Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 31. 13:40 Világ

Folytatják a csapatösszevonást az oroszok az ukrán határok mentén a Pentagon szerint

Az amerikai védelmi minisztérium szerint hétvégén sem szünetelt az újabb orosz csapatok felvonultatása Ukrajna határaihoz. A Pentagon szóvivője úgy fogalmazott, hogy az orosz elnök számára már nemcsak egy kisebb mértékű behatolásra állnak rendelkezésre az erők, hanem egy meglehetősen nagy léptékű támadásra is.

„Ez bármikor megtörténhet, csak azon múlik, hogy Vlagyimir Putyin mit akar tenni. Újabb csapatokat vezényelt az ukrán határra, ezt a hétvége során is figyelemmel kísértük” – tette hozzá John Kirby a Bloomberg cikke szerint.

Oroszország továbbra is elutasítja, hogy támadási tervei lennének Ukrajnával szemben, és azt állítja, hogy csak katonai rutinműveletekről van szó. Ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy a „feszültség csökkentéséért cserébe” kiterjedt követelésekkel lépjenek fel az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben a szövetség bővítésének leállításától kezdve a NATO csapatainak és katonai infrastruktúrájának visszavonásáig a hidegháborús vonalra.

Ezt az USA és a NATO is visszautasította, amiről hajlandóak tárgyalni, az csak a rakétatelepítések és az Oroszország határainak közelében végrehajtott hadgyakorlatok korlátozása. Az oroszok hivatalosan egyelőre tanulmányozzák a választ, de előzetesen már csalódásuknak adtak hangot.

Azt nagyon nehéz megítélni, hogy mi következik ebből, hiszen míg az amerikai tisztségviselők szerint bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy támadás, az ukrán elnök szerint nem súlyosabb a helyzet, mint néhányszor már az utóbbi pár évben. Ennek hangoztatására persze rövid távon jó oka van, a több mint bizonytalan helyzetben olyan tőkekivonás sújtja Ukrajnát, ami valószínűleg egy sokkal erősebb gazdaságot is megviselne, nemhogy az eleve gyenge lábakon álló ukránt. Az ország és kormányának gazdasági-politikai destabilizálása pedig egy olyan cél lehet az orosz vezetés számára, amelyet nem kizárt, hogy háború nélkül is elérhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz támadáshoz már a sebesülteket ellátó alakulatok sem hiányoznakAz utóbbi nyolc évben példátlan az orosz felvonulás az ukrán határok mentén, és bár hadseregük rengeteget fejlődött, Ukrajna megszállása túl nagy falatnak bizonyulhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan-e bármi esélye Ukrajnának egy oroszok elleni háborúban?Élesben remélhetőleg nem tudjuk meg a választ, de az erőviszonyok rendkívül egyenlőtlenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok háború NATO Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.