Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. április 4. 16:12 Közélet, Pénz

Egy amerikai cég hotelvásárlásába tenyerelt bele a kormány

Sebtében hozott kormányrendelettel nyúlt bele a kormány egy budapesti szálloda adás-vételébe. A tavaly decemberben, a karácsonyi szünet csendjében hozott rendelet elővásárlási jogot biztosít az államnak a világörökségi területeken fekvő ingatlanok esetében.*Az új szabályozás főként a világörökségi területen lévő kiskereskedelmi egységek, vagyis üzletek, valamint a szállodák és irodaházak adásvételére vonatkoznak. Két ünnep között, december 27-én jelent meg a törvénymódosítást részletező kormányrendelet, amely nyolc világörökségi helyszínt nevesít. Ha valakinek ilyen ingatlanja van ezeken a területeken, és el akarja adni, jeleznie kell az államnak az adás-vétel szándékát. Az államnak nyolc napja van arra, hogy eldöntse, élni kíván-e az elővásárlási jogával.*A rendelet értelmében az eladónak nem kell a kiszemelt vevővel kapcsolatos előszerződést átküldeni, elég csak egy szerződéstervezetet átküldenie, vagy egy aláírt szándéknyilatkozatot, miszerint az illető meg kívánja venni az ingatlant.

Ahogy beszámoltunk róla, összesen több mint ötven ingatlan esetében élhet az állam elővásárlási jogával.*Tóth Bertalan MSZP-s képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a különböző tárcákhoz, önkormányzatokhoz és kormányhivatalokhoz. Eddig Lázár János Miniszterelnökséget és Fazekas Sándor agrárminiszter válaszolt a kérdésekre. A Lázár felügyelte tárcához márciusig 41, míg Fazekas minisztériumába 10 elővásárlási jog gyakorlására felhívó nyilatkozat érkezett.  Ennek a rendeletnek köszönhetően kerülhet állami tulajdonba a Malév egykori budapesti székháza. Ez az ingatlan a Széchenyi téren található, és nagy előnye, hogy éppen a Sofitel Budapest Chain Bridge Hotel mögött helyezkedik el. Ez a szállodát a francia Accor-hotellánc üzemelteti.*Az ingatlan az 5 Star Hotel Kft. projektcég tulajdonában van, ennek egyedüli tulajdonosa az Accor-Pannonia Hotels Zrt., vagyis a francia Accor szállodalánc.

Éppen tavaly év végén derült ki, hogy a franciák egy amerikai befektetési alapnak szeretnék értékesíteni a hotelt. Több külföldi cikk is beszámolt a tranzakcióról, például itt, itt és itt. Sőt, még az Európai Bizottságnak is áldását kellett kérni az adás-vételhez, amit a brüsszeli testület idén január 4-én meg is adott.

Úgy tudjuk, hogy a vevő, a Starwood Capital Group a Sofitel szálloda közvetlen szomszédságában elhelyezkedő egykori Malév-székházat is kinézte magának. Hivatalosan egy projektcég, a SOF-11 SB Topco Kft. vette volna meg a székházat. A cég ügyvezetője Nicholas Mark Chadwick, aki a Starwood Capital Group menedzsere is egyben. Be is került a tulajdoni lapra a SOF-11 vásárlási szándéka, de a kormányrendelet miatt ezt törölték, és az állam elővásárlási joga került a helyére.

Vagyis az új rendelet máris bekavar két magáncég üzleti tranzakciójába.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter idén január 18-án jelezte, hogy az állam élni fog az elővásárlási jogával és 8,2 millió euróért, azaz több mint 2,5 milliárd forintért megveszi az ingatlant. A volt Malév-székház jelenleg az Atrium Estate Kft. tulajdonában van. A vállalkozás az ingatlan üzemeltetésére alakult projektcég. A könyveiben az ingatlan 675 millió forintos áron van számontartva.*Ez azonban nem tükrözi a ingatlan valós értékét. Szakértők a G7-nek azt mondták, hogy az ingatlan piaci értéke nagyságrendileg 2,2-2,8 milliárd forint lehet az állapotától függően.

