Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. július 31. 14:29 Tech, Világ

Itt az első jele, hogy az önvezető járműveket is a régi piaci szereplők fogják gyártani, nem az újak

Az egész közúti közlekedés jövője szempontjából fontos lépés tett az Uber, csak nem előre, hanem hátra. Az amerikai székhelyű társaság a Techcrunch megerősített híre szerint felhagy az önvezető kamionok fejlesztésével, és azt mondja, hogy az erőforrásait ezentúl az önvezető autókra koncentrálja.

Ez ügyes kommunikáció, de annak fényében elég érdekes, hogy az önvezetés megvalósítása a kamionok esetében sokkal gyorsabban megvalósíthatónak tűnik, mint az autóknál. Vagyis az Uber azt mondja, hogy a könnyebb, gyorsabban kivitelezhető feladattal felhagy, és inkább a bonyolultabb megoldásra tesz.

Az Uber kamionos kalandja kezdettől fogva nem volt sikersztori. Úgy próbáltak beszállni a piacba, hogy két évvel ezelőtt 220 millió dollárért megvették az Otto nevű vállalkozást, amely akkor még csak Anthony Levandowski önvezető kamionos fejlesztőcége volt. Levandowski korábban a Google anyavállalatánál, az Alphabetnél dolgozott ugyanilyen projekten, és az Alphabet azzal vádolta, hogy a technológiai tudást kilopva alapította meg az Ottót.

Az Uber ellen komoly pert helyeztek kilátásba. Ezt úgy oldották meg, hogy nemes egyszerűséggel kirúgták Levandowskit, és a Google-csoportba tartozó Waymónak akkori árfolyamon 245 millió dollár értékben adtak Uber-részvényeket, hogy elálljon a pertől.

Az Uber nagy hírverést csapott, amikor Colorado államban egy kamionnyi Budweiser sört leszállított egy megrendelőnek önvezető módban. Némi problémát csak az jelentett, hogy a fuvar valószínűleg nélkülözte a szükséges engedélyek egy részét. Akkor azonban még úgy látszott, hogy az Uber gőzerővel megy előre ezen a területen, ehhez képest a teljes leállás óriási visszalépésnek számít.

A kamionoknál elvileg azért egyszerűbb az akár részleges önvezetés megvalósítása, mert a járművek egy hosszabb autópályás szakaszon viszonylag könnyen konvojba állíthatók. A konvojozás a fejlesztések egyik első lépése, ekkor két vagy több kamion olyan kis követési távolsággal megy egymás mögött, hogy a menetszél a második tagtól kezdve drasztikusan csökken, és ezzel összhangban az üzemanyag-fogyasztás is. A szenzorok állandóan pásztázzák a konvoj környékét, így hirtelen fékezés esetén sem ütköznek össze a járművek, a sofőrök pedig levehetik kezüket a kormányról.

Ilyen kísérleteket szinte mindegyik nagy teherautógyártó folytat már élőben, általában logisztikai cégekkel összeállva, a szükséges engedélyek birtokában. Ezek többnyire jól is haladnak, ami arra utal, hogy egy Uber-Otto páros piacra lépését nagyon meg tudta volna nehezíteni, hogy a hagyományos márkák is időben kínálni tudják ugyanazt a megoldást. A nagy teherautógyártóknak ugyanis megvan az az előnyük, hogy évtizedek óta működő piaci kapcsolataik és értékesítési gyakorlatuk van.

Az Uber mellett a diszruptív, azaz piacot felborító belépővel a Tesla is kacérkodik, amelynek elektromos kamionja alapból képes lehet a személyautókban már meglévő önvezető módra. Ugyanakkor ennek a kamionnak a piacra lépését sem hiszik el maradéktalanul a szakmában, a tisztán elektromos hajtás miatt ugyanis a modellel kapcsolatban rengeteg a megválaszolatlan technikai és üzleti kérdés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég hosszú évekig nem lesz önvezető kamion az utakonA Daimler szerint öt év kell még az intelligens konvojozás megjelenéséig, a teljes önvezetés pedig még ettől is messze van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖt másodperc alatt gyorsul százra a Tesla kamionja, de minek?Gyönyörű elektromos kamiont mutatott be a Tesla, de üzletileg szinte semmit sem árult el róla.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ kamion konvoj önvezetés Otto uber Waymo Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.