Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatkészítmények illegális kereskedelme még mindig óriási mértékű szerte a világban. Ennek egy jelentős része azért maradt fent, mert az emberek azt hiszik, hogy jótékony hatása van a különböző veszélyeztetett állatokból készült termékeknek. Például sokan még mindig elefántbőr készítményt fogyasztanak, mert azt hiszik, ettől elmúlik a hasfájásuk. 

Kutatók annak jártak utána, hogy miért van még mindig kereset az elefántbőrből készült szerekre, és hogyan lehetne ezt csökkenteni. Sajnos arra jutottak, hogy nem az a probléma, hogy az emberek ne tudnának az elefántok veszélyeztetettségéről, de nem érdekli őket.

Ezeket a szereket az emberek leginkább azért fogyasztják még mindig, mert a hozzájuk közelállók győzik meg őket, hogy ez a megoldás az egészségi problémáikra. Ezek alapján két megközelítést alkalmaztak a kutatók. Az egyikben egy olyan ismeretterjesztő, pár kockás képregényt készítettek, ahol egy rendőr magyarázza el, hogy milyen súlyos büntetés jár azért, ha valaki megtudja, hogy elefántbőr terméket vesznek vagy adnak a rokonaiknak. A másikban egy orvos magyarázta el, hogy egészségügyileg kockázatos lenne elefántból készült termékeket fogyasztani.

Miután ezeket megmutatták az embereknek, megkérdezték, hogy mennyire valószínű, hogy vennének elefántbőr készítményt. Akik a rendőrös verzióval találkoztak, sokkal kevesebben mondták, hogy vennének ilyet, míg akik egyikkel sem, vagy csak az orvosos verzióval találkoztak, azok ugyanannyira valószínű, hogy vennének elefántbőr terméket.  

Azok körében csökkent leginkább a valószínűsége az ilyen termékek vásárlásának, akik korábban már találkoztak ilyen termékekkel vagy akikre jellemző a hasfájás. Ők különösen fogékonyak az elefántbőr termékek vásárlására, így jó hír, hogy tudott hatni rájuk egy ilyen egyszerű figyelemfelhívás.  

A másik jó hír, hogy akik korábban nem is hallottak az illegális termékek állítólagos gyógyító hatásáról, azok a figyelemfelhívó plakátok hatására nem kezdték el azt gondolni, hogy esetleg gyógyítanak ezek a termékek. Így nincs kockázat abban, hogy esetleg új emberek kezdenék elhinni a tévhiteket.  

Mivel ezeket a figyelemfelhívó eszközöket kifejezetten az elefántokkal kapcsolatos termékekre hozták létre, további tesztek szükségesek, mielőtt más illegális termékekre is kidolgozhatnának hasonlókat. De az biztosan látszik, hogy inkább az hat az emberekre, ha megtudják, milyen súlyos büntetés várhat rájuk, nem az, ha tudják, hogy az állatok veszélyeztetettek vagy hogy a termékek károsak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az ideje, hogy komolyabban vegyük az állatokatA jelenlegi közgazdasági modellek legfeljebb fogyasztási cikként vagy erőforrásként tekintenek rájuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állatok visszahozták a pénz nélküli világotAz állatkertek nem fizethetnek az állatokért, ezért máshogy kell megoldani, ha változtatni akarnak az állományon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJelentősen megnőtt az orvvadászat a karantén alatt MagyarországonA madártani egyesület adatai alapján sokéves csökkenő trend után közel kétszeresére nőtt az illegális vadászat az év első négy hónapjában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ állatjólét elefánt orvvadászat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.