Hírlevél feliratkozás

A magyar gazdaság teljesítményét is alapvetően befolyásoló német ipar megrendelésállománya októberben 1,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, de ennél is biztatóbb, hogy 0,8 százalékkal a járvány előtti utolsó hónap, azaz február értékét is meghaladta.

Tovább olvasom

Anders Tegnell, Svédország első számú járványügyi szakértője, a koronavírus elleni védekezés egyik irányítója és fő döntéshozója egyre kínosabb helyzetbe kerül. Csütörtök este egy tévéinterjúban lényegében nem tudott érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy a szomszédos Norvégiában és Finnországban miért sokkal jobb minden fontos járványügyi mutató.

Tovább olvasom

A korszerű elektromos járműveknél gyakran hallhatjuk, hogy a fékezéskor keletkező energiát visszatáplálják az akkumulátorba vagy a hálózatba, de arról ritkán esik szó, hogy ez mégis milyen nagyságrendű. A piacvezető magyar vasúti árufuvarozó cégnél, a Rail Cargo Hungariánál (RCH) ezt számszerűsítették, és eszerint egy 2000 tonnás tehervonatot továbbító mozdony 100 kilométer/óra sebességről lelassítva annyi áramot termel, amennyi egy átlagos magyar háztartás egyhavi fogyasztásának felel meg (214 kilowattóra).

Tovább olvasom

A Just nevű amerikai startup vállalkozás megkapta az engedélyt arra, hogy laborban növesztett/termesztett csirkehús pogácsákat kezdjen árusítani Szingapúrban. A Technology Review cikke szerint ez az első eset, hogy szintetikus módon előállított húst engednek üzletekben és éttermekben forgalmazni.

Tovább olvasom

Ahogy a magyar sajtóban is több helyen megjelent, a Trump-kormányzat egy huszáros hajrával még megnyitna az olajipar előtt egy hatalmas, közel magyarországnyi nagyságú alaszkai természetvédelmi területet. Ezt sokan ellenzik, és a Bloomberg összefoglalója szerint valójában nincs is túl nagy esély a megvalósulására.

Tovább olvasom

Nyugati elemzők és közgazdászok régóta aggódnak a kínai adósságállomány növekedése miatt, és bár eddig elmaradtak a sokuk által jósolt gyászos következmények, maga az alapfolyamat vitathatatlan. Csak a háztartási hitelállomány 4,6 ezer milliárd dollárral nőtt 2015 és 2019 között, ami mindössze 500 milliárddal marad el attól, amennyi hitelt az amerikai fogyasztók felvettek a 2008-as válság előtti hasonlóan hosszú időszakban. Kína persze sokkal népesebb ország, a gazdaságok mérete viszont összemérhető, azaz mindenképpen figyelemre méltó összegről van szó.

Tovább olvasom

A legtöbb európai országhoz hasonlóan októbertől kezdve Lengyelországban is emelkedni kezdett a halálozások száma, a jelek szerint azonban ebből az az egyetlen ágazat sem tud nyereségre szert tenni, amelyre ilyenkor a legtöbben gondolnak: a temetkezési vállalkozók.

Tovább olvasom

Ötvennél is több teherszállító hajó várja legalább egy hónapja, hogy kirakodhasson kínai kikötőkben összesen 5,7 millió tonna, több mint félmilliárd dollárt érő, Ausztráliában kibányászott szenet.

Tovább olvasom

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Tovább olvasom

A lakosság öregedése miatt Németországban fokozatosan 65-ről 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, 2012 óta minden évben egy hónappal, 2024 és 2029 között pedig két hónapos lépcsőkben. Az 1964-es születésű korosztály lesz az első, amelynek tagjai csak 67 évesen mehetnek majd nyugdíjba.

Tovább olvasom