Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. február 23. 10:26 Élet, Vállalat

Az eddigi legnagyobb kísérlet után a cégek többsége maradna a 32 órás munkahétnél

Olyan sikeres volt a négynapos munkahét eddigi legkiterjedtebb tesztje, hogy a résztvevő brit vállalatok nagy többsége a rövidebb munkahét megtartását tervezi.

  • A kísérletben önkéntes alapon részt vevő dolgozók a korábbi munkaidejük 80 százalékában a bérük 100 százalékát kapták, cserébe az elvárás a korábbi teljesítményük szinten tartása volt.

Számokban: 61 különféle profilú cég és mintegy 2900 munkavállaló dolgozott hetente 32 órát 2022 második félévében. A 61 vállalatból 56 folytatja a tesztidőszakot, 18 cég pedig a végleges bevezetés mellett döntött. Csak 3 cég hagyott fel a kísérlettel.

Miért fontos ez? A munkahét hossza a mai napig eltér a világban, de Európában és az USA-ban az ötnapos munkahét dominánssá válása óta csak a részmunkaidős állások terjedése miatt csökkent a heti átlagos ledolgozott órák száma.

A résztvevők csökkenő stresszről, fáradtságról, jobb alvásminőségről és kiegyensúlyozottabb magánéletről számoltak be. A férfiak a korábbinál jelentősen több időt töltöttek a gyerekeikkel.

  • Könnyebben menedzselte a csapatát, és maga is hatékonyabban tudott dolgozni – mondta a BBC-nek saját tapasztalatairól a Citizens Advice nevű cég alkalmazottja, Bethany Lawson.

A cégek enyhén növekvő árbevételről, kevesebb betegszabadságról, és fluktuációról számoltak be, és bár ezt nehéz egységesen mérni, de a hatékonysággal is elégedett voltak.

Igen, de: a kísérletben való részvétel önkéntes volt, és azt a kísérletet értékelő kutatók is elismerik, hogy ezért érdekeltek voltak abban, hogy a teszt sikeres legyen.

  • Hasonló eredmények születtek amerikai, ír és ausztrál cégeknél lezajlott, kisebb teszteknél, amiknek decemberben mutatták be az eredményeit. Ezeket szintén a 4-Day Week Global nevú új-zélandi civil szervezet koordinálta.

Sokan nagy kibocsátáscsökkentési potenciált is látnak a négynapos munkahétben, de a BBC ezzel foglalkozó részletesebb cikke szerint az erre vonatkozó kutatási eredmények vegyesek.

Magyarországon a Magyar Telekom tesztelte a négynapos munkahetet a brit kísérlethez hasonló formában. A cég vezetői és munkavállalói is ígéretesnek látták a teszt első fázisát, ezért tavaly a létszám kiterjesztésével a folytatás mellett döntöttek.

Mi várható? A kísérletek terjedésére lehet számítani globálisan is.

  • “A vállalkozásoknak nincs sok vesztenivalójuk a kísérletezéssel” – mondta a Bloombergnek egy munkaerőpiaci szakértő, aki szerint a siker feltétele az, hogy hosszú távon a céges mutatók is ugyanúgy javuljanak, mint a dolgozói jóllét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKomoly kutatás indult Magyarországon a négynapos munkahét hatásairólHatékonyabbak leszünk tőle? Kevesebbet fogyasztunk feleslegesen? Egy magyar kutatócsoport mostanában kezdett átfogó kutatásba a témában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA spanyol kormány is szemez a négynapos munkahéttelPablo Iglesias miniszterelnök-helyettes arról beszélt, a kormányzat a foglalkoztatottság fellendítése érdekében fontolgatja a munkaidő rövidítését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat munkahét munkaidő munkaszervezés négynapos munkahét Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.