Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Kérelmezte tulajdonjogának bejegyzését a volt Malév-székház épületére a Reoco Value Added Ingatlanalap. A Budapest belvárosában, a Sofitel szálloda közvetlen szomszédságában található épületet még szeptember végén értékesítette egy árverésen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), ám a vevő kilétét eddig nem lehetett tudni.

A bejegyzési kérelemmel azonban kiderült, hogy ez az ingatlan is az ország tizenegyedik leggazdagabb emberének, Jellinek Dánielnek az érdekeltségébe kerülhet. A Reoco Value Added Ingatlanalap ugyanis az Indotek-Investments Alapkezelő Zrt.-hez tartozik, amelynek Jellinek az egyetlen tulajdonosa. A milliárdos feltűnése annyiban nem meglepő, hogy nagyjából két éve a Sofitel is az övé, márpedig a két épület tulajdonképpen egybeépült.

 

Jellinekéknek egyébként nem volt versenytársa az MNV által kiírt aukción. A licitnapló szerint a székházra csak a végső vevő tett ajánlatot, méghozzá pont a kikiáltási, 3 milliárd 835 millió 400 ezer forintos áron.

A Reocónak nem ez az első milliárdos ügylete idén az állami vagyonkezelővel. November végén zártak le egy másik, ennél is nagyobb tranzakciót, amelynek keretében 14,6 milliárd forintért egy csomagban kilenc állami ingatlant vásároltak meg, köztük az Andrássy út 73–75. alatt található volt MÁV-székházat és a siófoki Erzsébet szállodát. Az erről szóló árverést még júniusban írták ki, de a vevőt sokáig ennél az ügyletnél sem nevezték meg. Az MNV az őket erről kérdező 444-nek végül egy Magyar Nemzet cikkben válaszolt, és árulta el, hogy

a közel 15 milliárdnyi ingatlanvagyon is Jellinek Dániel érdekeltségébe került.

Jellinek azonban nem csak vásárol az államtól ingatlanokat. A Forbes becslése szerint 140 milliárdos vagyonnal rendelkező vállalkozó neve ugyanis ezt megelőzően legutóbb a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kapcsán került elő. A hírek szerint az ingatlanmogul lenne az állam egyik partnere a reptér tervezett visszavásárlása során. Az ügylet, bárhonnan is nézzük, elég erősen túlárazottnak tűnik, és optimista esetben is csak évtizedek alatt térül meg, kedvezőtlenebb feltételek mellett pedig soha.

Matolcsy György tegnap részletes értekezést közölt a Magyar Nemzetben arról, hogy „miért ne vegyük meg a budapesti repülőteret”. Mások mellett a jegybank-elnök is azt emelte ki, hogy

nagyon drágán vennénk vissza, amit meglehetősen olcsón adtunk el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanúsan és rohamtempóban kerül az államhoz a volt Malév-székház2,5 milliárd forintot fizetünk a Sofitel melletti vékony épületért egy kormányközeli üzletembernek és egy belize-i offshore cégnek. Úgy veszi az állam a világörökségi ingatlanokat, mintha direkt trükközni szeretnének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy amerikai cég hotelvásárlásába tenyerelt bele a kormányA magyar állam tömegével vásárolhat fel a választások előtt értékes ingatlanokat. Már az első tranzakcióval belenyúlt egy francia-amerikai hoteleladásba. Vajon miért?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerikai befektetők orra elől happolta el az állam a Malév volt székházátTöbb mint kétmilliárd forintot fizetett az állam a Malév egykori székházáért. Ez az első ingatlan-tranzakció, az államnak elővásárlási jogot biztosító rendelet decemberi hatálybalépése óta.

Pénz Vállalat ingatlan Jellinek Dániel liszt ferenc nemzetközi repülőtér Malév-székház Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hobot Péter
2022. január 22. 12:58 Élet, Pénz

G7 inflációs kvíz: mennyibe került a banán két éve? És a liszt?

Tudtad követni, hogy mely termékek drágulása járul hozzá a legerősebben az inflációhoz, és hogy melyik társadalmi csoportokat érintette leginkább?

Torontáli Zoltán
2022. január 19. 11:00 Pénz

Biontech hatás: ömlik a pénz a német biotech iparba

Tavaly 2,3 milliárd, tavalyelőtt több mint 3 milliárd euró tőkét vonzott a koronavírus-oltásnak köszönhetően felfutó ágazat.

Stubnya Bence
2022. január 17. 06:49 Pénz

Hosszabb távon is velünk maradhat az év végén rekordokat döntögető drágulás

A 14 éves rekordot döntő inflációt idén még mindig külső tényezők okozhatják, de a belföldi hatások is erősödnek. Két trendből pedig hosszabb távon is gyors drágulás lehet.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. január 21. 15:59 Adat

Rekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országban

A járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.

Mészáros R. Tamás
2022. január 21. 05:54 Világ

A német gazdaság olyan válságálló gerincre épül, ami nálunk alig van

Az ipari termelés gyengélkedik, de a német ipar gerincét adó kkv-k pénzügyileg stabilak és nyereségesek maradtak a járvány alatt.

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.