Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Tovább olvasom

Sokáig vitatkoztak arról, mi a jobb környezetvédelmi szempontból, a régi, energiafaló épületek felújítása, vagy inkább ezek lebontása, hogy a helyükön olyan korszerű ház vagy iroda legyen, amelynek energiahatékonyságát gyakran nem lehet elérni az utólagos szigeteléssel és hasonló módszerekkel.

Tovább olvasom

Nem mindennapi bűnügy tárgyalása kezdődik hamarosan Spanyolországban. Madridban éveken át gondot okozott, hogy valakik módszeresen fosztogatták a szelektív hulladékgyűjtőket, rátéve a kezüket az értékes nyersanyagnak számító kartonpapírra. A csomagolást kidobó magánszemélyeket vagy cégeket persze ez nem zavarta, annál inkább az önkormányzatot, a hulladékkezelő cége (amely a kidobás pillanatától a papír tulajdonosa) ugyanis így hatalmas összegektől esett el.

Tovább olvasom

Míg a koronavírus-járvány első időszakában a leállt beszállítók és a lezárt határok okozták a legtöbb fejtörést a vállalatok logisztikusai számára, most újabb leküzdendő probléma jelentkezett: több áruszállító tengerjáró hajó legénysége is megtagadta a munkát, miután már akár több mint egy évet töltött el a fedélzeten.

Tovább olvasom

A koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az erdőirtások mértéke szerte a világban. Az elmúlt két év átlaghoz képest 77 százalékkal több erdőterületet irtottak ki a járvány kitörése óta a Marylandi Egyetem egyik kutatócsoportja által elemzett műholdfelvételek alapján.

Tovább olvasom

A német IFO Intézet adatait idézve a Die Welt azt írja, hogy jelenleg 5,6 millió német munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, vagyis a járulékot fizető népességnek még mindig 17 százaléka nincs napi 8 órás állásban. A járvány miatt részmunkaidőre beosztott dolgozók bérkiesését az állam részben pótolja (ezt hívják kurzarbeitnak). A 2008-as válságban már bevált program célja elsősorban az, hogy a cégek ne építsék le a munkavállalók jelentős részét, mert ha vissza tud állni a gazdaság a békeidős pályára, akkor szükség lesz rájuk.

Tovább olvasom

Az iráni Urmia-tó környékének utóbbi 30 éves története katasztrofális példa arra, hogy a környezeti hatásokat figyelmen kívül hagyó, rövid távú gazdaságfejlesztési programok hogyan vezethetnek egészen rövid idő alatt az eredeti cél ellentétéhez.

Tovább olvasom

Lakóautóhoz hasonló hajókat kezdett értékesíteni Németországban a leginkább a kávéiról ismert Tchibo, és a vásárlók megrohamozták érte a céget. Helen Rad, a Tchibo szóvivője a német Mopo magazinnak azt mondta, a július 28-tól kezdve kínált “karavánhajó” iránt hihetetlenül nagy az érdeklődés.

Tovább olvasom

Újabb adat jelzi, hogy elkezdődött a szénipar visszaszorulása, ugyanis amióta vannak szénerőművek, azóta először volt olyan féléves periódus, amikor csökkent a kapacitásuk. A Global Energy Monitor kimutatása szerint 2020 első felében ez történt. A 2.9 gigawattos csökkenés inkább szimbolikus, mindössze -0,1 százalékos változást jelent, mégis trendfordulót vetít előre.

Tovább olvasom

A lengyel parlament elé kerülő egyik törvénytervezetben szerepel egy első hallásra elég furcsa, betétdíjszerű újítás. Ha a szöveget elfogadják, akkor az autótulajdonosoknak az olajcseréknél külön letétet kell majd fizetniük a levett használt olaj után.

Tovább olvasom