Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. június 11. 14:39 Világ

Szennyezésük kiszervezésével festhetik magukat zöldebbre az amerikai olajtársaságok

Az egyik legnagyobb amerikai olajvállalat, a ConocoPhillips 2017-ben eladta az egyik új-mexikói földgázmezőjét egy kevésbé ismert piaci cégnek, a Hilcorp Energynek. A ConocoPhillips akkoriban több, hasonlóan elavult, jelentősen szennyező földgáz- és olajkutat adott el, éves jelentése alapján pedig így 20 százalékkal csökkentette a károsanyag-kibocsátását (amely az egyik legnagyobb a világon).

A ConocoPhillips által eladott kutak azonban természetesen tovább szennyeztek, bár kisebb feltűnést keltettek, mivel az új tulajdonosok jellemzően kevésbé voltak ismertek. Az új-mexikói mezőt megvásárló, alig ismert Hilcorp Energy azonban sorra vásárolja meg a hasonlóan elavult kitermelőegységeket. Bár a Hilcorp csak a 13. legnagyobb gáztermelő az USA-ban, mégis ez a cég bocsátja ki a legtöbb metánt az országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTitokban pénzeli az olajipar a klímaváltozást megkérdőjelező lobbitNyilvánosan zöld beruházásokat és aggodalmaimat hangoztatják a legnagyobb olajcégek, közben azonban dollármilliókkal pumpálnak klímaszkeptikus szervezeteket.

A gáz- és olajkútjaiból kiszivárgó metán aránya közel hatszorosa a harminc legnagyobb amerikai olajtársaság átlagának. Ahogy a New York Times bemutatta, a Hilcorp egyike azoknak a viszonylag ismeretlen olajipari cégeknek, amelyek egyre nagyobb mértékben veszik át a nagy olajtársaságok kirívóan szennyező üzletágait.

A széles körben ismert olajtársaságokon egyre nagyobb társadalmi nyomás van a károsanyag-kibocsátásuk miatt, és a cikk alapján ezt az elvárást részben úgy elégítik ki, hogy kiszervezik kisebb cégeknek a legszennyezőbb tevékenységeiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olajipari cégek sokat beszélnek a megújulókról, de a pénztárcájukkal máshova szavaznakSzabályozás vagy magasabb adók nélkül nem is fognak több pénzt megújuló energiára költeni.

Az amerikai környezetvédelmi kormányzati ügynökség (EPA) adatai alapján a tíz legnagyobb metánszennyező közül öt alig ismert olaj- és gázipari cég, amelyek környezeti lábnyoma arányaiban jóval nagyobb a kitermelésüknél. Az említett Hilcorp például 50 százalékkal több metánt bocsát ki, mint a legnagyobb amerikai olajvállalat, az ExxonMobil.

Az olaj- és gázkutakból szivárgó metán az egyik legjelentősebb oka a klímaváltozásnak. A metán légköri koncentrációja nagyjából megduplázódott az ipari forradalom előtti időszakhoz képest. A metán a földgáz fő alkotóeleme, és klímavédelmi szempontból azért különösen veszélyes, mert 20 éves időtávon a szén-dioxidhoz képest akár 60-80-szoros mértékben melegíti a bolygót a légkörbe kerülése. A fosszilis tüzelőanyagok előállítása mellett az állattartás is komoly forrása a metánkibocsátásnak a szarvasmarhák és bárányok emésztése miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA titokban szivárogtatott metán miatt még jobban rombolja az éghajlatot az olaj- és gáziparA metán természetes módon és a földgáz kitermelése közben is a légkörbe kerülhet. Egy új tanulmány szerint jelentősen alulbecsültük az olajipar szerepét.

A Nature-ben tavaly jelent meg egy kutatás, amely alapján erős a gyanú, hogy az olajipari cégek rutinszerűen és szándékosan szivárogtatnak metánt a légkörbe. Benjamin Hmiel, a tanulmányt készítő kutatócsoport vezetője szerint amennyiben az általuk mért kibocsátás valóban olaj- és földgázkitermelés mellékterméke, akkor az vagy arra utal, hogy az iparágban erről nem tudnak, vagy arra, hogy eltitkolják. Minél elavultabb, elhanyagoltabb egy kitermelőhely, annál nagyobb lehet a metánszivárgása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz metán olajcégek olajipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.