Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 6. 11:52 Világ

Miközben Törökország lángol, a tűzoltó repülőik a földön állnak

Bizarr és a helyi politikai életről sokat elmondó helyzet alakult ki Törökországban, ahol egyelőre képtelenek megfékezni a településeket és nyaralóhelyeket egyaránt veszélyeztető, eddig 50 ezer hektárt felperzselő erdőtüzeket.

Bár ezek kiterjedése sosem látott mértékű, a probléma természetesen nem újdonság a mediterrán klímájú országban, így az ellenük való felkészülés sem most kezdődött: az ország légi tűzoltó szolgálatát még 1925-ben hozta létre a modern Törökország megalapítója, Kemal Atatürk. Most azonban, amikor a szolgálat Canadair CL-215-ös gépeire mindennél nagyobb szükség lenne, azok egy Ankara melletti repülőtéren állnak.

Ahogy a Bloomberg írja, ennek az a fő oka, hogy a szolgálat hagyományosan állami támogatás nélkül, olyan adományokból tartotta fenn magát, amelyeket egy vallási ünnep keretében ajánlottak fel a hívek. Az országot vezető Recep Tayyip Erdogan viszont 2013-ban megszüntette a szervezet erre vonatkozó monopóliumát, hogy a felajánlások inkább iszlám jótékonysági szervezeteket gyarapítsanak, amelyek az elnök szövetségeseinek számítanak.

A hatóságok ezen túl is ellenségesen viszonyultak a légi tűzoltó szervezethez, amely ingatlanok eladásával és hitelekkel igyekezett a felszínen maradni. A légi hatóság 2015-ben biztonsági okokra hivatkozva megtiltotta, hogy a szolgálat használja a lengyel gyártmányú M-18-as repülőit, majd miután beszerezte az említett CL-215-ösöket, tavaly ezek használatát is ellehetetlenítették: előírták, hogy a tűzoltó repülőgépeknek legalább 5000 liter víz szállítására kell alkalmasnak lenniük – a használtan vett Canadair-gépek tartálya történetesen 4900 literes. A mezőgazdasági és erdészeti miniszter arra hivatkozott, hogy el kell kerülni a zsúfoltságot a légtérben.

Hivatalosan tehát a gépek akkor sem szállhatnának fel, ha erre műszakilag alkalmasak lennének, de a forráshiány nyomán elmaradt karbantartások miatt nem ez a helyzet. Így aztán most Törökországnak egyebek mellett Irántól és Oroszországtól kellett 20 tűzoltó repülőgépet és több tucat helikoptert bérbe vennie.

Erdogan természetesen visszautasította, hogy a kormány nem megfelelően kezelné a helyzetet, inkább az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat hibáztatja, a hatóságok pedig korlátozták az erdőtüzek szerepeltetését a tévéműsorokban, emellett pedig vizsgálatok indultak kritikus közösségimédia-posztok közzétevői ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDubajba menekült török maffiózó a Youtube-on borította az asztalt ErdoganraRitkán látni olyat, hogy egy nagy ország politikai és alvilági elitje egyaránt lélegzetét visszafojtva várja egy vlog legújabb részeit. Törökországban ez megy május óta, Erdogannak is van félnivalója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA politika önsorsrontó természeteA törökök évek óta többet költenek annál, mint amit megtermelnek, de ennek beismerése olyan növekedési áldozattal jár, amelyet a politika nem mer, nem tud bevállalni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártakEgymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Erdogan erdőtűz erdőtüzek recep tayyip erdogan Törökország tűzoltóság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.