Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 13. 15:41 Tech, Vállalat

Még hosszú évekig nem lesz önvezető kamion az utakon

A világ legnagyobb kamiongyártója, a Daimler vezetője szerint a Szilícium-völgy technológiai cégeinek vissza kellene fogniuk magukat, amikor az önvezető teherautókról beszélnek. Martin Daum vezérigazgató a Financial Times beszámolója szerint azt mondta, még legalább öt évre van szükség ahhoz, hogy az intelligens konvojozás (platooning) lehetőségét elkezdjék kínálni a vevőiknek.

Konvojozás alatt manapság azt értik, amikor egy kamion egészen közel megy egy másikhoz, olyan közel, ami egy ember vezette jármű számára tilos, mert nincs meg a megfelelő féktávolság. A két jármű fékrendszereit azonban mobil technológiával úgy összehangolják, hogy a hátul haladó kamionban ülő sofőrnek nem kell semmit tennie, mégsem ütköznek össze soha. Ezt a megoldást már szinte minden vezető gyártó teszteli, előnye pedig az lesz, hogy a hátul haladó kamion fogyasztása jelentősen csökkenni fog.

Becslések szerint egy autópályás sebességgel haladó kamion ma az elégetett gázolajból származó motorerő közel felét a menetszél leküzdésére használja el. Márpedig egy másik kamion háta mögött haladva alig van menetszél.

A konvojozás tipikusan a hosszabb távú, autópályás haladáskor lehet előnyös, ám egyelőre még az sem világos, hogy csak két kamionnal éri majd meg bevezetni (ez a párosítás), vagy esetleg többel is. Másrészt a sofőrök a hátul haladó járművekből sem hiányozhatnak, már csak azért sem, mert az összekapcsolódás előtt és után nekik kell vezetniük.

Daum azt mondja, hogy a teljesen önvezető módban közlekedő kamionok megjelenéséhez még a konvojozásnál is jóval több időre lesz szükség. A német vezérigazgató kijelentése azért érdekes, mert a piacot technológiai oldalról közelítő kihívók – például a Waymo vagy az Uber, de gyakorlatilag ide sorolható a Tesla is – jóval korábbi elterjedésben bíznak.

A Tesla azt mondja, hogy az elektromos nyerges vontatóját jövőre elkezdi gyártani, és a félig önvezető képesség alapfelszereltség lesz benne. Ez gyakorlatilag ugyanaz a szoftver, ami most a Tesla személyautóiban van, és arra szolgál, hogy segítse a vezetőt a sávtartásban, illetve a (vész)fékezésben.

Daum azonban arra figyelmeztet, hogy ha megengedjük a technológiának azt a kis hibahatárt, hogy 1 millió mérföldenként (azaz 1,6 millió kilométerenként) egy balesetbe keveredjen, akkor naponta 100 ilyen, technológiai okok miatt bekövetkező baleset lesz az Egyesült Államok útjain

Ezt pedig nem élnénk túl

– mondta Daum.

A cég korábban már elmagyarázta, hogy azért nem siet az önvezetéssel, amíg a várható balesetek aránya túl magas, mert a közvélemény sokkal kritikusabb a gépi hibákkal szemben, mint amikor egy sofőr ront.

Az emberi mulasztást hajlandóbbak vagyunk elfogadni mint azt, amikor a jármű hibájából történik halálos kimenetű baleset, még akkor is, ha a technológia használata bizonyíthatóan csökkenti a súlyos esetek számát.

Ez egy olyan kommunikációs csapda, amit tényleg csak a szinte soha nem hibázó rendszerekkel lehet kikerülni.

A Daimler vezére szerint a technológiai cégek azt felejtik el, hogy a tesztelés és a kereskedelmi használathoz szükséges biztonsági feltételek megteremtése között milyen szakadék tátong. Mivel a Waymo vagy az Uber sosem gyártott még kamiont, a fejlesztésnek ezt az elemét kevésbé tudja jól megbecsülni.

Ezért nem meglepő, hogy az óvatosabb német megközelítés most még elsősorban nem is arra koncentrál, hogy a sofőrt teljes mértékben ki tudja iktatni a rendszerből, hanem arra, hogy minél több segítséget adjon neki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat baleset Daimler kamion önvezetés Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.