Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. október 25. 13:47 Élet, Vállalat

Rákkeltő kockázat miatt hívtak vissza Dove és más száraz samponokat az Egyesült Államokban

Az Unilever több népszerű, aeroszolos száraz samponját visszahívta a polcokról az Egyesült Államokban, mert azok rákkeltő anyaggal, benzollal lehetnek szennyezettek. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerészeti hatóság tájékoztatása szerint a visszahívás a Dove, a Nexxus, a Suave, a Tresemmé, a Bed Head és a Rockaholic márkákat érinti, azokon belül is a 2021. október előtt gyártott termékeket.

A konkrét ügyön túl ez azért érdekes, mert ez már a sokadik olyan eset, amikor amerikai kozmetikai termékekben potenciálisan súlyosan egészségkárosító anyagokat találnak. Különösen az aeroszolos termékek tűnnek problémásnak: az elmúlt másfél évben több ilyen naptejet hívtak vissza a polcokról, köztük a Johnson and Johnson Neutrogena termékét, valamint a Procter&Gamble (P&G) Old Spice és Secret márkáját. Ezekben a termékekben is benzolt talált egy connecticuti labor.

A korábbi laborvizsgálatok után a P&G maga tesztelte a teljes aeroszolos termékportfólióját, majd decemberben vissza is hívta a Pantene és a Herbal Essences aeroszolos száraz samponokat. A labor egyik vezetője szerint valószínűsíthető, hogy egyéb aeroszolos száraz samponok is szennyezettek lehetnek.

Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyi benzolt találtak a termékekben, pontosabban az adott terméket a hordozó tartályból kijuttató gázokban. De a tájékoztatás szerint a benzol nem érte el azt a kritikus szintet, ami komoly egészségügyi károkat okozhat, ugyanakkor a hatóság hozzátette: a benzollal való napi érintkezés egyebek mellett leukémiát okozhat, írta meg a Bloomberg. Ezért a gyártók óvatosságból akkor is visszahívják a termékeket, ha akár csak egészen csekély mennyiségű benzolt mutatnak ki a vizsgálatok.

Az ilyen kozmetikai termékeknél azért fordulhat elő viszonylag gyakran benzolszennyezés, mert a hajtógáz propánját és butánját a kőolaj-finomítás során nyerik ki, az ilyen termékeknél pedig ismert probléma a benzol előfordulása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNövelhetik a rák kockázatát egyes édesítőszerek, de fontosak az apró betűs részekA veszélyesség függ a dózistól, a kockázat mértéke pedig nem kiemelkedően jelentős, de ettől még fontosak a nagy mintás kutatás eredményei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy magyar régióban haltak meg a legtöbben rák miatt az EU-n belülNépességarányosan Közép-Dunántúlon volt az egész EU-ban 2016-ban a legtöbb rákos haláleset. Észak-Magyarország a 65 év alattiak rákos halálozásában vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúszezer magyar életét menthetné meg egyetlen szűrőprogram átalakításaMagyarországon halnak meg a legtöbben vastagbélrákban az EU-n belül, ezért nagyon fontos lenne, hogy a jelenleginél sokkal több embert szűrjenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat egészség rák szépségipar visszahívás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.