Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. november 19. 17:20 Vállalat

Minden negyedik embert utcára kellett rakni a vezető szállodákból

Közel 27 százalékkal csökkent a húsz legnagyobb hotelcég alkalmazotti létszáma 2020 februárja és szeptembere között. Az elbocsátási hullám a nyáron sem enyhült, sőt összességében május óta több embertől váltak meg a vállalatok, mint a tavaszi nagy leállás hónapjaiban. Nagy különbségek vannak azonban attól függően, hogy hol vannak a szállodák, a láncoknál nagyon durva leépítés volt, a Balatonnál viszont sokkal kevésbé borultak meg a hotelek.

Elbocsátási hullám

A húsz legnagyobb hazai hotelcég februárban még hajszál híján 8900 embert foglalkoztatott, májusra azonban ez a szám 8000 alá csökkent, szeptemberben pedig már a 6500-at is alig haladta meg. A közel 2400 fős elbocsátás nagy részét a két legnagyobb lánc, a Danubius, illetve a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels hozta össze, ezek összesen majdnem 1700 embert küldtek el, többségüket még a nyári hónapokban.

Valójában már tavasszal tudni lehetett, hogy ez fog történni. A tavaszi kényszerű hotelzárak idején ugyanis mindkét cég csoportos létszámleépítést jelentett be, ez pedig nem megy egyik percről a másikra,  már akkor jelezték, hogy elhúzódó folyamat lesz. A leépítés mértéke azonban egyben látva így is elég megdöbbentő:

a Danubius az alkalmazottai harmadát, a Hunguest pedig nagyjából a 45 százalékát küldte el.

A két cég közötti különbség első ránézésre azért lehet furcsa, mert a Danubius hotelei közül sokkal több van a járvány hatásaival jobban sújtott fővárosban. Tizenöt szállodájukból tíz budapesti, márpedig ezekről már tavasszal tudni lehetett, hogy jelentős részük 2021 tavaszáig biztosan nem nyit ki – addig ugyanis érdemi felfutás nem várható a külföldi vendégszámban. A Hunguest 26 hoteljéből ezzel szemben csak kettő van Budapesten, a szállodák többsége olyan vidéki településen van, ahol a nyár valamennyire megmentette az évet.

A Hunguest kifejezetten jelentős leépítésének hátterében inkább az lehet, hogy jelenleg hét szállodájuk sem működik, hiszen ezeket közel 10 milliárd forintos állami támogatással felújítják. Mind a hét ház abból a Kisfaludy-programból jutott forráshoz, amelynek keretében 83 milliárd forintot osztottak szét, jelentős részben kormányközeli szereplők között. Mindenesetre tavasszal már tudni lehetett, hogy ez a hét hotel jó ideig nem üzemel majd. A cégnél korábban lapunknak azt mondták, hogy

a legrövidebb felújításnál is hat hónapos leállással számolnak, de lesz olyan hotel, amely két évig is zárva marad.

A több mint 900 fős elbocsátással azonban arányaiban még mindig nem a Hunguest küldte el a legtöbb alkalmazottját. A kizárólag fővárosi szállodákat fenntartó Mellow Mood Hotelsnél ugyanis az adóhatósági adatközlés alapján dolgozó Opten szerint szinte pontosan felével csökkent a létszám február és szeptember között. Igaz, ez náluk “csak” 116 embert jelent. A láncok közül a legkisebb mértékű leépítés az Accor-Pannonia Hotels Zrt-nél volt: a cégnél tízből kilenc alkalmazottat megtartottak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBértámogatást kérnének a magyar szállodák az összeomló turizmus miattAz árak nem fognak esni, zárva tartó hotelek viszont lesznek. A szektor újabb segítséget várna, hogy meg lehessen őrizni a még megmaradt munkahelyeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Az idei nyár Budapesten katasztrófa lesz"Egyelőre csak vidéken indul újra a turizmus, a fővárosban kilátástalan a helyzet. Interjú a Danubius vezérigazgatójával.

Tíz kilométer is számít

A láncoknál csak egy hajszállal volt jobb a helyzet a különálló budapesti szállodáknál. A foglalkoztatottak száma alapján összeállított top20-ban hét olyan cég van, amely egy-egy fővárosi hotelt üzemeltet, és ezeknél átlagosan az alkalmazottak 20 százalékát küldték el. Az elbocsátások ráadásul itt is folyamatosak, a cégek hónapról hónapra egyre kevesebb embert foglalkoztatnak.

A vidéki, különösen a Balaton környéki szállodáknál*A Top20-ban hét Balaton környéki és két egyéb vidéki szálloda, illetve ezeket fenntartó cég van. azonban amellett, hogy általában is kedvezőbb képet festenek a foglalkoztatási számok, az elbocsátások ütemezése is másképp alakult. Február és május között ezek a cégek is elküldték a munkaerő nagyjából tizedét, azóta azonban nem volt érdemi csökkentés.

Sőt, a nyáron visszaemelkedett a márciusi szintre a foglalkoztatás.

Utóbbi jelenség azonban nem fest feltétlenül pozitív képet a szektorról, hiszen ezek a hotelek szinte kivétel nélkül idényszállodák, amelyek a nyári szezonban mindig jóval több embert foglalkoztatnak, mint az év többi részében. Most csak a járvány sújtotta kora tavaszi szintig emelkedett vissza a foglalkoztatás, és ez arra utal, hogy üzletileg még a nyár sem volt mindenhol erős, illetve ha a nyári vendégszámmal nem is volt gond, a korábban kieső bevételek miatt a költségen valahogy fogni kellett.

A vidéki szállodák között is vannak jelentősebb eltérések. A kifejezetten Balaton-parti településeken tipikus U-t írt le február és nyár vége között a foglalkoztatottak száma, tehát először beszakadt, majd pár hónap szünet után visszakapaszkodott. Hévízen azonban már nem teljesen ez volt a helyzet: a Balatontól alig 10 kilométerre lévő, de jelentős részben külföldi, például orosz turistákra építő fürdőváros három top20-as hoteljében nem volt nyári fellendülés, fokozatosan morzsolódtak le az alkalmazottak.

A teljes hotel és vendéglátó-szektorban egyébként a fent említettnél egy nagyságrenddel nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottság a járvány miatt. Bár a KSH egyelőre csak júniusig közölt adatokat, már ezekből is az látszik, hogy arányaiban

az összes nemzetgazdasági ág közül ebben veszítette el a legtöbb ember a munkáját.

 

A második negyedévben összességében nagyjából 35 ezerrel kevesebb ember dolgozott ezekben a szektorokban, mint egy évvel korábban, ami közel 20 százalékos leépítést jelent.

A folyamat ráadásul a harmadik negyedévben is folytatódott, és minden bizonnyal a negyedikben is fog. A vidéken még tűrhető nyár és kora ősz után ugyanis a szektornak nagyon komolyan betesz, hogy a múlt héten bejelentett intézkedések miatt ismét egy hónapra be kellett zárniuk. Igazán nagy pofon azonban valószínűleg az lenne, ha a következő hetekben sem javulna a járványügyi helyzet, és így a kiemeltnek számító ünnepi szezonban sem fogadhatnának vendégeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat foglalkoztatás hotelcégek koronavírus szállodák Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.