Hírlevél feliratkozás
Mészáros R. Tamás
2023. május 29. 04:33 Világ

Megtérülő ravaszság vagy felesleges kockázat Orbánék stratégiája a külgazdaságban?

A befektetések egyre inkább „baráti" országokban koncentrálódnak, Európában Kína szerepe csökken, Amerikáé nő. Magyarország kilóg a sorból, ami egyes értelmezések szerint ravasz, mások szerint kockázatos dolog.

Tovább olvasom

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Tovább olvasom

A héten anélkül utazott haza Kínából az orosz miniszterelnök, hogy sikerült volna előrelépni a Szibéria Ereje 2 nevű gázvezeték megvalósításával kapcsolatban. Erről a kínai elnök márciusi moszkvai látogatásán Vlagyimir Putyin orosz államfő úgy beszélt, mintha már sínen lenne, ám valójában ez közel sincs így, ezzel kapcsolatban nem került be semmi a látogatás hivatalos záró dokumentumába. Márpedig biztos kínai elköteleződés nélkül az oroszok természetesen nem állnak neki megépíteni a vezetéket, amelynek megvalósítása várhatóan legalább öt évet vesz majd igénybe.

Tovább olvasom

Ukrajna segítése amerikai haditechnikai eszközökkel az akkor még csak fenyegető orosz invázió árnyékában kezdődött, 2021 decemberében egy 200 millió dolláros segélycsomag keretében, ekkor érkeztek például az országba az első Javelin páncéltörő rakéták. A háború kitörése után aztán a segítség mértéke a sokszorosára növekedett, a pénzben kifejezett értéke elérte a 38 milliárd dollárt (bár ebből még nem mindent szállítottak le).

Tovább olvasom

Torontáli Zoltán
2023. május 25. 15:36 Vállalat, Világ

Már a Lidlben és az Aldiban is lehet erkélynapelemet venni Németországban, nálunk nem kezdhetik meg a forgalmazást

Hazai pályán majdnem egyszerre indult el a két nagy diszkontlánc a forgalmazással. Ez nálunk tilos, ami végső soron szürkezónás magánimporthoz vezethet.

Tovább olvasom

A pénzmosás és terrorfinanszírozás megakadályozására létrehozott Nemzetközi Pénzügyi Akciócsoport (FATF) felfüggesztette Oroszország tagságát Ukrajna tavalyi megtámadásának egyéves évfordulóján, és most az a veszély fenyegeti az oroszokat, hogy a szervezet szürke- vagy feketelistájára kerülnek júniusban. Ez nagyon megnehezítené a nemzetközi üzletelést, mivel azzal járna, hogy az oroszországi utalásokat alapos átvilágításnak kellene megelőznie, ami nagyon idő- és költségigényessé tenné az üzletet.

Tovább olvasom

Nagy Zsolt
2023. május 23. 17:06 Világ

Putyin emberének lelkesedése segíthet rács mögé juttatni az orosz elnököt

Az oroszok által elkövetett háborús bűnök ellenére meglepő, hogy Putyin ellen elfogatóparancsot tudtak kiadni. Miért lehet őt felelősségre vonni?

Tovább olvasom

Orbán Viktor dollármilliárdokat tolt a soft power stratégiájába, amivel az amerikai konzervatív gondolkodókat akarja megnyerni - állítja a Foreign Policy (FP) a Fidesz és a republikánusok közötti kapcsolatépítésről szóló cikkében.

Tovább olvasom

Mészáros R. Tamás
2023. május 23. 04:34 Világ

Európán kívül kell keresni az ukrajnai háború egyik meglepő nyertesét

A jelentős tüzérségi készletek, az erős gyártókapacitások és az ukrajnai háború keltette kereslet miatt ugrásszerűen nő Dél-Korea fegyverexportja.

Tovább olvasom

Az ukrajnai háború kitörésének szinte az első pillanatától elkezdték használni a drónokról ledobott gránátokat, eleinte főleg az ukránok az orosz páncélosok ellen, de a technika elterjedésével aztán már a gyalogságnak is lett félnivalója, immár mindkét oldalon és a lövészárkokban is, hiszen az önmagában nem véd a felülről érkező lövedékekkel szemben.

Tovább olvasom