Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. szeptember 3. 06:48 Élet

Olyan masszív pusztítást okoztak a gólyák között a magyar villanyoszlopok, hogy még a BBC is eljött forgatni róla

A magyarországi gólyák pusztulásáról jelent meg a napokban egy háromperces videóriport a brit közszolgálati csatorna, a BBC honlapján. A videó szerint környezetvédelemmel foglalkozó civilek több tucat halott fehér gólyát találtak az utóbbi hetekben Magyarország keleti felén. A fokozottan védett madarak halálát áramütés vagy mérgezés okozta.

A videó szerint a villanyoszlopok tíz százaléka szigetelt a környéken, ami miatt évente nagyjából 150 ezer madár pusztul el. „A gólyák, ahogy elrugaszkodnának a póznáról, kitárják a szárnyukat, amely hozzáér a vezetékhez. A lábuk ilyenkor még hozzáér a pózna fém részéhez, és a hatalmas feszültségű elektromos áram átmegy az állat testén” – magyarázta az egyre gyakoribb jelenséget Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság nevű civil szervezet munkatársa.

A BBC a környék áramhálózatát üzemeltető Opus Titász Zrt.-t is megkereste a villanypóznák szigetelésével kapcsolatban. Mészáros Lőrinc érdekeltsége azt közölte, hogy amint tudomást szereztek a problémáról, elkezdtek dolgozni a hálózat biztonságosabbá tételén. Mint írták, a környezetvédelem és a madárvédelem kiemelten fontos a cég számára, és két-három hónapon belül elkészülhetnek a szükséges fejlesztésekkel.


A BBC videója.

A gólyák pusztulásának másik oka a szárazságból következő ivóvíz- és élelemhiány. A riportban olyan felvételek is láthatóak, amelyeken az éhező gólyák szeméttelepeken keresnek táplálékot. A tavak kiszáradása miatt az elpusztult madarak és halak lebomló testéből rengeteg baktérium toxikus anyagokat bocsát ki, Kiss szerint a gólyák ezen idegmérgek hatására fokozatosan lebénulnak.

Nyáron a magyar sajtóban is több helyen megjelentek áramütésről és a szárazságból következő éhezésről és legyengülésről szóló hírek is. Nemcsak Kelet-Magyarországon, hanem például Vas megyében is bizonyíthatóan több gólya halt meg hasonló okok miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gólya környezetvédelem Magyarország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.