Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 30. 14:25 Világ

A karácsonyi ajándékainkat is érintheti, hogy az áramhiány a teljes kínai iparnak betett

Az előzetes várakozásokhoz képest meglepő módon romlott szeptemberben a kínai iparvállalatok üzleti kilátásairól árulkodó beszerzési menedzserindex (BMI vagy angolul PMI).

Ebből egyrészt az következik, hogy véget érhet a kínai gazdaság járványból való kilábalása, ami 18 hónapja tartott, másrészt pedig akár Magyarországon is érezhetőek lesznek a hatások fogyasztói és vállalati oldalon is a Kínából online rendelt termékek drágulása formájában.

És ez még a jobbik eset, mert azt jelzi, hogy sikerült legyártani az adott terméket.

A hivatalos kínai ipar beszerzési menedzserindex a statisztikai hivatal közlése szerint szeptemberben 49,6-ra csökkent az augusztusi 50,1-es szintről. 2020 februárja – Vuhan városa és Hupej tartomány lezárása – óta ez az első 50 pont alatti adat, ami az index módszertana alapján a termelés csökkenéséről árulkodik.

Az eredmény a Wall Street Journal és a Reuters által megkérdezett elemzőket is meglepte, ugyanis mindkét körben arra számítottak, hogy az index szeptemberben változatlan marad.

A kínai gazdaság tavaly viszonylag gyors tempóban lábalt ki a járvány miatt elrendelt korlátozások okozta visszaesésből. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor több tényező is megtörte a gazdaság lendületét. Problémát okoztak a regionális szinten leállásokat eredményező, és egyes esetekben kikötőket is leállásra kényszerítő járványhullámok. Az ellátási láncokban jelentkező áruhiányok – például a félvezető- vagy a chiphiány – komoly költségnövekedést okoztak az érintett iparvállalatoknak, bizonyos alapvető nyersanyagok drágulása mellett.

Az elmúlt időszakban ezek mellett legalább 20 tartományban központilag korlátozták az energiafelhasználást a szigorúbb kibocsátási sztenderdek életbe lépése miatt, ami miatt a termelést is vissza kellett fogniuk az érintett cégeknek. Egyes tartományokban emellett az erőművek számára a rengeteget dráguló szén és földgáz beszerzése okoz problémákat – mivel a hatósági árnál nem adhatják el drágábban az áramot -, aminek hatására pedig a turbinák nem tudnak elegendő mennyiségű áramot termelni. A kínai iparvállalatok bevételei ezek miatt augusztusban egyes felmérések szerint a hatodik egymást követő hónapban csökkentek.

A Wall Street Journalnek nyilatkozó elemzők szerint amennyiben az energiahiány kitart, a gyárak visszaeső teljesítménye akár az utolsó negyedéves GDP-növekedést is jelentősebben visszafoghatja. Különösen akkor, ha beigazolódnak a szokásosnál hidegebb télre figyelmeztető jóslatok.

A kínai növekedéssel kapcsolatos kockázatokhoz tartozik emellett továbbra is az ország egyik legnagyobb és leginkább eladósodott ingatlanfejlesztő cégének, az Evergrande-nek a kálváriája. Ezek miatt a Nomura, az  S&P Global Ratings és a héten a Citigroup is csökkentette Kína idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését. 

A lap mindezek mellett egyébként megjegyzi, hogy a szolgáltató szektor várakozásai viszont kedvezőbbek voltak szeptemberben, ami felfele húzhatja az utolsó negyedéves gazdasági teljesítményt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa van chip a karácsonyi ajándékban, amit kinéztél, akkor azonnal rendeld megA termékhiány és a késés idén nagyon benne van a pakliban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közlekedési lámpák számára sincs elég áram egyes kínai tartományokbanKína több tartományában már nemcsak a gyárak, hanem a lakosság energiaellátását sem sikerül maradéktalanul megoldani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramhiány gyár ipar Kína világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.