Hírlevél feliratkozás

Sevilla életében a tikkasztó hőség egyáltalán nem rendkívüli, így a nyarak elviselhetőbbé tételével kapcsolatban már sok tapasztalat halmozódott fel a városban. A régi megoldások közül kénytelen mostanság egyre többet bevetni az önkormányzat, a globális felmelegedés következtében ugyanis már nem csak negyven, hanem ötven fok körüli hőmérséklet-maximumok is előfordulnak a dél-spanyolországi településen.

Tovább olvasom

A háború sújtotta Ukrajnát elhagyó első gabonaszállító teherhajó, a Razoni kihajózását jóformán az egész világ árgus szemmel figyelte. A török és ENSZ-közvetítéssel összehozott megállapodás értelmében a tengeri folyosón haladó, élelmiszert szállító teherhajókra sem az ukrán, sem az orosz haderő nem támad.

Tovább olvasom

Jandó Zoltán
2022. augusztus 19. 06:32 Világ

Másfél éve nem jött annyi gáz Magyarországra, mint augusztus első három hetében

Ráadásul hetek óta szinte a teljes mennyiség az országban marad, igaz, az elmúlt néhány napban voltak szállítások az egyik szomszédunk felé.

Tovább olvasom

Minden 20 eurónál drágább termék iránt jelentősen visszaesett a kereslet - ezt mondta a német Lebensmittel Zeitungnak az egyik diszkont kiskereskedelmi lánc ottani menedzsere. A jelek szerint Németországban elérkezett az, amire az elmúlt hónapok fejleményei alapján már mindenki számított: az infláció elérte azt a szintet, amikor a vásárlók már nemcsak “lefelé vásárolnak”, azaz olcsóbb alternatívákat keresnek, hanem bizonyos termékeket már meg sem vesznek.

Tovább olvasom

Hollandia alacsonyabb részeit jelentős részben tőzeggátak óvják az árvizektől, amelyek épségét a szárazság és a hőség egyaránt veszélyezteti. A helyzet olyannyira súlyossá vált, hogy az ország vészhelyzetet hirdetett, a több száz kilométeres gátrendszer ugyanis kellő nedvesség hiányában túlságosan könnyűvé és porózussá válik a Deutsche Welle beszámolója szerint. Noha idén még nem következett be katasztrófa, 2003 szintén rendkívül száraz nyarán már volt példa a gátszakadásra.

Tovább olvasom

Jandó Zoltán
2022. augusztus 17. 15:59 Adat, Világ

Európát nem mentik meg az oroszoktól, de rengeteget keresnek a gázon a norvégok

Bár sokkal több földgázt nem tudnak Európának adni, a norvég állam az idén így is 38 ezer milliárd forintnak megfelelő bevételt vár az olaj és gázszektortól.

Tovább olvasom

Európa az utóbbi években teljes mértékben más földrészekről származó importra szorult a zöld energiára való átállás szempontjából kulcsfontosságú nyersanyagokból: a bányabezárások trendjét megfordítaná egy javaslatcsomag, hogy legalább részben hazai nyersanyagokból fedezze a közösség a digitális és zöld fordulattal drámai mértékben növekvő igényeket.

Tovább olvasom

250 millió dollárt fektet a Magyarországon Komárom mellett hamarosan Iváncsán is akkumulátorgyárat üzemeltető dél-koreai SK csoport Bill Gates energetikai vállalkozásába, a TerraPowerbe, ami így összesen 750 millió dolláros befektetéssel folytatja kisméretű moduláris nukleáris reaktorok (SMR - small modular reactor) fejlesztését - írja a Reuters.

Tovább olvasom

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Tovább olvasom

2020 novembere óta nem volt olyan magas az eurózónában gazdasági recesszióra számító gazdasági elemzők aránya, mint idén augusztusban: a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 65 százaléka számított arra, hogy a gazdasági kibocsátás a következő két egymást követő negyedévben csökkenni fog.

Tovább olvasom