Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 28. 16:59 Világ

Vannak jó hírek is az élelmiszerárakkal kapcsolatban

Idehaza hónapok óta kiemelt figyelem övezi az élelmiszerek drágulását, legutóbbi saját, nem reprezentatív mérésünk szerint a vezető üzletláncokban ennek éves mértéke elérte a 25 százalékot. A világ elég nagy részén hasonló a helyzet, de az utóbbi napokban, hetekben egyre több olyan adatsor jelent meg, amely arra utal, hogy belátható időn belül enyhülhet az árnyomás, mert sok alapterménynek kezdett csökkenni az ára a világpiacon.

A HOLDBLOG cikkében lévő grafikonokon például látványos az áresés a búza, a kukorica, a repce és a szójabab esetében, és ezek mindegyike fontos része a világ élelmezésének. Sajnos ebből még nem következik, hogy hamarosan olcsóbb lesz a kenyér, már csak azért sem, mert nehéz lenne megmondani, hogy az eddigi búzadrágulásból mennyi épült már be a bolti árakba. De ha tartós marad az említett trend, akkor legalább már ebből az irányból nem lesz további nyomás – az más kérdés, hogy az energiaárakkal vagy a forint árfolyamával közben mi történik.

Szintén jó hír, hogy a világ egyik legnagyobb élelmiszer-termelőjének számító Brazíliában a szójabab után a kukorica termése is kifejezetten jónak ígérkezik, olyannyira, hogy a Bloomberg cikke szerint a terménytárolók nem képesek lépést tartani az igényekkel. Nem számít ugyan teljesen szokatlannak, hogy a termés egy részét egy ideig a szabad ég alatt kell tárolni, de ennek mértéke most rendkívüli, különösen az ország éléskamrájának számító Mato Grosso államban.

Az itteni termés első körben a chicagói gabonatőzsde árait érinti, de a tendencia hasonló az Európában fontosabbnak számító párizsi árutőzsdén is. Bár az árak még most is magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, de a tavaszi csúcshoz képest a kukorica és a búza egyaránt nagyjából 20 százalékkal lett olcsóbb.

A fenti bizonytalanságokkal együtt ez – a tengeri szállítási díjak és a műtrágyák árának a világ több részén tapasztalható csökkenése és a chiphiány enyhülése után – egy újabb jele lehet az inflációs nyomás mérséklődésének. Ennek kellemetlen része, hogy az árupiaci árak csökkenése jelentős részben a gazdasági visszaeséssel kapcsolatos várakozásokkal függ össze, de jelenleg a szakértői vélemények is megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy tényleg lesz-e recesszió a közeljövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTombol az infláció, de három fontos területen már árcsökkenés indult elA chiphiány és a konténeres szállítás drágulása eddig az áremelkedés fontos oka volt, de már megfordult a trend. A műtrágyáknál is hasonló látszik, igaz, a gázár még közbeszólhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMéréseink szerint 25 százalékra gyorsult az élelmiszerek inflációjaKorábbi várakozásainkra rácáfolt az élelmiszerek drágulása, továbbra is előre megy, nem hátra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kellHa a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 15:42 Közélet

Az akkugyárak után erőmű is érkezik a Távol-Keletről

Kínai befektetők által telepített naperőművekkel oldódna meg az akkumulátorgyárak energiaellátása.