Hírlevél feliratkozás

Felzárkózott hazánkhoz Csehország, tegnap a parlament megszavazta a „kettős minőségű” élelmiszerek árusításának tilalmát, azaz főszabályként a jövőben nem lehet azonos márkanéven olyan élelmiszert eladni Csehországban, aminek külföldön más a beltartalma. Kivételek ugyan vannak, de ha egy céget szabályszegésen kapnak, akár 50 millió korona (680 millió forint) is lehet a büntetés.

Tovább olvasom

Amikor karácsony előtt arról írtunk, hogy világszerte és magyar vállalatok számára is milyen súlyos problémát okoz a tengeri szállítás kapacitáshiánya, sokan abban reménykedtek, hogy az ünnepek elmúltával ez a helyzet szép lassan rendeződik. Ennek azonban épp az ellenkezője történt: a konténerhiány még nagyobb lett, a szállítási díjak pedig tovább emelkedtek.

Tovább olvasom

Felülmúlta a várakozásokat a kínai gazdaság növekedése, a ma közzétett adatok szerint az utolsó negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a kibocsátás az egy évvel korábbihoz képest. Ennek köszönhetően az éves adat is magasabb lett, a járvány első féléves pusztítása ellenére 2,3 százalékkal bővült tavaly a kínai gazdaság. Ez ugyan négy évtizedes mélypont, de önmagában az is bravúr, hogy növekedésről, nem pedig – mint a világ országainak nagy többségében – csökkenésről van szó.

Tovább olvasom

Kasnyik Márton
2021. január 17. 06:29 Világ

Öt dolog, amit a Trump-korszakból tanultam

Őrült Királyként, saját hazugságaiba gabalyodva fejezi be elnökségét, de már korábban is kemény tanulságokkal szolgált Donald Trump politikai pályafutása.

Tovább olvasom

Izraelben az első koronavírus elleni oltást Benjámín Netanjáhú miniszterelnök kapta meg december 19-én, és ekkor kezdték el végrehajtani az országos oltási programot is. Mivel a Pfizer/BioNTech vakcinából kettőt kell beadni, és a másodikat az első után 21 nappal javasolják, a közel-keleti országban most már egyre többen érik el az oltás által biztosított maximális védelmet. (Magyarországon az első oltást december 26-án adták be, így a második körnek szombattól kell elkezdődnie.)

Tovább olvasom

A lengyel sajtó a helyi statisztikai hivatal adatai alapján azt írja, hogy az ottani cégek nagyon ráálltak a védőmaszk-gyártásra. Az Interia cikke szerint a 38 millió lakosú országban havonta már 200 millió maszk jön le a gyártósorokról, ami messze meghaladja a hazai keresletet.

Tovább olvasom

A Világbank közgazdászainak legfrissebb becslése szerint 2020-ban a járvány következtében összesen 119-124 millió ember csúszhatott mélyszegénységbe - attól függően, hogy a becslések közül végül melyik pálya valósult meg.

Tovább olvasom

Mészáros R. Tamás
2021. január 13. 17:39 Világ

Mit akarhat Kína valójában a híres Övezet és út kezdeményezésével?

Peking a Világbankot meghaladó értékben finanszírozott világszerte kikötőket, hidakat, erőműveket és vasutakat, ám hirtelen megtorpant a beruházások üteme.

Tovább olvasom

Egészen rendkívüli bepillantást enged a korrupt állami vezetők világába egy vasárnap Algériában tartott bírósági tárgyalás. Legutóbb a malajziai exminiszterelnök lakásaiban lefoglalt készpénz és luxuscikkek döbbenetes mennyisége mutatott olyan plasztikus képet az országokon átívelő politikai korrupcióról, mint a volt algériai miniszterelnök vasárnapi vallomása.

Tovább olvasom

A brüsszeli Bruegel Intézet kutatói szerint a 2008-as nagy világgazdasági válsággal szemben a koronavírus miatti mély recesszióban sokkal jobb eredményt hoztak a cégeket segítő központi intézkedések. Az adatok azt mutatják, hogy a nagy európai gazdaságokban (Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Németország), illetve az Egyesült Államokban a fizetésképtelenséget jelentő cégek számát sikerült kordában tartani.

Tovább olvasom