Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 31. 13:40 Világ

Folytatják a csapatösszevonást az oroszok az ukrán határok mentén a Pentagon szerint

Az amerikai védelmi minisztérium szerint hétvégén sem szünetelt az újabb orosz csapatok felvonultatása Ukrajna határaihoz. A Pentagon szóvivője úgy fogalmazott, hogy az orosz elnök számára már nemcsak egy kisebb mértékű behatolásra állnak rendelkezésre az erők, hanem egy meglehetősen nagy léptékű támadásra is.

„Ez bármikor megtörténhet, csak azon múlik, hogy Vlagyimir Putyin mit akar tenni. Újabb csapatokat vezényelt az ukrán határra, ezt a hétvége során is figyelemmel kísértük” – tette hozzá John Kirby a Bloomberg cikke szerint.

Oroszország továbbra is elutasítja, hogy támadási tervei lennének Ukrajnával szemben, és azt állítja, hogy csak katonai rutinműveletekről van szó. Ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy a „feszültség csökkentéséért cserébe” kiterjedt követelésekkel lépjenek fel az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben a szövetség bővítésének leállításától kezdve a NATO csapatainak és katonai infrastruktúrájának visszavonásáig a hidegháborús vonalra.

Ezt az USA és a NATO is visszautasította, amiről hajlandóak tárgyalni, az csak a rakétatelepítések és az Oroszország határainak közelében végrehajtott hadgyakorlatok korlátozása. Az oroszok hivatalosan egyelőre tanulmányozzák a választ, de előzetesen már csalódásuknak adtak hangot.

Azt nagyon nehéz megítélni, hogy mi következik ebből, hiszen míg az amerikai tisztségviselők szerint bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy támadás, az ukrán elnök szerint nem súlyosabb a helyzet, mint néhányszor már az utóbbi pár évben. Ennek hangoztatására persze rövid távon jó oka van, a több mint bizonytalan helyzetben olyan tőkekivonás sújtja Ukrajnát, ami valószínűleg egy sokkal erősebb gazdaságot is megviselne, nemhogy az eleve gyenge lábakon álló ukránt. Az ország és kormányának gazdasági-politikai destabilizálása pedig egy olyan cél lehet az orosz vezetés számára, amelyet nem kizárt, hogy háború nélkül is elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz támadáshoz már a sebesülteket ellátó alakulatok sem hiányoznakAz utóbbi nyolc évben példátlan az orosz felvonulás az ukrán határok mentén, és bár hadseregük rengeteget fejlődött, Ukrajna megszállása túl nagy falatnak bizonyulhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan-e bármi esélye Ukrajnának egy oroszok elleni háborúban?Élesben remélhetőleg nem tudjuk meg a választ, de az erőviszonyok rendkívül egyenlőtlenek.

Világ egyesült államok háború NATO Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. július 1. 17:32 Világ

Oroszország immár nyíltan ellenség a NATO számára

Putyin agressziója keltette új életre az észak-atlanti védelmi szövetséget, amelyet Amerika idővel Kína ellen is felhasználhat.

Váczi István
2022. július 1. 10:48 Világ

Tőlük várják a megoldást, de alig tudják már növelni a felhozatalt a legnagyobb olajkitermelők

A szándék megvan a növelésre, de már tavasszal is több millió hordóval maradt el a kitermelés a kvóták által meghatározott mennyiségtől.

Jandó Zoltán
2022. július 1. 04:34 Világ

Az elszálló lakossági energiaárak miatt visszavonulót fújt még a német kormány is

Több nyugat-európai országban is a zöld átállás finanszírozása érdekében kivetett adók jelentős csökkentésével vagy eltörlésével reagáltak az energiakrízisre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.

Hajdu Miklós
2022. június 30. 17:45 Adat

Nem mindegy, hogy az ország melyik részén kell elviselni a tíz százalék feletti inflációt

A rendkívüli infláció következményei sokkal keményebben érinthetik az Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon élőket, mint azokat, akik az ország más térségeiben laknak.

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.