Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 9. 16:43 Vállalat

Új módszerrel jósolják meg, hogy mennyi eső fog esni

Az augusztus 20-i tűzijáték időjárásának előrejelzésében ugyan nem vették volna hasznát a meteorológusok, a gazdálkodók számára viszont hasznos lehet egy új hosszú távú előrejelzési módszer a csapadék várható mennyiségével kapcsolatban.

Egy bostoni startup legalábbis azt ígéri, hogy az óceánok, tengerek felszíni sótartalma alapján képes előre jelezni, hogy mennyi eső várható egyes fontos gabonatermelő területeken. A Bloomberg cikke szerint a Salient Predictionsnél valószínűleg nem is csak a levegőbe beszélnek, mert ügyfeleik között megtalálható például a világ egyik legnagyobb agrár-vegyipari vállalata, a német BASF.

Az eljárás azon alapul, hogy ha sok víz párolog el a tengerek egy behatárolt részének felszínéről, akkor az sósabbá válik, a légkörbe kerülő víz pedig később lehullik, részben a szóban forgó termőterületekre. Ha például az Atlanti-óceán vize az észak-amerikai partok előtt alacsony sótartalmú, akkor az azt jelenti, hogy kevés víz párolgott el, így Iowa és a környező államok gazdálkodói aszályra számíthatnak. De ha ezt előre tudják, akkor legalább a szárazságot jobban tűrő növényeket vethetnek el, illetve azonos fajon belül ilyen tulajdonságot biztosító vetőmagot használhatnak.

De ugyanez igaz például Kínában a Jangce völgyére is, csak abban az esetben a Dél-kínai tenger sótartalmát kell figyelni. Ott most egyébként – ahogy szinte az egész országban – a rendkívüli szárazság okoz gondot.

A Salient Predictions idén 5,4 millió dollár tőkét vont be, és csütörtökön arról számolt be, hogy egy új szolgáltatáscsomagot kínál a nagyobb agrárvállalatok számára, és ennek része az említett módszerre alapozott előrejelzés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a tűzijáték-döntés előtt kirúgással fenyegették a meteorológusokatHiába végzett soron kívüli mérést az OMSZ, az operatív törzs nem várta meg, hogy annak eredményét fel lehessen használni a döntésnél. A nyomás már előtte is hatalmas volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre bizonytalanabb a magyar alma sorsa, az idei termés évtizedes távlatban is a legrosszabbA szárazság mellett a korosodó állomány és a fejlesztések hiánya is gondot okoz a legfontosabb magyar gyümölcs termesztésében.

Vállalat aszály eső időjárás időjárás-jelentés mezőgazdaság növénytermesztés startup szárazság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2023. február 1. 14:35 Vállalat, Világ

Hamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy része

Egyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Pálos Máté
2023. január 31. 15:12 Vállalat, Világ

Óriási vagyon vált semmivé, a világ egyik legnagyobb gazdasága is beleremeghet a Hindenburg-Adani csatába

A történelem legnagyobb számviteli csalása vagy etikátlan támadás? Nagy a tétje a New York-i elemző iroda és az indiai milliárdos közötti harcnak.

Fontos

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.

Fenntartással a fenntarthatóságról: elég-e emissziókról értekezni és klímavédelemmel foglalkozni?

A legtöbb vállalat a szén-dioxid-csökkentésre összpontosít, de érdemes más fenntarthatósági problémákkal is foglalkozni, mert előbb-utóbb fel fognak merülni.