Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 10. 10:20 Világ

Inkább beteget jelentenek a brit ápolók, hogy ne kelljen autóba ülniük a magas üzemanyagárak miatt

Inkább beteget jelentenek a rosszul fizetett ápolók és gondozók az Egyesült Királyságban, minthogy fizetnék a munkájukkal járó üzemanyagköltséget a legnagyobb brit szakszervezet figyelmeztetése szerint. A közszolgáltatások területén dolgozókat képviselő Unison főtitkára, Christina McAnea szerint a benzin árának növekedésével különösen szorult helyzetbe kerülnek azok a dolgozók, akik saját autójukkal járnak dolgozni és látogatják az otthonukban ellátásra szoruló betegeket:

A lakosság körében végezni az ápolói munkát, látogatni az embereket, úgy, hogy száz fontba kerül megtankolni az autót, az lehetetlen.

– fogalmazott McAnea a The Guardian-nek, aki szerint mindeközben az ágazatot egyre többen hagyják el, már most is rengeteg a betöltetlen álláshely, mivel a közszférában adott fizetésemelések messze elmaradnak az inflációs rátától. A bérek reálértékének jelentős csökkenése a szakszervezeti vezető szerint előbb-utóbb sztrájkhoz vezethet, igaz, ezzel kapcsolatban konkrétumról még nem tudni, de a megmaradt dolgozók dühe és reményvesztettsége biztos.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Fokozódhatnak a nehézségek, ha a vasútvezetőket és más tömegközlekedési szakembereket tömörítő szakszervezetek által emlegetett, hasonló indíttatású munkabeszüntetésekre valóban sor kerül – igaz, ebben az esetben lényegében megállna a brit gazdaság, aminek különben sincsenek fényes kilátásai mostanság.

A következő hetekben a kormány várhatóan áttekinti a közszolgálati dolgozók fizetésemelésének lehetőségeit, de idén már elhangzott, hogy a tanártól az ápolóig mindenféle kulcsfontosságú munkakört magába foglaló ágazat bérrendezésére meglehetősen szűkös a mozgástér. A tankolás költségeit pedig Boris Johnson kormánya egyelőre egy öt penny-s adócsökkentéssel igyekezte mérsékelni, de ez a kutak árképzése miatt nem bizonyult érdemi segítségnek az autósok számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar autósok fele nem bírná a piaci benzinárat, 800 forint felett a kétharmaduk nem ülne volán mögéLegalábbis ezt mondják a Reacty Digitallal közösen készített reprezentatív felmérésünk szerint. Leginkább biciklire és tömegközlekedésre váltanának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ benzinár Egyesült Királyság infláció közszféra Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.