Hírlevél feliratkozás

Irdatlan záptojásszag, 38 fok, és mérges gázok felhőit kerülgetve védőfelszerelés nélkül kell 80 kilogrammot háton cipelve 12 órán keresztül egy aktív vulkán kráterében cipekedni - így dolgoznak Indonéziában a kénbányászok. Az AFP hírügynökség fotósai 2010-ben és 2016-ban is képriportot készítettek a Java szigetén dolgozó, és talán a világ egyik legveszélyesebb, legnehezebb munkáját végző emberekről, most pedig a Wired közölt egy összeállítást ugyanonnan. A körülmények 10 év alatt semmit sem változtak.

Tovább olvasom

Ha másról nem, a ceruzaelemről nálunk is mindenki ismerheti a német ipar egyik büszkeségét, a Varta AG-t. A céget 133 éve alapították, túlélt két világháborút és kelet-berlini ágának kommunista államosítását, ráadásul tavaly modern kori történetének legjobb évét zárta, jövője azonban hirtelen mégis bizonytalanná vált.

Tovább olvasom

Egyre változatosabb megoldásokkal próbálkoznak a kiskereskedelmi láncok, hogy csökkenteni tudják a csomagolóanyag felhasználásukat. Nemrég írtunk arról, hogy a drogériák elkezdték azokat az automatákat tesztelni, amelyekből a vásárlók a mosó- és tisztítószereket utántölthetik, most pedig két nagy élelmiszerlánc döntött arról, hogy Ausztriában bevezetik a többször használható tejesüvegeket.

Tovább olvasom

Tavaly közel tíz százalékkal, hárommillió tonnával kevesebb feketekőszenet használt az energiaszektor Lengyelországban, mint 2017-ben. Az energiaiparát a szénerőművekre alapozó Lengyelországban évtizedek óta nem volt olyan alacsony a szénfelhasználás, mint tavaly. Az 1990-es rendszerváltás idején harmadával nagyobb volt a szénfelhasználás a mostani adathoz képest.

Tovább olvasom

(A cikk eredetileg az Alapblogon jelent meg.)

Március 3-ai szuperkedden egyszerre tartják nagyon sok amerikai államban a demokrata előválasztást. Március közepére pedig nagy valószínűséggel eldől, hogy Trump kihívója egy radikálisabb, vagy mérsékelt baloldali jelölt lesz. A részvénypiacot mégsem érdekli a szuperkedd.

Tovább olvasom

A koronavírus megállításáért folyó küzdelem részeként a kínai jegybank bejelentette, hogy elkezdi megtisztítani a forgalomban lévő készpénzt. A hétvégi bejelentés szerint a bankok ultraviola fénnyel vagy magas hőmérséklettel fertőtlenítik a pénzjegyeket, majd 7-14 napig tárolják őket. A pontos időtartam attól függ, hogy az adott területen mennyire terjedt el a koronavírus.

Tovább olvasom

Kasnyik Márton
2020. február 17. 06:51 Világ

Milliárdosok árazzák ki a politikusokat a politikából

Érdekes kísérlet történik az USA-ban: ki fog derülni, hogy végtelen pénzből meg lehet-e venni az elnöki hivatalt. Soha nem látott pénzlavina szabadult el.

Tovább olvasom

Már több mint egy éve működnie kellene Lengyelország északi részén az iráni fenyegetést elhárítani hivatott rakétavédelmi bázisnak, úgy tűnik azonban, hogy erre még évekig kell várni.

Tovább olvasom

A cukorkereskedők világszerte az élelmezési alapanyag hamarosan bekövetkező hiányával riogatnak, amit valószínűleg súlyosbítani fog, hogy egy délkelet-ázsiai ország igencsak komolyan veszi ezeket az előrejelzéseket. A világ első számú cukorimportőrének számító Indonézia ugyanis idén és a következő év elején várhatóan 1,4 millió tonnát fog importálni az édesítőszerből a Bloomberg elemzése szerint.

Tovább olvasom

Szokatlan közjáték borzolja a kedélyeket múlt hét óta az olajexportáló országok szervezetén belül, illetve az OPEC tágabb szövetségesi körében. A koronavírus-járvány miatt az olajárak zuhanórepülésbe váltottak – az év elejéhez képest nagyjából ötödével estek –, ezért az OPEC legfontosabb állama, Szaúd-Arábia kezdeményezte, hogy az érintett országok vállaljanak az eddigieken felül is kitermelés-korlátozást az árak stabilizálása érdekében.

Tovább olvasom