Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. április 1. 10:28 Világ

Borscs leves 40 százalékkal drágábban, az orosz lakosság most kezdi komolyan érezni a szankciókat

Jelentős élelmiszerinfláció formájában jelentkeznek Oroszországban az Ukrajna elleni háború gazdasági hatásai: a Bloomberg arról ír, hogy egyes régiókban egy hét alatt akár 40 százalékkal is megdrágulhatott a hagyományos orosz leves, a borscs elkészítése.

A leveshez szükséges hozzávalók közül a legtöbb ára egy hét alatt kétszámjegyű emelkedést produkált. Éves alapon a hagyma 18 százalékkal, a káposzta 16, a répa 11, a cékla 9,4, a burgonya pedig 4,1 százalékkal drágult. Éves összevetésben a március 25. előtti hét napban az árak átlagosan 15,7 százalékkal voltak magasabbak a gazdasági minisztérium adatai alapján. Az úgynevezett „borscs inflációs kosár” drágulása arról árulkodik, hogy az inflációt az alacsonyabb jövedelmű rétegek is nagyon komolyan megérzik.

A Kommerszant nevű orosz lap arról számolt be, hogy a kereskedők nehezen tudnak bizonyos zöldségeket beszerezni. Káposztából és sárgarépából is áruhiány van, mivel az oroszországi termésből származó készletek már kimerültek, a külföldi termelők friss szállítmányai pedig még nem érkeztek meg az országba.

A mezőgazdasági minisztérium szerdán igyekezett megnyugtatni az oroszokat, hogy nem lesz zöldséghiány, a magasabb árakat szezonális tényezőkre fogták. Az Interfax hírügynökséggel a minisztérium szerdán közölte, hogy az új termés szállítása stabilizálni fogja a helyzetet. A magasabb árakat szezonális tényezőknek tulajdonították.

A Bloomberg elemzői felmérése szerint az infláció idén átlagosan 20 százalék lehet Oroszországban, ami az elmúlt két évtized legnagyobb ütemű drágulását jelentené. A Szovjetunió három évtizeddel ezelőtti összeomlása óta először fordulhat elő, hogy két egymást követő évben is zsugorodni fog az orosz gazdaság.

Oroszországban az Ukrajna elleni február végi támadást követően országszerte pánikvásárlás indult meg, ami főleg a tartós fogyasztási cikkek, például az autók és a televíziók drasztikus drágulásához vezetett. Most azonban az alapvető javak ára kerül nyomás alá, mivel a fogyasztók ezekből próbálnak felhalmozni. A cukor a március 25. előtti hét napban átlagosan 6,5, a gyufa 3,3, a WC-papír pedig 2,9 százalékkal drágult.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍgy kerüli ki az orosz lakosság a pénzügyi szankciókatHitelkártyához is hozzá lehet jutni, és a nemzetközi pénzküldés is megy, igaz nem egyszerűen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ borcs élelmiszer háború infláció Oroszország zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.