Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Kérelmezte tulajdonjogának bejegyzését a volt Malév-székház épületére a Reoco Value Added Ingatlanalap. A Budapest belvárosában, a Sofitel szálloda közvetlen szomszédságában található épületet még szeptember végén értékesítette egy árverésen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), ám a vevő kilétét eddig nem lehetett tudni.

A bejegyzési kérelemmel azonban kiderült, hogy ez az ingatlan is az ország tizenegyedik leggazdagabb emberének, Jellinek Dánielnek az érdekeltségébe kerülhet. A Reoco Value Added Ingatlanalap ugyanis az Indotek-Investments Alapkezelő Zrt.-hez tartozik, amelynek Jellinek az egyetlen tulajdonosa. A milliárdos feltűnése annyiban nem meglepő, hogy nagyjából két éve a Sofitel is az övé, márpedig a két épület tulajdonképpen egybeépült.

 

Jellinekéknek egyébként nem volt versenytársa az MNV által kiírt aukción. A licitnapló szerint a székházra csak a végső vevő tett ajánlatot, méghozzá pont a kikiáltási, 3 milliárd 835 millió 400 ezer forintos áron.

A Reocónak nem ez az első milliárdos ügylete idén az állami vagyonkezelővel. November végén zártak le egy másik, ennél is nagyobb tranzakciót, amelynek keretében 14,6 milliárd forintért egy csomagban kilenc állami ingatlant vásároltak meg, köztük az Andrássy út 73–75. alatt található volt MÁV-székházat és a siófoki Erzsébet szállodát. Az erről szóló árverést még júniusban írták ki, de a vevőt sokáig ennél az ügyletnél sem nevezték meg. Az MNV az őket erről kérdező 444-nek végül egy Magyar Nemzet cikkben válaszolt, és árulta el, hogy

a közel 15 milliárdnyi ingatlanvagyon is Jellinek Dániel érdekeltségébe került.

Jellinek azonban nem csak vásárol az államtól ingatlanokat. A Forbes becslése szerint 140 milliárdos vagyonnal rendelkező vállalkozó neve ugyanis ezt megelőzően legutóbb a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kapcsán került elő. A hírek szerint az ingatlanmogul lenne az állam egyik partnere a reptér tervezett visszavásárlása során. Az ügylet, bárhonnan is nézzük, elég erősen túlárazottnak tűnik, és optimista esetben is csak évtizedek alatt térül meg, kedvezőtlenebb feltételek mellett pedig soha.

Matolcsy György tegnap részletes értekezést közölt a Magyar Nemzetben arról, hogy „miért ne vegyük meg a budapesti repülőteret”. Mások mellett a jegybank-elnök is azt emelte ki, hogy

nagyon drágán vennénk vissza, amit meglehetősen olcsón adtunk el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanúsan és rohamtempóban kerül az államhoz a volt Malév-székház2,5 milliárd forintot fizetünk a Sofitel melletti vékony épületért egy kormányközeli üzletembernek és egy belize-i offshore cégnek. Úgy veszi az állam a világörökségi ingatlanokat, mintha direkt trükközni szeretnének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy amerikai cég hotelvásárlásába tenyerelt bele a kormányA magyar állam tömegével vásárolhat fel a választások előtt értékes ingatlanokat. Már az első tranzakcióval belenyúlt egy francia-amerikai hoteleladásba. Vajon miért?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerikai befektetők orra elől happolta el az állam a Malév volt székházátTöbb mint kétmilliárd forintot fizetett az állam a Malév egykori székházáért. Ez az első ingatlan-tranzakció, az államnak elővásárlási jogot biztosító rendelet decemberi hatálybalépése óta.

Pénz Vállalat ingatlan Jellinek Dániel liszt ferenc nemzetközi repülőtér Malév-székház Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2022. június 26. 16:13 Pénz

Sokkal kevésbé hatékony, cserébe sokkal drágább a magyar rezsicsökkentés, mint a külföldi megoldások

A magyar rezsicsökkentés teljesen egyedi, hiszen ennyire differenciálatlan támogatás sehol máshol nincs. Ez viszont egyáltalán nem biztos, hogy jó.

Bucsky Péter
2022. június 21. 04:34 Pénz

5 hónap alatt 42 milliárdot bukott az állam azon, hogy hatósági árassá tette az üzemanyagot

A korábban Európában relatív drágának számító magyar üzemanyagárak harmadával maradnak el az uniós átlagtól, ezzel ösztönözve a többletfogyasztást és így az áfabevételeket.

Jandó Zoltán
2022. június 17. 15:04 Adat, Pénz

Az elszálló áraknak köszönhetően ömlik a pluszbevétel a költségvetésbe

Hat év alatt megduplázódhat az állam áfabevétele, miközben korábban hét év alatt adóemeléssel is csak 50 százalékkal nőtt. Nem csak ezért jutott azonban sokak eszébe az áfaemelés lehetősége.

Fontos

Katona Hajnalka
2022. június 26. 04:34 Élet

Fontos szerepe van a nőknek a klímaváltozás megállításában

Ahol több a női menedzser, azok a cégek inkább tudják csökkenteni a karbonkibocsátásukat.

Torontáli Zoltán
2022. június 25. 15:23 Adat, Élet

A kelet-európaiak úgy tervezik, hogy többet költenek – kivéve a magyarokat

A magyar háztartásoknak már évek óta olyan jól megy, hogy nem terveznek többet költeni magukra, vagy inkább olyan rosszul, hogy nem gondolhatnak erre? Vagy csak szimplán pesszimisták?

Hobot Péter
2022. június 25. 04:33 Élet, Podcast

Kerti partis lagzik, Harry Potter tematikájú lakodalmak – egyáltalán nem úgy házasodunk már, mint húsz éve

A G7 eheti podcastja a magyar esküvői kultúra átalakulásáról szól, és arról hogy ezek hogyan érintik az esküvői szolgáltatókat