Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. március 25. 14:15 Világ

Véget vet a globalizációnak a háború a világ legnagyobb vagyonkezelője szerint

„Az ukrajnai orosz invázió véget vetett a globalizáció azon formájának, amelyet az elmúlt három évtizedben megismertünk” – írta Larry Fink, a BlackRock vezérigazgatója a cég részvényeseinek írt éves levelében. Fink szerint Oroszország ukrajnai inváziója maradandó hatással lesz a világgazdaságra, és hozzájárul az infláció növekedéséhez, mivel arra készteti a vállalatokat, hogy újraszervezzék az ellátási láncaikat – írja a Financial Times.

Fink meglátásai azért is relevánsak, mert a Blackrock a világ legnagyobb vagyonkezelő cége: tavaly év végén 10 ezer milliárd dollárt kezelt, ami nagyjából Németország és Japán együttes nemzeti össztermékének felel meg. A cég alapjai a legtöbb amerikai cégben együttesen 15 százalékos vagy nagyobb súllyal tulajdonosok, de az európai tőzsdéken is 10 százalék feletti az arányuk. Kifejezetten jellemző, hogy ők a legnagyobb részvényesek az óriásvállalatoktól a kisebb nyilvános cégekig szinte mindenhol.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNormális, hogy két-három cég kezel szinte minden vagyont a világon?Mindenhol ott vannak tulajdonosként, nekik van a legnagyobb szavuk, mégsem érdeklik őket annyira a cégeik. A BlackRock és a Vanguard áll most a legközelebb a világkormányhoz.

Fink szerint habár a háború közvetlen gazdasági hatása Oroszország teljes elszigetelődése a nemzetközi tőkepiacoktól, de arra számít, hogy a vállalatok és a kormányok átfogóbban is végig fogják gondolni, hogy milyen módon függenek más országoktól, és ez arra késztetheti őket, hogy központjaikhoz közelebb vagy akár az anyagországukba hozzák vissza a termelésüket.

„Az ellátási láncok ilyen jellegű átrendeződése pedig természetszerűleg inflációval fog járni” – írta Fink, aki habár arra nem hoz példát, hogy ez milyen országokat érinthet hátrányosan, de megemlítette, hogy Mexikó, Brazília, az Egyesült Államok és egyes kelet-ázsiai termelési központok járhatnak jól a folyamat során.

A levélben Fink arra is kitér, hogy Ukrajna megtámadása eleinte lassítani fogja az energiaátmenetet, hosszabb távon viszont felgyorsulhat a megújuló energiaforrásokra való átállás a fosszilis energia megdrágulása miatt, ami többféle megújulót tenne árban versenyképessé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdtek visszajönni a gyárak Ázsiából, de nem MagyarországraEgyes ruhaipari cégek a Balkánra és a Földközi-tenger térségébe hozzák a termelést Ázsiából, de ami a textileknél működik, más iparágakban nem feltétlenül fog.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa visszaszerezné gyógyszeripari szuverenitását, de nem tudni, kitől és minekEurópai politikusok a Covid-járvány alatti gyógyszerhiányra hivatkozva hazahoznák Kínából a gyógyszergyártást. A gyártók viszont cserébe állami támogatást és áremelést akarnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagy zavarok ellenére sem éri meg Ázsiából visszahozni a termeléstA Szuezi-csatorna eltorlaszolása, vagy a járvány miatt felboruló szállítás komoly problémának tűnik, de Ázsia elhagyásához képest ezek csak rövid kis epizódok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ blackrock ellátási lánc globalizáció infláció Larry Fink Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. június 4. 12:15 Világ

Meglepően keveset költ Oroszország az ukrajnai háborúra

Az invázió költségei egyelőre kigazdálkodhatók, így marad pénz jóléti intézkedésekre is.

Fabók Bálint
2023. június 3. 17:33 Világ

„15-szörös áron adták a benzint, de meg kellett vennem, mert az életemről van szó” – menekülés a szudáni polgárháborúból

Aki nem menekült el, lényegében hat hete be van zárkózva Szudán fővárosában, az akár 40 fokos melegben azonban rendszeresen előfordul, hogy nincs áram és víz.

Kolozsi Ádám
2023. június 3. 13:15 Közélet, Világ

Orbán a jobboldali internacionálé áttörését várja a spanyol radikálisoktól

A magyar kormányfő a spanyol radikálisoktól várja az európai jobboldali fordulatot, a centristák ellenben Spanyolország „melonizációjától” tartanak a Vox előretörése miatt.

Fontos

Bucsky Péter
2023. június 3. 04:34 Podcast

Sok ezer milliárdos bevételhez jut a legnagyobb magyar cég a monopolizált hulladékpiacon

A koncessziós eljárás lezárása után módosított szabályokkal az addig veszteségesnek látszó üzletet valószínűleg aranybányává tette a kormány a Molnak.

Hajdu Miklós
2023. június 2. 19:22 Pénz

Aranyba fektetve is meg lehet úszni a megtakarításokat terhelő új adót

Az olyan fizikai befektetéseken realizált nyereséget, mint az arany, továbbra is csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség illeti.

Pletser Tamás
2023. június 2. 17:01 Vállalat, Világ

Nem egyértelműen jó hír Magyarországnak a gázár összeomlása, mi lesz a legfontosabb vezetékünkkel?

Újra szerződés szerint jön az orosz gáz Európába, de az árcsökkenéshez hozzájárult az európai ipar recessziója is.