Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 28. 09:27 Vállalat

Rovarfehérje-jövő: milliárdokat fektetnek egy katonalégylárvákat tenyésztő cégbe

Az egyik legnagyobb japán kereskedelmi vállalatcsoport, a Sumitomo, az ING zöld befektetési alapja és egy ausztrál alap, a Mandala Capital 20 millió dollárt, azaz mintegy 8,5 milliárd forintnak megfelelő összeget fektetett egy szingapúri székhelyű – 2015-ben alapított, azóta dinamikusan növekvő, mostanra 150 főt alkalmazó – cégbe, amelyik katonalégylárvákból állít elő rovarfehérje-takarmányt. A befektetésről a Bloomberg adott hírt.

A rovarlárvából előállított, fehérjében gazdag rovarlisztet és rovarolajat az elmúlt években egyre többször emlegetik a szójából és hallisztből előállított takarmány klímabarát alternatívájaként. Egyes élelmiszeripari szakértők szerint a rovarfehérjék emberi fogyasztásának is rengeteg hasznos következménye lenne, és bár a bolygónak megkönnyebbülést hozna, ha az európai és amerikai húsfogyasztók legalább részben rovarfehérjére cserélnék a húst, egyelőre ez a jelek szerint kulturális-társadalmi akadályokba ütközik- noha az ételek megítélése változhat idővel és megfelelő marketinggel.

Szintén a katonalégy lárvájából állít elő üzemi körülmények között takarmányozási célra fehérjét a Csongrád-Csanád megyei Forráskúton a Grinsect nevű magyar cég. A Grinsect a Forbes cikke szerint 2019-ben lépett tovább a garázsprojekt-szintről, 2020-ban a környezettudatos befektetésekkel foglalkozó Impact Ventures pedig 570 millió forintot pumpált a cégbe. A befektetéssel a cég célja az volt, hogy egy napi 6 tonnás élőlárva-kapacitású, automatizált feketekatonalégy-tenyésztő és -feldolgozó üzem épüljön. Ezzel a Grinsect a régió meghatározó rovaripari vállalkozása lehet.

Az Impact Ventures Kokázati Tőkealap-kezelőről korábban azt írtuk, hogy érdekes kakukktojás a NER-válogatott magántőkealapok között: két alapja feltehetően a Portus Buda Grouphoz köthető, akik a piarista rend vagyonkezelését végzik. Ők már a Jeremie-alapokban is részt vettek, így rendszeren megtalálják a NER legdörzsoltebb figurái által felkarolt lehetőségeket. 

A cégadatok szerint a Grinsectben 5-9 fő dolgozik, 2021-es nettó árbevétele 8,2 millió forint volt, adózott eredménye nem érte el a 2 millió forintot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Mészáros-féle alapokat gazdagítja a magyar cégek profitjának 6 százalékaA magyar gazdaság tekintélyes szelete került a túlnyomórészt NER-es magántőkealapokhoz. A nyereség döntő része Mészáros Lőrinc közelében köt ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa elég jó marketinget csinálnak a rovaroknak, akkor nagy étvággyal fogjuk enni őketLe lehet győzni az undort, mert nem a természettől való. Kellene is formálni rajta, hogy ne pocsékoljunk el ennyi élelmiszert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRovarolajjal etetett csirkék húsát kezdi árulni az Auchan FranciaországbanA vásárlók többsége nem ellenzi, környezetvédelmi szempontból pedig jobb ez a megoldás.

Vállalat mezőgazdaság rovarolaj Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2022. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Jelentősen drágulhatnak a magyar szállodák, kérdés, mi lesz a vendégekkel

Nagyon durva költségnövekedéssel szembesültek a szállodák. Sokan bezárnak, így szűkül a kínálat, ami a többieknek teret nyithat az áremelésre. Kérdés, meddig lesz, aki kifizesse.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Fontos

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.