Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. április 1. 10:28 Világ

Borscs leves 40 százalékkal drágábban, az orosz lakosság most kezdi komolyan érezni a szankciókat

Jelentős élelmiszerinfláció formájában jelentkeznek Oroszországban az Ukrajna elleni háború gazdasági hatásai: a Bloomberg arról ír, hogy egyes régiókban egy hét alatt akár 40 százalékkal is megdrágulhatott a hagyományos orosz leves, a borscs elkészítése.

A leveshez szükséges hozzávalók közül a legtöbb ára egy hét alatt kétszámjegyű emelkedést produkált. Éves alapon a hagyma 18 százalékkal, a káposzta 16, a répa 11, a cékla 9,4, a burgonya pedig 4,1 százalékkal drágult. Éves összevetésben a március 25. előtti hét napban az árak átlagosan 15,7 százalékkal voltak magasabbak a gazdasági minisztérium adatai alapján. Az úgynevezett „borscs inflációs kosár” drágulása arról árulkodik, hogy az inflációt az alacsonyabb jövedelmű rétegek is nagyon komolyan megérzik.

A Kommerszant nevű orosz lap arról számolt be, hogy a kereskedők nehezen tudnak bizonyos zöldségeket beszerezni. Káposztából és sárgarépából is áruhiány van, mivel az oroszországi termésből származó készletek már kimerültek, a külföldi termelők friss szállítmányai pedig még nem érkeztek meg az országba.

A mezőgazdasági minisztérium szerdán igyekezett megnyugtatni az oroszokat, hogy nem lesz zöldséghiány, a magasabb árakat szezonális tényezőkre fogták. Az Interfax hírügynökséggel a minisztérium szerdán közölte, hogy az új termés szállítása stabilizálni fogja a helyzetet. A magasabb árakat szezonális tényezőknek tulajdonították.

A Bloomberg elemzői felmérése szerint az infláció idén átlagosan 20 százalék lehet Oroszországban, ami az elmúlt két évtized legnagyobb ütemű drágulását jelentené. A Szovjetunió három évtizeddel ezelőtti összeomlása óta először fordulhat elő, hogy két egymást követő évben is zsugorodni fog az orosz gazdaság.

Oroszországban az Ukrajna elleni február végi támadást követően országszerte pánikvásárlás indult meg, ami főleg a tartós fogyasztási cikkek, például az autók és a televíziók drasztikus drágulásához vezetett. Most azonban az alapvető javak ára kerül nyomás alá, mivel a fogyasztók ezekből próbálnak felhalmozni. A cukor a március 25. előtti hét napban átlagosan 6,5, a gyufa 3,3, a WC-papír pedig 2,9 százalékkal drágult.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍgy kerüli ki az orosz lakosság a pénzügyi szankciókatHitelkártyához is hozzá lehet jutni, és a nemzetközi pénzküldés is megy, igaz nem egyszerűen.

Világ borcs élelmiszer háború infláció Oroszország zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Megakadni látszik egy gyárbővítés Norvégiában, mert a szabad áramforrást elhappolta az üzem elől egy olyan adatközpont, amely a Tiktokot szolgálja ki.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.