Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 20. 12:52 Vállalat

Sikeresen zsarolják az oroszok a kivonulni készülő nyugati cégeket

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német lapnak a leginkább gumiabroncsairól ismert, de több más autóipari eszköz beszállítójaként is működő Continental megerősítette, hogy részben újraindította oroszországi gyártását. A társaság nem sokkal az ukrán háború kitörése után – és természetesen a konfliktus miatt – állította le a helyi gyártását, és szakított meg gyakorlatilag minden kereskedelmi kapcsolatot Oroszországgal, a részleges visszatáncolásra pedig most érdekes magyarázattal szolgált.

A Continental ugyanis két tényezőre hivatkozik:

  1. Egyrészt az orosz törvényhozás előtt áll egy javaslat, amely szerint az országot elhagyó cégek üzemeit kisajátítani-államosítani lehetne, ami azt jelenti, hogy ha most kivonulnak, akkor minden ottani eszközüket örökre elvesztik, és ez egy esetleges jövőbeni visszatérés költségét is az egekbe emeli.
  2. Másrészt a törvényjavaslat börtönbüntetést szabna ki azokra a vállalatvezetőkre, akik a kivonulásban részt vesznek, és ők hiába nem aktív részesei az eseményeknek, a Continental azzal érvel, hogy a lépésével akár rács mögé is küldheti az ártatlan alkalmazottait.

A Continental esetében egyébként a kalugai gyárról van szó, amely 190 kilométerre fekszik Moszkvától. A cég azt mondja, hogy a gyártás erősen visszafogott, a körülményekhez képest teljesen minimalizált kapacitással indult újra a múlt héten, és természetesen ebben a formában nyereséget az egység nem termel.

A FAZ emlékeztet, hogy a finn Nokian gumigyár is az oroszországi folytatás mellett döntött, hogy ne veszítse el az eszközeit, kivonulása így arra korlátozódott, hogy további befektetéseket már nem tervez. Az Obi barkácslánc pedig egy orosz befektetőnek gyorsan eladta 27 áruházát, hogy elkerülje az állami kisajátítást.

Az orosz sajtó egyébként úgy tudja, hogy az államosítási és a helyi menedzsereket szankcionáló törvénytervezetet valójában fektetik, egyelőre még a kormány sem tárgyalt róla. Ez ugyanis olyan erős intézkedés lenne, amely végleg elriasztaná a külföldi befektetőket az országból, ezért egyelőre csak fenyegetnek vele, azt állítva, hogy csak végső esetben vetik be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUniós befektetések híján tőkéhez és technológiához sem jut az elszegényedő orosz gazdaságNehéz átlátni, hogy az orosz oligarchákkal szembeni szankciók miért fontosak, de ha megnézzük a nemzetközi pénzmozgásokat, akkor érthetőbbé válik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSérülékeny az orosz gazdaság, de csak a földgáz bojkottjával lehetne földre kényszeríteniAz eddigi szankciók sok kárt okoztak az orosz gazdaságnak, de gyorsan kizárólag azzal lehetne rajta nagyot ütni, amit Európa csak végső esetben engedhet meg magának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMikor kezdődött az orosz kapitalizmus válsága?Az ország legnagyobb problémája tulajdonképpen a saját hadiipara, hadserege és nukleáris arzenálja, amely a GDP-hez képest rettenetes erőforrásokat pazarol el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat államosítás Continental kivonulás Nokian OBI orosz-ukrán konfliktus Oroszország szankció Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Miközben a dunaújvárosi acélmű új tulajdonosa bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

Fontos

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.