Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. szeptember 9. 16:43 Vállalat

Új módszerrel jósolják meg, hogy mennyi eső fog esni

Az augusztus 20-i tűzijáték időjárásának előrejelzésében ugyan nem vették volna hasznát a meteorológusok, a gazdálkodók számára viszont hasznos lehet egy új hosszú távú előrejelzési módszer a csapadék várható mennyiségével kapcsolatban.

Egy bostoni startup legalábbis azt ígéri, hogy az óceánok, tengerek felszíni sótartalma alapján képes előre jelezni, hogy mennyi eső várható egyes fontos gabonatermelő területeken. A Bloomberg cikke szerint a Salient Predictionsnél valószínűleg nem is csak a levegőbe beszélnek, mert ügyfeleik között megtalálható például a világ egyik legnagyobb agrár-vegyipari vállalata, a német BASF.

Az eljárás azon alapul, hogy ha sok víz párolog el a tengerek egy behatárolt részének felszínéről, akkor az sósabbá válik, a légkörbe kerülő víz pedig később lehullik, részben a szóban forgó termőterületekre. Ha például az Atlanti-óceán vize az észak-amerikai partok előtt alacsony sótartalmú, akkor az azt jelenti, hogy kevés víz párolgott el, így Iowa és a környező államok gazdálkodói aszályra számíthatnak. De ha ezt előre tudják, akkor legalább a szárazságot jobban tűrő növényeket vethetnek el, illetve azonos fajon belül ilyen tulajdonságot biztosító vetőmagot használhatnak.

De ugyanez igaz például Kínában a Jangce völgyére is, csak abban az esetben a Dél-kínai tenger sótartalmát kell figyelni. Ott most egyébként – ahogy szinte az egész országban – a rendkívüli szárazság okoz gondot.

A Salient Predictions idén 5,4 millió dollár tőkét vont be, és csütörtökön arról számolt be, hogy egy új szolgáltatáscsomagot kínál a nagyobb agrárvállalatok számára, és ennek része az említett módszerre alapozott előrejelzés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a tűzijáték-döntés előtt kirúgással fenyegették a meteorológusokatHiába végzett soron kívüli mérést az OMSZ, az operatív törzs nem várta meg, hogy annak eredményét fel lehessen használni a döntésnél. A nyomás már előtte is hatalmas volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre bizonytalanabb a magyar alma sorsa, az idei termés évtizedes távlatban is a legrosszabbA szárazság mellett a korosodó állomány és a fejlesztések hiánya is gondot okoz a legfontosabb magyar gyümölcs termesztésében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat aszály eső időjárás időjárás-jelentés mezőgazdaság növénytermesztés startup szárazság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Fontos

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Pálos Máté
2024. február 28. 04:34 Közélet

Emberi jogok és eutanázia: hol húzódnak az egyéni önrendelkezés és az állami életvédelem határai?

Akár évtizedekig meghatározhatja a hazai életvégi döntésekről szóló közbeszédet, de az európai jogfejldődésben is mérföldkő lehet a Karsai vs. Magyarország ügyben az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a közeljövőben várható ítélet.