Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 28. 16:59 Világ

Vannak jó hírek is az élelmiszerárakkal kapcsolatban

Idehaza hónapok óta kiemelt figyelem övezi az élelmiszerek drágulását, legutóbbi saját, nem reprezentatív mérésünk szerint a vezető üzletláncokban ennek éves mértéke elérte a 25 százalékot. A világ elég nagy részén hasonló a helyzet, de az utóbbi napokban, hetekben egyre több olyan adatsor jelent meg, amely arra utal, hogy belátható időn belül enyhülhet az árnyomás, mert sok alapterménynek kezdett csökkenni az ára a világpiacon.

A HOLDBLOG cikkében lévő grafikonokon például látványos az áresés a búza, a kukorica, a repce és a szójabab esetében, és ezek mindegyike fontos része a világ élelmezésének. Sajnos ebből még nem következik, hogy hamarosan olcsóbb lesz a kenyér, már csak azért sem, mert nehéz lenne megmondani, hogy az eddigi búzadrágulásból mennyi épült már be a bolti árakba. De ha tartós marad az említett trend, akkor legalább már ebből az irányból nem lesz további nyomás – az más kérdés, hogy az energiaárakkal vagy a forint árfolyamával közben mi történik.

Szintén jó hír, hogy a világ egyik legnagyobb élelmiszer-termelőjének számító Brazíliában a szójabab után a kukorica termése is kifejezetten jónak ígérkezik, olyannyira, hogy a Bloomberg cikke szerint a terménytárolók nem képesek lépést tartani az igényekkel. Nem számít ugyan teljesen szokatlannak, hogy a termés egy részét egy ideig a szabad ég alatt kell tárolni, de ennek mértéke most rendkívüli, különösen az ország éléskamrájának számító Mato Grosso államban.

Az itteni termés első körben a chicagói gabonatőzsde árait érinti, de a tendencia hasonló az Európában fontosabbnak számító párizsi árutőzsdén is. Bár az árak még most is magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, de a tavaszi csúcshoz képest a kukorica és a búza egyaránt nagyjából 20 százalékkal lett olcsóbb.

A fenti bizonytalanságokkal együtt ez – a tengeri szállítási díjak és a műtrágyák árának a világ több részén tapasztalható csökkenése és a chiphiány enyhülése után – egy újabb jele lehet az inflációs nyomás mérséklődésének. Ennek kellemetlen része, hogy az árupiaci árak csökkenése jelentős részben a gazdasági visszaeséssel kapcsolatos várakozásokkal függ össze, de jelenleg a szakértői vélemények is megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy tényleg lesz-e recesszió a közeljövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTombol az infláció, de három fontos területen már árcsökkenés indult elA chiphiány és a konténeres szállítás drágulása eddig az áremelkedés fontos oka volt, de már megfordult a trend. A műtrágyáknál is hasonló látszik, igaz, a gázár még közbeszólhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMéréseink szerint 25 százalékra gyorsult az élelmiszerek inflációjaKorábbi várakozásainkra rácáfolt az élelmiszerek drágulása, továbbra is előre megy, nem hátra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kellHa a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.