Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 28. 09:27 Vállalat

Rovarfehérje-jövő: milliárdokat fektetnek egy katonalégylárvákat tenyésztő cégbe

Az egyik legnagyobb japán kereskedelmi vállalatcsoport, a Sumitomo, az ING zöld befektetési alapja és egy ausztrál alap, a Mandala Capital 20 millió dollárt, azaz mintegy 8,5 milliárd forintnak megfelelő összeget fektetett egy szingapúri székhelyű – 2015-ben alapított, azóta dinamikusan növekvő, mostanra 150 főt alkalmazó – cégbe, amelyik katonalégylárvákból állít elő rovarfehérje-takarmányt. A befektetésről a Bloomberg adott hírt.

A rovarlárvából előállított, fehérjében gazdag rovarlisztet és rovarolajat az elmúlt években egyre többször emlegetik a szójából és hallisztből előállított takarmány klímabarát alternatívájaként. Egyes élelmiszeripari szakértők szerint a rovarfehérjék emberi fogyasztásának is rengeteg hasznos következménye lenne, és bár a bolygónak megkönnyebbülést hozna, ha az európai és amerikai húsfogyasztók legalább részben rovarfehérjére cserélnék a húst, egyelőre ez a jelek szerint kulturális-társadalmi akadályokba ütközik- noha az ételek megítélése változhat idővel és megfelelő marketinggel.

Szintén a katonalégy lárvájából állít elő üzemi körülmények között takarmányozási célra fehérjét a Csongrád-Csanád megyei Forráskúton a Grinsect nevű magyar cég. A Grinsect a Forbes cikke szerint 2019-ben lépett tovább a garázsprojekt-szintről, 2020-ban a környezettudatos befektetésekkel foglalkozó Impact Ventures pedig 570 millió forintot pumpált a cégbe. A befektetéssel a cég célja az volt, hogy egy napi 6 tonnás élőlárva-kapacitású, automatizált feketekatonalégy-tenyésztő és -feldolgozó üzem épüljön. Ezzel a Grinsect a régió meghatározó rovaripari vállalkozása lehet.

Az Impact Ventures Kokázati Tőkealap-kezelőről korábban azt írtuk, hogy érdekes kakukktojás a NER-válogatott magántőkealapok között: két alapja feltehetően a Portus Buda Grouphoz köthető, akik a piarista rend vagyonkezelését végzik. Ők már a Jeremie-alapokban is részt vettek, így rendszeren megtalálják a NER legdörzsoltebb figurái által felkarolt lehetőségeket. 

A cégadatok szerint a Grinsectben 5-9 fő dolgozik, 2021-es nettó árbevétele 8,2 millió forint volt, adózott eredménye nem érte el a 2 millió forintot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Mészáros-féle alapokat gazdagítja a magyar cégek profitjának 6 százalékaA magyar gazdaság tekintélyes szelete került a túlnyomórészt NER-es magántőkealapokhoz. A nyereség döntő része Mészáros Lőrinc közelében köt ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa elég jó marketinget csinálnak a rovaroknak, akkor nagy étvággyal fogjuk enni őketLe lehet győzni az undort, mert nem a természettől való. Kellene is formálni rajta, hogy ne pocsékoljunk el ennyi élelmiszert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRovarolajjal etetett csirkék húsát kezdi árulni az Auchan FranciaországbanA vásárlók többsége nem ellenzi, környezetvédelmi szempontból pedig jobb ez a megoldás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat mezőgazdaság rovarolaj Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Pletser Tamás
2023. június 2. 17:01 Vállalat, Világ

Nem egyértelműen jó hír Magyarországnak a gázár összeomlása, mi lesz a legfontosabb vezetékünkkel?

Újra szerződés szerint jön az orosz gáz Európába, de az árcsökkenéshez hozzájárult az európai ipar recessziója is.

Jandó Zoltán
2023. június 2. 14:19 Vállalat

Jobban látni, miből urizál Matolcsy György fia, miközben százmilliókat bukott a cége

Több mint húszmilliárdnyi vagyon és ugyanennyi hitel jelent meg a jegybankelnök fiának cégében 2022-ben, egy érdekes ügylet végeredményeként.

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Fontos

Fabók Bálint
2023. június 3. 17:33 Világ

„15-szörös áron adták a benzint, de meg kellett vennem, mert az életemről van szó” – menekülés a szudáni polgárháborúból

Aki nem menekült el, lényegében hat hete be van zárkózva Szudán fővárosában, az akár 40 fokos melegben azonban rendszeresen előfordul, hogy nincs áram és víz.

Kolozsi Ádám
2023. június 3. 13:15 Közélet, Világ

Orbán a jobboldali internacionálé áttörését várja a spanyol radikálisoktól

A magyar kormányfő a spanyol radikálisoktól várja az európai jobboldali fordulatot, a centristák ellenben Spanyolország „melonizációjától” tartanak a Vox előretörése miatt.

Bucsky Péter
2023. június 3. 04:34 Podcast

Sok ezer milliárdos bevételhez jut a legnagyobb magyar cég a monopolizált hulladékpiacon

A koncessziós eljárás lezárása után módosított szabályokkal az addig veszteségesnek látszó üzletet valószínűleg aranybányává tette a kormány a Molnak.