Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 9. 16:43 Vállalat

Új módszerrel jósolják meg, hogy mennyi eső fog esni

Az augusztus 20-i tűzijáték időjárásának előrejelzésében ugyan nem vették volna hasznát a meteorológusok, a gazdálkodók számára viszont hasznos lehet egy új hosszú távú előrejelzési módszer a csapadék várható mennyiségével kapcsolatban.

Egy bostoni startup legalábbis azt ígéri, hogy az óceánok, tengerek felszíni sótartalma alapján képes előre jelezni, hogy mennyi eső várható egyes fontos gabonatermelő területeken. A Bloomberg cikke szerint a Salient Predictionsnél valószínűleg nem is csak a levegőbe beszélnek, mert ügyfeleik között megtalálható például a világ egyik legnagyobb agrár-vegyipari vállalata, a német BASF.

Az eljárás azon alapul, hogy ha sok víz párolog el a tengerek egy behatárolt részének felszínéről, akkor az sósabbá válik, a légkörbe kerülő víz pedig később lehullik, részben a szóban forgó termőterületekre. Ha például az Atlanti-óceán vize az észak-amerikai partok előtt alacsony sótartalmú, akkor az azt jelenti, hogy kevés víz párolgott el, így Iowa és a környező államok gazdálkodói aszályra számíthatnak. De ha ezt előre tudják, akkor legalább a szárazságot jobban tűrő növényeket vethetnek el, illetve azonos fajon belül ilyen tulajdonságot biztosító vetőmagot használhatnak.

De ugyanez igaz például Kínában a Jangce völgyére is, csak abban az esetben a Dél-kínai tenger sótartalmát kell figyelni. Ott most egyébként – ahogy szinte az egész országban – a rendkívüli szárazság okoz gondot.

A Salient Predictions idén 5,4 millió dollár tőkét vont be, és csütörtökön arról számolt be, hogy egy új szolgáltatáscsomagot kínál a nagyobb agrárvállalatok számára, és ennek része az említett módszerre alapozott előrejelzés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a tűzijáték-döntés előtt kirúgással fenyegették a meteorológusokatHiába végzett soron kívüli mérést az OMSZ, az operatív törzs nem várta meg, hogy annak eredményét fel lehessen használni a döntésnél. A nyomás már előtte is hatalmas volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre bizonytalanabb a magyar alma sorsa, az idei termés évtizedes távlatban is a legrosszabbA szárazság mellett a korosodó állomány és a fejlesztések hiánya is gondot okoz a legfontosabb magyar gyümölcs termesztésében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat aszály eső időjárás időjárás-jelentés mezőgazdaság növénytermesztés startup szárazság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.