Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 31. 13:40 Világ

Folytatják a csapatösszevonást az oroszok az ukrán határok mentén a Pentagon szerint

Az amerikai védelmi minisztérium szerint hétvégén sem szünetelt az újabb orosz csapatok felvonultatása Ukrajna határaihoz. A Pentagon szóvivője úgy fogalmazott, hogy az orosz elnök számára már nemcsak egy kisebb mértékű behatolásra állnak rendelkezésre az erők, hanem egy meglehetősen nagy léptékű támadásra is.

„Ez bármikor megtörténhet, csak azon múlik, hogy Vlagyimir Putyin mit akar tenni. Újabb csapatokat vezényelt az ukrán határra, ezt a hétvége során is figyelemmel kísértük” – tette hozzá John Kirby a Bloomberg cikke szerint.

Oroszország továbbra is elutasítja, hogy támadási tervei lennének Ukrajnával szemben, és azt állítja, hogy csak katonai rutinműveletekről van szó. Ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy a „feszültség csökkentéséért cserébe” kiterjedt követelésekkel lépjenek fel az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben a szövetség bővítésének leállításától kezdve a NATO csapatainak és katonai infrastruktúrájának visszavonásáig a hidegháborús vonalra.

Ezt az USA és a NATO is visszautasította, amiről hajlandóak tárgyalni, az csak a rakétatelepítések és az Oroszország határainak közelében végrehajtott hadgyakorlatok korlátozása. Az oroszok hivatalosan egyelőre tanulmányozzák a választ, de előzetesen már csalódásuknak adtak hangot.

Azt nagyon nehéz megítélni, hogy mi következik ebből, hiszen míg az amerikai tisztségviselők szerint bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy támadás, az ukrán elnök szerint nem súlyosabb a helyzet, mint néhányszor már az utóbbi pár évben. Ennek hangoztatására persze rövid távon jó oka van, a több mint bizonytalan helyzetben olyan tőkekivonás sújtja Ukrajnát, ami valószínűleg egy sokkal erősebb gazdaságot is megviselne, nemhogy az eleve gyenge lábakon álló ukránt. Az ország és kormányának gazdasági-politikai destabilizálása pedig egy olyan cél lehet az orosz vezetés számára, amelyet nem kizárt, hogy háború nélkül is elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz támadáshoz már a sebesülteket ellátó alakulatok sem hiányoznakAz utóbbi nyolc évben példátlan az orosz felvonulás az ukrán határok mentén, és bár hadseregük rengeteget fejlődött, Ukrajna megszállása túl nagy falatnak bizonyulhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan-e bármi esélye Ukrajnának egy oroszok elleni háborúban?Élesben remélhetőleg nem tudjuk meg a választ, de az erőviszonyok rendkívül egyenlőtlenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok háború NATO Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.