Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. december 10. 09:46 Világ

Amerikai bankok tudtával fosztogathatta országát a líbiai diktátor

Líbia máig sem tudott igazán kikeveredni a 2011-es forradalom utáni káoszból, de a kormányzat azért igyekszik elvarrni a múlt szálait. Ennek fontos része, hogy az ország visszaszerezze azt a minden bizonnyal hatalmas vagyontömeget, amelyet a Líbiát több mint négy évtizeden át egy személyben irányító Moammer Kadhafi és megbízottjai menekítettek külföldre.

A líbiai vagyon-visszaszerzési és eszközkezelő irodát a líbiai kormány 2017-ben hozta létre az ENSZ és az Európai Unió támogatásával. A szervezet elsődleges célja, hogy felderítse az 1969-től 2011-ig tartó rezsim alatt korrupt ügyletekkel és az állami alapok megcsapolásával külföldre vitt pénzügyi eszközöket. Ennek érdekében tegnap keresetet nyújtott be egy manhattani bíróságon nyolc, az Egyesült Államokban is tevékenykedő nagy bankcsoporttal szemben.

A Bloomberg cikke szerint a névsor igen illusztris, szerepel rajta a Bank of America, a Bank of New York Mellon, a Citigroup, a Credit Suisse, a Deutsche Bank, az HSBC, a JPMorgan és a UBS. A kereset szerint a Kadhafi és köre által ellopott állami források egy része ezeken a pénzintézeteken folyt keresztül, így valószínűleg információkkal is rendelkeznek ezek hollétéről. A líbiai szervezet ezért engedélyt kér arra, hogy hozzáférjen az erről szóló információkhoz.

A kereset szerint az iroda jelenleg úgy becsüli, hogy „legkevesebb több tízmilliárd dollár” értékű vagyontömegről van szó, amely az ország népét illeti. A szervezet ügyvédeinek közleménye szerint ez lehet a történelem legnagyobb állami vagyon-visszaszerzési akciója.

Az országra rá is férne ez az összeg, mert bár Líbia olajban gazdag, de a 2011 óta kisebb-nagyobb intenzitással szinte folyamatosan zajló polgárháború olyan szintű pusztítást okozott, hogy az újjáépítés költségei elérik legalább a százmilliárd dolláros nagyságrendet. Érdekesség, hogy – bár voltak ebben fordulatok – jelen állás szerint a 2011-ben meggyilkolt Moammer Kadhafi egyik fia, Szaif Al-Iszlam Kadhafi is indulhat az ország történetének első elnökválasztásán december 24-én. Ha nyer, az elég érdekes helyzetet teremtene a Kadhafi család által eltulajdonított állami javak visszaszerzésével kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyilkos robotok jövője és a líbiai csatatérMesszire vezető előrelépés a hadviselés evolúciójában az autonóm módon működni képes kamikázedrónok bevetése, ha arra tényleg úgy került sor, ahogyan egy ENSZ-jelentés tárgyalja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bankrendszer kadhafi korrupció líbia pénzmosás vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.