Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 10. 10:20 Világ

Inkább beteget jelentenek a brit ápolók, hogy ne kelljen autóba ülniük a magas üzemanyagárak miatt

Inkább beteget jelentenek a rosszul fizetett ápolók és gondozók az Egyesült Királyságban, minthogy fizetnék a munkájukkal járó üzemanyagköltséget a legnagyobb brit szakszervezet figyelmeztetése szerint. A közszolgáltatások területén dolgozókat képviselő Unison főtitkára, Christina McAnea szerint a benzin árának növekedésével különösen szorult helyzetbe kerülnek azok a dolgozók, akik saját autójukkal járnak dolgozni és látogatják az otthonukban ellátásra szoruló betegeket:

A lakosság körében végezni az ápolói munkát, látogatni az embereket, úgy, hogy száz fontba kerül megtankolni az autót, az lehetetlen.

– fogalmazott McAnea a The Guardian-nek, aki szerint mindeközben az ágazatot egyre többen hagyják el, már most is rengeteg a betöltetlen álláshely, mivel a közszférában adott fizetésemelések messze elmaradnak az inflációs rátától. A bérek reálértékének jelentős csökkenése a szakszervezeti vezető szerint előbb-utóbb sztrájkhoz vezethet, igaz, ezzel kapcsolatban konkrétumról még nem tudni, de a megmaradt dolgozók dühe és reményvesztettsége biztos.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Fokozódhatnak a nehézségek, ha a vasútvezetőket és más tömegközlekedési szakembereket tömörítő szakszervezetek által emlegetett, hasonló indíttatású munkabeszüntetésekre valóban sor kerül – igaz, ebben az esetben lényegében megállna a brit gazdaság, aminek különben sincsenek fényes kilátásai mostanság.

A következő hetekben a kormány várhatóan áttekinti a közszolgálati dolgozók fizetésemelésének lehetőségeit, de idén már elhangzott, hogy a tanártól az ápolóig mindenféle kulcsfontosságú munkakört magába foglaló ágazat bérrendezésére meglehetősen szűkös a mozgástér. A tankolás költségeit pedig Boris Johnson kormánya egyelőre egy öt penny-s adócsökkentéssel igyekezte mérsékelni, de ez a kutak árképzése miatt nem bizonyult érdemi segítségnek az autósok számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar autósok fele nem bírná a piaci benzinárat, 800 forint felett a kétharmaduk nem ülne volán mögéLegalábbis ezt mondják a Reacty Digitallal közösen készített reprezentatív felmérésünk szerint. Leginkább biciklire és tömegközlekedésre váltanának.

Világ benzinár Egyesült Királyság infláció közszféra Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. június 29. 12:16 Tech, Világ

Megbénulhat az orosz gazdaság a nyugati vállalatok informatikai kivonulása miatt

A nyugati ipari szoftverek az orosz gazdaság meghatározó ágazatait tartják működésben az agráriumtól az acéliparon keresztül az energiaszektorig.

Pálos Máté
2022. június 29. 10:11 Világ

Egyre több tanker tűnik el a térképről, miközben orosz olajat szállít

Egyre inkább szeretnék elrejteni az orosz olaj eredetét, ezért kikapcsolják a helyzetjelzőt, főleg akkor, amikor áttöltik egyik hajóról a másikra az árut.

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Torontáli Zoltán
2022. június 28. 09:20 Vállalat

A kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kell

Ha a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.