Hírlevél feliratkozás

Érdekes számok és összefüggések derülnek ki abból a vitából, amely Németországban folyik mostanában arról, hogy egyes szakszervezetek és politikusok a négynapos munkahét bevezetésében látják a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesésből való kilábalás egyik eszközét.

Tovább olvasom

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Tovább olvasom

Az olasz Ferrero édesipari óriás csaknem hatezer dolgozója alighanem elégedetten fog ránézni a bankszámlájára, amikor az októberi fizetése megérkezik. A társaság átlagosan bruttó 2100 euróval, azaz jelenlegi árfolyamon több mint 750 ezer forinttal többet utal át mindenkinek.

Tovább olvasom

A globális kereskedelmi forgalom több mint fele olyan kikötőkön megy keresztül, amelyeket egyre inkább fenyeget a klímaváltozás. Az Economist cikkében bemutatott adat jelentőségének súlyt adnak a közelmúlt tapasztalatai is – például idén januárban a Michigan-tó partján fekvő Milwaukee kikötőjét olyan erős vihar tépázta meg, hogy az Európából rendre ide érkező acélszállítmányokat egy darabig nem tudta fogadni és továbbítani a szárazföldön a város. Vagy érdemes felidézni a Harvey és a Katrina hurrikánok kereskedelemre gyakorolt hatásait is: az előbbi következtében az üzemanyag-, az utóbbi nyomán pedig az élelmiszer-szállítmányozásban keletkeztek olyan zavarok, amelyek jelentős árnövekedést okoztak az Egyesült Államokban.

Tovább olvasom

A kiberbűnözés egy ideje valószínűleg már a szankciókkal sújtott Észak-Korea legfontosabb bevételi forrásai között van. Erős a gyanú például, hogy azok a hackerek is Kim Dzsong-un rendszerének dolgoztak, akik 2016-ban 101 millió dollárt loptak el Banglades jegybankjától, és nem sokon múlt, hogy további 850 millióra is rátegyék a kezüket.

Tovább olvasom

Avatar
2020. szeptember 16. 06:47 Világ

Kinyomtattak 37 magyar gazdaságnyi pénzt, mégsem lettek gazdagabbak

Japánban példátlan gazdasági kísérletbe kezdtek, eszméletlen mennyiségű pénzt nyomtattak a növekedés beindítása végett. Az eredmények felemásak, a fejlett világ mégis követi a példát.

Tovább olvasom

Dél-Afrika helye sokáig megingathatatlan volt a világ aranytermelő országai rangsorának élén, ám 2007 után egészen a nyolcadik helyre esett vissza, miközben aktuális részesedése a kitermelésben 10-ről 3,3 százalékra esett vissza, pedig korábban volt 90 és 70 százalék is. Ennek legfontosabb oka egyszerűen az, hogy kimerülőben vannak a gazdaságosan kitermelhető készletek, ami nem is csoda annak fényében, hogy becslések szerint a világon valaha felszínre hozott összes arany fele majdnem Dél-Afrikából származik.

Tovább olvasom

(A szerzők a Rajk Szakkollégium tagjai.)

Ha rendes kerékvágásban mennek a dolgok, nem jut eszünkbe, de minden társadalomban a béke, sőt a túlélés alapja a megfelelő élelmiszer-ellátás. Szerencsére ez tavasszal sem került veszélybe, de a koronavírus-járvány által kiváltott pánikvásárlások felhívták a figyelmet a mezőgazdasági termelés fontosságára. Az európai országok vezetői épp ezért kiemelt ágazatként kezelték, mind az uniós, mind az állami válságkezelési programok visszatérő elemei voltak az agrártámogatások.

Tovább olvasom

(A szerző közgazdász, az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

A japán gazdaságról Magyarországon viszonylag kevés szó esik, pedig nagyon tanulságos vele foglalkozni. A nyugati világban többek között azért kíséri élénk érdeklődés, mert sokan a világgazdaság jövőjét, előképét sejtik benne, aggodalommal. Shinzo Abe miniszterelnök lemondása alkalmat ad arra, hogy röviden reflektáljunk az ottani folyamatokra.

Tovább olvasom

Várakozások szerint tíz százalékkal csökkenhet a London központjában fekvő irodák értéke idén. A világjárvány következtében az ingatlanok iránti kereslet mérséklődik, és a Bloomberg értesülései szerint rövid távon nem is várható változás. Simon Wallace, a gazdasági lap által megkérdezett szakértő szerint a mostani zavaros helyzet korlátozza a piacot, sok vállalat az irodabérleti döntések előtt inkább kivár.

Tovább olvasom