Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. augusztus 2. 09:22 Tech, Vállalat

Az ukrajnai háborút is befolyásolhatja, hogy Kína korlátozza a drónok kivitelét

Exportellenőrzési rendszer bevezetését jelentette be hétfőn Kína egyes pilóta nélküli repülőeszközökkel és azok részegységeivel kapcsolatban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. A kereskedelmi minisztérium bejelentése szerint az intézkedés szeptember 1-jén lép hatályba, és egyebek mellett drónok motorjaira, lézereire, kommunikációs berendezéseire, valamint drónelhárító eszközökre terjed ki.

Egy katonai szóvivő emellett arról beszélt, hogy az intézkedés egyes civil drónokra is vonatkozik, továbbá egyetlen drónt sem szabad katonai célokra exportálni – írta meg a Reuters.

Ez alapján jelenleg nehéz lenne megmondani, hogy pontosan mely termékekre vonatkoznak majd új szabályok, illetve ezek mennyiben korlátozzák a kivitelt. Az ukrajnai háború szempontjából ennek óriási jelentősége van, hiszen darabszámot tekintve mind az orosz, mind az ukrán hadsereg többségében olyan drónokat használ, amelyek eredetileg civil rendeltetésűek.

A legnépszerűbbnek a kínai DJI különböző típusai számítanak, rengeteg olyan ukrán és orosz adománygyűjtő kezdeményezés volt, illetve fut jelenleg is, ahol a DJI egy-egy meghatározott típusának beszerzésére gyűjtenek pénzt önkéntesek. Pedig a vállalat már tavaly áprilisban bejelentette, hogy felfüggeszti ukrajnai, illetve oroszországi tevékenységét, mert nem szeretné, hogy gyártmányait katonai célokra használják.

Mint azonban várható volt, ennek nem lett sok hatása: Ukrajnába többségében addig is nyugati országokból érkeztek a kínai drónok, az oroszok pedig már gőzerővel dolgoztak a szankciókat és tiltásokat megkerülő importcsatornák kialakításán.

Ahhoz valószínűleg egészen drasztikus szabályozás és ellenőrzés kellene kínai részről, hogy elapadjon a kínai drónok harctérre áramlása. Hiszen civil eszközökről van szó, és többségében még csak csúcstechnológiásnak sem lehet mondani ezeket az eszközöket. Sok olyan eszköz bevetéséről van felvétel, amellyel békés országokban például esküvőket filmeznek vagy céges imázsfilmeket forgatnak.

Vannak persze azért ennél extrémebb esetek is: a kazah-kirgiz határon például egy olyan szállítmányt kapcsoltak le, amelyben minden egyes drón ötmillió forintnak megfelelő összegbe került, és 30 kilónyi terhet tud a levegőbe emelni, mert ezeket az eszközöket a mezőgazdaságban permetezésre használják. A gyanú szerint a végállomás Oroszországban nem erre alkalmazták volna őket, hanem – némi módosítás után – gránátok ledobására. Nagy becsben állnak ugyanis azok a drónok, amelyek nemcsak egy-két kézigránátot tudnak hordozni, hanem akár hat-nyolc 40 milliméteres vagy akár nagyobb űrméretű gránátot is.

A felvevőpiac pedig szinte végtelen: a brit Royal United Services Institute védelmi politikai agytröszt májusi elemzése szerint az ukrán csapatok havonta tízezer drónt veszítenek. Ezt részben az magyarázza, hogy ezek döntő többségét civil felhasználásra gyártották, így semmiféle védelemmel nem rendelkeznek az elektronikus zavarással szemben, amely az oroszok egyik erőssége. Az ukránok ugyan ebben nem annyira jó, de minden bizonnyal az orosz drónveszteség is ezres nagyságrendű havonta.

Így üzleti szempontból sem mindegy Kína számára, hogy milyen szigorúan korlátozza a drónexportot. Drákói intézkedések esetén mindenesetre a harcoló feleknek új drónbeszállítók után kell nézniük, ami végső soron a harcok menetét is befolyásolhatja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem tudja teljesen megvédeni Moszkvát az orosz légvédelemAz utóbbi két nap csapásainak inkább szimbolikus értékük van, de ez épp elég ahhoz, hogy az orosz elitet is nyugtalanítsa.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásodik világháborús megoldással kísérleteznek az ukránok a drónháborúbanArra keresik a választ, hogyan lehet minél nagyobb pontosságot elérni anélkül, hogy maga a drón megsemmisüljön a támadásban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázéves sufnifegyverrel megtoldva lettek még veszélyesebbek az orosz katonákra vadászó drónokZajlik a védő és a támadó közötti fegyverkezési verseny az ukrajnai lövészárkok fölött.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat drón drónok exportkorlátozás Kína orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.