Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. március 25. 14:15 Világ

Véget vet a globalizációnak a háború a világ legnagyobb vagyonkezelője szerint

„Az ukrajnai orosz invázió véget vetett a globalizáció azon formájának, amelyet az elmúlt három évtizedben megismertünk” – írta Larry Fink, a BlackRock vezérigazgatója a cég részvényeseinek írt éves levelében. Fink szerint Oroszország ukrajnai inváziója maradandó hatással lesz a világgazdaságra, és hozzájárul az infláció növekedéséhez, mivel arra készteti a vállalatokat, hogy újraszervezzék az ellátási láncaikat – írja a Financial Times.

Fink meglátásai azért is relevánsak, mert a Blackrock a világ legnagyobb vagyonkezelő cége: tavaly év végén 10 ezer milliárd dollárt kezelt, ami nagyjából Németország és Japán együttes nemzeti össztermékének felel meg. A cég alapjai a legtöbb amerikai cégben együttesen 15 százalékos vagy nagyobb súllyal tulajdonosok, de az európai tőzsdéken is 10 százalék feletti az arányuk. Kifejezetten jellemző, hogy ők a legnagyobb részvényesek az óriásvállalatoktól a kisebb nyilvános cégekig szinte mindenhol.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNormális, hogy két-három cég kezel szinte minden vagyont a világon?Mindenhol ott vannak tulajdonosként, nekik van a legnagyobb szavuk, mégsem érdeklik őket annyira a cégeik. A BlackRock és a Vanguard áll most a legközelebb a világkormányhoz.

Fink szerint habár a háború közvetlen gazdasági hatása Oroszország teljes elszigetelődése a nemzetközi tőkepiacoktól, de arra számít, hogy a vállalatok és a kormányok átfogóbban is végig fogják gondolni, hogy milyen módon függenek más országoktól, és ez arra késztetheti őket, hogy központjaikhoz közelebb vagy akár az anyagországukba hozzák vissza a termelésüket.

„Az ellátási láncok ilyen jellegű átrendeződése pedig természetszerűleg inflációval fog járni” – írta Fink, aki habár arra nem hoz példát, hogy ez milyen országokat érinthet hátrányosan, de megemlítette, hogy Mexikó, Brazília, az Egyesült Államok és egyes kelet-ázsiai termelési központok járhatnak jól a folyamat során.

A levélben Fink arra is kitér, hogy Ukrajna megtámadása eleinte lassítani fogja az energiaátmenetet, hosszabb távon viszont felgyorsulhat a megújuló energiaforrásokra való átállás a fosszilis energia megdrágulása miatt, ami többféle megújulót tenne árban versenyképessé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdtek visszajönni a gyárak Ázsiából, de nem MagyarországraEgyes ruhaipari cégek a Balkánra és a Földközi-tenger térségébe hozzák a termelést Ázsiából, de ami a textileknél működik, más iparágakban nem feltétlenül fog.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa visszaszerezné gyógyszeripari szuverenitását, de nem tudni, kitől és minekEurópai politikusok a Covid-járvány alatti gyógyszerhiányra hivatkozva hazahoznák Kínából a gyógyszergyártást. A gyártók viszont cserébe állami támogatást és áremelést akarnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagy zavarok ellenére sem éri meg Ázsiából visszahozni a termeléstA Szuezi-csatorna eltorlaszolása, vagy a járvány miatt felboruló szállítás komoly problémának tűnik, de Ázsia elhagyásához képest ezek csak rövid kis epizódok.

Világ blackrock ellátási lánc globalizáció infláció Larry Fink Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2023. január 30. 09:39 Világ

A növekvő geopolitikai feszültségek árnyékában készül nagyot ugrani India, kérdés, hogy lesz-e hozzá elég ereje

A nyugati feldolgozóipar bevonzásával a fejlett országok közé lépne India a következő 25 évben, de lehet, hogy ez túl nagy feladat lesz.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.