Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. május 28. 15:52 Közélet, Világ

Erkölcsi ébredés nélkül nem lesz egyenlőbb társadalom

Ott tartunk, mint 120 éve, akkor az hozta el az egyenlőbb társadalmat, hogy erkölcsi és pragmatikus alapon szerveződtek a kor progresszívjai. Interjú Robert Putnammal.

Tovább olvasom

Stubnya Bence
2022. május 27. 16:31 Pénz, Világ

Ki fogja kártalanítani a háború után a megsemmisült lakások tulajdonosait?

A háború utáni sikeres kártalanítás esélyét javítja, hogy az ukrán közigazgatás gyors reakciója és a technológia is segíti az károsultakat.

Tovább olvasom

Pálos Máté
2022. május 27. 04:11 Közélet, Világ

Az EU-ban csak az Orbán-kormány bánik ilyen mostohán az oktatással és egészségüggyel

Körkép arról, hogyan kezelik az európai kormányok az egészségügy és az oktatás kérdését.

Tovább olvasom

Fél éves várakozás után pénteken elindul Lengyelországban az a nagyszabásúnak szánt lakástámogatási program, amely egyszerre próbálja meg stimulálni az ingatlanpiacot és a gyermekvállalási hajlandóságot. A lengyel kormány azoknak akar segíteni, akik egy lakáshitel havi törlesztő részleteit ugyan ki tudnák gazdálkodni a fizetésükből, de a kölcsönhöz szükséges önrészt képtelenek összespórolni.

Tovább olvasom

A háború előtt a jelentős saját kőolajforrással nem rendelkező Ukrajna az üzemanyag-felhasználásának 80 százalékát importálta, és ennek nagy része fehérorosz finomítókból származott, a kisebb része pedig fekete-tengeri kikötőkön keresztül jött. Azóta Belarusz ellenséges állammá vált – az orosz csapatok onnan kiindulva próbálták elfoglalni Kijevet –, a megmaradt ukrán kikötőket pedig blokád alá vonta az orosz haditengerészet. Ráadásul az ország egyetlen igazán jelentős kőolaj-finomítáját – a közép-ukrajnai Kremencsukban – áprilisban le kellett állítani a sorozatos orosz rakétatámadások után. Az üzemanyag-tartalékokat szintén távolsági rakétacsapásokkal igyekeztek minél nagyobb mértékben megsemmisíteni.

Tovább olvasom

A Porsche különleges járműveket, valamint kiegészítőket tervező, speciális igényeket kielégítő Exclusive Manufaktur részlege immár 36 éves történelemre tekint vissza. A személyre szabási megoldásokért felelős exkluzív manufaktúrának még sosem volt annyi dolga, mint manapság. Egyre nagyobb az igény a személyes ötleteket és elképzeléseket megvalósító autókra, miközben a lehetőségek is folyamatosan bővülnek – emellett pedig teljesen egyedi gyártású autók is elhagyják az Exclusive Manufaktur műhelyét.

Tovább olvasom

Befagytak a tárgyalások az EU-tagok között az orosz olaj embargójáról, nem számíthatunk áttörésre a május 30-án kezdődő kétnapos EU-csúcson, legalábbis a zárt ajtós egyeztetések környékéről kiszivárgott hírek szerint. Magyarország ugyanis fenntartja a vétót, sőt álláspontja inkább keményedett az elmúlt hetekben, írja a Bloomberg. A lap szerint a magyar kormány korábbiakkal ellentétes, friss jelzései szerint bármiféle előrelépés az olajembargó kérdésében legkorábban a következő hónapban lehetséges. A lap forrásai attól tartanak, hogy a keménykedő magyar kormány vétója megmérgezi az EU-csúcs tárgyalásait.

Tovább olvasom

Új szintre lépett az orosz katonai agresszió ellen védekező Ukrajna megsegítése. Csehország harci helikoptereket adott át Ukrajnának, Szlovákiával együtt pedig engedélyezték, hogy az ukrán hadsereg felfegyverzett harci járművei átlépjék a határaikat, hogy aztán javítás után onnan térhessenek vissza a konfliktuszónába.

Tovább olvasom

Norvégia akaratlanul is az orosz-ukrán háború haszonélvezője, a skandináv ország 100 milliárd eurós extra haszonra tesz szert azzal, hogy az energia ára az egekbe emelkedik. Ezt a profitot a norvégoknak meg kellene osztaniuk - mondta egy szombati fórumon a lengyel miniszterelnök. „Kedves norvég barátaink, ez nem normális, ez nem fair” - tette hozzá Mateusz Morawiecki a lengyel ifjúsági szervezetek előtt.

Tovább olvasom

Hajdu Miklós
2022. május 23. 17:56 Világ

Amerika húsz éve már csírájában elfojtott egy majomhimlő-járványt

A fejlettebb országokban aligha okozhat érdemi pusztítást a majomhimlő, a rosszabb körülmények között élők körében viszont súlyos következményei lehetnek egy erősebb járványhullámnak.

Tovább olvasom