Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. december 9. 17:39 Világ

Napi pár száz forintért, nyomorúságos körülmények között dolgoztak a leégett indiai ruhagyárban

Új-Delhiben 43-an haltak meg egy illegálisan működő ruhagyárban. Az eset újra rávilágít harmadik világ munkakörülményeire.

Tovább olvasom

Az élelmiszer-kereskedelmi láncok és a termelők között néha feszült a viszony, ebben nincs semmi meglepő. A boltok az alapvető termékek árát amennyire csak lehet, igyekeznek lenyomni, hogy hozzájuk térjenek be a mindennapi vásárlók. Ez az árnyomás azonban sokszor olyan mértékű, hogy végül már veszteséges az értékesítés a gazdáknak. Egy francia vállalkozó, Nicolas Chabanne ennek a gyakorlatnak próbál véget vetni egy új márka és üzleti modell bevezetésével.

Tovább olvasom

Torontáli Zoltán
2019. december 8. 07:59 Élet, Világ

Hátba szúrás, zsugoriság és morális csőd miatt bukott el a nagy kísérlet

560 euró havonta, megkötés nélkül - jól hangzik, de a finn alapjövedelem-program egy nemes cél szürreálisan banális bukásával ért véget.

Tovább olvasom

Nem múlik el hét anélkül, hogy egy nemzetközi szervezet vagy neves közgazdász ne sürgetné Németországot a nullás/többletes költségvetési cél feladására, gazdaságélénkítési program indítására. Egyrészt ugyanis az eurózóna legnagyobb gazdasága abban a kivételes helyzetben van, hogy megteheti ezt, hiszen az utóbbi öt évben rendre többlettel zárt a költségvetés, az államadósság pedig ennek megfelelően csökken.

Tovább olvasom

A nem létfontosságú termékek importjának korlátozása, az export erőltetett növelése – Magyarországon ezek a lépések és célok a létező szocializmus, főleg az utolsó két évtizedének velejárói voltak, és mára feledésbe is merültek. Lassan már két generáció is felnőhetett úgy, hogy nem tudja, miért volt nagy szó, ha éppen lehetett banánt kapni a boltban.

Tovább olvasom

Nem könnyű a globális élelmiszergyártó vállalatok élete, a világ szinte minden szegletét érintő beszerzési láncaik miatt gyakran kerülnek környezetvédő vagy emberi jogi szervezetek célkeresztjébe, különösen a fejlődő országokban zajló tevékenységük miatt. Ritkább, hogy saját hazájukban induljon ellenük mozgalom, a leginkább a Nutella gyártójaként ismert Ferreróval azonban most ez is megesett Olaszországban.

Tovább olvasom

Németországban egyre fokozódik a kígyóuborka helyzet. Arról a nálunk is sokak által kritizált jelenségről van szó, hogy az uborkákat egyesével műanyagba csomagolják, és úgy árulják, hogy közben rengeteg soha le nem bomló hulladék keletkezik.

Tovább olvasom

Agresszív kereskedelmi gyakorlatnak minősítené a Black Friday reklámozását egy francia törvényjavaslat, ami decemberben kerülhet a parlament elé - írja a Telegraph. A javaslatot Delphine Batho, Franciaország korábbi zöldpárti környezetvédelmi minisztere nyújtotta be.

Tovább olvasom

Szokatlan nyomozás indult az Egyesült Államokban, a szövetségi ügyészek ugyanis arra a kérdésre keresik a választ, hogy vajon az ópiát tartalmú fájdalomcsillapítókat gyártó és forgalmazó gyógyszercégek tevékenysége nem sért-e egy olyan törvényt, amit alapvetően a drogdílerek felkutathatósága végett léptettek hatályba.

Tovább olvasom

Soha nem csökkent annyira a szénalapú energiatermelés, ahogy az előrejelzések szerint 2019-ben fog. A CarbonBrief szerint a világban idén összesen nagyjából 300 terawattóra árammal kevesebbet állítanak elő szénerőművekben tavalyhoz képest. Ez több, mint amennyi Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság szénerőműiben termelődött tavaly. Globális szinten pedig három százalékos csökkenést jelent.

Tovább olvasom