Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. október 25. 13:47 Élet, Vállalat

Rákkeltő kockázat miatt hívtak vissza Dove és más száraz samponokat az Egyesült Államokban

Az Unilever több népszerű, aeroszolos száraz samponját visszahívta a polcokról az Egyesült Államokban, mert azok rákkeltő anyaggal, benzollal lehetnek szennyezettek. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerészeti hatóság tájékoztatása szerint a visszahívás a Dove, a Nexxus, a Suave, a Tresemmé, a Bed Head és a Rockaholic márkákat érinti, azokon belül is a 2021. október előtt gyártott termékeket.

A konkrét ügyön túl ez azért érdekes, mert ez már a sokadik olyan eset, amikor amerikai kozmetikai termékekben potenciálisan súlyosan egészségkárosító anyagokat találnak. Különösen az aeroszolos termékek tűnnek problémásnak: az elmúlt másfél évben több ilyen naptejet hívtak vissza a polcokról, köztük a Johnson and Johnson Neutrogena termékét, valamint a Procter&Gamble (P&G) Old Spice és Secret márkáját. Ezekben a termékekben is benzolt talált egy connecticuti labor.

A korábbi laborvizsgálatok után a P&G maga tesztelte a teljes aeroszolos termékportfólióját, majd decemberben vissza is hívta a Pantene és a Herbal Essences aeroszolos száraz samponokat. A labor egyik vezetője szerint valószínűsíthető, hogy egyéb aeroszolos száraz samponok is szennyezettek lehetnek.

Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyi benzolt találtak a termékekben, pontosabban az adott terméket a hordozó tartályból kijuttató gázokban. De a tájékoztatás szerint a benzol nem érte el azt a kritikus szintet, ami komoly egészségügyi károkat okozhat, ugyanakkor a hatóság hozzátette: a benzollal való napi érintkezés egyebek mellett leukémiát okozhat, írta meg a Bloomberg. Ezért a gyártók óvatosságból akkor is visszahívják a termékeket, ha akár csak egészen csekély mennyiségű benzolt mutatnak ki a vizsgálatok.

Az ilyen kozmetikai termékeknél azért fordulhat elő viszonylag gyakran benzolszennyezés, mert a hajtógáz propánját és butánját a kőolaj-finomítás során nyerik ki, az ilyen termékeknél pedig ismert probléma a benzol előfordulása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNövelhetik a rák kockázatát egyes édesítőszerek, de fontosak az apró betűs részekA veszélyesség függ a dózistól, a kockázat mértéke pedig nem kiemelkedően jelentős, de ettől még fontosak a nagy mintás kutatás eredményei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy magyar régióban haltak meg a legtöbben rák miatt az EU-n belülNépességarányosan Közép-Dunántúlon volt az egész EU-ban 2016-ban a legtöbb rákos haláleset. Észak-Magyarország a 65 év alattiak rákos halálozásában vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúszezer magyar életét menthetné meg egyetlen szűrőprogram átalakításaMagyarországon halnak meg a legtöbben vastagbélrákban az EU-n belül, ezért nagyon fontos lenne, hogy a jelenleginél sokkal több embert szűrjenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat egészség rák szépségipar visszahívás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.