Az Atrium 2015-ben vette meg az ingatlant, a cégnek 50 százalékban az MTVA volt vezérigazgató-helyettese, Závodszky Zoltán tulajdona, míg a cég másik felének tulajdonosa egy hongkongi vállalat, a Synergonomy Holding Ltd. A hongkongi cégadatbázis szerint a cég végső tulajdonosa egy belize-i offshore cég, a Matador SA. Tehát ha az állam sikeresen megveszi az ingatlant, akkor végső soron egy kormányközeli üzletember és egy offshore cég számlájára kerül a pénz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanúsan és rohamtempóban kerül az államhoz a volt Malév-székház2,5 milliárd forintot fizetünk a Sofitel melletti vékony épületért egy kormányközeli üzletembernek és egy belize-i offshore cégnek. Úgy veszi az állam a világörökségi ingatlanokat, mintha direkt trükközni szeretnének.

Megkerestük a Sofitel üzemeltetőjét, az Accor magyar leánycégét. A vállalat megerősítette, hogy az Accor értékesítené a Sofitel épületét az amerikai befektetőnek. A tranzakciótól nem álltak el, azonban az ügylet határidejét június 1-ig tolták ki. Ezt a varsói tőzsdén is kihirdették.

A kormányrendelet miatt azonban nem tudták lezárni a volt Malév-székház megvásárlását. Erre azért volt szükség, mert a szálloda csak ebbe az irányba bővíthető. Az amerikai cég pedig csak abban az esetben veszi meg a szállodát, ha a mögötte lévő irodaházat is meg tudja vásárolni. Érthetetlen, hogy az államnak milyen tervei vannak az ingatlannal.

Érdekesség, hogy Giró-Szász András, volt kormányszóvivő sógora is tulajdonos volt a szomszédban épülő D8 Hotelt birtokló projektcégnek. Ez közvetlenül a Sofitel hotel mögött van.

A vállalkozás, a Dorottya 8 Hotel Kft. új tulajdonosa 70 százalékban a Dominárium Kft, 25 százalékban a titokzatos liechtensteini ANDOK Familienstiftung, valamint öt százalékban a Domalbergo Kft. A Dominárium tulajdonosa Kenyeres Sándor, aki Magyarország egyik leggazdagabb embere, a kormánnyal is üzletelt, de az ő nevéhez fűződik a Mammut bevásárlóközpont is. Sőt, Kenyeres egyik legfontosabb érdekeltségét, a Talentis-csoportot két éve adta el Mészáros Lőrinc üzleti körének. 

A kormány elővásárlási joga egyébként a D8 Hotel esetében is felkerült a tulajdoni lapra. Erről egyébként – elmondásuk szerint – tőlünk értesült a Dominárum Kft. Ez kissé furcsa, hiszen a Földhivatal értesíti a tulajdonost, ha változás áll be a tulajdoni lapon. Megerősítették ugyanakkor, hogy nem tervezik az idén nyíló szálloda eladását. A tavaly december 27-én hozott kormányrendelet miatt a Malév-székház esetében már másnap felkerült a tulajdoni lapra az állam elővásárlási jogával kapcsolatos bejegyzés. A D8 Hotel esetében viszont ez érdekes módon csak idén január 16-án történt meg.

Az már most egyértelműnek tűnik, hogy a közérdek szempontjából semmi értelme nincs a világörökségi területeken fekvő ingatlanokra vonatkozó állami elővásárlási jognak. De az, hogy az állam miért akar tucatnyi ingatlant megvásárolni közpénzből a választások előtt, rejtély. A jogszabály egyébként is csak az ingatlan adás-vételre vonatkozik, ha projektcéget adnak-vesznek, arra nem. Az amerikai cégnek sem kell mást tennie, mint visszavonni a volt Malév-székház épületére vonatkozó vásárlási szándéknyilatkozatát. Ezt követően egész egyszerűen megveszi a székházat tulajdonló cég, az Atrium Kft. üzletrészeit, erre ugyanis nem vonatkozik az állam elővásárlási joga. Hacsak nem jelentkezett időközben egy új vevő a Sofitel Hotelre.

Megkerestük a Miniszterelnökséget, arra voltunk kíváncsiak, hogy miért vásárolja meg az állam a volt Malév-székházat, de nem válaszoltak a megkeresésünkre. A SOF-11 Kft.-t is kerestük, de nem akartak nyilatkozni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz kormányrendelet Lázár János Malév-székház Sofitel világörökség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.