Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 20. 12:52 Vállalat

Sikeresen zsarolják az oroszok a kivonulni készülő nyugati cégeket

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német lapnak a leginkább gumiabroncsairól ismert, de több más autóipari eszköz beszállítójaként is működő Continental megerősítette, hogy részben újraindította oroszországi gyártását. A társaság nem sokkal az ukrán háború kitörése után – és természetesen a konfliktus miatt – állította le a helyi gyártását, és szakított meg gyakorlatilag minden kereskedelmi kapcsolatot Oroszországgal, a részleges visszatáncolásra pedig most érdekes magyarázattal szolgált.

A Continental ugyanis két tényezőre hivatkozik:

  1. Egyrészt az orosz törvényhozás előtt áll egy javaslat, amely szerint az országot elhagyó cégek üzemeit kisajátítani-államosítani lehetne, ami azt jelenti, hogy ha most kivonulnak, akkor minden ottani eszközüket örökre elvesztik, és ez egy esetleges jövőbeni visszatérés költségét is az egekbe emeli.
  2. Másrészt a törvényjavaslat börtönbüntetést szabna ki azokra a vállalatvezetőkre, akik a kivonulásban részt vesznek, és ők hiába nem aktív részesei az eseményeknek, a Continental azzal érvel, hogy a lépésével akár rács mögé is küldheti az ártatlan alkalmazottait.

A Continental esetében egyébként a kalugai gyárról van szó, amely 190 kilométerre fekszik Moszkvától. A cég azt mondja, hogy a gyártás erősen visszafogott, a körülményekhez képest teljesen minimalizált kapacitással indult újra a múlt héten, és természetesen ebben a formában nyereséget az egység nem termel.

A FAZ emlékeztet, hogy a finn Nokian gumigyár is az oroszországi folytatás mellett döntött, hogy ne veszítse el az eszközeit, kivonulása így arra korlátozódott, hogy további befektetéseket már nem tervez. Az Obi barkácslánc pedig egy orosz befektetőnek gyorsan eladta 27 áruházát, hogy elkerülje az állami kisajátítást.

Az orosz sajtó egyébként úgy tudja, hogy az államosítási és a helyi menedzsereket szankcionáló törvénytervezetet valójában fektetik, egyelőre még a kormány sem tárgyalt róla. Ez ugyanis olyan erős intézkedés lenne, amely végleg elriasztaná a külföldi befektetőket az országból, ezért egyelőre csak fenyegetnek vele, azt állítva, hogy csak végső esetben vetik be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUniós befektetések híján tőkéhez és technológiához sem jut az elszegényedő orosz gazdaságNehéz átlátni, hogy az orosz oligarchákkal szembeni szankciók miért fontosak, de ha megnézzük a nemzetközi pénzmozgásokat, akkor érthetőbbé válik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSérülékeny az orosz gazdaság, de csak a földgáz bojkottjával lehetne földre kényszeríteniAz eddigi szankciók sok kárt okoztak az orosz gazdaságnak, de gyorsan kizárólag azzal lehetne rajta nagyot ütni, amit Európa csak végső esetben engedhet meg magának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMikor kezdődött az orosz kapitalizmus válsága?Az ország legnagyobb problémája tulajdonképpen a saját hadiipara, hadserege és nukleáris arzenálja, amely a GDP-hez képest rettenetes erőforrásokat pazarol el.

Vállalat államosítás Continental kivonulás Nokian OBI orosz-ukrán konfliktus Oroszország szankció Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2022. május 25. 04:00 Közélet, Vállalat

Annyi pénzt öntött az állam a magyar startup ökoszisztémára, hogy az megfulladt

160 milliárdot költött a kockázati tőkepiacra a magyar állam, amivel sikeresen szorította ki a külföldi befektetőket. Ezzel sikerült elérnie, hogy Magyarország a régió startup-sereghajtója legyen.

Torontáli Zoltán
2022. május 24. 16:39 Pénz, Vállalat

Nem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknak

A sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Bucsky Péter
2022. május 23. 04:34 Vállalat

1200 milliárd forint mutatja, miért küldi Orbán Viktor külföldre a magyar cégeket

A magyar gazdaságban nő a külföldi tulajdonú vállalatok szerepe és az általuk hazaküldött osztalék összege, amely után szinte semmi bevétele sincs a magyar államnak.

Fontos

Török Zoltán
2022. május 26. 15:39 Adat

Önámítás-e az energia tekintetében önellátó Magyarország képe?

Az önellátás gondolata ugyanis tökéletesen szembe megy a klasszikus közgazdaságtan alaptételeivel, melyek a kereskedelem előnyeiről szólnak.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Avatar
2022. május 25. 15:25 Pénz

Valójában nincs plafon az idei államháztartási hiánynál

Mire számíthat Magyarország, ha mégis maradnak a maastrichti kritériumok?