Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. március 25. 14:15 Világ

Véget vet a globalizációnak a háború a világ legnagyobb vagyonkezelője szerint

„Az ukrajnai orosz invázió véget vetett a globalizáció azon formájának, amelyet az elmúlt három évtizedben megismertünk” – írta Larry Fink, a BlackRock vezérigazgatója a cég részvényeseinek írt éves levelében. Fink szerint Oroszország ukrajnai inváziója maradandó hatással lesz a világgazdaságra, és hozzájárul az infláció növekedéséhez, mivel arra készteti a vállalatokat, hogy újraszervezzék az ellátási láncaikat – írja a Financial Times.

Fink meglátásai azért is relevánsak, mert a Blackrock a világ legnagyobb vagyonkezelő cége: tavaly év végén 10 ezer milliárd dollárt kezelt, ami nagyjából Németország és Japán együttes nemzeti össztermékének felel meg. A cég alapjai a legtöbb amerikai cégben együttesen 15 százalékos vagy nagyobb súllyal tulajdonosok, de az európai tőzsdéken is 10 százalék feletti az arányuk. Kifejezetten jellemző, hogy ők a legnagyobb részvényesek az óriásvállalatoktól a kisebb nyilvános cégekig szinte mindenhol.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNormális, hogy két-három cég kezel szinte minden vagyont a világon?Mindenhol ott vannak tulajdonosként, nekik van a legnagyobb szavuk, mégsem érdeklik őket annyira a cégeik. A BlackRock és a Vanguard áll most a legközelebb a világkormányhoz.

Fink szerint habár a háború közvetlen gazdasági hatása Oroszország teljes elszigetelődése a nemzetközi tőkepiacoktól, de arra számít, hogy a vállalatok és a kormányok átfogóbban is végig fogják gondolni, hogy milyen módon függenek más országoktól, és ez arra késztetheti őket, hogy központjaikhoz közelebb vagy akár az anyagországukba hozzák vissza a termelésüket.

„Az ellátási láncok ilyen jellegű átrendeződése pedig természetszerűleg inflációval fog járni” – írta Fink, aki habár arra nem hoz példát, hogy ez milyen országokat érinthet hátrányosan, de megemlítette, hogy Mexikó, Brazília, az Egyesült Államok és egyes kelet-ázsiai termelési központok járhatnak jól a folyamat során.

A levélben Fink arra is kitér, hogy Ukrajna megtámadása eleinte lassítani fogja az energiaátmenetet, hosszabb távon viszont felgyorsulhat a megújuló energiaforrásokra való átállás a fosszilis energia megdrágulása miatt, ami többféle megújulót tenne árban versenyképessé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdtek visszajönni a gyárak Ázsiából, de nem MagyarországraEgyes ruhaipari cégek a Balkánra és a Földközi-tenger térségébe hozzák a termelést Ázsiából, de ami a textileknél működik, más iparágakban nem feltétlenül fog.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa visszaszerezné gyógyszeripari szuverenitását, de nem tudni, kitől és minekEurópai politikusok a Covid-járvány alatti gyógyszerhiányra hivatkozva hazahoznák Kínából a gyógyszergyártást. A gyártók viszont cserébe állami támogatást és áremelést akarnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagy zavarok ellenére sem éri meg Ázsiából visszahozni a termeléstA Szuezi-csatorna eltorlaszolása, vagy a járvány miatt felboruló szállítás komoly problémának tűnik, de Ázsia elhagyásához képest ezek csak rövid kis epizódok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ blackrock ellátási lánc globalizáció infláció Larry Fink Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.