Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 7. 09:52 Világ

A lengyelek nem maximálják a benzin árát, hanem csökkentik az áfáját, és 400 forint alá mennek

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Interia lapnak nyilatkozva azt mondta, a jövő héten a kormány új antiinflációs programot jelent be, amelynek egyik fő eleme az üzemanyagok áfájának csökkentése lesz. A benzin és a gázolaj forgalmiadó-tartalmát 23-ról 8 százalékra viszik le.

Az interjúból nem derül ki egyértelműen, hogy átmeneti vagy hosszabb távú lesz az intézkedés, Morawiecki azt mondta, a lépés negyedévente körülbelül 120 milliárd forintnak megfelelő zloty bevételkiesést okoz a költségvetésnek, és konkrétan arról beszélt, hogy ha két negyedévig tartják meg, akkor több mint 240 milliárd forintnak megfelelő zlotytól esnek el. Ha enyhül az infláció, fokozatos áfaemeléssel térnének vissza a korábbi szinthez.

A kormány arra számít, hogy az alacsonyabb áfa következtében 50-55 forintnak megfelelő zlotyval csökken a benzin és a dízel literenkénti ára, és így átlagosan 5 zlotyba, azaz jelenlegi árfolyamon kevesebb mint 400 forintba fog kerülni.

Morawiecki megjegyezte, hogy a lépésre az Európai Unió még nem bólintott rá, az ezzel kapcsolatos állásfoglalást Lengyelország kérésére még nem adta ki. A miniszterelnök azonban úgy fogalmazott, hogy ennek ellenére is meglépik az adócsökkentést, mert nincs idejük várni, „fontosabbnak tartják a lengyel lakosság érdekeit a brüsszeli vagy berlini bürokratákénál”.

A lengyel kormány már korábban jelezte, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját nullára csökkenti, azaz megszünteti, ám ennek részleteit szintén csak a jövő hétre ígérik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áfa áfacsökkentés benzin dízel Lengyelország üzemanyag üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.