Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 28. 16:59 Világ

Vannak jó hírek is az élelmiszerárakkal kapcsolatban

Idehaza hónapok óta kiemelt figyelem övezi az élelmiszerek drágulását, legutóbbi saját, nem reprezentatív mérésünk szerint a vezető üzletláncokban ennek éves mértéke elérte a 25 százalékot. A világ elég nagy részén hasonló a helyzet, de az utóbbi napokban, hetekben egyre több olyan adatsor jelent meg, amely arra utal, hogy belátható időn belül enyhülhet az árnyomás, mert sok alapterménynek kezdett csökkenni az ára a világpiacon.

A HOLDBLOG cikkében lévő grafikonokon például látványos az áresés a búza, a kukorica, a repce és a szójabab esetében, és ezek mindegyike fontos része a világ élelmezésének. Sajnos ebből még nem következik, hogy hamarosan olcsóbb lesz a kenyér, már csak azért sem, mert nehéz lenne megmondani, hogy az eddigi búzadrágulásból mennyi épült már be a bolti árakba. De ha tartós marad az említett trend, akkor legalább már ebből az irányból nem lesz további nyomás – az más kérdés, hogy az energiaárakkal vagy a forint árfolyamával közben mi történik.

Szintén jó hír, hogy a világ egyik legnagyobb élelmiszer-termelőjének számító Brazíliában a szójabab után a kukorica termése is kifejezetten jónak ígérkezik, olyannyira, hogy a Bloomberg cikke szerint a terménytárolók nem képesek lépést tartani az igényekkel. Nem számít ugyan teljesen szokatlannak, hogy a termés egy részét egy ideig a szabad ég alatt kell tárolni, de ennek mértéke most rendkívüli, különösen az ország éléskamrájának számító Mato Grosso államban.

Az itteni termés első körben a chicagói gabonatőzsde árait érinti, de a tendencia hasonló az Európában fontosabbnak számító párizsi árutőzsdén is. Bár az árak még most is magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, de a tavaszi csúcshoz képest a kukorica és a búza egyaránt nagyjából 20 százalékkal lett olcsóbb.

A fenti bizonytalanságokkal együtt ez – a tengeri szállítási díjak és a műtrágyák árának a világ több részén tapasztalható csökkenése és a chiphiány enyhülése után – egy újabb jele lehet az inflációs nyomás mérséklődésének. Ennek kellemetlen része, hogy az árupiaci árak csökkenése jelentős részben a gazdasági visszaeséssel kapcsolatos várakozásokkal függ össze, de jelenleg a szakértői vélemények is megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy tényleg lesz-e recesszió a közeljövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTombol az infláció, de három fontos területen már árcsökkenés indult elA chiphiány és a konténeres szállítás drágulása eddig az áremelkedés fontos oka volt, de már megfordult a trend. A műtrágyáknál is hasonló látszik, igaz, a gázár még közbeszólhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMéréseink szerint 25 százalékra gyorsult az élelmiszerek inflációjaKorábbi várakozásainkra rácáfolt az élelmiszerek drágulása, továbbra is előre megy, nem hátra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kellHa a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.