Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 25. 14:49 Élet, Világ

Egy dologra jó volt a koronavírus: jóval kevesebben haltak meg influenzában

Ahogy a vírusok sem válogatnak az emberek között, az emberek korlátozó intézkedései sem válogatnak a vírusok között. Ez az alapigazság derül ki, ha megnézzük a 2019-20-as influenza szezon magyar és nemzetközi adatait.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az elmúlt években Magyarországon heti bontásban hányan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ezek alapján az utóbbi hat év legenyhébb influenza szezonja eddig a 2015-16-os volt, a 2019-20-as azonban most ezt is veri.

 

Az idei szezon – a négy évvel korábbihoz hasonlóan – eleve későn indult, és az utóbbi évekkel ellentétben jóval kevésbé gyorsan emelkedtek a megbetegedések, laposabb a haranggörbe formája. A csúcs viszonylag későn, csak a 8. héten, azaz február 17-23 között jött (ami az európai koronavírus-pánik berobbanása előtt volt). Ezt követően enyhülni kezdett az influenzajárvány, és március második hetére a 100 ezer főre számított, orvosnál jelentkező betegek száma már erősen visszaesett.

A háziorvosi protokollt a koronavírus-járvány várható megjelenése miatt csak március elején módosították úgy, hogy a tüneteket produkáló betegeket arra kérték, ne menjenek el a háziorvosukhoz, hanem csak telefonáljanak. Ez az előírás valószínűleg sok olyan pácienst is otthon tartott, akik nem koronavírus, hanem influenza vírussal fertőződtek meg, sőt esetleg be sem telefonáltak, vagyis egy részük vélhetően nincs benne a statisztikában.

A számok azonban azt mutatják, hogy az influenza már a háziorvosi korlátozások előtt, attól függetlenül is visszaszoruló fázisba került. Március végére a számok szerint a járvány meg is szűnt, ebben minden bizonnyal nagy szerepe volt a korlátozó és távolságtartó intézkedéseknek.

Az is látszik ugyanakkor, hogy az iskolák bezárása és a kijárási korlátozás Magyarországon már lecsengőben találta az influenzát, terjedését nem ezek törték meg. De a szezont talán lerövidítették.

 

 

A Nature (a WHO megfigyelőrendszerében követett 71 ország adataira támaszkodva) azt írja, hogy az északi féltekén az idei influenza szezon a szokásosnál körülbelül hat héttel  rövidebb lett, április elejére megszűnt. A nemzetközi adatokban március közepétől kezdett zuhanni a vírus görbéje, és ez egybevág azzal, hogy a WHO március 11-én nevezte világjárványnak a koronavírus terjedését.

A magyar adatok csak annyiban különböznek, hogy nálunk a 12. hét nem számít kifejezetten korainak, a járvány gyakran már a 10. héttől kezdve megszűnik.

Egy éves influenza szezonban világszerte 290-650 ezren halnak meg (többnyire a szövődmények miatt), a koronavírusos szezonban ez várhatóan több tízezer fővel kevesebb lesz. Cikkünk írásakor a koronavírussal összefüggésbe hozott halálozások száma 345 ezer, a fertőzöttek száma 5,4 millió világszerte.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ beteg háziorvos influenza járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.