Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 10. 10:20 Világ

Inkább beteget jelentenek a brit ápolók, hogy ne kelljen autóba ülniük a magas üzemanyagárak miatt

Inkább beteget jelentenek a rosszul fizetett ápolók és gondozók az Egyesült Királyságban, minthogy fizetnék a munkájukkal járó üzemanyagköltséget a legnagyobb brit szakszervezet figyelmeztetése szerint. A közszolgáltatások területén dolgozókat képviselő Unison főtitkára, Christina McAnea szerint a benzin árának növekedésével különösen szorult helyzetbe kerülnek azok a dolgozók, akik saját autójukkal járnak dolgozni és látogatják az otthonukban ellátásra szoruló betegeket:

A lakosság körében végezni az ápolói munkát, látogatni az embereket, úgy, hogy száz fontba kerül megtankolni az autót, az lehetetlen.

– fogalmazott McAnea a The Guardian-nek, aki szerint mindeközben az ágazatot egyre többen hagyják el, már most is rengeteg a betöltetlen álláshely, mivel a közszférában adott fizetésemelések messze elmaradnak az inflációs rátától. A bérek reálértékének jelentős csökkenése a szakszervezeti vezető szerint előbb-utóbb sztrájkhoz vezethet, igaz, ezzel kapcsolatban konkrétumról még nem tudni, de a megmaradt dolgozók dühe és reményvesztettsége biztos.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Fokozódhatnak a nehézségek, ha a vasútvezetőket és más tömegközlekedési szakembereket tömörítő szakszervezetek által emlegetett, hasonló indíttatású munkabeszüntetésekre valóban sor kerül – igaz, ebben az esetben lényegében megállna a brit gazdaság, aminek különben sincsenek fényes kilátásai mostanság.

A következő hetekben a kormány várhatóan áttekinti a közszolgálati dolgozók fizetésemelésének lehetőségeit, de idén már elhangzott, hogy a tanártól az ápolóig mindenféle kulcsfontosságú munkakört magába foglaló ágazat bérrendezésére meglehetősen szűkös a mozgástér. A tankolás költségeit pedig Boris Johnson kormánya egyelőre egy öt penny-s adócsökkentéssel igyekezte mérsékelni, de ez a kutak árképzése miatt nem bizonyult érdemi segítségnek az autósok számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar autósok fele nem bírná a piaci benzinárat, 800 forint felett a kétharmaduk nem ülne volán mögéLegalábbis ezt mondják a Reacty Digitallal közösen készített reprezentatív felmérésünk szerint. Leginkább biciklire és tömegközlekedésre váltanának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ benzinár Egyesült Királyság infláció közszféra Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.