Hírlevél feliratkozás
Csanádi Marcell
2021. március 16. 17:02 Élet

Húszezer magyar életét menthetné meg egyetlen szűrőprogram átalakítása

A vastagbélrák magas halálozási aránnyal járó, korai szakaszban kevés tünetet mutató ráktípus. Végzetes következményeinek elkerülésében a szűrésnek kiemelt jelentősége van. Sajnos a betegség miatt az Európai Unió 27 tagállamából Magyarországon haltak meg a legtöbben 2017-ben. Leginkább az 50 éven felülieket fenyegető betegségről van szó, ez a korosztály pedig a magyar társadalom egyre nagyobb részét képezi, így az érintettek száma beavatkozás nélkül csak nőne.

A szűrővizsgálatok általános célja a betegség vagy a fokozott kockázat korai felismerése, majd a kockázat csökkentése és a betegség korai kezelése. Az Európai Bizottság ajánlása alapján a rosszindulatú daganatok közül három esetén javasolt népegészségügyi célú, szervezett szűrési programot biztosítani a lakosság számára. Ezek a méhnyak-, emlő-, valamint a vastag- és végbélszűrés. Ezekben az esetekben ugyanis megfelelő minőségű és mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a szűrésre használt módszer hatásos, csökkenthető a daganat miatt bekövetkező halálozás mértéke, és a szűrési program költséghatékony módon működtethető.

Magyarországon a jelenlegi vastagbél-szűrőprogram 2018 decemberében kezdődött. Kulcsszereplői azok a háziorvosok, akik önkéntesen csatlakozhattak a programhoz. Feladatuk, hogy az 50 és 70 év közötti pácienseiket bevonják a szűrési programba, amely fájdalommentes székletvizsgálatot jelent. Az ehhez szükséges tesztet a háziorvosok adják át, és abban az esetben, ha a vizsgálat eredménye a székletben elváltozásra utaló jelet mutat, a háziorvosok továbbítják a pácienseket az eredmény hátterének kivizsgálására. A szűrőprogram mindenkinek szól 50 és 70 éves kor között, de jelenleg a tesztre való meghívást csupán az ilyen korúak közel fele kapja meg, a meghívottaknak pedig csak 40 százaléka él a lehetőséggel. Emiatt ebben a formában a szűrőprogram a 2050-ig bekövetkező vastagbélrák miatti halálozások számát mindössze nagyjából 6,2 százalékkal tudná csökkenteni.

Az Európai Unió Horizon 2020 kutatási keretprogramja által támogatott EU-TOPIA nevű kutatási projektben angol, észt, finn, holland, magyar, olasz és szlovén szakemberek vizsgálták, hogyan lehet az európai országok daganatos betegség szűrési programjait eredményesebbé és költséghatékonyabbá tenni. A magyarországi vastagbélrákszűrési program hatékonyságának javítására a kutatói együttműködésből előremutató javaslatok születtek. A kutatási projektnek ebben a részében a magyarországi Syreon Kutató Intézet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a Rotterdami Erasmus Egyetem működött aktívan közre. Az eltérő hátterű kutatók a felmerülő szempontokat széles körben tudták mérlegelni, érintve a betegek, az egészségügyi szolgáltató és közvetve a társadalom egészének érdekeit is.

A kutatás közgazdasági számításokkal vizsgálta a program egyes lehetséges változtatásainak költségeit és hasznait. Ennek módszere egy olyan mikroszimulációs közgazdasági modell volt, amely kifejezetten a vastagbélszűrés különböző tényezőinek jelenlegi hatékonyságát és esetleges fejlesztéseit elemezte statisztikai módszerekkel.

