Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. július 3. 17:04 Vállalat

Egy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmából

Ha valakinek szüksége lenne nagyjából 2750 hektoliter, mezőgazdasági eredetű finomszeszből fermentációval előállított ecetre, akkor az Elektronikus Értékesítési Rendszer felületén jelen állás szerint hétmillió forintért beszerezheti. A napokban árverésre bocsátott folyadék az ország egykori legnagyobb ásványvízgyártója, a szebb napokat látott Aquarius-Aqua egyik utolsó vagyontárgya. Az egykor csak ásványvízkirályként emlegetett P. Tamás birodalmából ezen kívül minden bizonnyal már csak egy jacht maradt, az albertirsai gyárban pedig már egy éve Mészáros Lőrinc cége palackozza az ásványvizet.

Áfacsalás, állami felszámolás, Lorenzo

Tavaly ötrészes cikksorozatban mutattuk be, hogyan dőlt be az ország egyik legnagyobb – kétes üzleti ügyletekbe keveredő – ásványvizes cége, miként került ezt követően némi hátszéllel, áron alul Mészáros Lőrinc tulajdonába, és mit kezdhet vele a felcsúti milliárdos.

A sztori lényege röviden annyi, hogy a rendkívül kiélezett piaci versenyben, ahol gyakran fillérek döntöttek arról, mely cég szállíthat ásványvizet a vezető kiskereskedelmi láncoknak, az Aquarius-Aqua nagyon furcsa lépéssel próbálta javítani az eredményességét. A cég egyik évről a másikra jelentősen felpörgette az exportját, de nem ásványvizet vagy üdítőt értékesített külföldön, hanem főleg étolajat és cukrot. Ezek pedig tipikusan azok a termékek, amelyek exportjával ebben az időszakban nagy összegű áfacsalásokat követtek el Magyarországon, kihasználva az uniós államok áfája közötti különbséget, illetve, hogy a tagállamok közötti kereskedelemben az eladónak nem kell felszámítania az áfát.

A furcsa ügyletek a NAV érdekődését is felkeltették,

a vizsgálódásból pedig nyomozás, majd letartóztatás és vádemelés lett.

Az adóhatóság csak a 2012 és 2016 közötti időszakra több mint 3 milliárd forintnyi adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapított meg az ekkor már amúgy is megroggyant cégnél. A társaság ezt már nem tudta kezelni, és csődvédelembe menekült. A csődből hamar felszámolás lett, sőt, a kormány valamiért úgy látta helyesnek, ha stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté nyilvánítja az Aquarius-Aquát, amely így az állami felszámoló cég gyámsága alá került.

A vállalat iránt több piaci érdeklődő is volt, de ezek szinte azonnal kikoptak, amikor feltűnt a színen Mészáros Lőrinc.

Ám ha nem koptak volna ki, az albertirsai gyár akkor is minden bizonnyal az ország leggazdagabb emberéhez kerül. Az államilag felügyelt felszámolás ugyanis bár teljesen jogszerűen zajlott, valahogy mégis úgy alakult, hogy a végére más nem is vehette volna meg az Aquarius-Aqua eszközeit, mint Mészáros Lőrinc. Ráadásul – ahogy bemutattuk – kifejezetten kedvező áron.

Lett egy jacht

Az ügyletben azonban a felcsúti milliárdos cége, az Aqua Lorenzo csak a legfontosabb vagyontárgyakat, lényegében az albertirsai üzemet vitte, a cégben maradtak még eszközök. Ilyen a most meghirdetett 2750 hektó ecet is, amiről azért elég kérdéses, hogy el lehet-e sózni.

Illetve ilyen még a fenti képen látható 34 méteres jacht is, amelyet még az előző tulajdonosok használtak papíron reprezentatív célokra, de forrásaink szerint magánutakra is. A jacht eredetileg nem volt az Aquarius-Aqua tulajdonában, azt a vállalat egy horvát leánycége lízingelte. A közelmúltban azonban tulajdonosváltás történt, és a luxushajó az Aquarius-Aqua tulajdonába került. A jacht egyébként milliárdokat érhet, kilenc évvel ezelőtt legalábbis némi kedvezménnyel még 6,9 millió angol fontért, azaz akkori árfolyamon nagyjából két és fél milliárd forintért árultak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alulHa Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc lerohanhatná az ásványvízpiacot, de valószínűleg nem fogjaMire jó egy olcsón megszerzett ásványvízüzem a rendkívül nyomott magyar piacon? Lehet belőle például üdítőitalgyár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Pepsi gyártása lehet Mészáros Lőrinc nagy dobásaAz ásványvízen alig lehet nyerni, energiaitalban a Hellel kellene versenyezni, így valószínűleg az üdítőital-gyártás felé mozdulhat Mészáros Lőrinc új üzeme.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa a kormány besegít, Mészáros Lőrinc a PET-palackokon is hatalmasat kaszálhatAz egész országban egyedülálló műanyag-feldolgozót szerzett meg Mészáros Lőrinc. A kormányzat épp most dolgozik a piac szabályozásán, amivel nagyon jó helyzetbe hozhatja a milliárdost.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának történeteEgy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Aqua Lorenzo Aquarius-Aqua ásványvíz jacht Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.