Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. február 7. 12:44 Világ

Konténerszállásokba terelnék a kamionosokat, akik nem feltétlenül örülnek ennek

Tavaly ősszel szigorodott és élesedett az Európai Unióban az az új szabályozás, amely megtiltja, hogy a kamionsofőr a fülkében aludjon, ha 45 óránál hosszabb pihenőt kell tartania, illetve meghatározott időközönként a munkaadójának haza is kell őt juttatnia. A szabály több szempontból is erősen megosztja a fuvarozói közösséget, hiszen elsősorban azokat a sofőröket (és munkaadóikat) érinti, akik jellemzően Nyugat-Európában teljesítik a fuvarokat, de valamelyik kelet-európai országban bejegyzett cég munkavállalói.

Rengeteg részletkérdés ad okot vitára: a keleti munkavállalókat nehezebb és főleg költségesebb rendszeresen hazajuttatni, mint a nyugatiakat (akik lényegében otthon vannak), ez a keletiek szerint versenyhátrány, a nyugatiak szerint viszont a sofőr érdeke, hogy ne lehessen hónapokig arra kényszeríteni, hogy egy fülkében éljen.

A fenti gazdasági és szociális szempontok mellett számos gyakorlati probléma is felmerül, az autópályák közelében ugyanis messze nincs elég szálláshely, ahova kamionnal el lehet jutni, a sofőrök gyakran szívesebben aludnának az általuk megszokott fülkében, mint egy alacsonyabb szintű panzióban, és ha elhagyják alvásidőre a szerelvényt, akkor annak biztonságáról gondoskodni kell.

Egy német vállalkozás, a Roatel (a név a road és hotel szavak egyesítése) azonban ebben a helyzetben nagyszerű üzleti lehetőséget lát: ahogy a Die Welt írja, ráállt arra, hogy használt konténerekből alakít ki kisebb, moduláris szállásokat. Egy-egy konténerben akár négy, egyenként 28 négyzetméteres szobát is ki tudnak alakítani külön fürdőszobákkal, de az üzleti terv lényegesebb eleme, hogy a konténereket gyorsan igény szerint tudják mozgatni, oda telepítik, ahol igény van rájuk.

Egy éjszakáért jelenleg minimum 49 eurót kérnek, ami nem tűnik soknak, csakhogy a rendkívül költségérzékeny kelet-európai fuvarcégeknek minden bizonnyal mégis az, hiszen ők ahhoz képest nézik az új helyzetet, hogy korábban a fülkében (kvázi külön költségek nélkül) szállásolták el a sofőrjeiket. A szabályok szerint a szállás díját a munkaadóknak kell állniuk, ám végső soron elég nehéz követni, hogy a megnövekedett költségeket legalább részben nem terhelik-e át a sofőrökre. A magyar gyakorlat szerint például a sofőrök minimálbérre vannak bejelentve, és a jövedelmük nagyobb részét adómentesen adható napidíj formájában kapják, de mivel ez az összeg nem kötelező elem, csak adható, ezzel sok esetben jól lehet variálni.

A nyugat-európai székhelyű munkaadók ebből a szempontból sokkal kedvezőbb helyzetben vannak, nekik ugyanis elég a telephelyükre visszajuttatni a sofőröket meghatározott időközönként, és így szállást nem kell fizetniük. Ez természetesen akkor is így van, ha a cég alkalmazottja egy kelet-európai, de formálisan kint élő munkavállaló.

Németországban a kamionok parkolása nagyon problémás, megoldatlan kérdés, becslések szerint naponta 120 ezer kamion parkol az autópályák környezetében, de ehhez csak 625 erre kialakított parkoló van. A Roatel becslése szerint az autópályás szállások az igények körülbelül 1 százalékát elégítik ki jelenleg, vagyis az üzleti modelljük arra épül, hogy gyors ütemben rengeteg szállást kell kiépíteni. Egy konténer lerakásához jóval egyszerűbb megszerezni az engedélyeket, mintha panziókat kellene építeni, különösen akkor, ha a parkoló magánkézben van.

A konténerszállások automata módon működnek, applikációból lehet foglalni a helyeket, de a be- és kijelentkezést is a telefonra küldött kódok használatával oldják meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért fojtogatják a közép-európai sikerágazatot a nyugati kormányok?A német, francia és osztrák kormány vezetésével olyan szabályozást vittek keresztül az EU-ban, amely viccet űz a közös piacból, és adminisztratív eszközökkel igyekszik a sikeres keleti közúti fuvarozó cégeket kiszorítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzért fogják megfojtani a közép-európai sikerágazatot a nyugati kormányokNyugat-Európának a keleti munkavállaló nagyon kell, a keleti versenytárs viszont nagyon nem, de ennek racionális oka van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSuttyomban minden magyar kamionos 25 százalék kedvezményt kap a német közúti bírságokbólA fuvarozásban sokszor hivatkozik egyenlő bánásmódra Németország, az egyik fontos hivatala azonban mégis elismeri, hogy ez nem mindig humánus.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kamion konténer németország parkoló Roatel sofőr Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.