Ezen túl a kutatás feltérképezte a jelenlegi program sikerességének akadályait is. Ezek között elsősorban említendő, hogy a szűrésben résztvevő háziorvosok száma alacsony, aminek feltételezett okai a hazai szakemberek túlterheltsége, magas átlagéletkoruk, és a szűrés hátterét a háziorvosi oldalról biztosító informatikai rendszer használatának nehézségei. Az utóbbi fejlesztése valamennyit lendíthet a program hatékonyságán, mert segítheti a háziorvosok nagyobb arányú önkéntes részvételét. Ez a javulás azonban közel sem olyan mértékű, mint a kutatásban modellezett átfogó fejlesztés, melynek keretében

a tesztek szétosztásának feladatát a túlterhelt háziorvosokról a gyógyszertárakra helyeznék át.

Az eredmények szerint a fejlesztés javítaná a szűrés hatékonyságát, mivel megteremtené az esélyt arra, hogy mindenki meghívást kapjon a tesztelésre, akit életkora miatt jelentősebb mértékben fenyeget a vastagbélrák. A teszthez való hozzáférés javítása nagyobb számú lehetséges érintett részvételét is biztosítaná, ami lehetővé tenné számos vastagbélrákos megbetegedés korai stádiumú vagy a rákot megelőző állapotban történő felfedezését.

Annak érdekében, hogy a gyógyszertárak bevonása biztosítani tudja a jobb hozzáférést a szűrési tesztekhez, célszerű lenne egyeztetni a gyógyszerészek szakmai érdekvédelmi szervezeteivel, és megegyezésre jutni abban, hogy minden patika csatlakozzon a programhoz. Szükséges megfelelő ösztönzési rendszert is kialakítani. Ennek eszköze lehet egy egyszeri, receptdíj-jellegű finanszírozás, ahol minden egyes célcsoportba tartozó személynek átadott szűrési teszt után a gyógyszertárak egy egyszeri díjazásban részesülnének.

Természetesen rendkívül fontos a meghívott korosztály hajlandósága arra, hogy elvégezze a tesztet.

A szűrés a kutatás által vizsgált időszakban közel húszezerrel több életet menthet meg,

ha a meghívottak 70 százaléka hajlandó a tesztet átvenni, ezen belül pedig a résztvevők 95 százaléka el is végzi a tesztet, vagyis laborvizsgálatra kerül sor az erre használandó mintán. Mivel a reform önmagában nem feltétlenül idézné elő a meghívottak között a nagyobb arányú részvételt a tesztelésben, a részvételi hajlandóság növelésében a háziorvosoknak továbbra is kulcsszerepe lenne. És természetesen abban is, hogy ha egy teszt elváltozást jelez, a beteget háziorvosa továbbítsa vastagbélvizsgálatra. A teszt kiosztásával és elvégzésével kapcsolatos, sokkal nagyobb terhet jelentő adminisztratív és szervezési teendők viszont lekerülnének a háziorvosok válláról.

A szűrőprogram hangsúlyának áthelyezése a háziorvosokról a gyógyszertárakra tehát minden szempontból előnyös lenne. A változtatások – a becslések alapján elfogadható mértékű többletköltségekkel – biztosítanák a vastagbélrák nagyobb arányú korai felfedezését, ami jelentősen csökkenthetné a betegség miatt bekövetkező halálozások számát.

(A szerző a Syreon Kutató Intézet egészségügyi közgazdásza, a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság elnökségi tagja. A cikk elkészítésében közreműködött Baló Sára és Vokó Zoltán.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy magyar régióban haltak meg a legtöbben rák miatt az EU-n belülNépességarányosan Közép-Dunántúlon volt az egész EU-ban 2016-ban a legtöbb rákos haláleset. Észak-Magyarország a 65 év alattiak rákos halálozásában vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBulgáriában és Romániában is sokkal kisebb arányban halnak meg az emberek rákban, mint MagyarországonAz unióban messze nálunk a legrosszabb ez a mutató. Ciprus, Finnország és Málta vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Az ember fél, mégis megy előre” – így dolgozik egy onkológus a járványbanA konzultációra bejáró rákos betegek fele eltűnt a járvány miatt, és biztos, hogy az új betegek egy része nem jut el időben az orvoshoz - mondja Szántó István onkológus.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet rák rákbetegek szűrés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.