Hírlevél feliratkozás

Míg Franciaországban például az egészségügyi dolgozóknak már kötelező a koronavírus elleni oltás, a görög állam pedig egy havi mobiladatot és 150 eurót ad az oltakozó diákoknak, addig a svédek azzal foglalkoznak, hogy a döntési szabadságot kevéssé befolyásolva hogyan lehet ösztönözni az embereket az oltakozásra.

Tovább olvasom

Sokszor felhívják rá a figyelmet a szakemberek, hogy a gördülékeny logisztika mennyire fontos a mai kereskedelemben, és hogy ha nem mennek a hajók és kamionok, akkor egyszerűen nem lesz (elég) áru a boltokban. Erre láthatunk most egy élő példát az Ikeában, amely nagyon furcsa helyzetbe került: olyan nagy lett a kereslet az árucikkei iránt, hogy a folyamatosan akadozó globális logisztikai ellátás miatt nem tudja ezt megfelelő minőségben kielégíteni - ezért inkább visszavesz a kínálatból.

Tovább olvasom

Hajdu Miklós
2021. július 25. 17:07 Világ

Mintha háború közelegne, úgy kell készülniük a városoknak a szélsőséges időjárásra

Nem teketóriázhatnak tovább az önkormányzatok, előre kell venniük a klímaváltozás következményeit a problémalistájukon.

Tovább olvasom

Mészáros R. Tamás
2021. július 25. 07:05 Tech, Világ

Annyi adatot gyűjöttek, hogy a Kínai Kommunista Párt is megijedt tőle

A világ legnagyobb közlekedési adatbázisával rendelkező cége Amerikában ment tőzsdére, a kínai hatóságok szerint ezt nem kellett volna.

Tovább olvasom

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2021. július 24. 16:37 Világ

Úgy indítják az új olaj- és gázfeltárásokat, mintha nem lenne holnap

A klímacélok eléréséhez nem szabadna új kőolaj- és földgáz-kitermelési projekteket indítani, a legnagyobb kitermelők közül azonban senki nem tartja magát ehhez.

Tovább olvasom

A hivatalosan ma kezdődő tokiói olimpiára érkező szurkolóknak normális esetben már el kellett volna árasztaniuk a szuvenírboltokat, de mivel a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezik meg a játékokat, a forgalom csak töredéke a reméltnek.

Tovább olvasom

Amióta Kína a „világ gyára” lett, a teherhajózás számára is fontos célponttá váltak a kikötői, érdekes módon azonban a hajók tankolásának jövedelmező üzletágában sokáig nem tudott igazán erős pozíciókat kiépíteni az ország.

Tovább olvasom

Mészáros R. Tamás
2021. július 20. 06:52 Világ

Orbánhoz hasonló érveket hangoztatva békülne Oroszországgal a francia elnök, de miért?

Emmanuel Macron számunkra ismerős módon kardoskodik az EU orosz nyitása mellett, ami mögött részben az Amerikától való távolodás igénye áll.

Tovább olvasom

Az építőanyagok drágulása, esetenként hiánya idehaza is sok problémát okozott az utóbbi egy évben, ám míg itthon a legalapvetőbb összetevők közül inkább a kavics és sóder szerepelt a hírekben, több fejlődő országban homokból is egyre nagyobb hiány van.

Tovább olvasom

Többször is írtunk már arról, hogy az úgynevezett fast fashion, azaz a divat szerint nagyon gyorsan cserélődő ruházati cikkek üzleti modellje mennyire ellentmond a környezettudatosságnak. Ugyanakkor az is közismert, hogy Európán belül a módosabb nyugati országokban hajlandóak és tudnak a lakosok prémiumot fizetni a gyakran drágább környezetbarát megoldások használatáért, viszont a fogyasztásuk is jóval a kelet-európai szint felett van - ez a két jellemző környezetvédelmi szempontból többnyire ellentétben van egymással.

Tovább olvasom