Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 28. 12:06 Vállalat

Van, hogy hiányzó poharak és takarók miatt nem szállnak fel időben a repülők

Szerencsésnek mondhatják magukat, akik ezen a nyáron járattörlés vagy komolyabb késés nélkül megússzák a repülést. A járvány során csökkentett létszámot nem építették vissza kellő ütemben sok légitársaságnál, repülőtéren és földi kiszolgáló cégnél, ami óriási torlódásokhoz vezetett. Ehhez jöttek még hozzá a sztrájkok, például a Lufthansánál és a Ryanairnél.

Ezeknél azonban sokkal banálisabb dolgok is felboríthatják a menetrendet a vezető amerikai légitársaságok tapasztalatai szerint. Mivel ezek tőzsdén jegyzett társaságok, nem tehetik meg, hogy szó nélkül hagyják – az esetenként az Egyesült Államokban is elég súlyos – problémákat.

A pilóták hiánya szinte mindig előkerül, de az American Airlines vezérigazgatója például múlt héten azt mondta, „egyetlen nap sem telik el úgy, hogy ne lenne problémánk a kellő mennyiségű étel, műanyag pohár, takaró és párna biztosításával a járataink számára”. Máskor viszont a repülőgépek megtankolása nem megy zökkenőmentesen.

A fedélzeti ételellátás nehézségeit a United Airlines pénzügyi vezetője is megemlítette, bár szerinte ennek nincs hatása a járatokra. A személyzet biztosításával kapcsolatos problémák azonban továbbra is fennállnak, és nemcsak náluk. A fenti két cég mellett a Delta is korlátozza az idei járatszámot, és egy részük ezt még 2023 elején is kénytelen lesz megtenni, hogy ne csússzon szét teljesen az üzemeltetés – emlékeztet a Bloomberg.

Ez szintén az európai helyzetre hajaz, mások mellett a Lufthansa és a Wizz Air is a menetrendje lazításával, azaz kevesebb járat közlekedtetésével igyekszik úrrá lenni valamelyest a jelenlegi kaotikus helyzeten.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti reptér az ötödik legrosszabb a késések alapján EurópábanMost nagyon nem mindegy, hogy Budapest vagy Bukarest: míg a hazai az egyik legpontatlanabb repülőtér, a román főváros Otopeni reptere a harmadik legpontosabb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzellemjáratok százaival próbálja legyűrni a légi közlekedési káoszt a LufthansaNem bír a nyári turistaszezonnal az európai légi közlekedés, a német légitársaság üres repülők közlekedtetésével próbálja helyrepofozni a menetrendjét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmikor egy vonatjegy duplájáért lehetett hidroplánozni Budapest és a Balaton közöttHiába tört ki repülési láz a Szabadság hídtól induló olcsó repülők miatt a húszas években, csak pár évet élt meg a budapesti hidroplánozás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Delta Airlines járattörlés késés légi közlekedés Lufthansa Ryanair wizz Air Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.