Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. június 11. 17:15 Világ

A gyilkos robotok jövője és a líbiai csatatér

(Marton Péter a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete számára készült az idén egy szakértői jelentés, melynek a 17. oldalán időzített bombát helyeztek el a bizalmas forrásra hivatkozó szerzők. Eszerint még tavaly, valamikor 2020 márciusának végén a líbiai Nemzeti Egységkormány erői autonóm módon működni képes légi „kamikázedrónokat” küldtek a velük szemben álló Haftar tábornok megfutamított erői után, hogy azok az előre programozott utasítások alapján maguk vegyék célba a menekülő egységeket, akár egy-egy önállóan, gyalogosan mozgó fegyverest, akár az általuk használt járműveket.

Az erre alkalmas eszköz a török STM („Szeteme”) nevű gyártó Kargu-2-es úgynevezett loitering munitionje volt – nevezzük ezt a továbbiakban „lófráló muníciónak”, mert miért ne. A tényleges alkalmazók a török különleges műveleti erők is lehettek, akik a szövetségeseiket támogatják Líbiában, és minden bizonnyal első kézből kívánhattak tapasztalatot szerezni a Kargu-2-es autonóm üzemmódban történt bevetéséről. A török haderő jelentős beszerzője ezeknek az eszközöknek, sőt alkalmazójuk is a saját közvetlenebb szomszédságában. Kargu-2-esek kerültek a szíriai és a Karabah-környéki harctérre is.

Az első reakciók a jelentésből kiolvasott hír nyomában a gyilkos robotok korának eljöveteléről szóltak. Higgadtabb értékelések szerint „halálos autonóm fegyverek” bevetésére került sor, ha úgy nézzük, a történelemben először. A pilóta nélküli, távirányítású légi járművekkel, köznapibban drónokkal foglalkozó szakértők egy része viszont felháborodva tiltakozott, miszerint itt szó sincs autonómiáról, ha egyszer a felhasználó dönti el, hogy mi a célpont.

A vitát könnyen tisztázhatjuk, ha jártasak vagyunk például a tudományos-fantasztikus irodalomban.  Utóbbi esetében olykor kifejezetten szórakoztató és komoly gondolatokat közvetítő, kreatív szerepe van annak, hogy autonóm intelligens rendszereket öntudattal bíróként kezelnek egy-egy történetben. Máskor ugyanez csak bosszantó felületességből fakad. Az autonómia nem azonos az öntudattal. Ebből következően a halálos autonóm fegyver sem öntudattal bíró gyilkos robot.

Újdonság viszont tényleg van benne. A légiharc-rakéták is gyilkos robotok abban az értelemben, hogy a célpontjuk után vezetik magukat, például infravörös érzékelők révén. A Kargu-2-esek – melyek történetesen kvadkopter platformra épített, kalkuláló robbanófejek – attól különlegesek, hogy élő adatkapcsolat nélkül is képesek átkutatni egy terepet, és felfedezni ott vagy egy konkrét, vagy egy kategóriaazonos célpontot, melyet előzetesen betápláltak nekik, majd lecsapnak rá. Autonóm üzemmód választása esetén a „ravasz meghúzásának” az elengedésük felel meg, a „lövés” leadásáról maguk döntenek.

Ha úgy nézzük, nem olyan bonyolult dolog ez. Az intelligens takarítógépnek például gombnyomással mondjuk el, hogy a kosz eltakarítását várjuk tőle. Önvezető autót sem lenne nehéz úgy programozni, hogy minden gyalogosnak menjen neki – inkább az ellenkezőjét elérni a kihívás.

