Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. január 20. 10:51 Világ

Kína is elkezdte betiltani az egyszer használatos műanyagokat

Az egyszer használatos műanyagok visszafogását célzó intézkedések sorra érik egymást az elmúlt hónapokban, és vasárnap az eddigi talán leglátványosabb lépést jelentette be Kína. Az ország gazdasági tervezéséért felelős nemzeti fejlesztési és reformbizottság egy olyan tervet tett nyilvánossá, amely jelentősen csökkentené az egyszer használatos műanyagok gyártását és használatát a következő öv évben.

A nem lebomló műanyagzacskókat már idén kitiltják az áruházakból a nagyobb kínai városokban, a kisebb településekről pedig 2022-ig vezetik ki őket. A piacokon 2025-ig lehet használni zacskókat a friss áruk számára. Az egyszer használatos szívószálakat még szintén idén betiltják az éttermekben, amelyeknek 30 százalékkal kell csökkenteniük az egyszer használatos műanyagok használatát 2025-ig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKísérlet bizonyítja, hogy nem bomlanak le a lebomlónak nevezett műanyagzacskókLegalábbis úgy biztosan nem tűnnek el a környezetből, ahogy képzeli egy vásárló. Ez azt is jelenti, hogy a műanyagoknak valószínűleg nem alternatívája a bioműanyag.

Kínában rohamosan fejlődik az e-kereskedelem és az ételrendelés, az Alibaba például napi egymilliárd csomagot ad fel. Az új szabályozás értelmében a házhoz szállításoknál is jelentősen csökkentik az egyszer használatos műanyagok mennyiségét. A nagyobb városokban, mint Peking vagy Sanghaj, 2022-ig használhatnak nem lebomló műanyag csomagolást az ételrendeléseknél, országosan pedig 2025-ig.

Kína szerepe azért különösen fontos, mert a legnagyobb műanyagelőállító és -szennyező. Egy tavalyi tanulmány szerint a világ összes műanyagának 29 százalékát gyártják Kínában, és már 2010-ben is magasan a legnagyobb szennyező volt. A világ folyói közül a kínai Jangce szállítja a legtöbb hulladékot az óceánba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmíg agyon van csomagolva minden, aligha szabadulunk a műanyagoktólHiába terjed a fejlett világban a csomagolást mellőző környezettudatos szemlélet, a műanyagoktól mégsem fogunk megszabadulni egyhamar. Túl nagy üzlet van benne ahhoz, hogy csak úgy eltűnjön.

A mostani tiltás mellett Kína több lépést is tett, hogy fejlessze a hulladékgazdálkodását. 2018-ban korlátozta az országba érkező hulladékimportot, néhány nagyobb várásban pedig tesztelés alatt áll az újrahasznosítás rendszere.

Az óceánokba jutó összes műanyaghulladék fele öt délkelet-ázsiai országban képződik (Kína, Indonézia, Fülöp-szigetek, Thaiföld, Vietnam), és Kína mellett több ázsiai ország is elkezdett fellépni a mindent elárasztó szemetelés ellen. Thaiföld szintén idén jelentette be, hogy 2021-ig betiltja a műanyagzacskók használatát. Idén nyártól Indonézia fővárosában, Jakartában, illetve Balin is betiltják a nagyobb áruházakban a műanyagzacskók használatát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyszer használatos műanyag hulladék hulladékgazdálkodás Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.