Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 16. 15:09 Világ

Felpörgeti a szénégetést a világ három legnagyobb felhasználója

Ha valaki azt gondolta, hogy a tavalyi, járvánnyal sújtott év egyben a globális klímafordulat időszaka is lehet, annak jó eséllyel csalódnia kell. Tavaly ugyan valóban csökkent hat százalékkal – kétmilliárd tonnával – a globális szén-dioxid-kibocsátás, viszont decemberben már két százalékkal meghaladta 2019 utolsó hónapjának szintjét – pedig akkor még lényegében nem befolyásolta azt a járvány.

Érdekes kérdés, hogy idén merre billen majd a mérleg nyelve. Rengeteg országban minimum az év negyedét különböző mértékű korlátozások között töltik az emberek, ami visszaveti az autózást és a repülést. Közben viszont gőzerővel zajlik olyan nagy gazdaságok talpra állása, ahol meghatározó a szénenergia jelentősége, és a Bloomberg által összegyűjtött tanulmányok szerint biztosra vehető, hogy ezekben idén nő majd a legszennyezőbb fosszilis energiahordozó felhasználása, ráadásul ugyanez valószínűsíthető 2022-re is.

Kína önmagában több szenet használ fel, mint a világ összes többi országa együttvéve – 2019-es adatok szerint részesedése 51,7 százalék –, és bár az energiatermelésben az utóbbi években csökkent a szén aránya, mennyiségben mégis több fogyott, mert egyre több energiát állítanak elő az országban. Emellett a gazdaságélénkítő programok miatt az acél iránti igény is megugrott, így a koksz iránti kereslet is nőtt. Az ország szénfelhasználásának csökkenésére valószínűleg még várni kell pár évet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden korábbinál több kínai szénerőmű pöfékelhet az újraindulás utánTavaly első alkalommal haladta meg 2015 óta az új szénerőművek kapacitása a leszereltekét, elsősorban a kínai fejlesztések miatt.

A világ szénfogyasztásából 11,8 százalékkal részesedő Indiában a szén súlya 70 százalékos az áramtermelésben, és mivel a járványt követően ott is dinamikusan nő a gazdaság, nem kérdés, hogy a szén égetése is ugyanezt a pályát futja be. A világ legnagyobb szénkitermelő vállalata, a Coal India most döntött egy hatmilliárd dolláros beruházási programról, amelyben új bányák nyitása és meglévők bővítése is szerepel.

Ami meglepőbb, hogy a világ szénfelhasználásából 7,2 százalékkal részesedő Egyesült Államokban is növekedés várható. Részben itt is az újrainduló növekedésnek tudható ez be, másrészt viszont annak, hogy egy év alatt 40 százalékkal drágult a földgáz, versenyképesebbé téve a szénalapú áramtermelést. Igaz, itt sok múlik azon, hogy Joe Biden kormány milyen elánnal valósítja meg klímavédelmi terveit.

Egyelőre a jelek szerint más országok sem fogják ellensúlyozni a három nagy növekvő fogyasztását, legalábbis a Nemzetközi Energiaügynökség szerint – két csökkenő évet követően – idén 2,6 százalékkal nő a világ szénfogyasztása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTenger alatti szénbányát engedélyeztek AngliábanFolytatódhat egy tenger alatti, mélyművelésű szénbánya megnyitásának előkészítése az Egyesült Királyságban, miután a kormány nem támadta meg a helyi hatóságok döntését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok energiatermelés india Kína szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Mészáros R. Tamás
2024. október 10. 04:40 Közélet, Világ

Kína egyik uniós hídfőállása lett Magyarország, de ki fog ebből hasznot húzni?

A magyarhoz hasonló stratégiák eddig nem sok haszonnal, cserébe viszont jelentős kockázatokkal jártak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. október 17. 04:44 Pénz, Vállalat

Szálloda, kastély, iskola, kórház: őszi kiárusítást tart milliárdos ingatlanokból az állam

Több mint háromszáz állami ingatlant bocsátott árverésre nyár vége óta a nemzeti vagyonkezelő, köztük szép számmal milliárdos értékűeket is.

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.