Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. október 15. 17:33 Élet, Vállalat

Négy-nyolc órás áramszünetekkel jár, hogy meg akarjuk előzni az áramszüneteket

Az energiapiacon tomboló káosz miatt ezen a télen Európa villamosenergia-rendszerei valószínűleg minden eddiginél nagyobb próbatétel elé lesznek állítva, erre pedig minden ország igyekszik a maga módján felkészülni.

Az általános fogyasztáscsökkentő lépések – mint például a díszkivilágítás lekapcsolása, a klímák teljesítményének korlátozása – már a nyári hónapokban megjelentek. Emellett például Finnországban már egy ideje terveznek az úgynevezett gördülő áramszünet bevezetésének lehetőségével, amikor az áramszolgáltató tudatosan, előre meghatározott módon, különböző időpontokban kikapcsolja az áramot az ország egyes régióban, hogy a rendszer ne terhelődjön túl.

Az Európai Bizottság válságkezelési divíziójáért felelő Janez Lenarčič két lehetséges forgatókönyvvel számol. Az egyik, amelynek során csak néhány tagország érintett az áramkimaradásban, ebben az esetben az EU többi tagországa ki tudja segíteni őket. A másik, hogy egyszerre lép fel kimaradás a tagországok többségében, ebben az esetben nem tudnak egymásnak áramot küldeni, és azt egy stratégiai tartalékból kell majd felszabadítani.

Ebben csak az az érdekes, hogy ilyen stratégiai tartalék - eltérően például a gáztól - nincs.

„Ami rendelkezésre áll, az egy úgynevezett black start szolgáltatás, ami arra szolgál, hogy ha teljesen leáll egy nagyobb rész a villamosenergia-rendszerben, akkor legyen olyan erőmű, amely úgy is el tud indulni, hogy egyáltalán nincs áram. Tudomásom szerint minden országban vannak ilyen típusú erőművek” – mondta a G7 kérdésére Mezősi András, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) főmunkatársa.

A hideg időben megnövekszik a lakosság energiaigénye, a Bloomberg számításai szerint például Franciaország esetében, ha a hőmérséklet egy Celsius-fokkal csökken, az a lakosság részéről plusz 2400 megawattos extra igényként jelentkezik – ez az ország 56 atomreaktorából két egység teljes kapacitása.

Ebben a kontextusban volt különösen érdekes, hogy az E.ON szeptember 30-án, szokatlannak ható időpontban, péntek este kezdte tömegesen értesíteni arról a lakosságot, hogy gyakoribb áramszünetekre kell készülni. A hazai villamosenergia-hálózat állapotáról ritkán hallani, és általában akkor sem jókat – nemrég például a BBC is forgatott Magyarországon annak kapcsán, hogy az itt fészkelő gólyák tömegével pusztulnak a rosszul szigetelt villanyoszlopok miatt.

Elküldtük kérdéseinket az E.ON-nak az itthon várható helyzetről, és a cég válasza szerint a megnövekedett fogyasztói igények zavartalan kiszolgálása érdekében van szükség a munkákra. A rendszeres karbantartási feladatokon túl új bekapcsolásokat, teljesítménybővítési igényekhez kapcsolódó fejlesztéseket, illetve hálózatfelújítási, korszerűsítési munkákat végeznek el. Ez lehet oszlop- vagy kábelcsere, transzformátorállomás építése, bővítése vagy karbantartása, és az áramkimaradások ezekkel a bővítési munkálatokkal függnek majd össze.

A bővítésre egyébként azért is szükség van, mert az energiapiaci bizonytalanság egyre többeket terel a megújuló energiaforrások használata felé, így egyre nagyobb az igény a napelemes rendszerek iránt. A szolgáltató válaszában erre is kitért, indoklásuk szerint a fejlesztéseik jelentős része kifejezetten ezt a célt szolgálja.

Ennek aktualitást ad, hogy kormány pont az áramhálózat állapotával indokolta azt a csütörtökön derült égből érkezett bejelentést, hogy azok a lakossági ügyfelek, akik még az engedélyezési eljárást sem indították el, nem táplálhatnak a hálózatba áramot a napelemeikkel. Ahogy tegnapi cikkünkben részletesen bemutattuk, ezzel soha meg nem térülő befektetéssé tette a kormány a háztartási napelemeket.

Tervezett és éppen történő szolgáltatáskimaradások Budapesten október 10-26. között. Forrás: E.ON

Az áramszünetek hossza az E.ON szerint leginkább az elvégzendő munka időtartamától függ, de jellemzően 4-8 órásak, melyeket hétköznapokon munkaidőben végeznek majd.

Azt írták, hogy 15 nappal a munkálatok megkezdése előtt levélben értesítik a fogyasztókat, és aki kéri, azt külön e-mailben is. Aki pedig áramszünettel kapcsolatos térképeket szeretne nézegetni, itt tudja ezt megtenni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magasabb rezsi elleni védelem helyett meg nem térülő befektetéssé válik a háztartási napelemLegalábbis azok számára, akik még az engedélyezési eljárást sem indították el. A kormány valószínűleg éppen tönkre tesz egy egész iparágat, szinte egyik pillanatról a másikra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körülFeltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKonkrét magyar példákkal mutatták be, hogyan térül meg 3-4 év alatt egy hőszivattyúRá kell szánni pár millió forintot, de jelentősen csökkenteni lehet a fűtési költséget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat áram áramellátás áramhiány áramkimaradás áramszolgáltató áramszünet napelem villamosenergia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.