Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. április 12. 10:21 Világ

Egy országban egy az egyben betiltották a pálmaolajat

Évek óta heves viták folynak a modern élelmiszer- és kozmetikai ipar által előszeretettel használt pálmaolaj környezeti hatásairól, Srí Lankán viszont most teljes mellszélességgel beleálltak a tiltásba.

A kormányzat múlt héten egyrészt megtiltotta a pálmaolaj importját, másrészt olyan rendelkezést adott ki, amely szerint fokozatosan fel kell számolni az országban lévő olajpálma-ültetvényeket. Ezek a Bloomberg cikke szerint jelenleg 11 ezer hektárt foglalnak el, és az új előírás szerint évről-évre 10 százalékkal kell csökkenteni a területüket.

A kormány azt tanácsolja a gazdálkodóknak, hogy kaucsukfát vagy más „környezetbarát” terményt adó növényt ültessenek az olajpálmák helyére. Ez azért érdekes megfogalmazás, mert környezetvédelmi szempontból az a kérdés, hogy vágnak-e ki erdőt egy ültetvény kedvéért, nem az, hogy utána mit termesztenek az adott területen. Ahogy egy helyi elemző az amerikai hírügynökségnek elmondta, Srí Lanka a kókuszolaj egyik legfontosabb termelője, de a pálmaolaj veszélyezteti az előbbi ágazatot.

Az ország eddig évente 200-250 ezer tonna pálmaolajat importált, amelyet főleg főzéshez használtak a srí lankaiak, és ha a tiltás érvényben marad, akkor ezt mással kell helyettesíteniük. A tiltás fenntartásával azért lehetnek problémák, mert a Világkereskedelmi Szervezet szabályai szerint nem lehet alapos indok nélkül megtiltani egy termék importját.

Az Egyesült Államok például azért állította le az importot a második legnagyobb malajziai termelőtől, mert a hírek szerint kényszermunkát alkalmaztak az ültetvényein. Az EU pedig azért vezeti ki a bioüzemanyag-komponensek közül a pálmaolajat, mert a hatalmas olajpálma-ültetvények fenntarthatatlan módon működnek.

Az olajpálma miatt tényleg hatalmas erdőterületeket vágtak ki, elsősorban Délkelet-Ázsiában, de egyáltalán nem biztos, hogy a fenntarthatóság szempontjából jó ötlet a pálmaolajat kókuszolajra lecserélni, sőt. Ahogy korábban írtuk, a kókuszpálma-ültetvények messze a legtöbb állatfajt sodorják a kihalás szélére, sokkal többet, mint a pálmaolaj földjei, ha a termelt olaj mennyiségének arányában nézzük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa a pálmaolaj után a kókuszolaj is közellenség lesz, mit tegyünk az élelmiszerekbe?A világ növényi olajokkal való ellátása nem egyszerűen gazdasági és környezetvédelmi, hanem etikai kérdés is. Ha a három elemből hozzányúlunk az egyikhez, borul minden.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs értelme betiltani a pálmaolajat, mert a helyettesítői még jobban rombolnák a természetetA Természetvédelmi Világszövetség új tanulmánya arra jutott, hogy az összes alternatíva közül még az olajpálma a leggazdaságosabb olajos növény.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a pálmaolaj behozatalával romboljuk leginkább a környezetetEurópa pálmaolaj-importjának négyötöde fenntartható forrásból származik, a faanyagnál és a szójánál viszont sokkal rosszabb ez az arány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ erdőirtás fenntarthatóság pálmaolaj Srí Lanka üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.