az emberekre, ha megtudják, milyen súlyos büntetés várhat rájuk, nem az, ha tudják, hogy az állatok veszélyeztetettek vagy hogy a termékek károsak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az ideje, hogy komolyabban vegyük az állatokatA jelenlegi közgazdasági modellek legfeljebb fogyasztási cikként vagy erőforrásként tekintenek rájuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állatok visszahozták a pénz nélküli világotAz állatkertek nem fizethetnek az állatokért, ezért máshogy kell megoldani, ha változtatni akarnak az állományon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJelentősen megnőtt az orvvadászat a karantén alatt MagyarországonA madártani egyesület adatai alapján sokéves csökkenő trend után közel kétszeresére nőtt az illegális vadászat az év első négy hónapjában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ állatjólét elefánt orvvadászat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.