Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 21. 19:06 Vállalat

Miért kergeti el magától az új tankolási limittel a Mol a fuvarozókat?

Péntek óta egy tankolás során legfeljebb 100 liter gázolajat vásárolhatnak a Mol nagynyomású kútoszlopain a fuvarozók, jókora felháborodást okozva az ágazatban. Ez a mennyiségi korlátozás ugyanis nagyjából 300 kilométerenkénti tankolásra kényszeríti a sofőröket, ami időkiesést, feleslegesen megtett kilométereket és végső soron az inflációt erősítő többletköltségeket jelent majd a szállítmányozásban, derül ki a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a NiT Hungary közleményéből.

A lépés hátterében alapvetően azon okok állhatnak, amelyek miatt mintegy ötszáz, a nagy láncoktól független benzinkút üzemanyagellátását is felfüggesztette a mai naptól kezdve a Mol:

  • a hatósági ár miatt megemelkedett az üzemanyag iránti kereslet, miközben szűkültek az importlehetőségek;
  • eljött a júliusban felszabadított stratégiai gázolajkészletek pótlásának ideje;
  • a Barátság csővezetéken csak alacsony nyomáson indult újra kőolajszállítás a múlt heti orosz találat okozta sérülések kijavítása után;
  • és bár a Dunai Finomító karbantartása lezárult, az újraindítás során a kapacitásokat korlátozó többletfeladatok merültek fel.

Noha a közúti áruszállítás intenzitása az év vége felé jellemzően mérséklődik, a karácsony közeledtével mégis kiéleződnek a fuvarozók nehézségei, amit a fogyasztók is érzékelhetnek majd. A tankolás nehézkessé válásával ugyanis lassabban és magasabb költségszint mellett érhetik el az árucikkek azokat a disztribúciós központokat, ahonnan aztán a futárok indulnak a kisáruszállító autókkal a megrendelőkhöz Árvay Tivadar, az MKFE főtitkára szerint.

Árvay kérdéseinkre elmondta továbbá, hogy a biztos kiszolgálás reményében sok vállalkozás a Molnál váltott ki üzemanyagkártyát a közelmúltban, így bizonyos fokig kiszolgáltatott az ágazat a magyar olajcégnek. Felmerülhet azonban más kutak igénybevétele, sőt, a nemzetközi utak esetében az országhatáron kívüli teletankolás lehetősége is adott – a környező országokban Ukrajna kivételével zavartalan az üzemanyagellátás –, ami

a fuvarozóknak jellemzően többletköltséget, a Molnak bevételkiesést, a magyar államnak elmaradó jövedéki adóbevételt eredményez.

Mindezek tükrében nehezen láthatók be a tankolás adminisztratív eszközökkel történő bonyolítása mellett szóló érvek, ami ráadásul a fuvarozókat sem érinti egyöntetűen: az intézkedést leginkább azok a szereplők sínylik meg, akiknek nincsen saját töltőállomásuk, és bár jellemzően néhány gépjárműből álló flottát tartanak fenn, alvállalkozóként gyakran a nagyobb szállítmányozócégeknek is bedolgoznak, így szerves részei a teljes ellátási láncnak.

Az ugyanakkor elképzelhető, hogy a döntéshozók számára jelenleg fontosabb szempont a lakossági dízelellátás biztosítása legalább a mostani szinten, mint akár az előbb felsorolt szempontok összessége. Könnyen belátható ugyanis, hogy nagy elégedetlenséghez vezetne, ha széles körben elérhetetlenné válna a gázolaj az autósok számára – ekkor már aligha lenne olyan kedvező az üzemanyagárstop megítélése.

Ha az üzemanyagellátás biztonsága valóban kockán forog, Árvay szerint alternatíva lehetne a hatósági ár emelésével a benzin- és gázolajhasználat racionalizálására késztetni az ársapka kedvezményezetteit, illetve szűkíteni ezt a kört. A 7,5 tonnánál nagyobb tehergépjárművek már a hatósági árazás egyik első, márciusi finomhangolása során kikerültek az intézkedés hatálya alól, és például a szezon elmúltával kérdéses, hogy mennyiben indokolt a 480 forintos dízel biztosítása a mezőgazdasági gépek tankolásakor.

A tankolás megnehezítése a gépkocsivezetői szakma vonzerejét is kikezdi Árvay meglátása szerint. A sofőrök vezetési és pihenési idejét szigorú szabályok határozzák meg, amelyekkel nehezen egyeztethető össze, ha az akár 1000-1500 literes tank megtöltésére szélsőséges esetekben órákat kell szánniuk a százliterenként leálló kútfej miatt, és közben egyre több időt kell, hogy az utakon töltsenek: 2014-ben egy kutatás szerint még naponta átlagosan 50-150 kilométert tett meg egy tipikus magyar tehergépkocsi-vezető, míg mostanra Árvay legalább 300-400 kilométerre becsüli a napi futásteljesítményt.

Előfordulhatnak továbbá olyan extrém helyzetek, amikor kivételesen fontos és értékes szállítmányok sorsát veszélyezteti az intézkedés – jókora fejtörést okozhat például az Ukrajnába gyógyszereket szállító sofőrök számára a rakomány hűtéséhez és fuvarozásához szükséges mennyiségű gázolaj megvásárlása még a határátlépés előtt, a háború ugyanis az üzemanyagellátást is megtépázta Ukrajnában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar autósok fele nem bírná a piaci benzinárat, 800 forint felett a kétharmaduk nem ülne volán mögéLegalábbis ezt mondják a Reacty Digitallal közösen készített reprezentatív felmérésünk szerint. Leginkább biciklire és tömegközlekedésre váltanának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bolti árakon is meg fogjuk érezni, hogy a cégautók kikerültek a benzinárstop kedvezményezettjei közülFolyamatosan szűkíti a kormány azok körét, akik jogosultak a hatósági áron megvásárolni az üzemanyagot, a legutóbbi döntésük hozza vissza az államnak a legtöbb pénzt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat árstop benzinárstop fuvarozás hatósági ár közúti árufuvarozás közúti áruszállítás Mol Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.