Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. október 15. 17:33 Élet, Vállalat

Négy-nyolc órás áramszünetekkel jár, hogy meg akarjuk előzni az áramszüneteket

Az energiapiacon tomboló káosz miatt ezen a télen Európa villamosenergia-rendszerei valószínűleg minden eddiginél nagyobb próbatétel elé lesznek állítva, erre pedig minden ország igyekszik a maga módján felkészülni.

Az általános fogyasztáscsökkentő lépések – mint például a díszkivilágítás lekapcsolása, a klímák teljesítményének korlátozása – már a nyári hónapokban megjelentek. Emellett például Finnországban már egy ideje terveznek az úgynevezett gördülő áramszünet bevezetésének lehetőségével, amikor az áramszolgáltató tudatosan, előre meghatározott módon, különböző időpontokban kikapcsolja az áramot az ország egyes régióban, hogy a rendszer ne terhelődjön túl.

Az Európai Bizottság válságkezelési divíziójáért felelő Janez Lenarčič két lehetséges forgatókönyvvel számol. Az egyik, amelynek során csak néhány tagország érintett az áramkimaradásban, ebben az esetben az EU többi tagországa ki tudja segíteni őket. A másik, hogy egyszerre lép fel kimaradás a tagországok többségében, ebben az esetben nem tudnak egymásnak áramot küldeni, és azt egy stratégiai tartalékból kell majd felszabadítani.

Ebben csak az az érdekes, hogy ilyen stratégiai tartalék - eltérően például a gáztól - nincs.

„Ami rendelkezésre áll, az egy úgynevezett black start szolgáltatás, ami arra szolgál, hogy ha teljesen leáll egy nagyobb rész a villamosenergia-rendszerben, akkor legyen olyan erőmű, amely úgy is el tud indulni, hogy egyáltalán nincs áram. Tudomásom szerint minden országban vannak ilyen típusú erőművek” – mondta a G7 kérdésére Mezősi András, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) főmunkatársa.

A hideg időben megnövekszik a lakosság energiaigénye, a Bloomberg számításai szerint például Franciaország esetében, ha a hőmérséklet egy Celsius-fokkal csökken, az a lakosság részéről plusz 2400 megawattos extra igényként jelentkezik – ez az ország 56 atomreaktorából két egység teljes kapacitása.

Ebben a kontextusban volt különösen érdekes, hogy az E.ON szeptember 30-án, szokatlannak ható időpontban, péntek este kezdte tömegesen értesíteni arról a lakosságot, hogy gyakoribb áramszünetekre kell készülni. A hazai villamosenergia-hálózat állapotáról ritkán hallani, és általában akkor sem jókat – nemrég például a BBC is forgatott Magyarországon annak kapcsán, hogy az itt fészkelő gólyák tömegével pusztulnak a rosszul szigetelt villanyoszlopok miatt.

Elküldtük kérdéseinket az E.ON-nak az itthon várható helyzetről, és a cég válasza szerint a megnövekedett fogyasztói igények zavartalan kiszolgálása érdekében van szükség a munkákra. A rendszeres karbantartási feladatokon túl új bekapcsolásokat, teljesítménybővítési igényekhez kapcsolódó fejlesztéseket, illetve hálózatfelújítási, korszerűsítési munkákat végeznek el. Ez lehet oszlop- vagy kábelcsere, transzformátorállomás építése, bővítése vagy karbantartása, és az áramkimaradások ezekkel a bővítési munkálatokkal függnek majd össze.

A bővítésre egyébként azért is szükség van, mert az energiapiaci bizonytalanság egyre többeket terel a megújuló energiaforrások használata felé, így egyre nagyobb az igény a napelemes rendszerek iránt. A szolgáltató válaszában erre is kitért, indoklásuk szerint a fejlesztéseik jelentős része kifejezetten ezt a célt szolgálja.

Ennek aktualitást ad, hogy kormány pont az áramhálózat állapotával indokolta azt a csütörtökön derült égből érkezett bejelentést, hogy azok a lakossági ügyfelek, akik még az engedélyezési eljárást sem indították el, nem táplálhatnak a hálózatba áramot a napelemeikkel. Ahogy tegnapi cikkünkben részletesen bemutattuk, ezzel soha meg nem térülő befektetéssé tette a kormány a háztartási napelemeket.

Tervezett és éppen történő szolgáltatáskimaradások Budapesten október 10-26. között. Forrás: E.ON

Az áramszünetek hossza az E.ON szerint leginkább az elvégzendő munka időtartamától függ, de jellemzően 4-8 órásak, melyeket hétköznapokon munkaidőben végeznek majd.

Azt írták, hogy 15 nappal a munkálatok megkezdése előtt levélben értesítik a fogyasztókat, és aki kéri, azt külön e-mailben is. Aki pedig áramszünettel kapcsolatos térképeket szeretne nézegetni, itt tudja ezt megtenni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magasabb rezsi elleni védelem helyett meg nem térülő befektetéssé válik a háztartási napelemLegalábbis azok számára, akik még az engedélyezési eljárást sem indították el. A kormány valószínűleg éppen tönkre tesz egy egész iparágat, szinte egyik pillanatról a másikra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körülFeltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKonkrét magyar példákkal mutatták be, hogyan térül meg 3-4 év alatt egy hőszivattyúRá kell szánni pár millió forintot, de jelentősen csökkenteni lehet a fűtési költséget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat áram áramellátás áramhiány áramkimaradás áramszolgáltató áramszünet napelem villamosenergia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Elek Péter
2023. november 29. 16:37 Pénz

Túl sok a kockázat, de valahogy senki nem akarja ezeket komolyan venni

A rendszerszintű pénzügyi kockázatoktól a túlzottan magas államadósságszinteken át az egyedi vállalati értékeléseken keresztül túl sok minden összejött.