Hírlevél feliratkozás
Kalotay Kálmán
2022. június 24. 16:18 Vállalat, Világ

Túlélik-e a háborút a magyar cégek Oroszországban?

A kölcsönös közvetlen beruházások aránya alacsony, a gazdasági szankciók azonban egyes cégeknek igencsak fájhatnak.

Tovább olvasom

Érdekes kutatási projekt előzetes ismertetését jelentették meg német közgazdászok a VoxEu portálon. Az egyetemi szférából és a jegybankból érkező kutatói csapat tagjai néhány tartós élelmiszer árából és eladott mennyiségéből építenek adatbázisokat, a GfK piackutató ottani háztartási paneljére támaszkodva.

Tovább olvasom

A The Guardian részletes riportban mutatta be azokat az agrárkutatásokat, amelyekkel a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait is elviselő búzafajtákat keresnek. A lap munkatársai Mexikóban jártak, ahol egy nemzetközi intézet tudósai a különböző búzafajták keresztezésével, de igencsak sziszifuszi munkával keresik a megfelelő egyedeket.

Tovább olvasom

Amellett, hogy átlagosan kevesebb árut pakolnak az angol vásárlók a kosarukba, az egyik nagy helyi áruházlánc, az Asda kasszásai egyre gyakrabban tapasztalják azt is, hogy a vásárlók azt kérik, csak egy bizonyos összeghatárig szkenneljék be az árukat - mondta Stuart Rose, a cég elnöke a BBC-nek.

Tovább olvasom

Idősebbek még emlékeznek rá, hogy a múlt század nyolcvanas éveinek végéig hazánk Oroszország (vagyis a Szovjetunió) legnagyobb élelmiszerellátói közé tartozott. Évente 2-3 millió tonna búzát és kukoricát, valamint 1,0-1,2 millió tonna húst adtunk el, jellemzően kétoldalú kereskedelmi egyezmények keretében. A mezőgazdasági nyersanyagokért cserébe kőolajat és földgázt vásároltunk a Szovjetuniótól. Mind a kivitel, mind a behozatal konvertibilis devizaalapú volt, jellemzően nullszaldós egyenleggel.

Tovább olvasom

Avatar
2022. június 22. 16:50 Világ

Kalinyingrád litván blokádja miatt a Baltikumban is egyre fokozódik a háborús feszültség

A Kalinyingrádhoz hasonló exklávék körül mindig könnyebben robbannak a nagyhatalmi feszültségek.

Tovább olvasom

A világszerte zajló jegybanki kamatemelések elhozhatják az elmúlt évek meredek ingatlanár-emelkedésének végét, ugyanis a lakáshitelek egyre kevesebbek számára elérhetők. A fordulat bekövetkeztére többek között Magyarországon is számíthatunk, de Új-Zélandtól kezdve az Egyesült Államokig számos ország ingatlanpiacát hasonló várakozások övezik - derül ki a Bloomberg elemzéséből.

Tovább olvasom

Az Ukrajna területén zajló háború miatt egyre több napraforgóolaj-szállítmány esik ki a rendszerből, a világ napraforgóolaj-ellátási láncainak közel fele összeomlott, az élelmiszergyártók ezért alternatív olajak után néznek a gyártás biztosítása érdekében. Az egyik lehetséges helyettesítő az a pálmaolaj lehet, aminek kivezetésével évek óta küszködnek a cégek, ugyanis a pálmaolaj előállítása Délkelet-Ázsiában az esőerdők kivágásához és veszélyeztetett állatok élőhelyének visszaszorításához vezetett  az elmúlt években. 

Tovább olvasom

Avatar
2022. június 21. 10:55 Világ

A világ legnagyobb óceánjáróját építették, máris hajóroncs lesz belőle

Új kategóriát jelentettek volna a tömegesített luxushajózásban, most roncsként tudják eladni, ami eddig elkészült.

Tovább olvasom

Június 21-től kezdve megszűnik az üzemanyagok államilag meghatározott ára Szlovéniában. Az 24ur.com szerint országszerte azzal szembesülnek az autósok, hogy nincs üzemanyag a töltőállomásokon, mert mindenki most indult el megtankolni az autóját, és hamarabb kiürülnek a készletek, mint ahogy azt pótolni tudnák. 

Tovább olvasom