Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 2. 10:49 Világ

Trump győzelmet hirdetett, meghagyják ebben a hitében

Óriási győzelemként tálalta Donald Trump amerikai elnök az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) átalakítását, miközben inkább csak kisebb módosításokról lehet beszélni. A Mexikó után Kanadával kötött megállapodás jelentősége mégis óriási, mert elhárult az övezet szétesésének esélye, ami mindegyik országban jelentős gazdasági károkat okozott volna.

Bár előzetesen nem tűnt valószínűnek, a vasárnap éjféli határidőig mégiscsak egymás kezébe csaptak az amerikai és a kanadai tárgyalók, így létrejöhet a NAFTA helyébe lépő megállapodás, amelynek rövidítése a résztvevő országok nevei alapján USMCA lesz. Az átnevezés már önmagában győzelem Trump számára, aki nem kevés időt és energiát szánt korábban a NAFTA ostorozására, amelyet Amerika valaha volt legrosszabb kereskedelmi egyezményének minősített.

Most természetesen nem fukarkodott a dicsérő szavakkal, azt mondta, hogy több százezer minőségi munkahely jön létre az Egyesült Államokban. Ezt egyebek mellett arra alapozza, hogy egy idő után az autógyártóknak 

a járművek értékének 40-45 százalékát olyan körzetekben kell előállítaniuk, ahol magasak a keresetek.

Az övezeten belül ez az USA-t és Kanadát jelenti Mexikó rovására.

A Reuters által elért, név nélkül nyilatkozó autóipari vezetők pont emiatt nem voltak túl lelkesek, hiszen így emelkednek majd a termelési költségek. A megállapodás tényét viszont üdvözölték, hiszen enélkül könnyen széteshettek volna a beszállítói láncok, így gyárakat kellett volna elköltöztetni. A hivatalosan reagáló autóipari szakszervezetek és farmereket képviselő szervezetek kitörő örömmel fogadták az egyezséget.

Kanada számára rossz hír, hogy részben meg kell nyitnia piacát az amerikai tejtermékek előtt, emiatt magyarázkodnia is kellett Justin Trudeau miniszterelnöknek. Ennyit azonban megért az évi 1200 milliárd dolláros kereskedelmű övezet fenntartása. A korábban és más országokkal szemben is bevezetett acél- és alumíniumvámokat ugyanakkor a mostani megállapodás nem érinti. Trump azt mondta, hogy kvótákra van szükség, vagyis korlátozná az amerikai import éves mennyiségét.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump elindította a kereskedelmi háborút, Amerika szövetségesei visszavágnakNem csak szóban vágnak vissza a védővámokkal sújtott szövetséges országok Trumpnak.

 

Trudeau és a mexikói külügyminiszter azt mondta, hogy ezeket a vámokat is el kell törölni, mielőtt sor kerül az új egyezmény aláírására november 30-án. Ez utóbbi még mindig nem a folyamat vége, mert az amerikai kongresszusnak is meg kell szavaznia az egyezséget. A várakozások szerint erre csak valamikor jövő tavasszal kerül majd sor, így a kimenetelt befolyásolja, hogy milyen eredmények születnek a novemberi választásokon, amikor megújul a teljes képviselőház, valamint a szenátus harmada.

Sokan mindenesetre arra számítanak, hogy az észak-amerikai egyezséget követően az amerikai kereskedelempolitika még inkább Kína ellen fordul. Eddig 250 milliárd dollárnyi kínai importra vetettek ki vámot, de további 267 milliárddal kapcsolatban is elhangzott ez a fenyegetés, ami már a Kínából származó teljes amerikai importot lefedné.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy sikert már elkönyvelhet Trump a kereskedelmi háborúbanAláírták az új szabadkereskedelmi egyezményt az Egyesült Államok és Dél-Korea között. Ez az első azóta, hogy Trump elkezdte a kereskedelmi háborúkat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump Kanada Mexikó NAFTA usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.