Gyártói illusztráció a Kargu drón alkalmazásáról

Másfelől nézve mégis komoly előrelépés a hadviselés evolúciójában a Kargu-2-esek bevetése, amennyiben arra tényleg ott és úgy került sor, ahogyan az ENSZ-jelentés tárgyalja. Bár ezek az eszközök programozhatók akár konkrét személy levadászására is – mivel a gyártó szerint rendelkeznek arcfelismerő képességgel –, a líbiai esetben kategóriaazonos célpontok után küldhették őket, azaz fegyvereseket és a járműveiket levadászni. Nem ismerjük a részleteket, tehát nem tudjuk ezt igazán megítélni, de a hibalehetőség egészen biztosan adott, és ennek a lehetséges következményei messzemenők. Egy kamerával dolgozó filmes stáb tagjai éppúgy összetéveszthetők fegyveresekkel, mint a szerszámmal a kézben szorgoskodó hétköznapi emberek. Pláne árnyékban.

Mindenesetre a jövőben a Kargu-2-esek nyomán nem nehéz elképzelni a lófráló muníciók fejlődésének lehetséges vonalát. Legelőször is alapvető jelentőségű fejleszteni a képességüket fegyveres és nem-fegyveres személyek hibátlan megkülönböztetésére. Növelhető a hatótávolságuk. Felszerelhető a platform különféle fegyverekkel, hogy ne saját maga, kamikázeként legyen a támadás eszköze.

Vagy kereshetők célpontok többféleképpen, azaz nemcsak vizuálisan, hanem akár az internetről leszippantott információk alapján is. Például kiadható feladatként, hogy autonóm terminátorunk generáljon magának célpontot egy városi övezetben olyan kommentelők közül, akik azt írják be egy cikk alá valahol, hogy „első”. A küldetés pedig természetesen egy csomag ajándék bonbon leszállítása. Igen, néhanapján még a marketing is gondolhat az alkalmazás lehetőségére szép új – olykor komfortos, olykor halálos – jövőnkben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ötödik szabály a halál, avagy miért borul lángba az internet a közel-keleti konfliktus miatt?Szerzőnk néhány olyan alapvető elvet mutat be, amelyet mindenkinek érdemes átgondolnia, mielőtt állást foglal bármely fegyveres konfliktussal kapcsolatban.

Világ drón háború líbia robotok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. október 22. 10:34 Világ

Öntik a pénzt az erdőirtáshoz kapcsolódó projektekbe a globális nagybankok

A párizsi megállapodás hatályba lépése óta tíz multi 119 milliárd dollárnyi finanszírozást nyújtott erdőirtással összefüggésbe hozható mezőgazdasági vállalkozásoknak.

Pálos Máté
2021. október 21. 11:47 Világ

Közel állunk ahhoz, hogy az űrből azt is észrevegyük, ha egy tehén elböfögi magát

A műholdas károsanyag-kibocsátás megfigyelés lehetőségeket ad a nagyhatalmaknak arra is, hogy egymásra vagy kisebb országokra mutogassanak, ha a bolygó tönkretétele kerül szóba.

Torontáli Zoltán
2021. október 18. 06:43 Adat, Világ

A Lidl után az Aldiban is megnéztük, olcsóbb-e külföldön a bevásárlás

A francia és a román Lidl után most a brit Aldi árait hasonlítjuk össze a magyarral. Az eredmény néhány eleme sokkal mellbevágóbb, mint az eddigiek.

Fontos

Pálos Máté
2021. október 23. 18:28 Közélet

Hátrasorolják a romának tűnő feladótól jött leveleket a magyar önkormányzatok 

A figyelmeztetése után átmenetileg javul a helyzet, de gyorsan visszatérnek a diszkriminatív eljárásrendhez.

Stubnya Bence
2021. október 23. 07:32 Podcast

A kistelepülési adatok elárulják, hogyan lehet közmunkával szavazatokat szerezni

A 2014-es parlamenti választásokon legalább 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de hogyan? A tanulmány szerzői ezt magyarázták el az e heti G7 Podcastban.

Bucsky Péter
2021. október 22. 06:08 Közélet

Az óvónők bére egyre siralmasabb, a szegényebb családok egyházi, a tehetősek magánovit választanak

Nyolc évvel a diploma után havi bruttó 234 ezer forint az óvópedagógusi életpálya mai valósága.