Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. október 15. 17:33 Élet, Vállalat

Négy-nyolc órás áramszünetekkel jár, hogy meg akarjuk előzni az áramszüneteket

Az energiapiacon tomboló káosz miatt ezen a télen Európa villamosenergia-rendszerei valószínűleg minden eddiginél nagyobb próbatétel elé lesznek állítva, erre pedig minden ország igyekszik a maga módján felkészülni.

Az általános fogyasztáscsökkentő lépések – mint például a díszkivilágítás lekapcsolása, a klímák teljesítményének korlátozása – már a nyári hónapokban megjelentek. Emellett például Finnországban már egy ideje terveznek az úgynevezett gördülő áramszünet bevezetésének lehetőségével, amikor az áramszolgáltató tudatosan, előre meghatározott módon, különböző időpontokban kikapcsolja az áramot az ország egyes régióban, hogy a rendszer ne terhelődjön túl.

Az Európai Bizottság válságkezelési divíziójáért felelő Janez Lenarčič két lehetséges forgatókönyvvel számol. Az egyik, amelynek során csak néhány tagország érintett az áramkimaradásban, ebben az esetben az EU többi tagországa ki tudja segíteni őket. A másik, hogy egyszerre lép fel kimaradás a tagországok többségében, ebben az esetben nem tudnak egymásnak áramot küldeni, és azt egy stratégiai tartalékból kell majd felszabadítani.

Ebben csak az az érdekes, hogy ilyen stratégiai tartalék - eltérően például a gáztól - nincs.

„Ami rendelkezésre áll, az egy úgynevezett black start szolgáltatás, ami arra szolgál, hogy ha teljesen leáll egy nagyobb rész a villamosenergia-rendszerben, akkor legyen olyan erőmű, amely úgy is el tud indulni, hogy egyáltalán nincs áram. Tudomásom szerint minden országban vannak ilyen típusú erőművek” – mondta a G7 kérdésére Mezősi András, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) főmunkatársa.

A hideg időben megnövekszik a lakosság energiaigénye, a Bloomberg számításai szerint például Franciaország esetében, ha a hőmérséklet egy Celsius-fokkal csökken, az a lakosság részéről plusz 2400 megawattos extra igényként jelentkezik – ez az ország 56 atomreaktorából két egység teljes kapacitása.

Ebben a kontextusban volt különösen érdekes, hogy az E.ON szeptember 30-án, szokatlannak ható időpontban, péntek este kezdte tömegesen értesíteni arról a lakosságot, hogy gyakoribb áramszünetekre kell készülni. A hazai villamosenergia-hálózat állapotáról ritkán hallani, és általában akkor sem jókat – nemrég például a BBC is forgatott Magyarországon annak kapcsán, hogy az itt fészkelő gólyák tömegével pusztulnak a rosszul szigetelt villanyoszlopok miatt.

Elküldtük kérdéseinket az E.ON-nak az itthon várható helyzetről, és a cég válasza szerint a megnövekedett fogyasztói igények zavartalan kiszolgálása érdekében van szükség a munkákra. A rendszeres karbantartási feladatokon túl új bekapcsolásokat, teljesítménybővítési igényekhez kapcsolódó fejlesztéseket, illetve hálózatfelújítási, korszerűsítési munkákat végeznek el. Ez lehet oszlop- vagy kábelcsere, transzformátorállomás építése, bővítése vagy karbantartása, és az áramkimaradások ezekkel a bővítési munkálatokkal függnek majd össze.

A bővítésre egyébként azért is szükség van, mert az energiapiaci bizonytalanság egyre többeket terel a megújuló energiaforrások használata felé, így egyre nagyobb az igény a napelemes rendszerek iránt. A szolgáltató válaszában erre is kitért, indoklásuk szerint a fejlesztéseik jelentős része kifejezetten ezt a célt szolgálja.

Ennek aktualitást ad, hogy kormány pont az áramhálózat állapotával indokolta azt a csütörtökön derült égből érkezett bejelentést, hogy azok a lakossági ügyfelek, akik még az engedélyezési eljárást sem indították el, nem táplálhatnak a hálózatba áramot a napelemeikkel. Ahogy tegnapi cikkünkben részletesen bemutattuk, ezzel soha meg nem térülő befektetéssé tette a kormány a háztartási napelemeket.

Tervezett és éppen történő szolgáltatáskimaradások Budapesten október 10-26. között. Forrás: E.ON

Az áramszünetek hossza az E.ON szerint leginkább az elvégzendő munka időtartamától függ, de jellemzően 4-8 órásak, melyeket hétköznapokon munkaidőben végeznek majd.

Azt írták, hogy 15 nappal a munkálatok megkezdése előtt levélben értesítik a fogyasztókat, és aki kéri, azt külön e-mailben is. Aki pedig áramszünettel kapcsolatos térképeket szeretne nézegetni, itt tudja ezt megtenni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magasabb rezsi elleni védelem helyett meg nem térülő befektetéssé válik a háztartási napelemLegalábbis azok számára, akik még az engedélyezési eljárást sem indították el. A kormány valószínűleg éppen tönkre tesz egy egész iparágat, szinte egyik pillanatról a másikra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körülFeltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKonkrét magyar példákkal mutatták be, hogyan térül meg 3-4 év alatt egy hőszivattyúRá kell szánni pár millió forintot, de jelentősen csökkenteni lehet a fűtési költséget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat áram áramellátás áramhiány áramkimaradás áramszolgáltató áramszünet napelem villamosenergia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.