Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 28. 09:27 Vállalat

Rovarfehérje-jövő: milliárdokat fektetnek egy katonalégylárvákat tenyésztő cégbe

Az egyik legnagyobb japán kereskedelmi vállalatcsoport, a Sumitomo, az ING zöld befektetési alapja és egy ausztrál alap, a Mandala Capital 20 millió dollárt, azaz mintegy 8,5 milliárd forintnak megfelelő összeget fektetett egy szingapúri székhelyű – 2015-ben alapított, azóta dinamikusan növekvő, mostanra 150 főt alkalmazó – cégbe, amelyik katonalégylárvákból állít elő rovarfehérje-takarmányt. A befektetésről a Bloomberg adott hírt.

A rovarlárvából előállított, fehérjében gazdag rovarlisztet és rovarolajat az elmúlt években egyre többször emlegetik a szójából és hallisztből előállított takarmány klímabarát alternatívájaként. Egyes élelmiszeripari szakértők szerint a rovarfehérjék emberi fogyasztásának is rengeteg hasznos következménye lenne, és bár a bolygónak megkönnyebbülést hozna, ha az európai és amerikai húsfogyasztók legalább részben rovarfehérjére cserélnék a húst, egyelőre ez a jelek szerint kulturális-társadalmi akadályokba ütközik- noha az ételek megítélése változhat idővel és megfelelő marketinggel.

Szintén a katonalégy lárvájából állít elő üzemi körülmények között takarmányozási célra fehérjét a Csongrád-Csanád megyei Forráskúton a Grinsect nevű magyar cég. A Grinsect a Forbes cikke szerint 2019-ben lépett tovább a garázsprojekt-szintről, 2020-ban a környezettudatos befektetésekkel foglalkozó Impact Ventures pedig 570 millió forintot pumpált a cégbe. A befektetéssel a cég célja az volt, hogy egy napi 6 tonnás élőlárva-kapacitású, automatizált feketekatonalégy-tenyésztő és -feldolgozó üzem épüljön. Ezzel a Grinsect a régió meghatározó rovaripari vállalkozása lehet.

Az Impact Ventures Kokázati Tőkealap-kezelőről korábban azt írtuk, hogy érdekes kakukktojás a NER-válogatott magántőkealapok között: két alapja feltehetően a Portus Buda Grouphoz köthető, akik a piarista rend vagyonkezelését végzik. Ők már a Jeremie-alapokban is részt vettek, így rendszeren megtalálják a NER legdörzsoltebb figurái által felkarolt lehetőségeket. 

A cégadatok szerint a Grinsectben 5-9 fő dolgozik, 2021-es nettó árbevétele 8,2 millió forint volt, adózott eredménye nem érte el a 2 millió forintot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Mészáros-féle alapokat gazdagítja a magyar cégek profitjának 6 százalékaA magyar gazdaság tekintélyes szelete került a túlnyomórészt NER-es magántőkealapokhoz. A nyereség döntő része Mészáros Lőrinc közelében köt ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa elég jó marketinget csinálnak a rovaroknak, akkor nagy étvággyal fogjuk enni őketLe lehet győzni az undort, mert nem a természettől való. Kellene is formálni rajta, hogy ne pocsékoljunk el ennyi élelmiszert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRovarolajjal etetett csirkék húsát kezdi árulni az Auchan FranciaországbanA vásárlók többsége nem ellenzi, környezetvédelmi szempontból pedig jobb ez a megoldás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat mezőgazdaság rovarolaj Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.