Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. május 26. 14:11 Vállalat

A Mészáros-csoport hamarosan a legnagyobb magyar céget is lehagyhatja létszámban

Továbbra is kizárólag a Magyar Posta foglalkoztat több embert Mészáros Lőrinc cégcsoportjánál. Miközben azonban az állami vállalat jelentősen csökkentette alkalmazottai számát az elmúlt nagyjából másfél évben, a Mészáros-csoportnak dolgozók száma kismértékben emelkedett ebben az időszakban.

Még úgy is, hogy Mészáros Lőrinc időközben több vállalatán, köztük – az állammal szemben nagyon jó üzletet csinálva – a több mint kétezer embert foglalkoztató Mátrai Erőművön is túladott, szállodaipari cégétől pedig több száz embert küldtek el. A csoport tavaly az RTL-nek arról számolt be, hogy 2019-es záróadatok alapján a felcsúti milliárdosnak közvetlenül vagy közvetetten 323 cégben volt üzleti részesedése, most lapunknak azt írták, hogy a csoport 295 vállalatot foglal magába. A kevesebb cég ellenére azonban a 2019 végi 24829 munkavállalóval szemben jelenleg már több mint 25 ezer alkalmazottjuk van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegmentette Mészárosék milliárdjait az állam a Mátrai Erőmű megvásárlásávalA nagy osztalékfizetés után oda jutott a vállalat, hogy a számlán lévő pénze valószínűleg már a januári bérek kifizetésére sem lett volna elég.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden negyedik embert utcára kellett rakni a vezető szállodákbólDurva leépítésben van a szektor, csak a Balatonnál bírták a válságot a hotelek a nyáron, de a tél hosszúnak ígérkezik.

A nagy részük pedig egészen biztosan Magyarországon, a csoporthoz tartozó cégek 95 százaléka ugyanis itteni bejegyzésű. A legtöbb embert a Magyar Bankholding Zrt.-nél alkalmazzák: tájékoztatásuk szerint az MKB-ból, a Budapest Bankból és a Takarék Csoportból összegyúrt szervezetnél közel 12 ezren dolgoznak. Emellett ezer fölötti munkavállalója van a Gallicoop Zrt.-nek és az elmúlt egy év közel ezer fős leépítése ellenére a Hunguest Hotelsnek is.

Vállalati szinten már 2019 végén is csak egy cég volt, amely több alkalmazottal rendelkezett, mint Mészárosék, méghozzá a Magyar Posta. Akkor a vállalatnak még jó ötezer emberrel több dolgozott, mostanra azonban ez a különbség jelentősen csökkent, miután az állami cég létszáma 2020 eleje óta több mint kétezer fővel esett.

Ha a tendencia folytatódik, akkor egy-két éven belül eljön az a pont, amikor nem lesz olyan magyar cég, amely több embert foglalkoztat itthon, mint Mészárosék. Különösen, hogy a felcsúti milliárdos vállalatainál szinte biztosan tovább nő majd az alkalmazottak száma. Amellett, hogy semmi jel nem utal a csoport terjeszkedésének lassulására, a Hunguest is biztosan bővíteni fogja létszámát, ha normalizálódik a turisztikai ágazat helyzete, illetve befejeződnek a több milliárdos állami támogatással megvalósuló szállodafejlesztéseik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar Lidl felépítőjével hódítaná meg Mészáros Lőrinc az ásványvízpiacotAz Aqua Lorenzo számára a legnagyobb kihívás, hogy termékeivel nagy mennyiségben visszakerüljön az élelmiszerláncokba. Az új ügyvezetőt is ezért igazolhatták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBenne van a pakliban, hogy Mészáros Lőrincnek a versenypiacon is helyt kell állniaA Mészáros-csoport megvette az ország egyik legnagyobb ásványvíz- és PET-feldolgozó üzemét. Az e heti G7 Podcastban Jandó Zoltán cikksorozata alapján latolgattuk ennek a jelentőségét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának történeteEgy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa a kormány besegít, Mészáros Lőrinc a PET-palackokon is hatalmasat kaszálhatAz egész országban egyedülálló műanyag-feldolgozót szerzett meg Mészáros Lőrinc. A kormányzat épp most dolgozik a piac szabályozásán, amivel nagyon jó helyzetbe hozhatja a milliárdost.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Pepsi gyártása lehet Mészáros Lőrinc nagy dobásaAz ásványvízen alig lehet nyerni, energiaitalban a Hellel kellene versenyezni, így valószínűleg az üdítőital-gyártás felé mozdulhat Mészáros Lőrinc új üzeme.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc lerohanhatná az ásványvízpiacot, de valószínűleg nem fogjaMire jó egy olcsón megszerzett ásványvízüzem a rendkívül nyomott magyar piacon? Lehet belőle például üdítőitalgyár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alulHa Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat dolgozók Magyar Bankholding Zrt. Mátrai Erőmű Mészáros Lőrinc munkavállalók Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.