Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. november 5. 16:06 Vállalat

Közel 160 milliárddal mentenék a rezsicsökkentést, de hatszor több pénz hiányozhat

Jelentős összegű, 169 milliárd forintos kiadást hagyott jóvá a kormány a rezsivédelmi alapból egy múlt szerdai határozat értelmében. A Portfolio csütörtökön azt írta, hogy ebből a pénzből 157,5 milliárd forint a napokban az MVM-hez kerül, hogy ezzel segítsék a rezsicsökkentés jelenlegi szabályainak fenntartását. A döntés nem meglepő, hiszen régóta sejteni lehet, hogy a vállalat idővel állami segítségre szorulhat. A fő kérdés az, hogy ez az összeg mire lesz elég.

Drága a rezsicsökkentés

Az MVM pénzügyi nehézségeit azért lehetett előre borítékolni, mert a csoport végzi az orosz gáz beszerzését és a lakosság gázellátását is. Így a piaci és a rezsicsökkentett árak elszakadásából származó veszteség lényegében teljes egészében náluk csapódik le. Ez a veszteség pedig hatalmas lehet: már kora tavasszal inkább ezer, mint százmilliárdos nagyságrendről beszéltek a szakértők, és ezt erősítette meg a kormányzat is.

Az azóta eltelt időszakban a helyzet még úgy sem javult sokat, hogy időközben a kormányzat hozzányúlt a rezsicsökkentéshez, és az átlag felett fogyasztók számára majdnem nyolcszorosára emelte a gázdíjat. Ezzel párhuzamosan ugyanis a gáz ára is folyamatosan magas szinten maradt, és bár az elmúlt hetekben a tőzsdei jegyzések már látványosan csökkentek, az MVM – az oroszokkal kötött hosszú távú szerződés miatt – ebből nem biztos, hogy egyelőre sokat érzékel. Ahogy korábbi cikkünkben is bemutattuk: jelenleg sokkal drágábban érkezik az orosz gáz az országba, mint amennyiért a tőzsdén lehet vásárolni, a Gazprommal kötött szerződés értelmében ugyanis az orosz szállítások ára csak 1-2 hónapos csúszással követi le a tőzsdei jegyzések változását.

Az eddig elérhető adatokból megpróbáltuk kiszámolni, hogy az idén mennyit bukhat az állami csoport azon, hogy sokkal drágábban veszi a gázt, mint amennyiért a lakosságnak adja. Az MVM és a Gazprom közötti szerződés titkos, így a pontos részleteit nem lehet ismerni, de a külkereskedelmi adatokból valószínűleg elég jól meg lehet becsülni, hogy mennyiért érkezik Magyarországra az orosz gáz.

A külkereskedelmi adatok ugyan nem csak az MVM beszerzéseit tartalmazzák, de a szerződésben vállalt mennyiség alapján az orosz import 80-90 százalékát ők hozhatják be. Az Eurostat adatai szerint az idei első nyolc hónapban nagyjából 3,8 milliárd köbméter orosz gáz érkezhetett Magyarországra, 1370 milliárd forintért. Ez szinte pontosan az a mennyiség, amennyit egy évben a lakosság elfogyaszt. Azaz valószínűleg nem tévedünk sokat (és ha igen, akkor is inkább lefele), ha úgy becsüljük, hogy

az MVM a lakossági fogyasztás fedezéséhez szükséges földgáz beszerzésére az idén 1300-1400 milliárd forintot költhetett.

A gáz eladásából azonban a csoportnak ennél egész biztosan sokkal kisebb bevétele származik. Az év első hét hónapjának eladási adatait már ismerjük, ahogy az addig érvényes rezsicsökkentett árat is. Ez alapján január és július között a lakossági értékesítésből durván 150 milliárd forintos bevétele lehetett az MVM-nek.

Az év utolsó öt hónapjában ez a rezsiemelés miatt biztosan emelkedni fog, de nem nagyságrendekkel. Az első becslések alapján a lakossági fogyasztás nagyjából ötöde csúszhatott át a magasabb árkategóriába. Amennyiben ez valóban így lesz, az MVM*Az előző évek fogyasztási adatai alapján. augusztus és december között nagyjából 240 milliárdos bevételre számíthat a lakossági fogyasztóktól. Magyarul az állami cég 1300-1400 milliárd forintos gázszámlájával szemben 390-400 milliárdos lakossági bevétel állhat, így a veszteség valóban ezermilliárd körül alakulhat.

Időt nyernek

Ehhez képest a 157 milliárdos segítség tényleg nem tűnik soknak. Rövidtávon valószínűleg azért oldja meg a helyzetet, mert az MVM-nél sem azonnal jelentkezik ez a veszteség. A gázpiacnak nagyon erős szezonalitása van: a nyáron vásárolt gázt eltartalékolják, és télen adják el, így a tényleges veszteség majd csak akkor realizálódik*Más kérdés, hogy a beszerzéseket miből finanszírozza a vállalat.. Ráadásul év elején az MVM-nek biztosan volt még olcsóbban vásárolt gáztartaléka, ami javíthat ennek az évnek az eredményén.

Ez azonban csak elódázza a problémát, az

az ezermilliárd, ha nem teljes egészében idén, de végső soron valamikor hiányozni fog.

Ez arra utal, hogy ha nem történik nagy fordulat, akkor szükség lehet még hasonló lépésekre a jövőben is a kormányzattól. Az MVM-nek és a csoporttal kapcsolatban álló minisztériumoknak három hete küldtünk kérdéseket egyebek mellett a cég likviditási helyzetéről, illetve az esetleges tőkeemelésről is, de ezekre nem kaptunk választ.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost, hogy olcsó lett a gáz, már nem csak az oroszoktól lehet hozni MagyarországraÉvek óta nem érkezett annyi földgáz Magyarországra, mint az elmúlt egy hétben. A többlet forrása pedig egyértelműen nem Oroszország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség EurópábanNem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva - mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak mítosz a kormány által hangoztatott olcsó orosz gázJelenleg alsó hangon háromszor többet fizetünk az orosz gázért, mint amennyit az elmúlt durván negyed évszázadban bármikor.

Vállalat földgáz gázár mvm rezsicsökkentés rezsiemelés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2022. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Jelentősen drágulhatnak a magyar szállodák, kérdés, mi lesz a vendégekkel

Nagyon durva költségnövekedéssel szembesültek a szállodák. Sokan bezárnak, így szűkül a kínálat, ami a többieknek teret nyithat az áremelésre. Kérdés, meddig lesz, aki kifizesse.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Fontos

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.