Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 9. 16:43 Vállalat

Új módszerrel jósolják meg, hogy mennyi eső fog esni

Az augusztus 20-i tűzijáték időjárásának előrejelzésében ugyan nem vették volna hasznát a meteorológusok, a gazdálkodók számára viszont hasznos lehet egy új hosszú távú előrejelzési módszer a csapadék várható mennyiségével kapcsolatban.

Egy bostoni startup legalábbis azt ígéri, hogy az óceánok, tengerek felszíni sótartalma alapján képes előre jelezni, hogy mennyi eső várható egyes fontos gabonatermelő területeken. A Bloomberg cikke szerint a Salient Predictionsnél valószínűleg nem is csak a levegőbe beszélnek, mert ügyfeleik között megtalálható például a világ egyik legnagyobb agrár-vegyipari vállalata, a német BASF.

Az eljárás azon alapul, hogy ha sok víz párolog el a tengerek egy behatárolt részének felszínéről, akkor az sósabbá válik, a légkörbe kerülő víz pedig később lehullik, részben a szóban forgó termőterületekre. Ha például az Atlanti-óceán vize az észak-amerikai partok előtt alacsony sótartalmú, akkor az azt jelenti, hogy kevés víz párolgott el, így Iowa és a környező államok gazdálkodói aszályra számíthatnak. De ha ezt előre tudják, akkor legalább a szárazságot jobban tűrő növényeket vethetnek el, illetve azonos fajon belül ilyen tulajdonságot biztosító vetőmagot használhatnak.

De ugyanez igaz például Kínában a Jangce völgyére is, csak abban az esetben a Dél-kínai tenger sótartalmát kell figyelni. Ott most egyébként – ahogy szinte az egész országban – a rendkívüli szárazság okoz gondot.

A Salient Predictions idén 5,4 millió dollár tőkét vont be, és csütörtökön arról számolt be, hogy egy új szolgáltatáscsomagot kínál a nagyobb agrárvállalatok számára, és ennek része az említett módszerre alapozott előrejelzés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a tűzijáték-döntés előtt kirúgással fenyegették a meteorológusokatHiába végzett soron kívüli mérést az OMSZ, az operatív törzs nem várta meg, hogy annak eredményét fel lehessen használni a döntésnél. A nyomás már előtte is hatalmas volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre bizonytalanabb a magyar alma sorsa, az idei termés évtizedes távlatban is a legrosszabbA szárazság mellett a korosodó állomány és a fejlesztések hiánya is gondot okoz a legfontosabb magyar gyümölcs termesztésében.

Vállalat aszály eső időjárás időjárás-jelentés mezőgazdaság növénytermesztés startup szárazság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2022. szeptember 23. 12:55 Vállalat

A Volkswagen kivonulhat Kelet-Európából a gázárak miatt

A drága és bizonytalan energiaellátás kedvezőtlen feltételeket teremt a feldolgozóiparnak Európában.

Jandó Zoltán Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 04:34 Vállalat

Lehet, hogy nincs, de legalább olcsó: nem nagyon volt realitása a hatósági ár eltörlésének

A legnehezebb időszakot túlélte az árstop. A Mol nyeresége alacsonyabb, de még mindig magas lehet, a kisebb kutak üzleti helyzete tovább romlik, az áruhiány pedig marad.

Pálos Máté
2022. szeptember 20. 15:54 Vállalat, Világ

A bepörgő infláció és az elhúzódó háború mellett is egyre több a dollármilliomos a világon

Az elmúlt 10 évben a világ dollármilliárdosainak vagyona 90 százalékkal nőtt, vagyonuk a világ összesített GDP-jének közel 12 százalékának megfelelő összeg.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Ne hagyd ki