Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. március 29. 15:28 Pénz, Világ

Így kerüli ki az orosz lakosság a pénzügyi szankciókat

Az orosz állami propaganda folyamatosan azt erőlteti, hogy az országot sújtó nyugati szankciókat ne problémának, hanem lehetőségnek élje meg a lakosság. Lehetőséget arra, hogy a hazai és helyi termékek jobban teret nyerjenek, illetve a gazdasági függetlenség erősödjön. Jana Pasajeva orosz újságíró azonban az amerikai Slate magazinban megjelent cikkében épp azt mutatja be, hogy a szankciók nagyon is megnehezítik a hétköznapokat – ám vannak olyan trükkök, amelyekkel ezek több-kevesebb sikerrel kijátszhatók.

Közismert például, hogy a Visa, a Mastercard és az American Express orosz kibocsátású hitelkártyái már csak belföldön használhatóak, ami kifejezetten azoknak csapás, akik külföldön ragadtak a háború kitörése óta, másrészt azonban az Oroszországban élőknek is probléma, hogy a kártyákkal nem lehet külföldről árut rendelni.

Bizonyos szolgáltatások azonban ma is elérhetőek úgy, ha az orosz előfizetők a mobiltelefon-számlájukra tudják terhelni a fizetést, az AppStore-os előfizetések például ezzel a módszerrel fenntarthatók.

Pasajeva azt írja, a múlt héten egy orosz utazási iroda elkezdett háromnapos utakat hirdetni Üzbegisztánba, ahol orosz állampolgárok még nyithatnak bankszámlát, és kaphatnak hozzá egy üzbég kibocsátású Visa vagy Mastercard kártyát is. Így körülbelül 600 dollár (200 000 forint) befektetéssel és egy utazással mégis hozzá lehet jutni egy működő hitelkártyához.

Emellett a nemzetközi pénzküldést a Telegram erre szerveződött csoportjain keresztül is meg lehet oldani. Itt olyan emberek ajánlják fel a segítségüket, akiknek egyaránt van orosz és külföldön vezetett bankszámlája is. A rendszer nagyfokú bizalomra épül: ha például valaki ki akarja juttatni a pénzt az országból, akkor befizeti az összeget a segítségnyújtó orosz bankszámlájára rubelben, ő pedig a külföldi számlájáról átutalja a címzettnek a pénzt a helyi valutában, például euróban. Ezzel a módszerrel oda-vissza lehet küldözgetni a pénzt a magánszemélyek között.

A külföldön ragadt, vagy hazamenni most éppen nem akaró oroszok a fenti módszerrel hozzá tudnak jutni az otthoni bankjukban ragadt pénzükhöz. Ám sok esetben a készpénzzel nem boldogulnak, mert hitelkártyára van szükségük, például ha a Booking.com-on vagy az Airbnb-n keresztül foglalják le a szállásukat.

Erre két lehetőség van Pasajeva írása szerint. Egyrészt az Airbnb megengedi, hogy a szálláskereső még a fizetés előtt üzenetet küldjön a szállásadónak, a készpénzes oroszok pedig megírják, hogy ők most bajban vannak, és helyben fognak fizetni, személyesen. A szállásadók egy része – általában némi prémium ellenében – hajlandó belemenni a játékba. A másik megoldásra egy dubaji példát hoz a cikk, ahol Facebook csoportokon keresztül talál egymásra a segítségkérő orosz és a segítő helyi lakos. A segítő a saját kártyájával kifizeti például a lakásbérletet vagy bármi mást, amiben előzetesen megállapodtak, az oroszok pedig neki fizetnek személyesen, készpénzben. A cikkben szereplő példát elmesélő nyilatkozó azt mondta, tőle 10 százalék jutalékot kértek ezért.

Pasajeva szerint azonban nagy hiba lenne azt gondolni, hogy a szankciók miatt megnehezült életkörülmények az utcára terelik az embereket. A lakosság most csak arra koncentrál, hogy az alapvető életkörülményeit biztosítsa, készül a várható áruhiányra, próbálja kivédekezni az emelkedő árakat, és ez felülírja a tiltakozást.

Pénz Világ hitelkártya Oroszország pénzküldés szankció Telegram Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.