Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 23. 10:26 Élet, Vállalat

Az eddigi legnagyobb kísérlet után a cégek többsége maradna a 32 órás munkahétnél

Olyan sikeres volt a négynapos munkahét eddigi legkiterjedtebb tesztje, hogy a résztvevő brit vállalatok nagy többsége a rövidebb munkahét megtartását tervezi.

  • A kísérletben önkéntes alapon részt vevő dolgozók a korábbi munkaidejük 80 százalékában a bérük 100 százalékát kapták, cserébe az elvárás a korábbi teljesítményük szinten tartása volt.

Számokban: 61 különféle profilú cég és mintegy 2900 munkavállaló dolgozott hetente 32 órát 2022 második félévében. A 61 vállalatból 56 folytatja a tesztidőszakot, 18 cég pedig a végleges bevezetés mellett döntött. Csak 3 cég hagyott fel a kísérlettel.

Miért fontos ez? A munkahét hossza a mai napig eltér a világban, de Európában és az USA-ban az ötnapos munkahét dominánssá válása óta csak a részmunkaidős állások terjedése miatt csökkent a heti átlagos ledolgozott órák száma.

A résztvevők csökkenő stresszről, fáradtságról, jobb alvásminőségről és kiegyensúlyozottabb magánéletről számoltak be. A férfiak a korábbinál jelentősen több időt töltöttek a gyerekeikkel.

  • Könnyebben menedzselte a csapatát, és maga is hatékonyabban tudott dolgozni – mondta a BBC-nek saját tapasztalatairól a Citizens Advice nevű cég alkalmazottja, Bethany Lawson.

A cégek enyhén növekvő árbevételről, kevesebb betegszabadságról, és fluktuációról számoltak be, és bár ezt nehéz egységesen mérni, de a hatékonysággal is elégedett voltak.

Igen, de: a kísérletben való részvétel önkéntes volt, és azt a kísérletet értékelő kutatók is elismerik, hogy ezért érdekeltek voltak abban, hogy a teszt sikeres legyen.

  • Hasonló eredmények születtek amerikai, ír és ausztrál cégeknél lezajlott, kisebb teszteknél, amiknek decemberben mutatták be az eredményeit. Ezeket szintén a 4-Day Week Global nevú új-zélandi civil szervezet koordinálta.

Sokan nagy kibocsátáscsökkentési potenciált is látnak a négynapos munkahétben, de a BBC ezzel foglalkozó részletesebb cikke szerint az erre vonatkozó kutatási eredmények vegyesek.

Magyarországon a Magyar Telekom tesztelte a négynapos munkahetet a brit kísérlethez hasonló formában. A cég vezetői és munkavállalói is ígéretesnek látták a teszt első fázisát, ezért tavaly a létszám kiterjesztésével a folytatás mellett döntöttek.

Mi várható? A kísérletek terjedésére lehet számítani globálisan is.

  • “A vállalkozásoknak nincs sok vesztenivalójuk a kísérletezéssel” – mondta a Bloombergnek egy munkaerőpiaci szakértő, aki szerint a siker feltétele az, hogy hosszú távon a céges mutatók is ugyanúgy javuljanak, mint a dolgozói jóllét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKomoly kutatás indult Magyarországon a négynapos munkahét hatásairólHatékonyabbak leszünk tőle? Kevesebbet fogyasztunk feleslegesen? Egy magyar kutatócsoport mostanában kezdett átfogó kutatásba a témában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA spanyol kormány is szemez a négynapos munkahéttelPablo Iglesias miniszterelnök-helyettes arról beszélt, a kormányzat a foglalkoztatottság fellendítése érdekében fontolgatja a munkaidő rövidítését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat munkahét munkaidő munkaszervezés négynapos munkahét Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.