Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 15. 15:05 Világ

Erőt gyűjt a Titanicot megtorpedózó gleccser

Megszokhattuk, hogy a klímaváltozással kapcsolatban szinte kizárólag rossz hírek érkeznek, ezúttal azonban nem ez történt: jelentősen lelassult az egyik legjelentősebb grönlandi gleccser, a Jacobshavn mozgása.

Az előző évtizedben ez volt a leggyorsabban mozgó jégfolyam a szigeten, egy év alatt 17 kilométert tett meg, miközben a tenger felőli vége visszahúzódott és elvékonyodott, évente 20 métert csökkent a magassága. A műholdfelvételek tanúsága szerint azonban az utóbbi pár évben megváltozott a viselkedése: lassabban mozog, tengerbe nyúló vége pedig elkezdett vastagodni – ugyancsak évi 20 méterrel – és meghosszabbodni.

A Grönland délnyugati részén lévő gleccser egyebek mellett arról ismert, hogy nagyon látványos jéghegyek válnak le róla a Disko-öbölben;

több mint valószínű, hogy a Titanicot elsüllyesztő is innen indult az útjára.

A tudósok azért tanúsítanak iránta kitüntetett figyelmet, mert a grönlandi jégtakaró egyik legfontosabb elvezető csatornája, így érdemben hozzájárulhat a tengerszint emelkedéséhez. (Ha az összes grönlandi jég elolvadna, az nagyjából 7 méteres emelkedést okozna.)

Az előző évtizedben, különösen annak második felében valószínűleg az állt a gleccser gyorsuló mozgása és visszahúzódása mögött, hogy az öbölbe melegebb tengervíz áramlott, amely alulról olvasztotta a jégtömeget. A tudósok szerint a fordulatot 2013 nagyon hideg tele okozhatta, amikor a korábbi évekhez képest kevesebb olvadékvíz került az öbölbe, ez pedig elfojtotta azt a keveredési mechanizmust, amely addig sok, aránylag meleg vizet hozott a térségbe.

„Teljesen megváltozott a viselkedése, amit senki sem jelzett előre. Ez is mutatja, hogy mennyire kiszámíthatatlanok a gleccserek. Ha a folyamat ismét megfordulna, azt sem tudnánk előre jelezni”

mondta a BBC-nek Anna Hogg, a Leedsi Egyetem, valamint a brit sarkvidéki megfigyelő és modellező szolgálat munkatársa.

A Jacobshavn és néhány más grönlandi gleccser megváltozott viselkedése áll amögött, hogy az utóbbi pár évben a sziget kisebb mértékben járult hozzá a tengerszint emelkedéséhez, mint korábban. Sajnos azonban egyelőre semmi jele annak, hogy ez nem csak egy elszigetelt jelenség, vagyis ettől még nem fog megállni sem a tengerszint-emelkedés, sem maga az éghajlatváltozás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBokrok nőttek a Déli-sarkon, amikor legutóbb ennyi szén-dioxid volt a légkörbenHa úgy működik a hőmérséklet és a szén-dioxid-szint kapcsolata, mint pár millió éve, akkor az eddig gondoltnál is sokkal nagyobb bajban van az emberiség.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ éghajlatváltozás gleccser grönland tengerszint-emelkedés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.