Hírlevél feliratkozás

2024 júliusától nem hajthatnak be a 18 évesnél idősebb dízelmotoros és a 27 évet meghaladó korú benzines autók Varsó városközpontjába. A tiltás a rákövetkező nyolc évben fokozatosan szigorodik, 2032-re a dízelautók korhatára 11 évre, a benzineseké 17 évre csökken, tehát most fiatalnak számító gázolajos autók is kiszorulnak majd a lengyel fővárosból.

Tovább olvasom

A koronavírus-járvány alatt az amerikai háztartások ötöde - több mint 23 millió - szerzett be kutyát vagy macskát. Most azonban, hogy sok amerikai visszatért az irodába, valakinek meg kell sétáltatnia a befogadott kutyákat - írja a New York Times.

Tovább olvasom

A hideg miatt megugró áramfogyasztás csökkentése céljából hétfőn és kedden is életbe léptették az Egyesült Királyságban az úgynevezett keresletrugalmassági szolgáltatást,  pénzt kaptak azok a cégek és háztartások, amelyek a napi csúcsfogyasztás időszakában kevesebb áramot használtak.

Tovább olvasom

Egy Amerikában dolgozó kutatókból összeállt csoport olyan tanulmányt készített, amely arra koncentrál, hogy milyen hatása lehet az elektromos közlekedésnek a világ bányászatára. A pdf-ben innen letölthető anyag egy eddig is elég egyértelmű összefüggést bont ki: az elektromos autók akkumulátoraihoz annál több ritka alapanyag kell, minél nagyobb az autó, és minél többet használják azokat.

Tovább olvasom

A magas inflációra adott vásárlói válaszok a fejlett világban általában nagyon hasonlóak: az emberek sokkal jobban megnézik, hogy mit és mennyit vesznek. Az egyik általános hatás az úgynevezett saját márkás termékek felé fordulás, ezek olyan változatok, amelyek általában nem a gyártó, hanem a bolt által kitalált márka alatt futnak. A saját márkás termék sok esetben (de nem mindig) ugyanazt tartalmazza, mint ami az eredeti gyártói márkával ellátott csomagolásban van, de mivel a költségek kisebbek, a fogyasztói ár is jellemzően alacsonyabb.

Tovább olvasom

A Biden-adminisztráció bizonyítottnak látja, hogy kínai állami cégek segítséget nyújtanak a háborúzó Oroszországnak, és ezzel szembesítették a kínai kormányt is, írja a Bloomberg névtelen forrásokra hivatkozva.

Tovább olvasom

Az éves ingatlanáremelkedés utoljára három évtizede volt ilyen magas Portugáliában, dacolva azokkal az elklépzelésekkel, hogy az emelkedő kamatok lehűtik az igényeket a déleurópai országban. 

Tovább olvasom

Míg az amerikai jobboldal a gáztűzhelyek megvédéséből építi újabban az identitását, Németországban az atomenergia és a szén mellett az autópályákon való száguldozás mint ősi alapjog tölt be hasonló szerepet a közéleti frontokon. A sztrádák többségén Németországban hagyományosan nincs hivatalos sebességkorlátozás, amin főleg a Zöldek szeretnének minél gyorsabban változtatni.

Tovább olvasom

Mészáros R. Tamás
2023. január 24. 04:34 Közélet, Világ

Magyarország a térség legbőkezűbb, mégis legönzőbb segélyezője lett

A magyar fejlesztési támogatások értéke jelentősen nőtt az utóbbi években, ám a névleg a szegény országok fejlődését szolgáló pénzek mind magyar beszállítókhoz vándorolnak.

Tovább olvasom

Egymást követik a bejelentések, de a németek még mindig hezitálnak a tankokkal kapcsolatban - így foglaltuk össze csütörtök reggeli cikkünkben a pénteki, Ukrajnát hadfelszereléssel segítő országok németországi találkozójának előzményeit, és a lényeg ezt követően sem változott, miközben persze sok, előzetesen csak lebegtetett felajánlás hivatalossá vált.

Tovább olvasom