Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. április 1. 10:28 Világ

Borscs leves 40 százalékkal drágábban, az orosz lakosság most kezdi komolyan érezni a szankciókat

Jelentős élelmiszerinfláció formájában jelentkeznek Oroszországban az Ukrajna elleni háború gazdasági hatásai: a Bloomberg arról ír, hogy egyes régiókban egy hét alatt akár 40 százalékkal is megdrágulhatott a hagyományos orosz leves, a borscs elkészítése.

A leveshez szükséges hozzávalók közül a legtöbb ára egy hét alatt kétszámjegyű emelkedést produkált. Éves alapon a hagyma 18 százalékkal, a káposzta 16, a répa 11, a cékla 9,4, a burgonya pedig 4,1 százalékkal drágult. Éves összevetésben a március 25. előtti hét napban az árak átlagosan 15,7 százalékkal voltak magasabbak a gazdasági minisztérium adatai alapján. Az úgynevezett „borscs inflációs kosár” drágulása arról árulkodik, hogy az inflációt az alacsonyabb jövedelmű rétegek is nagyon komolyan megérzik.

A Kommerszant nevű orosz lap arról számolt be, hogy a kereskedők nehezen tudnak bizonyos zöldségeket beszerezni. Káposztából és sárgarépából is áruhiány van, mivel az oroszországi termésből származó készletek már kimerültek, a külföldi termelők friss szállítmányai pedig még nem érkeztek meg az országba.

A mezőgazdasági minisztérium szerdán igyekezett megnyugtatni az oroszokat, hogy nem lesz zöldséghiány, a magasabb árakat szezonális tényezőkre fogták. Az Interfax hírügynökséggel a minisztérium szerdán közölte, hogy az új termés szállítása stabilizálni fogja a helyzetet. A magasabb árakat szezonális tényezőknek tulajdonították.

A Bloomberg elemzői felmérése szerint az infláció idén átlagosan 20 százalék lehet Oroszországban, ami az elmúlt két évtized legnagyobb ütemű drágulását jelentené. A Szovjetunió három évtizeddel ezelőtti összeomlása óta először fordulhat elő, hogy két egymást követő évben is zsugorodni fog az orosz gazdaság.

Oroszországban az Ukrajna elleni február végi támadást követően országszerte pánikvásárlás indult meg, ami főleg a tartós fogyasztási cikkek, például az autók és a televíziók drasztikus drágulásához vezetett. Most azonban az alapvető javak ára kerül nyomás alá, mivel a fogyasztók ezekből próbálnak felhalmozni. A cukor a március 25. előtti hét napban átlagosan 6,5, a gyufa 3,3, a WC-papír pedig 2,9 százalékkal drágult.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍgy kerüli ki az orosz lakosság a pénzügyi szankciókatHitelkártyához is hozzá lehet jutni, és a nemzetközi pénzküldés is megy, igaz nem egyszerűen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ borcs élelmiszer háború infláció Oroszország zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.