Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 20. 12:52 Vállalat

Sikeresen zsarolják az oroszok a kivonulni készülő nyugati cégeket

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német lapnak a leginkább gumiabroncsairól ismert, de több más autóipari eszköz beszállítójaként is működő Continental megerősítette, hogy részben újraindította oroszországi gyártását. A társaság nem sokkal az ukrán háború kitörése után – és természetesen a konfliktus miatt – állította le a helyi gyártását, és szakított meg gyakorlatilag minden kereskedelmi kapcsolatot Oroszországgal, a részleges visszatáncolásra pedig most érdekes magyarázattal szolgált.

A Continental ugyanis két tényezőre hivatkozik:

  1. Egyrészt az orosz törvényhozás előtt áll egy javaslat, amely szerint az országot elhagyó cégek üzemeit kisajátítani-államosítani lehetne, ami azt jelenti, hogy ha most kivonulnak, akkor minden ottani eszközüket örökre elvesztik, és ez egy esetleges jövőbeni visszatérés költségét is az egekbe emeli.
  2. Másrészt a törvényjavaslat börtönbüntetést szabna ki azokra a vállalatvezetőkre, akik a kivonulásban részt vesznek, és ők hiába nem aktív részesei az eseményeknek, a Continental azzal érvel, hogy a lépésével akár rács mögé is küldheti az ártatlan alkalmazottait.

A Continental esetében egyébként a kalugai gyárról van szó, amely 190 kilométerre fekszik Moszkvától. A cég azt mondja, hogy a gyártás erősen visszafogott, a körülményekhez képest teljesen minimalizált kapacitással indult újra a múlt héten, és természetesen ebben a formában nyereséget az egység nem termel.

A FAZ emlékeztet, hogy a finn Nokian gumigyár is az oroszországi folytatás mellett döntött, hogy ne veszítse el az eszközeit, kivonulása így arra korlátozódott, hogy további befektetéseket már nem tervez. Az Obi barkácslánc pedig egy orosz befektetőnek gyorsan eladta 27 áruházát, hogy elkerülje az állami kisajátítást.

Az orosz sajtó egyébként úgy tudja, hogy az államosítási és a helyi menedzsereket szankcionáló törvénytervezetet valójában fektetik, egyelőre még a kormány sem tárgyalt róla. Ez ugyanis olyan erős intézkedés lenne, amely végleg elriasztaná a külföldi befektetőket az országból, ezért egyelőre csak fenyegetnek vele, azt állítva, hogy csak végső esetben vetik be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUniós befektetések híján tőkéhez és technológiához sem jut az elszegényedő orosz gazdaságNehéz átlátni, hogy az orosz oligarchákkal szembeni szankciók miért fontosak, de ha megnézzük a nemzetközi pénzmozgásokat, akkor érthetőbbé válik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSérülékeny az orosz gazdaság, de csak a földgáz bojkottjával lehetne földre kényszeríteniAz eddigi szankciók sok kárt okoztak az orosz gazdaságnak, de gyorsan kizárólag azzal lehetne rajta nagyot ütni, amit Európa csak végső esetben engedhet meg magának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMikor kezdődött az orosz kapitalizmus válsága?Az ország legnagyobb problémája tulajdonképpen a saját hadiipara, hadserege és nukleáris arzenálja, amely a GDP-hez képest rettenetes erőforrásokat pazarol el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat államosítás Continental kivonulás Nokian OBI orosz-ukrán konfliktus Oroszország szankció Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Torontáli Zoltán
2024. február 22. 16:37 Közélet, Vállalat

A magyar agrárium és élelmiszeripar gyengén teljesít, és a politika is dróton rángathatja

Siralmas gazdasági képet mutat a jegybank friss élelmiszeripari mélyelemzése, ha tudunk olvasni a számsorok között.

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.