Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 6. 11:52 Világ

Miközben Törökország lángol, a tűzoltó repülőik a földön állnak

Bizarr és a helyi politikai életről sokat elmondó helyzet alakult ki Törökországban, ahol egyelőre képtelenek megfékezni a településeket és nyaralóhelyeket egyaránt veszélyeztető, eddig 50 ezer hektárt felperzselő erdőtüzeket.

Bár ezek kiterjedése sosem látott mértékű, a probléma természetesen nem újdonság a mediterrán klímájú országban, így az ellenük való felkészülés sem most kezdődött: az ország légi tűzoltó szolgálatát még 1925-ben hozta létre a modern Törökország megalapítója, Kemal Atatürk. Most azonban, amikor a szolgálat Canadair CL-215-ös gépeire mindennél nagyobb szükség lenne, azok egy Ankara melletti repülőtéren állnak.

Ahogy a Bloomberg írja, ennek az a fő oka, hogy a szolgálat hagyományosan állami támogatás nélkül, olyan adományokból tartotta fenn magát, amelyeket egy vallási ünnep keretében ajánlottak fel a hívek. Az országot vezető Recep Tayyip Erdogan viszont 2013-ban megszüntette a szervezet erre vonatkozó monopóliumát, hogy a felajánlások inkább iszlám jótékonysági szervezeteket gyarapítsanak, amelyek az elnök szövetségeseinek számítanak.

A hatóságok ezen túl is ellenségesen viszonyultak a légi tűzoltó szervezethez, amely ingatlanok eladásával és hitelekkel igyekezett a felszínen maradni. A légi hatóság 2015-ben biztonsági okokra hivatkozva megtiltotta, hogy a szolgálat használja a lengyel gyártmányú M-18-as repülőit, majd miután beszerezte az említett CL-215-ösöket, tavaly ezek használatát is ellehetetlenítették: előírták, hogy a tűzoltó repülőgépeknek legalább 5000 liter víz szállítására kell alkalmasnak lenniük – a használtan vett Canadair-gépek tartálya történetesen 4900 literes. A mezőgazdasági és erdészeti miniszter arra hivatkozott, hogy el kell kerülni a zsúfoltságot a légtérben.

Hivatalosan tehát a gépek akkor sem szállhatnának fel, ha erre műszakilag alkalmasak lennének, de a forráshiány nyomán elmaradt karbantartások miatt nem ez a helyzet. Így aztán most Törökországnak egyebek mellett Irántól és Oroszországtól kellett 20 tűzoltó repülőgépet és több tucat helikoptert bérbe vennie.

Erdogan természetesen visszautasította, hogy a kormány nem megfelelően kezelné a helyzetet, inkább az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat hibáztatja, a hatóságok pedig korlátozták az erdőtüzek szerepeltetését a tévéműsorokban, emellett pedig vizsgálatok indultak kritikus közösségimédia-posztok közzétevői ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDubajba menekült török maffiózó a Youtube-on borította az asztalt ErdoganraRitkán látni olyat, hogy egy nagy ország politikai és alvilági elitje egyaránt lélegzetét visszafojtva várja egy vlog legújabb részeit. Törökországban ez megy május óta, Erdogannak is van félnivalója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA politika önsorsrontó természeteA törökök évek óta többet költenek annál, mint amit megtermelnek, de ennek beismerése olyan növekedési áldozattal jár, amelyet a politika nem mer, nem tud bevállalni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártakEgymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Világ Erdogan erdőtűz erdőtüzek recep tayyip erdogan Törökország tűzoltóság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.

Fontos

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Pálos Máté
2022. december 1. 16:14 Pénz

Egyre többe kerül a lakhatás, és egyre kevésbé segíti ebben a rászorulókat a kormány

Az idei tél fordulópontot hozhat a lakhatás megfizethetőségének alakulásában.