Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 31. 13:40 Világ

Folytatják a csapatösszevonást az oroszok az ukrán határok mentén a Pentagon szerint

Az amerikai védelmi minisztérium szerint hétvégén sem szünetelt az újabb orosz csapatok felvonultatása Ukrajna határaihoz. A Pentagon szóvivője úgy fogalmazott, hogy az orosz elnök számára már nemcsak egy kisebb mértékű behatolásra állnak rendelkezésre az erők, hanem egy meglehetősen nagy léptékű támadásra is.

„Ez bármikor megtörténhet, csak azon múlik, hogy Vlagyimir Putyin mit akar tenni. Újabb csapatokat vezényelt az ukrán határra, ezt a hétvége során is figyelemmel kísértük” – tette hozzá John Kirby a Bloomberg cikke szerint.

Oroszország továbbra is elutasítja, hogy támadási tervei lennének Ukrajnával szemben, és azt állítja, hogy csak katonai rutinműveletekről van szó. Ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy a „feszültség csökkentéséért cserébe” kiterjedt követelésekkel lépjenek fel az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben a szövetség bővítésének leállításától kezdve a NATO csapatainak és katonai infrastruktúrájának visszavonásáig a hidegháborús vonalra.

Ezt az USA és a NATO is visszautasította, amiről hajlandóak tárgyalni, az csak a rakétatelepítések és az Oroszország határainak közelében végrehajtott hadgyakorlatok korlátozása. Az oroszok hivatalosan egyelőre tanulmányozzák a választ, de előzetesen már csalódásuknak adtak hangot.

Azt nagyon nehéz megítélni, hogy mi következik ebből, hiszen míg az amerikai tisztségviselők szerint bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy támadás, az ukrán elnök szerint nem súlyosabb a helyzet, mint néhányszor már az utóbbi pár évben. Ennek hangoztatására persze rövid távon jó oka van, a több mint bizonytalan helyzetben olyan tőkekivonás sújtja Ukrajnát, ami valószínűleg egy sokkal erősebb gazdaságot is megviselne, nemhogy az eleve gyenge lábakon álló ukránt. Az ország és kormányának gazdasági-politikai destabilizálása pedig egy olyan cél lehet az orosz vezetés számára, amelyet nem kizárt, hogy háború nélkül is elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz támadáshoz már a sebesülteket ellátó alakulatok sem hiányoznakAz utóbbi nyolc évben példátlan az orosz felvonulás az ukrán határok mentén, és bár hadseregük rengeteget fejlődött, Ukrajna megszállása túl nagy falatnak bizonyulhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan-e bármi esélye Ukrajnának egy oroszok elleni háborúban?Élesben remélhetőleg nem tudjuk meg a választ, de az erőviszonyok rendkívül egyenlőtlenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok háború NATO Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.