Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 15. 15:05 Világ

Erőt gyűjt a Titanicot megtorpedózó gleccser

Megszokhattuk, hogy a klímaváltozással kapcsolatban szinte kizárólag rossz hírek érkeznek, ezúttal azonban nem ez történt: jelentősen lelassult az egyik legjelentősebb grönlandi gleccser, a Jacobshavn mozgása.

Az előző évtizedben ez volt a leggyorsabban mozgó jégfolyam a szigeten, egy év alatt 17 kilométert tett meg, miközben a tenger felőli vége visszahúzódott és elvékonyodott, évente 20 métert csökkent a magassága. A műholdfelvételek tanúsága szerint azonban az utóbbi pár évben megváltozott a viselkedése: lassabban mozog, tengerbe nyúló vége pedig elkezdett vastagodni – ugyancsak évi 20 méterrel – és meghosszabbodni.

A Grönland délnyugati részén lévő gleccser egyebek mellett arról ismert, hogy nagyon látványos jéghegyek válnak le róla a Disko-öbölben;

több mint valószínű, hogy a Titanicot elsüllyesztő is innen indult az útjára.

A tudósok azért tanúsítanak iránta kitüntetett figyelmet, mert a grönlandi jégtakaró egyik legfontosabb elvezető csatornája, így érdemben hozzájárulhat a tengerszint emelkedéséhez. (Ha az összes grönlandi jég elolvadna, az nagyjából 7 méteres emelkedést okozna.)

Az előző évtizedben, különösen annak második felében valószínűleg az állt a gleccser gyorsuló mozgása és visszahúzódása mögött, hogy az öbölbe melegebb tengervíz áramlott, amely alulról olvasztotta a jégtömeget. A tudósok szerint a fordulatot 2013 nagyon hideg tele okozhatta, amikor a korábbi évekhez képest kevesebb olvadékvíz került az öbölbe, ez pedig elfojtotta azt a keveredési mechanizmust, amely addig sok, aránylag meleg vizet hozott a térségbe.

„Teljesen megváltozott a viselkedése, amit senki sem jelzett előre. Ez is mutatja, hogy mennyire kiszámíthatatlanok a gleccserek. Ha a folyamat ismét megfordulna, azt sem tudnánk előre jelezni”

mondta a BBC-nek Anna Hogg, a Leedsi Egyetem, valamint a brit sarkvidéki megfigyelő és modellező szolgálat munkatársa.

A Jacobshavn és néhány más grönlandi gleccser megváltozott viselkedése áll amögött, hogy az utóbbi pár évben a sziget kisebb mértékben járult hozzá a tengerszint emelkedéséhez, mint korábban. Sajnos azonban egyelőre semmi jele annak, hogy ez nem csak egy elszigetelt jelenség, vagyis ettől még nem fog megállni sem a tengerszint-emelkedés, sem maga az éghajlatváltozás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBokrok nőttek a Déli-sarkon, amikor legutóbb ennyi szén-dioxid volt a légkörbenHa úgy működik a hőmérséklet és a szén-dioxid-szint kapcsolata, mint pár millió éve, akkor az eddig gondoltnál is sokkal nagyobb bajban van az emberiség.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ éghajlatváltozás gleccser grönland tengerszint-emelkedés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.