Hírlevél feliratkozás

Több mint egy éve támadta meg az orosz hadsereg Ukrajnát, és bár kezdetben Putyin még attól is tartózkodott, hogy háborúnak nevezze a “speciális katonai műveletet”, mostanra az orosz háborús agresszióra adott fegyveres válaszok esetenként már Oroszország területét és az ott élők hétköznapjait sem hagyják érintetlenül.

Tovább olvasom

A globális szénfogyasztás jövőre tetőzik, mivel a klímavédelmi- és gazdaságpolitikai intézkedések a tisztább energiaforrások felé terelik a világot, de a BloombergNEF kutatócég szerint több kiszámíthatatlan tényező is meghatározhatja, hogy pontosan mikorra tűnhet el a globális energiamixből a leginkább szennyező energiahordozó.

Tovább olvasom

Váczi István
2023. március 20. 16:40 Világ

Mindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás Európában

Sokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Tovább olvasom

Hétfőn először tett látogatást Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvában az ukrajnai orosz invázió kezdete óta.

Tovább olvasom

Mészáros R. Tamás
2023. március 19. 04:34 Világ

Sötétben tapogatózva nehéz elkerülni az új háborúkat

Az ellenfél szándékának azonosítása a külpolitika alapvető eleme, mégis erősen vitatott és homályos alapokon nyugszik, ami az ukrajnai orosz inváziótól a kínai-amerikai feszültségekig komoly félreértéseket okoz.

Tovább olvasom

Váczi István
2023. március 17. 19:22 Világ

„Kedves Vlagyimir Vlagyimirovics!” Bizarr műfajt teremtett az ukrajnai háború

Felsőbb közbeavatkozásban bíznak a nagy veszteségekkel járó támadásokba belehajszolt orosz katonák, de rendszerszinten nincs esély a változásra.

Tovább olvasom

Interjút adott a Rheinmetall német fegyveripari konszern vezérigazgatója a Neue Zürcher Zeitungnak, amelyben Armin Pappenberger részletesen beszélt egyebek mellett az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó tevékenységeikről és terveikről. Ezek közül aktuálisan a legfontosabb, hogy a vállalat száz darab Leopard 1-es és ötven Leopard 2-es harckocsi karbantartását, felújítását végzi el, és bár ez szó szerint nem szerepel az interjúban, de ezt követően ezek a tankok minden bizonnyal Ukrajnába kerülnek.

Tovább olvasom

Torontáli Zoltán
2023. március 17. 04:34 Élet, Világ

Miért nem érződik annyira az infláció Ausztriában?

A rendkívül erős szakszervezetek és a munkaadók sorra olyan béremelésekben állapodnak meg, amelyek kompenzálják a drágulást.

Tovább olvasom

Még mindig az Egyesült Államok tizenhatodik legnagyobb pénzintézete, a Silicon Valley Bank (SVB) és a kisebb Signature Bank csődje utáni további bankcsődöktől való félelem dominálta a globális pénzpiacokat a napokban.

Tovább olvasom

Amikor a nyugati országok megtervezték az Ukrajnát lerohanó Oroszország elleni energetikai büntetőintézkedéseket, nagy kérdés volt, el lehet-e érni azok kettős célját, azaz úgy csökkenteni az agresszor bevételeit, hogy az orosz olaj ne tűnjön el a világpiacról. Úgy tűnik, hogy ez sikerült: a Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint az ország bevételei februárban lényegében megfeleződtek éves alapon, pedig az export volumene nem sokat változott.

Tovább olvasom