Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 6. 11:52 Világ

Miközben Törökország lángol, a tűzoltó repülőik a földön állnak

Bizarr és a helyi politikai életről sokat elmondó helyzet alakult ki Törökországban, ahol egyelőre képtelenek megfékezni a településeket és nyaralóhelyeket egyaránt veszélyeztető, eddig 50 ezer hektárt felperzselő erdőtüzeket.

Bár ezek kiterjedése sosem látott mértékű, a probléma természetesen nem újdonság a mediterrán klímájú országban, így az ellenük való felkészülés sem most kezdődött: az ország légi tűzoltó szolgálatát még 1925-ben hozta létre a modern Törökország megalapítója, Kemal Atatürk. Most azonban, amikor a szolgálat Canadair CL-215-ös gépeire mindennél nagyobb szükség lenne, azok egy Ankara melletti repülőtéren állnak.

Ahogy a Bloomberg írja, ennek az a fő oka, hogy a szolgálat hagyományosan állami támogatás nélkül, olyan adományokból tartotta fenn magát, amelyeket egy vallási ünnep keretében ajánlottak fel a hívek. Az országot vezető Recep Tayyip Erdogan viszont 2013-ban megszüntette a szervezet erre vonatkozó monopóliumát, hogy a felajánlások inkább iszlám jótékonysági szervezeteket gyarapítsanak, amelyek az elnök szövetségeseinek számítanak.

A hatóságok ezen túl is ellenségesen viszonyultak a légi tűzoltó szervezethez, amely ingatlanok eladásával és hitelekkel igyekezett a felszínen maradni. A légi hatóság 2015-ben biztonsági okokra hivatkozva megtiltotta, hogy a szolgálat használja a lengyel gyártmányú M-18-as repülőit, majd miután beszerezte az említett CL-215-ösöket, tavaly ezek használatát is ellehetetlenítették: előírták, hogy a tűzoltó repülőgépeknek legalább 5000 liter víz szállítására kell alkalmasnak lenniük – a használtan vett Canadair-gépek tartálya történetesen 4900 literes. A mezőgazdasági és erdészeti miniszter arra hivatkozott, hogy el kell kerülni a zsúfoltságot a légtérben.

Hivatalosan tehát a gépek akkor sem szállhatnának fel, ha erre műszakilag alkalmasak lennének, de a forráshiány nyomán elmaradt karbantartások miatt nem ez a helyzet. Így aztán most Törökországnak egyebek mellett Irántól és Oroszországtól kellett 20 tűzoltó repülőgépet és több tucat helikoptert bérbe vennie.

Erdogan természetesen visszautasította, hogy a kormány nem megfelelően kezelné a helyzetet, inkább az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat hibáztatja, a hatóságok pedig korlátozták az erdőtüzek szerepeltetését a tévéműsorokban, emellett pedig vizsgálatok indultak kritikus közösségimédia-posztok közzétevői ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDubajba menekült török maffiózó a Youtube-on borította az asztalt ErdoganraRitkán látni olyat, hogy egy nagy ország politikai és alvilági elitje egyaránt lélegzetét visszafojtva várja egy vlog legújabb részeit. Törökországban ez megy május óta, Erdogannak is van félnivalója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA politika önsorsrontó természeteA törökök évek óta többet költenek annál, mint amit megtermelnek, de ennek beismerése olyan növekedési áldozattal jár, amelyet a politika nem mer, nem tud bevállalni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártakEgymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Erdogan erdőtűz erdőtüzek recep tayyip erdogan Törökország tűzoltóság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.