Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. március 25. 14:15 Világ

Véget vet a globalizációnak a háború a világ legnagyobb vagyonkezelője szerint

„Az ukrajnai orosz invázió véget vetett a globalizáció azon formájának, amelyet az elmúlt három évtizedben megismertünk” – írta Larry Fink, a BlackRock vezérigazgatója a cég részvényeseinek írt éves levelében. Fink szerint Oroszország ukrajnai inváziója maradandó hatással lesz a világgazdaságra, és hozzájárul az infláció növekedéséhez, mivel arra készteti a vállalatokat, hogy újraszervezzék az ellátási láncaikat – írja a Financial Times.

Fink meglátásai azért is relevánsak, mert a Blackrock a világ legnagyobb vagyonkezelő cége: tavaly év végén 10 ezer milliárd dollárt kezelt, ami nagyjából Németország és Japán együttes nemzeti össztermékének felel meg. A cég alapjai a legtöbb amerikai cégben együttesen 15 százalékos vagy nagyobb súllyal tulajdonosok, de az európai tőzsdéken is 10 százalék feletti az arányuk. Kifejezetten jellemző, hogy ők a legnagyobb részvényesek az óriásvállalatoktól a kisebb nyilvános cégekig szinte mindenhol.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNormális, hogy két-három cég kezel szinte minden vagyont a világon?Mindenhol ott vannak tulajdonosként, nekik van a legnagyobb szavuk, mégsem érdeklik őket annyira a cégeik. A BlackRock és a Vanguard áll most a legközelebb a világkormányhoz.

Fink szerint habár a háború közvetlen gazdasági hatása Oroszország teljes elszigetelődése a nemzetközi tőkepiacoktól, de arra számít, hogy a vállalatok és a kormányok átfogóbban is végig fogják gondolni, hogy milyen módon függenek más országoktól, és ez arra késztetheti őket, hogy központjaikhoz közelebb vagy akár az anyagországukba hozzák vissza a termelésüket.

„Az ellátási láncok ilyen jellegű átrendeződése pedig természetszerűleg inflációval fog járni” – írta Fink, aki habár arra nem hoz példát, hogy ez milyen országokat érinthet hátrányosan, de megemlítette, hogy Mexikó, Brazília, az Egyesült Államok és egyes kelet-ázsiai termelési központok járhatnak jól a folyamat során.

A levélben Fink arra is kitér, hogy Ukrajna megtámadása eleinte lassítani fogja az energiaátmenetet, hosszabb távon viszont felgyorsulhat a megújuló energiaforrásokra való átállás a fosszilis energia megdrágulása miatt, ami többféle megújulót tenne árban versenyképessé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdtek visszajönni a gyárak Ázsiából, de nem MagyarországraEgyes ruhaipari cégek a Balkánra és a Földközi-tenger térségébe hozzák a termelést Ázsiából, de ami a textileknél működik, más iparágakban nem feltétlenül fog.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa visszaszerezné gyógyszeripari szuverenitását, de nem tudni, kitől és minekEurópai politikusok a Covid-járvány alatti gyógyszerhiányra hivatkozva hazahoznák Kínából a gyógyszergyártást. A gyártók viszont cserébe állami támogatást és áremelést akarnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagy zavarok ellenére sem éri meg Ázsiából visszahozni a termeléstA Szuezi-csatorna eltorlaszolása, vagy a járvány miatt felboruló szállítás komoly problémának tűnik, de Ázsia elhagyásához képest ezek csak rövid kis epizódok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ blackrock ellátási lánc globalizáció infláció Larry Fink Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.